Gasovod bliži Mađarskoj
15. oktobar 2007. | 16:27 | Izvor: B92
Budimpešta -- Stručnjaci za energetiku tvrde da su Rusi naklonjeniji tome da gasovod Plavi tok prođe kroz Mađarsku nego kroz Srbiju.

Rusi su pokazali interes da nacionalni monopol u srpskoj energetici zamene ruskim, ali se procenjuje da im se više isplati da gasovod Plavi tok prođe kroz Mađarsku, sa kojom je Gasporom potpisao studiju o izvodljivosti. Međutim, mađarska energetika naklonjena je i evropskim kompanijama, pa je svoju teritoriju otvorila i za evropski gasovod Nabuko.

Iz tih razloga nije čudno što se baš u Budimpešti održao prvi regionalni energetski forum centralne i istočne Evrope u organizaciji američkih privrednih komora iz Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Ukrajine i komore EU.

Đorđi Mošonji, izvršni direktor grupe „Mol“ kaže da Mađarskoj treba više od jednog gasovoda. "I zato moramo imati zajedničku incijativu da se stvori mreža gasovoda, infrastruktura koja će povezati celu Evropu. U suprotnom, imaćemo izolovano tržište koje neće obezbediti sigurno snabdevanje bilo koje zemlje", kazao je on.

Skup u Budimpešti svojevrsna je poruka Rusima da je Evropa uz podršku Amerike spremna da uspori nadiranje ruskih energetskih kompanija.

Evropsko-američki odgovor na ruski energetski pohod sprema se u vidu obnovljivih izvora energije i nuklearnih elektrana.

Mark Ginsberg iz kancelarije za obnovljive izvore Ministarstva energetike Sjedinjenih Država kaže da postoje mnoge američke kompanije koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju.

"Mogu da kažem da postoji veliko interesovanje u regionu za bio masu, ulaganje u energiju vetra i solarnu energiju", kaže Ginsberg.

Za Srbiju su zainteresovani i predstavnici "Dženeral elektrika", jednog od najvećih proizvođača opreme za energetska postrojenja. Oni bi rado učestvovali u opremanju Toplane-elektrane Novi Sad ako se raspiše tender za povećanje njenih kapaciteta.