Nacisticki zlocini na nasim prostorima
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 46

Tema: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

 1. #1
  Obećava Ascaso (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  99
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Na tlu bivše Jugoslavije su tokom devedesetih godina počinjeni brojni zločini, koji su u velikoj meri inspirisani praksom iz perioda fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. To je jasan pokazatelj fašizacije društava nastalih raspadom Jugoslavije. U to vreme su, pored mase paravojnih, klerikalnih i konzervativnih organizacija, u raznim sredinama bivše države nastale i neonacističke organizacije. Tih godina nije se razvio organizovani antifašistički pokret, koji bi se na neposredan način suprostavio povampirenju fašizma.

  Izgledalo je kao da su zaboravljeni fašistički zločini nad civilnim stanovništvom Srbije, kao i zločini nad srpskim i brojnim civilima drugih naroda van Srbije. Odsustvo direktne antifašističke akcije, kao i blagonaklon odnos državne nacionalističke ideologije, rezultirali su rastom neonacističkog pokreta. Plaćenici neonacističke internacionale naročitu pažnju posvetili su ideološkom trovanju srpske omladine. Tokom Drugog svetskog rata upravo je srpska omladina podnela najveću žrtvu za oslobođenje od nacističkog okupatora i njegovih pomagača. Od predratnih devet hiljada studenata Beogradskog univerziteta, šest hiljada je poginulo u borbi protiv fašizma.

  Zločini u Beogradu i Srbiji

  Nedopustivo je da neonacistička propaganda nailazi na odziv među omladinom kada se zna da je tokom Drugog svetskog rata preko milion naših sunarodnika palo kao žrtva nacizma. Neshvatljiva je pojava mladih neonacista u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu... u kojima su fašisti ubili desetine hiljada ljudi. U Beogradu je stradalo 10% stanovnika tj. preko 20,000 ljudi. Među brojnim zločinima ističu se: bombardovanje Beograda bez objave rata, aprila 1941; javna vešanja talaca na centralnim gradskim ulicama tokom leta iste godine; formiranje logora za Jevreje krajem 1941; hapšenja i streljanja beogradskih civila u vreme gušenja antifašističkog ustanka u Zapadnoj Srbiji, krajem 1941. i početkom 1942, prema onoj strašnoj srazmeri 100:1 – stotinu srpskih, jevrejskih ili romskih civila za jednog poginulog okupatorskog vojnika; na hiljade partizana i članova njihovih porodica iz raznih delova zemlje streljanih na stratištu u Jajincima; na hiljade Beograđana prošlo je tokom rata kroz gestapovske i nedićevske zatvore, kao i kroz logor na Banjici; upadi četničkih koljačkih trojki u naselja na obodu Beograda, tokom 1944; Četiri godine racija, ubijanja, izgladnjivanja i pljačke - ali i četiri godine otpora i antifašističke borbe. Kako objasniti činjenicu da se danas Beogradom nesmetano šetaju oni koji otvoreno nose neonacistčka obeležja?  Pančevo, 1941. - nacista puca u već streljane ljude.


  Milan Nedić

  Tokom devedesetih godina u srpskoj javnosti došlo je do rehabilitacije nedićevskih, ljotićevskih i četničkih kolaboracionista. Ratni zločinac Milan Nedić, najsramnije ime u istoriji srpskog naroda, šef kvislinškog aparata tokom nemačke okupacije, devedesetih je postao simbol „nacionalno odgovornog državnika“. Nedić je, poput hrvatskog fašističkog zločinca, Anta Pavelića, posetio Hitlera krajem 1943. Ovaj obožavalac Adolfa Hitlera je najodgovorniji za brojne zločine nad svojim sunarodnicima. Taj izdajnik se gojio i bogatio dok je nad njegovim narodom sprovođen genocid. Tokom rata on je održavao kontakte sa čelnicima fašističkih pokreta u susedstvu. Poznati su njegovi susreti sa Milom Budakom, ratnim zločincem i ideologom ustaškog fašizma, tokom 1942. Kao i prisna saradnja sa albanskim fašističkim ideologom, Džaferom Devom; Nedić i Deva su omogućili da se u Beogradu tokom rata obučavaju albanski fašisti koji su činili okosnicu 9. čete divizije Brandenburg, koja je tokom 1943/44 počinila brojne zločine nad srpskim civilima u okolini Požarevca, Čačka i Ivanjice, u kampanji protiv partizanskih boraca; u ovom zločinu pomagali su im pripadnici Nedićeve Srpske državne straže kao i četnici Draže Mihailovića.

  Ljotićevci

  Ne sme se zaboraviti učešće pripadnika srpskog fašističkog pokreta „Zbor“ u streljanju nekoliko hiljada talaca u Kragujevcu, među kojima i đaka izvedenih iz školskih klupa, oktobra 1941. Strahinja Janjić, ratni zločinac, okupacioni predsednik kragujevačke opštine i istaknuti ljotićevac, zdušno je predlagao osnivanje srpskog SS odreda i njegovo slanje na staljingradski front. U Smederevskoj Palanci je od 1942. do 1944. postojao „Zavod za prinudno vaspitanje omladine“ - logor za srpsku antifašističku omladinu koji su napravili članovi fašističkog pokreta „Zbor“ Dimitrija Ljotića. U tom logoru srednjoškolska omladina je izgladnjivana, prebijana, seksualno zlostavljana i izlagana konstantkoj fašističkoj propagandi. Svako ko je uhvaćen u pokušaju bekstva je streljan. Jedan od „gostujućih predavača“ bio je i Ratibor M. Đurđević, mladi fašista, koji je izgladnelim logorašima zagorčavao život odvratnom antikomunističkom propagandom. Danas je ovaj umobolni starac najangažovaniji propagator antisemitizma u Srbiji. Zapitajmo se zašto Ratibor M. Đurđević nije uhapšen i osuđen 1992, kada se vratio iz emigracije?
  Mučena, zlostavljana i obešena partizanka, ostavljena u snegu.


  Četnici i Ustaše

  Aktivnosti „Ravnogorskog pokreta“, odnosno četnika, svodile su se na pasivan odnos ili saradnju sa okupatorom, kao i na ubijanje i zastrašivanje srpske i muslimanske sirotinje. Nakon slamanja ustanka u Zapadnoj Srbiji, četnici su učestvovali u hapšenju hiljada partizana i njihovih porodica koje su isporučili okupatoru. Nemci su ove zarobljenike najčešće streljali na stratištu u Jajincima ili su ih transportovali u neki od logora širom okupirane Evrope. Četnici su se isticali klanjem i silovanjem, samo u Srbiji silovali su preko hiljadu žena, a u Istočkoj Bosni daleko veći broj. To je bilo u sklopu njihovog projekta etnički homogene „Velike Srbije“. Metode četničkih zločina bile su identične ustaškim: svirepa ubistva klanjem, silovanja (često maloletnica i dece), ponižavanje i animalizacija žrtve, mučenje (otsecanje dojki, razrezivanje usta od uha do uha), istrebljenja čitavih porodica (primer: zločin u Vraniću kod Beograda, krajem 1943).

  Ustaše i četnici, dva nakazna lica jugoslovenskog fašizma, kao da su se trudili da nadmaše nemačkog okupatora. Ustaše su genocid nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj izvršile pod nadzorom nemačkih nacista. U Jasenovcu je boravila grupa SS oficira, koja je nadgledala sprovođenje ubijanja. Tokom leta 1942. zločin nad srpskim civilima na Kozari zajedno su izvršili Nemci i ustaše, uz asistiranje jedne skupine četnika. Nije zabeležena niti jedna značajnija borba tokom Drugog svetskog rata u kojoj su četnici naneli iole ozbiljniji poraz ustašama. Nasuprot tome, partizani su samo tokom operacije oslobođenja Livna, u leto 1942, likvidirali preko 700 okorelih ustaša (Bobanova „Crna legija“).

  Ratnim zločincima Milanu Nediću, Dimitriju Ljotiću i Dragoljubu Mihailoviću se u pojedinim hramovima SPC služe pomeni još od 1991, što upadljivo podseća na „mise zadušnice“ za hrvatske ratne zločince Antu Pavelića i Maksa Luburića, koje se u katoličkim crkvama u Hrvatskoj takođe služe od počeka devedesetih.

  Esesovci

  Na tlu Jugoslavije postojale su tri SS divizije čiji su vojnici regrutovani među lokalnim stanovništvom: 1) 7. SS divizija „Printz Eugen“, sačinjena od vojvođanskih Folksdojčera, odgovorna za istrebljenje banatskih Jevreja, za brojne zločine nad srpskim civilima u Banatu, Zapadnoj Srbiji tokom gušenja partizanskog ustanka u zimu 1941, kao i nad srpskim civilima u regionu Bosanske krajine (Kozara, Grmeč) tokom brojnih kaznenih ekspedicija protiv partizana; 2) 12. SS divizija „Handžar“, odgovorna za zločine nad srpskim civilima u Zapadnom Sremu i Istočnoj Bosni, tokom 1943; 3) 21. SS divizija „Skenderbeg“ odgovorna za zločine nad albanskim i srpskim civilima na Kosovu, kao i nad civilima u Albaniji nakon kapitulacije Italije.
  Kapa sa mrtvačkom glavom koju su nosili nacistički SS oficiri u logorima smrti.


  Danas


  Kako objasniti činjenicu da se bilo ko u Srbiji može identifikovati sa nacistima iz vremena Drugog svetskog rata? Zašto dozvoljavamo da se vređa uspomena na naše mrtve? Zašto tolerišemo pojavu neonacističkih grupa u našim gradovima? Zašto pasivno posmatramo napade ovih rasističkih izroda na naše romske komšije, kao i na sve one koji u njihovim očima izgledaju „nepodobno“? Naša slobodarska tradicija zahteva da tome pružimo organizovan otpor! 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Danas


  Kako objasniti činjenicu da se bilo ko u Srbiji može identifikovati sa nacistima iz vremena Drugog svetskog rata?
  Исто тако је необјашњиво данас у двадесет првом веку, више година од званичног пада комунизма у Србији, две деценије након пада Берлинског зида, да се неко позива на комунистичку верзију догађаја, равнајући Дражине четнике са усташама. Необјашњиво али тужно.:x

 3. #3
  Obećava Ascaso (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  99
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Коста Pogledaj poruku
  Исто тако је необјашњиво данас у двадесет првом веку, више година од званичног пада комунизма у Србији, две деценије након пада Берлинског зида, да се неко позива на комунистичку верзију догађаја, равнајући Дражине четнике са усташама.
  Ne nego cemo da se pozivamo na istorijske falsifikate polupijanih polupismenih cetnickih istoricara... mos misliti

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Lokacija
  slavonija
  Poruke
  47
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  jedna mala digresija: handžar je bio 13. SS divizija,a ne 12...hvala

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "...pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”
  Poruke
  5.404
  Reputaciona moć
  152

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Ako vec pises o zlocinima,nema smisla da ne pomenes i partizane...

 6. #6
  Domaćin ArnoldLayne (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.994
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Ne nego cemo da se pozivamo na istorijske falsifikate polupijanih polupismenih cetnickih istoricara... mos misliti
  a zašto imati više poverenja u polupijane i polupismene 'selo pored Leskovca naprasno Beogradjane' iz partizanskog tabora?

 7. #7
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Ne nego cemo da se pozivamo na istorijske falsifikate polupijanih polupismenih cetnickih istoricara... mos misliti
  Да видимо ко је заиста фалсификовао:

  "За почетак, на једном конкретном примеру погледајмо како су комунисти правили заједничке фотографије четника и Немаца. Ово је насловна страна књиге Николе П. Илића "Колаборација четника са окупаторима и квислинзима у Србији 1941-1944", издање Института за савремену историју у Београду и Народног музеја у Лесковцу, 1996. године. У жељи да наслов књиге илуструје одговарајућом фотографијом, аутор се латио прибора за фотомонтажу. Али, испоставило се да то није баш тако лак посао. На фотографијама које је имао, а од којих је начинио ову фотомонтажу, он је препознао једино четника (брада) и Немца (униформа). За особу између четника и Немца вероватно је помислио да је Италијан или усташа. Такође, он је нешто слично претпостављао и за особе у доњем реду. А заправо, горе је један енглески, а доле један амерички официр... Ова фотографија је лошег квалитета јер је намерно оштећена ради скривања фалсификата. И све друге фотографије које су комунисти фалсификовали су нејасне."

  "Ово је оригинал фотографије која је фалсификована на насловној страни књиге "Колаборација четника..." Настала је у залеђу Дубровника, фебруара 1944, уочи одласка савезничке војне мисије за Бари. С лева на десно: Јован Бабовић, пратилац мајора Лукачевића, мајор Војислав Лукачевић, командант Старог Раса, енглески пуковник Вилијем Бејли и пуковник Петар Баћовић, командант Оперативних јединица Источне Босне и Херцеговине. Клече: амерички капетан Валтер Менсфилд и мајор Борислав Тодоровић, официр за везу са страним војним мисијама."

  Дакле, "професор-истраживач историје", комуниста, 50 година након краја рата, када је под комунистичком владавином имао могућност да погледа сваки могући докуменат о Дражиним Четницима, није успео да нађе ни једну једину слику да докаже сарадњу Дражиних четника са немцима и направио фотомонтажу, и то штампа књигу код "високо озбиљне" институције као што је "Института за савремену историју" у Београду, а ти ћеш да нам трубиш о "квази-нечему и полу-некога"?

 8. #8
  Obećava Nikola Forkapa (avatar)
  Učlanjen
  23.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd,Srbija
  Poruke
  75
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  ONI koji se identifikuju sa nacistima iz vremena II svetskog rata zapravo nemaju pojma o nasoj istoriji niti o drugom svetskom ratu.
  TO su samo skupovi besposlenih ljudi koji zele da privuku paznju na sebe, a to rade na pogresan nacin .
  KRAJNJE je glupo sto nisi stavio i komunisticke zlocine na spisak.Mislim da ako hoces da iskeno diskutujemo o svim zlocinima iz II s.r. , ne mozes da gledas na stvari crno-belom tehnikom.Mnogo toga je u tom ratu bilo sivog.
  CETNICKI POKRET bi trebalo da bude onaj za koga se Srbi zalazu, jel se u tom ratu samo cetnicki pokret zalagao za Srbe, barem u osnovi .
  NARAVNO nisu ni CETNICI mnogo dobri jer su i oni naravno cinili zlocine ali je nama-Srbima taj pokret najblizi.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio minos Pogledaj poruku
  Ako vec pises o zlocinima,nema smisla da ne pomenes i partizane...
  I agre 8)
  al to nisu nacistichki
  to su komunistichki zlochini

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Nikola Forkapa Pogledaj poruku
  ONI koji se identifikuju sa nacistima iz vremena II svetskog rata zapravo nemaju pojma o nasoj istoriji niti o drugom svetskom ratu.
  TO su samo skupovi besposlenih ljudi koji zele da privuku paznju na sebe, a to rade na pogresan nacin .
  KRAJNJE je glupo sto nisi stavio i komunisticke zlocine na spisak.Mislim da ako hoces da iskeno diskutujemo o svim zlocinima iz II s.r. , ne mozes da gledas na stvari crno-belom tehnikom.Mnogo toga je u tom ratu bilo sivog.
  CETNICKI POKRET bi trebalo da bude onaj za koga se Srbi zalazu, jel se u tom ratu samo cetnicki pokret zalagao za Srbe, barem u osnovi .
  NARAVNO nisu ni CETNICI mnogo dobri jer su i oni naravno cinili zlocine ali je nama-Srbima taj pokret najblizi.
  Све ти је било лепо и мудро написано до оног краја о "ни четници нису били много добри" где показујеш да слабо познајеш Историју тог периода. Наиме, као у сваком рату дешавали су се злочини са свих страна. Али, док је то за једне формације било правило, некажњено ако не и изазивано (усташе, партизани, немци, љотићевци, бугари, шиптари, мађари) са друге стране су злочини били изузетак (Дражини Четници) и које је сурово кажњено сваки пут када се то десило (што је и нормално: у рату војска државе господари и судством, а паравојске су де факто нелегалне), или је чињено и у освету за истребљње читавих фамилија четника од стране усташа, па су ти исти четници, ако се не варам, побили житеље опште позната усташка села у Босни.
  Citat Original postavio crow Pogledaj poruku
  I agre 8)
  al to nisu nacistichki
  to su komunistichki zlochini
  you re right 8-)
  Али у комунистичкој терминологији којим се служио аутор текста који отвара ову тему нису постојали злочини других од "фашистичких". Дакле за комунисте, док се у сваком рату дешавају злочини, у Другом светском за комунисте са једне стране су фашистички злочини, односно злочини, а са друге у најгорој варијанти "лева скретања", односно није било злочина.

 11. #11
  Obećava Ascaso (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  99
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Streljanje fašista, ratnih zločinaca i izdajnika nije zločin.

  Prava je šteta što ih nije više ostalo na Blajburgu, Zidanom mostu i Kočevskom rogu!

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Streljanje fašista,
  Стрељање фашиста је убијање ваших неистомишљеника са којим су коумнисти били добри другари у целој поробљеној Европи тачно до 22. јуна 1941, дана када је хитлер сгазио савезништво са Стаљином и напао Совјетски Савез, земља комунизма. Једном речју, то је "уклањање конкуренције у борби за власт".
  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Streljanje ratnih zločinaca i izdajnika nije zločin.
  Тачно, зато стрељање комунистичке јајаре није злочин пошто су их војни судови доказали кривим.

  Као што рекох, проблем настаје када су убијани људи под изговором да су то што помињеш, без суда. А то су комунисти чинили. То је злочин у свакој држави света, тако да су комунисти злочинци.

 13. #13
  Domaćin wsox (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ljubuški
  Poruke
  4.051
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Tko je vidio sreću u ubijanju?sve izmi redom.!!! svi su to lopvi redom i stalo im je da budu na vlasti po svaku cjenu.Krao ili držao vreću za mene je isto.

 14. #14
  Poznat tommy gun (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.985
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  E,ako moze i ova tema da se urpopasti izmedju cetnicko-partizanskih ratova???Mene bas zanima taj sto je se vratio u Srbiju,a bio u Ljoticevicima???Jel moze malo opsirnije o njemu??
  Pare, suze, smeh, alkohol i droga

 15. #15
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio tommy gun Pogledaj poruku
  E,ako moze i ova tema da se urpopasti izmedju cetnicko-partizanskih ratova???
  јел ово питтање?
  Citat Original postavio tommy gun Pogledaj poruku
  Mene bas zanima taj sto je se vratio u Srbiju,a bio u Ljoticevicima???Jel moze malo opsirnije o njemu??
  О коме је реч? И шта те конкретно о том неком занима?

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio wsox Pogledaj poruku
  Tko je vidio sreću u ubijanju?
  Па усташе на првом месту.

 17. #17
  Poznat tommy gun (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.985
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Коста Pogledaj poruku
  јел ово питтање?

  О коме је реч? И шта те конкретно о том неком занима?
  Da, pitanje je...
  Ratibor M. Đurđević
  Pare, suze, smeh, alkohol i droga

 18. #18
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio tommy gun Pogledaj poruku
  Da, pitanje je...
  Ratibor M. Đurđević
  Да будем искрен, први пут о њему чујем.

 19. #19
  Poznat tommy gun (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.985
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Ae razumem ove velike Srbe kao nacionalisti(to sam i ja),ali ne razumem ove neonaciste koji hvale Ljoticevce samo tako.Ne nisu to ni skinsi,boli njih ***** za Ljotica,nego ovi neki neo-nacionalisti,pravi desnicari!Bio sam na njihovom forumu i svi se ali SVI dogovaraju da kupe majicu "Djeneral Ljotic"!I to ce da nose kroz grad,ajde bre...Kuda ide bre ova Srbija????
  Pare, suze, smeh, alkohol i droga

 20. #20
  Početnik Combat_18 (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2007.
  Poruke
  24
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Kako mozes da pises takve stvari o Nedicu i Ljoticu,ti bas znas sta su oni bili,molim te nemoj da se mesas u ono sto ne znas...Strasno,ma ja ni ne verujem da si ti srbin,talamud slavis a???Ili bajram???Ova poruka se odnosi na zacetnika ove teme sto prica neprihvatljive gluposti o Nedicu i Ljoticu!

 21. #21
  Početnik Combat_18 (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2007.
  Poruke
  24
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio tommy gun Pogledaj poruku
  Ae razumem ove velike Srbe kao nacionalisti(to sam i ja),ali ne razumem ove neonaciste koji hvale Ljoticevce samo tako.Ne nisu to ni skinsi,boli njih ***** za Ljotica,nego ovi neki neo-nacionalisti,pravi desnicari!Bio sam na njihovom forumu i svi se ali SVI dogovaraju da kupe majicu "Djeneral Ljotic"!I to ce da nose kroz grad,ajde bre...Kuda ide bre ova Srbija????
  E navijacu,moze li se znati koji je to forum????

 22. #22
  Poznat tommy gun (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.985
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Nemam pojma,imali su jedno vreme forum,sad su promenili,ne znam!
  Pare, suze, smeh, alkohol i droga

 23. #23
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  166
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  Citat Original postavio Combat_18 Pogledaj poruku
  Kako mozes da pises takve stvari o Nedicu i Ljoticu,ti bas znas sta su oni bili,molim te nemoj da se mesas u ono sto ne znas...
  А да тебе човек пита шта ти знаш о њима, и шире о њиховим присталицама током рата?
  Citat Original postavio Combat_18 Pogledaj poruku
  Strasno,ma ja ni ne verujem da si ti srbin,talamud slavis a???Ili bajram???
  Значи ако је неко ставља Љотића и његове присталице у негативе тај је или Јеврејин или муслиман? Да ти одкријем нешто: ја сам Србин Православац, и Љотића и Недића стављам у негативце.

 24. #24
  Nov član
  Učlanjen
  04.05.2008.
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  :mad:
  Citat Original postavio Ascaso Pogledaj poruku
  Na tlu bivše Jugoslavije su tokom devedesetih godina počinjeni brojni zločini, koji su u velikoj meri inspirisani praksom iz perioda fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. To je jasan pokazatelj fašizacije društava nastalih raspadom Jugoslavije. U to vreme su, pored mase paravojnih, klerikalnih i konzervativnih organizacija, u raznim sredinama bivše države nastale i neonacističke organizacije. Tih godina nije se razvio organizovani antifašistički pokret, koji bi se na neposredan način suprostavio povampirenju fašizma.

  Izgledalo je kao da su zaboravljeni fašistički zločini nad civilnim stanovništvom Srbije, kao i zločini nad srpskim i brojnim civilima drugih naroda van Srbije. Odsustvo direktne antifašističke akcije, kao i blagonaklon odnos državne nacionalističke ideologije, rezultirali su rastom neonacističkog pokreta. Plaćenici neonacističke internacionale naročitu pažnju posvetili su ideološkom trovanju srpske omladine. Tokom Drugog svetskog rata upravo je srpska omladina podnela najveću žrtvu za oslobođenje od nacističkog okupatora i njegovih pomagača. Od predratnih devet hiljada studenata Beogradskog univerziteta, šest hiljada je poginulo u borbi protiv fašizma.

  Zločini u Beogradu i Srbiji

  Nedopustivo je da neonacistička propaganda nailazi na odziv među omladinom kada se zna da je tokom Drugog svetskog rata preko milion naših sunarodnika palo kao žrtva nacizma. Neshvatljiva je pojava mladih neonacista u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu... u kojima su fašisti ubili desetine hiljada ljudi. U Beogradu je stradalo 10% stanovnika tj. preko 20,000 ljudi. Među brojnim zločinima ističu se: bombardovanje Beograda bez objave rata, aprila 1941; javna vešanja talaca na centralnim gradskim ulicama tokom leta iste godine; formiranje logora za Jevreje krajem 1941; hapšenja i streljanja beogradskih civila u vreme gušenja antifašističkog ustanka u Zapadnoj Srbiji, krajem 1941. i početkom 1942, prema onoj strašnoj srazmeri 100:1 – stotinu srpskih, jevrejskih ili romskih civila za jednog poginulog okupatorskog vojnika; na hiljade partizana i članova njihovih porodica iz raznih delova zemlje streljanih na stratištu u Jajincima; na hiljade Beograđana prošlo je tokom rata kroz gestapovske i nedićevske zatvore, kao i kroz logor na Banjici; upadi četničkih koljačkih trojki u naselja na obodu Beograda, tokom 1944; Četiri godine racija, ubijanja, izgladnjivanja i pljačke - ali i četiri godine otpora i antifašističke borbe. Kako objasniti činjenicu da se danas Beogradom nesmetano šetaju oni koji otvoreno nose neonacistčka obeležja?  Pančevo, 1941. - nacista puca u već streljane ljude.


  Milan Nedić

  Tokom devedesetih godina u srpskoj javnosti došlo je do rehabilitacije nedićevskih, ljotićevskih i četničkih kolaboracionista. Ratni zločinac Milan Nedić, najsramnije ime u istoriji srpskog naroda, šef kvislinškog aparata tokom nemačke okupacije, devedesetih je postao simbol „nacionalno odgovornog državnika“. Nedić je, poput hrvatskog fašističkog zločinca, Anta Pavelića, posetio Hitlera krajem 1943. Ovaj obožavalac Adolfa Hitlera je najodgovorniji za brojne zločine nad svojim sunarodnicima. Taj izdajnik se gojio i bogatio dok je nad njegovim narodom sprovođen genocid. Tokom rata on je održavao kontakte sa čelnicima fašističkih pokreta u susedstvu. Poznati su njegovi susreti sa Milom Budakom, ratnim zločincem i ideologom ustaškog fašizma, tokom 1942. Kao i prisna saradnja sa albanskim fašističkim ideologom, Džaferom Devom; Nedić i Deva su omogućili da se u Beogradu tokom rata obučavaju albanski fašisti koji su činili okosnicu 9. čete divizije Brandenburg, koja je tokom 1943/44 počinila brojne zločine nad srpskim civilima u okolini Požarevca, Čačka i Ivanjice, u kampanji protiv partizanskih boraca; u ovom zločinu pomagali su im pripadnici Nedićeve Srpske državne straže kao i četnici Draže Mihailovića.

  Ljotićevci

  Ne sme se zaboraviti učešće pripadnika srpskog fašističkog pokreta „Zbor“ u streljanju nekoliko hiljada talaca u Kragujevcu, među kojima i đaka izvedenih iz školskih klupa, oktobra 1941. Strahinja Janjić, ratni zločinac, okupacioni predsednik kragujevačke opštine i istaknuti ljotićevac, zdušno je predlagao osnivanje srpskog SS odreda i njegovo slanje na staljingradski front. U Smederevskoj Palanci je od 1942. do 1944. postojao „Zavod za prinudno vaspitanje omladine“ - logor za srpsku antifašističku omladinu koji su napravili članovi fašističkog pokreta „Zbor“ Dimitrija Ljotića. U tom logoru srednjoškolska omladina je izgladnjivana, prebijana, seksualno zlostavljana i izlagana konstantkoj fašističkoj propagandi. Svako ko je uhvaćen u pokušaju bekstva je streljan. Jedan od „gostujućih predavača“ bio je i Ratibor M. Đurđević, mladi fašista, koji je izgladnelim logorašima zagorčavao život odvratnom antikomunističkom propagandom. Danas je ovaj umobolni starac najangažovaniji propagator antisemitizma u Srbiji. Zapitajmo se zašto Ratibor M. Đurđević nije uhapšen i osuđen 1992, kada se vratio iz emigracije?
  Mučena, zlostavljana i obešena partizanka, ostavljena u snegu.


  Četnici i Ustaše

  Aktivnosti „Ravnogorskog pokreta“, odnosno četnika, svodile su se na pasivan odnos ili saradnju sa okupatorom, kao i na ubijanje i zastrašivanje srpske i muslimanske sirotinje. Nakon slamanja ustanka u Zapadnoj Srbiji, četnici su učestvovali u hapšenju hiljada partizana i njihovih porodica koje su isporučili okupatoru. Nemci su ove zarobljenike najčešće streljali na stratištu u Jajincima ili su ih transportovali u neki od logora širom okupirane Evrope. Četnici su se isticali klanjem i silovanjem, samo u Srbiji silovali su preko hiljadu žena, a u Istočkoj Bosni daleko veći broj. To je bilo u sklopu njihovog projekta etnički homogene „Velike Srbije“. Metode četničkih zločina bile su identične ustaškim: svirepa ubistva klanjem, silovanja (često maloletnica i dece), ponižavanje i animalizacija žrtve, mučenje (otsecanje dojki, razrezivanje usta od uha do uha), istrebljenja čitavih porodica (primer: zločin u Vraniću kod Beograda, krajem 1943).

  Ustaše i četnici, dva nakazna lica jugoslovenskog fašizma, kao da su se trudili da nadmaše nemačkog okupatora. Ustaše su genocid nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj izvršile pod nadzorom nemačkih nacista. U Jasenovcu je boravila grupa SS oficira, koja je nadgledala sprovođenje ubijanja. Tokom leta 1942. zločin nad srpskim civilima na Kozari zajedno su izvršili Nemci i ustaše, uz asistiranje jedne skupine četnika. Nije zabeležena niti jedna značajnija borba tokom Drugog svetskog rata u kojoj su četnici naneli iole ozbiljniji poraz ustašama. Nasuprot tome, partizani su samo tokom operacije oslobođenja Livna, u leto 1942, likvidirali preko 700 okorelih ustaša (Bobanova „Crna legija“).

  Ratnim zločincima Milanu Nediću, Dimitriju Ljotiću i Dragoljubu Mihailoviću se u pojedinim hramovima SPC služe pomeni još od 1991, što upadljivo podseća na „mise zadušnice“ za hrvatske ratne zločince Antu Pavelića i Maksa Luburića, koje se u katoličkim crkvama u Hrvatskoj takođe služe od počeka devedesetih.

  Esesovci

  Na tlu Jugoslavije postojale su tri SS divizije čiji su vojnici regrutovani među lokalnim stanovništvom: 1) 7. SS divizija „Printz Eugen“, sačinjena od vojvođanskih Folksdojčera, odgovorna za istrebljenje banatskih Jevreja, za brojne zločine nad srpskim civilima u Banatu, Zapadnoj Srbiji tokom gušenja partizanskog ustanka u zimu 1941, kao i nad srpskim civilima u regionu Bosanske krajine (Kozara, Grmeč) tokom brojnih kaznenih ekspedicija protiv partizana; 2) 12. SS divizija „Handžar“, odgovorna za zločine nad srpskim civilima u Zapadnom Sremu i Istočnoj Bosni, tokom 1943; 3) 21. SS divizija „Skenderbeg“ odgovorna za zločine nad albanskim i srpskim civilima na Kosovu, kao i nad civilima u Albaniji nakon kapitulacije Italije.
  Kapa sa mrtvačkom glavom koju su nosili nacistički SS oficiri u logorima smrti.


  Danas


  Kako objasniti činjenicu da se bilo ko u Srbiji može identifikovati sa nacistima iz vremena Drugog svetskog rata? Zašto dozvoljavamo da se vređa uspomena na naše mrtve? Zašto tolerišemo pojavu neonacističkih grupa u našim gradovima? Zašto pasivno posmatramo napade ovih rasističkih izroda na naše romske komšije, kao i na sve one koji u njihovim očima izgledaju „nepodobno“? Naša slobodarska tradicija zahteva da tome pružimo organizovan otpor!

 25. #25
  Ističe se foliranat1 (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.721
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: Nacisticki zlocini na nasim prostorima

  ma taj nacisticki okupator je radio zlovcine po celoj evropi,
  a izlgeda najvise prema srbima, rusima ,romima i jevrejima.
  bilo nepnovilo se.

Slične teme

 1. Prosečne plate na 'našim' prostorima
  Autor Slaven777 u forumu Politika
  Odgovora: 111
  Poslednja poruka: 26.01.2009., 04:21
 2. Najbolja serija koja je prikazivana na nasim prostorima u pos. 5 god.
  Autor Mr. Dzingls u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 03.03.2008., 16:40
 3. Novi sajt na nasim prostorima za digitalnu sat tv!
  Autor drismet u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 09.02.2007., 15:53
 4. Prvi zenski forum na nasim prostorima
  Autor blondie_girl u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 17.11.2004., 23:46

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •