kontakt grupa: rešenje treba da potvrdi sb un
Politika - Pre 3 sata i 50 minuta

NJUJORK - Šefovi diplomatija zemalja Kontakt grupe istakli su u Njujorku opredeljenje za sporazumno rešenje statusa Kosova, koje bi potvrdio Savet bezbednosti UN.

"Ministri su potvrdili rešenost da se traži rešenje do koga bi se došlo pregovorima, i koje bi usvojio Savet bezbednosti UN", navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka Kontakt grupe.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Kontakt grupe, ponovili su, kako je istaknuto, da je brzo rešavanje statusa Kosova ključno za stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i čitave Evrope i podržali ocenu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da je "status kvo" u pokrajini naodrživ.

"Status kvo ima štetne posledice na politički, društveni i ekonomski razvoj Kosova i stabilnost regiona. Zbog toga treba bez odlaganja naći rešenje", navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je izražena puna podrška procesu koji vodi posrednička trojka, a koji će, kako je istaknuto u saopštenju, "biti završen izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN do 10. decembra". Ministri spoljnih poslova zemalja Kontakt grupe su na večerašnjem sastanku zaključili i da principi Kontakt grupe iz novembra 2005. treba i dalje da predstavljaju okvir za proces rešavanja budućeg statusa Kosova, koji se, kako se navodi, zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Učesnici sastanka su pozdravili brz tempo aktivnosti i konstruktivnu atmosferu u prvim rundama pregovora i odali priznanje naporima UNMIK-a i KFORA na "doprinosu u stvaranju multietničkog, miroljubivog i demokratskog Kosova".