EM Online

Bivši čelnici Geneksa, uhapšeni zbog zloupotreba počinjenih u 2004. godini.

Miki Savićević bivši direktor kompanije Internacional CG, kao i četvoro nekadašnjih rukovodilaca te firme (bivši direktori Generaleksporta, Petar Novaković i Ivica Lukić, bivši direktor Intrenacional CG Vladimir Gajić, kao i bivši direktor Turističkog centra Kopaonik Nebojša Premović), uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja proneverili 24,5 miliona evra.

U akciji policije uhapšena je i bivša direktorka Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju Ljiljana Mlađan.

Svim osumnjičenima određeno je zadržavanje od 48 sati. Prema podacima iz MUP-a Srbije osumnjičeni su 2004. godine nezakonito otuđili parcelu od 1,2 hektara na Novom Beogradu i prodali je bez raspisanog tendera konzorcijumu preduzeća Neimar -B, Kemoimpeks i Irva, čije je vlasnik Đorđe Nicović, suvlasnik AIK i MB banke.

Na toj skupocenoj lokaciji nazvanom Savagrad između hotela Hajat, Interkontinental i Geneks apartmana do kraja 2007. trebalo bi da bude izgrađeno 35 hiljada kvadrata ekskluzivnih apartmana i poslovnog prostora.

Savićević, koji je na čelu Geneksa bio od 1970. do 1990. i od 2000. do 2005. godine se konkretno tereti da je podstrekivao Petra Novakovića da postigne direktnu pogodbu sa Konzorcijumom po kojoj u zamenu za zemljište Geneks dobija hiljadu kvadrata poslovnog prostora. To znači da je Geneks dobio četiri odsto od izgrađenog objekta, iako je predviđeno da zamena zemljišta za izgrađeni prostor iznosi između 18 i 40 odsto.

I tih hiljadu još neizgrađenih kvadrata prodato je ubrzo Konzorcijumu po ceni od 1,7 umesto tržišnih 2,5 miliona evra. Konzorcijum je sa druge strane pribavio protivpravnu imovinsku korist od 22,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče i za druge zloupotrebe u vezi sa nezakonitim raspolaganjem sredstvima preduzeća, odobravanjem besplatnog korišćenja turističkih usluga u hotelima Sunčani konaci i Grand na Kopaoniku, na štetu Internacionala CG od 4,5 miliona dinara.

Ovi objekti, uz Geneks apartmane, hotel Interkontinental, hotel u Bečićima i četiri boinga 727, predstavljaju imovinu bivšeg Geneksa, a sadšnjeg Internacionala CG, koji bi trebalo uskoro da se privatizuje, ali u delovima, počev od imovine na Kopaoniku.