Tadić tražio u UN podršku za poziciju Srbije o Kosmetu
Radio Srbija - Pre 9 sati

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić je tokom zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku zatražio podršku za poziciju zvaničnog Beograda u pregovorima o budućem statusu o Kosovu i Metohiji, podršku međunarodnom pravu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

Predsednik Tadić je u preko 20 bilateralnih susreta tokom protekle nedelje isticao da rešenje za Kosmet mora biti doneto u Savetu bezbednosti UN, da Srbija brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet mirnim i pravnim sredstvima, iskreno se zalažući za kompromisno rešenje za južnu pokrajinu koje će stabilizovati Balkan i biti doprinos pomirenju naroda u regionu. Srbija je miroljubiva i demokratska zemlja koja ima za ciljeve ubrzani ekonomski razvoj zemlje i članstvo u Evropskoj uniji, preneo je sagovornicima Boris Tadić, navedeno je u saopštenju. Podseća se, takodje, da je predsednik Tadić predvodio od 24. do 28. septembra delegaciju Republike Srbije na 62. Generalnoj skupštini UN.U okviru zasedanja Generalne skupštine, Tadić je razgovarao sa zvaničnicima zemalja članica Saveta bezbednosti UN, predsednicima Paname Martinom Torihosom, Slovačke Ivanom Gašparovičem, Južnoafričke Republike Taboom Mbekijem, premijerom Italije Romanom Prodijem, predsednikom Republike Kongo Denisom Sasu Nguesom, kao i sa delegacijom Katara.

Takođe, predsednik Srbije imao je razgovore i sa ministrima spoljnih poslova Narodne Republike Kine Jang Điečijem, Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, Perua Hoze Antoniom Garsia Belaundeom i Kraljevine Belgije Karelom de Guhtom. Predsednik Srbije imao je susrete i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, predsednicima Islanda Olafurom Ragnarom Grimsonom, Kipra Tasosom Papadopulosom, austrijski kancelarom Alfredom Guzenbauerom, premijerima Holandije Janom Peterom Balkenendeom, Slovenije Janezom Janšom, kao i ministarkom spoljnih poslova Republike Grčke Dorom Bakojani. Predsednik Tadić imao je i niz sastanaka sa predstavnicima Evropske unije, visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, komesarom za proširenje Olijem Renom, kao i generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom. Predsednik Srbije razgovarao je i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Terijem Dejvisom. Na prijemu koji je priredio predsednik Sjedinjenih Američkih Država DŽordž Buš Tadić je preneo u kratkom razgovoru predsedniku Bušu poziciju Srbije o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije.