obeležena 15. godišnjica stradanja srba u fakovićima
Politika - Pre 16 minuta

BRATUNAC - Parastosom i polaganjem venaca na groblju u Fakovićima kod Bratunca (Republika Srpska) danas je obeležena 15. godišnjica stradanja 25 srpskih civila koje su ubili, a zatim izmasakrirali i u vlastitim kućama zapalili pripadnici muslimanskih jedinica iz Srebrenice pod komandom haškog osuđenika Nasera Orića.

"Pored ubijenih, ranjeno je više od 20 naših meštana, ali broj žrtava bi bio daleko veći da mnogi nisu blagovremeno krenuli u bekstvo preko reke Drine i spas našli u Srbiji", kažu predstavnici Mesne zajednice Fakovića.

Istovremeno sa napadom na Fakoviće muslimanske jedinice iz pravca Srebrenice su 5. oktobra 1992. godine napale i susedno selo Boljeviće. Oba srpska sela su razorena, a u njima je uništeno više od 200 stambenih i drugih objekata, kao i pravoslavna crkva.

Istog dana muslimani su napali još dva srpska sela, ali na sasvim suprotnom kraju opštine Bratunac - Magašiće i Zagone, u kojima su ubili osam civila.

Predstavnici Boračke organizacije Bratunca, koji su na grublju u Fakovićima položili vence, podsetili su da, pored Orića, koga je Haški tribunal osudio na dve godine zatvora, za ove ratne zločine još nijedan Bošnjak iz Srebrenice nije odgovarao.

<< Sadržaj rubrike 'Vesti dana'