Ministri EU: Sporazumno rešenje za Kosovo
Petak, 28. septembar 2007. 23:03

Ministri odbrane Evropske unije su prvog dana zasedanja u portugalskom gradu Evori zauzeli stav da je "sporazumno rešenje jedino valjano" za status Kosova.

Predsedavajući sastanku, portugalski ministar Nuno Severano Tejšeira rekao je novinarima da su ministri istakli da EU jednodušno podržava pregovore pod posredstvom "trojke" Kontakt grupe za Kosovo.

Ministri odbrane EU su zatražili "da se održi diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu sa ciljem da se na kraju dodje do sporazumnog rešenja, zato što ne postoji druga alternativa osim rešenja dogovorom".

"I to je jedino valjano rešenje", preneo je portugalski ministar.

Upitan da li su ministri odbrane EU zauzeli stav da je sporazumno rešenje i jedino moguće i da li bi se evropski lideri usprotivili jednostranom proglašenju nezavisnosti, Tejšeira je ocenio da medjunarodni činioci, "a posebno oni uključeni u taj proces, moraju biti spremni za svaki mogući razvoj situacije".

"Ali ono što je bitno u ovom času i na šta se medjunarodna zajednica mora usredsrediti, jeste da se izvrši politički i diplomatski pritisak na dve strane za pronalaženje rešenja", predočio je portugalski ministar odbrane.

On je u uvodnom izlaganju izneo da je "Balkan, a posebno Kosovo, danas u središtu pažnje" EU i predočio da je "nužno naći prihvatljivo i održivo rešenje za status Kosova".

"Ne postoje neke veće alternative za rešenje pregovorima i svi naši napori moraju biti usmereni na podršku tim pregovorima, s ciljem da se dodje do najboljeg ishoda: dogovora".

Severano Tejšeira je istakao da "Evropska unija u tome mora imati ključnu ulogu, spremna je da deluje i imaće bitno mesto u primeni statusa koji bude usvojen".

"I to sve će se odvijati, naravno, uz najtešnju saradnju s ostalim uključenim medjunarodnim činiocima, pre svega Atlantskim savezom i UN".

Portugalski ministar je zaključio da je, "kako za ono što će se zbivati na Kosovu, tako i sada u Avganistanu, od prvenstvene važnosti i ključna saradnja s NATO-om".

Na dvodnevnom zasedanju ministara odbrane EU učestvuje i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, a sutra će u Evoru iz Njujorka doputovati i visoki predstavnik EU Havijer Solana.