Ciscenje novcica

Sad kad kažem čime ja čistim svoje, iskusniji numizmatičari ima da se zgroze i prekrste i lijevom i desnom:)
"Purol" pastom. To je pasta za čišćenje metalnih površina, slovenačke proizvodnje, može se naći i kod nas u farbarama, oko 150 dinara je jedna tuba. Namažeš malo obadvije strane novčića i glancaš mekom krpom, poslije par minuta se sjaji k'o dijamant. Ovo nemoj ni slučajno pokušavati ako su u pitanju rimski novčiće ili nešto slično, za to sam čuo da se koristi maslinovo ulje ali nisam nikad pokušavao (a i nemam rimske).
 
He he, ima i tu logike:):):)
Ma ja sam još uvijek početnik, prije par mjeseci sam odlučio da nastavim sa svojim srednjoškolskim hobijem, tako da i nemam nešto za razmjenu ili prodaju. A u vezi čišćenja, nadam se da ćete me razumjeti, kada kupim novčiće od cigosa sa buvljaka, jednostavno ih MORAM očistiti! :):):)
 
Zašto? Jedino tamo mogu naći dobru robu budzašto:)
Vi ste iz Beograda? Možete li mi preporučiti neku beogradsku pijacu na kojoj se prodaju stare stvari, gdje bih mogao naći interesantne novčiće?
 
Da, iz Beograda sam.
Čuo sam od nekih prijatelja da na starom Buvljaku na Novom Beogradu neki ne znaju da imaju vredne primerke po oko 100 evra a prodaju ih za 100 dinara ali nikada nisam video dokaz, tako da baš i ne verujem toj priči. Smatram da su dobro upoznati i da prodaju 2-3 puta više cene.
Uopšteno, klonim se kupovine van stručnih krugova ali za one sa malo lakšim kriterijuma, zna da bude zanimljivo.
 
Bio sam u subotu na novom beogradu na buvljaku i tip je prodavao srebrni franak iz 1967 za 10 e,medjutim kov je toliko nov kao da je sad izasao iz kovnice,mislim nema veze sa srebrnjakom,jos je dodao evo vidis sa strane,mislio je po obodu ima znake masona,kad je video da nisam zainteresovan,pita koliko bi dao,a drugi mi je trazio 200 e za dvogled iz prvog svetskog rata,a treci mi je za brodsku lampu trazio 150 e,kad sam mu rekao da cu mu dati iste lampe za 80,onda je poceo da se izvlaci,pa kao prebacio si napajenje na 220 v,ok rekoh vraticu brodski kabal sa uticnicom na 24 v,posle toga je cutao i cekao da se udaljim,vecina njih su prevaranti,ali subotom buvljak na bubanj potoku ima solidnu ponudu starina,moze se naci pokoji primerak koji je ok,samo i tamo pojedinci odvaljuju cene,mislim ne vredi to toliko,jer da vredi svaka kuca u srbiji bi bila milionerska.
 
Grozno. Meni je jedan džipsi hteo da proda 1 kanadski dolar iz 2000. za 500 dinara zato što je "jubilaran"???!!!! Pa normalna stvar da će zemlja koja svake godine kuje novčiće otkovati jednu seriju i 2000te :(
 
To je zato sto kod nas vlada nepismenost,kako,pa mnogi misle da imaju puno vrednu stvar i da ce da se obogate na njoj pa onda lupaju cene,plus prevaranti i nakupci to je strasno ja jesam dao oglase za kupovinu,al iskljucivi da bih nasao za svoju kolekciju sta mi fali,al kad na kilo neko nudi e od mene moze da dobije 80 dolara,jer to nije cisto srebro,a i sta ce mi tolika kolicina,ali ajde mozda mi posluzi za razmenu kod kolekcionara,a na www.ebay.co.uk mozes videti kakve se starine nude izmedju ostalog i novac kao i cene,90 posto cena su maksimum dostignute vrednosti od 2 do 15 ak,20 ak funti ali kakvi primerci,jako retko ima nesto sto je od 1000 do 2500 funti,jos kad je covek rekao cene naseg inflatornog novca u becu ne zmaja,vec sve apoene ponudio sam da cu mu upola od te cene ja doneti u bec,no nije se javio,ocu reci da 90 posto njih,ciganisu,ono kao imam dve tri novcanice u papiru i dve kovanice pa daj mi 100 e,nek proda ako moze,ja imam 500 dinarki 41 u 2 om kvalitetu i one su mi za menjanje,a vrede 20 do 30 dinara realno,al sta cemo,kad budu videli da im prodaja ne ide valjda ce prihvatiti realnost.
 

Back
Top