Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

 1. #1
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Тадић: Признање Косова дестабилизовало би Европу

  Више од 200.000 Срба напустило је Косово од 1999. године. До данас, према званичним подацима УНХЦР-а вратило се само њих 7.100.


  Председник Србије Борис Тадић за говорницом Генералне скупштине УН (Фото АФП)

  Од нашег сталног дописника
  Њујорк, 27. септембра – Србија је изложена изазову као ретко која друга земља: развија међународну сарадњу, поштује међународне норме, а ипак се над њом надвија претња да јој територија буде умањена – кршењем међународног права. На овакве њене карактеристике и околности у којима се нашла указао је данас председник Борис Тадић, представљајући је на заседању Генералне скупштине УН. Тадић је настојао да скуп лидера увери да је Србија поуздан партнер у међународним односима и да заслужује међународну подршку за очување своје целовитости, уз поштовање Повеље на којој је утемељена светска организација. Оваква порука послата је у тренуцима кад се овде, у Њујорку, припремају два важна састанка: скуп Контакт групе за Космет и почетак директних преговора представника Београда и Приштине о тој покрајини која је као део Србије под међународном управом.

  Ставови Србије објашњени су, такође, и у низу сусрета и Тадића и премијера Војислава Коштунице с државницима низа земаља. Утисак је посматрача да се приступ Београда слуша с више пажње и да се већи број земаља прибојава да би евентуално проглашење независности Космета могло да буде преседан за уздрмавање и њихових територијалних интегритета. Настављају се, међутим, притисци, нарочито групе западних сила, а поготову САД, да се примени „Ахтисаријев план о међународно надзираној независности Косова”, уколико изостане договор Београда и Приштине.

  Имајући у виду све те околности, и специфичности аудиторијума коме се непосредно обратио, Тадић је нагласио: „Србија упозорава да се у последње време чују претње да ће косовске привремене институције једнострано прогласити независност 11. децембра. Указујемо на то због чињенице да после евентуалног једностраног признања независности Косова међународни поредак више никада не би био исти, а многи сепаратистички покрети у свету искористили би новоустановљени преседан. На тај начин били би дестабилизовани многи региони у свету.

  Зато позивамо легитимне представнике косовских Албанаца да приступе обновљеним преговорима, без прејудицирања исхода, како бисмо дошли до компромисног решења прихватљивог за обе стране, које би водило дугорочном српско-албанском помирењу.”

  Претходно изразивши поверење у УН и Савет безбедности као кључне органе за одржавања мира и безбедности у свету, као и у заштити суверенитета и територијалног интегритета држава чланица, он је сажето изложио приступ Србије решавању косметског проблема: „Шездесет друго заседање Генералне скупштине одржава се у веома важном тренутку за Србију јер је у току преговарачки процес о будућем статусу наше покрајине Косова и Метохије. Полазећи од чврстог става да је независност Косова за Србију неприхватљива, косовским Албанцима смо понудили посебна права и надлежности за аутономан развој њихове заједнице унутар Републике Србије.

  Бранећи државни суверенитет и територијални интегритет Србије, наш преговарачки тим је понудио модел децентрализације, заснован на европским решењима, који би ефикасно заштитио интересе косовских Албанаца, али и угрожене српске, као и других неалбанских етничких заједница, у покрајини.

  Србија нуди решење којим би се обостраном сагласношћу уз примену европских вредности и правила трајно решио један стари међуетнички сукоб, отворила перспектива помирења и заједничког живота унутар модерне, демократске и европске Србије. Наша земља је спремна за постизање компромиса, али истиче да морају да се уваже легитимни интереси демократске Србије и специфичне потребе угрожене српске заједнице у покрајини, као и других заједница које су доживеле изгон, попут ромске и горанске.

  Да подсетим, више од 200.000 Срба напустило је Косово од 1999. године. До данас, према званичним подацима УНХЦР-а вратило се само њих 7.100.

  Данас се преговори одвијају под окриљем Контакт групе, али легитимну одлуку о будућем статусу Косова може донети само Савет безбедности УН. Једино одлука те институције може имати упориште у међународном праву.

  Инсистирајући на поштовању територијалног интегритета Републике Србије, ми се залажемо да се до компромисног решења дође дипломатским, правним и мирним средствима, а никако ратом и насиљем. Управо због тога демократска Србија не прихвата да је претња насиљем стране са којом преговарамо аргумент за прекрајање граница и рушење норми међународног права. Србијa зато упорно упозорава на несагледиве последице овакве непринципијелне и опасне политике и остаје привржена трагању за мирним и компромисним решењем кроз дијалог, уз пуно поштовање Повеље Уједињених нација.” 2. #2
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Уследио је приказ деловања Србије на међународној сцени, поготову у Европи. Тадић је, тако, подсетио да ове године она председава Комитету министара Савета Европе, да је у процесу евроатлантских интеграција, у програму Партнерство за мир, да јој је стратешки интерес да постане чланица ЕУ и да се нада да ће до краја 2008. постати кандидат за пуноправно чланство. „Уверени смо да је европска перспектива читавог западног Балкана најефикаснији пут за стабилизовање ситуације и убрзавање развоја свих земаља региона. „Нажалост, питање ратних злочина и даље оптерећује односе на Балкану”, констатовао је Тадић и истакао: „Србија, са своје стране, чини све што је у њеној моћи да оптужени за ратне злочине буду лоцирани, ухапшени и пребачени у Хаг, и тиме показује потпуну опредељеност да успешно оконча сарадњу с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију. То није само наша међународна обавеза, то дугујемо пре свега себи, али и својим суседима. Кажњавањем злочинаца и изградњом стабилног и просперитетног региона, нашег заједничког простора интегрисаног у Европску унију, можемо да обезбедимо бољу будућност за све грађане.”

  Промене набоље су већ приметне у региону, произлази из Тадићевог излагања у коме, уз остало, указује да „са задовољством и оптимизмом можемо констатовати да простор југоисточне Европе, корак по корак, израста у регион добросуседства и сарадње” и да се потврђује како је то „трајно стратешко опредељење свих држава на Балкану и одраз њиховог заједничког стремљења ка пуном укључивању нашег региона у европске интеграције”.

  Србија је већ интегрисана у глобална суочавања с новим изазовима – поручио је Тадић и навео примере њеног ангажмана – у борби против тероризма и у регионалној сарадњи у општем напору за обуздавање феномена званог глобално загревање. „Комплекс односа између различитих култура, цивилизација и религија, такође је питање које заслужује да буде у фокусу пажње УН”, рекао је Тадић, уз конкретизацију да „Србија као истински мултиетничка, мултиконфесионална и мултикултурална земља у потпуности разуме сву осетљивост ових питања и према њима се односи с дужном пажњом”.

  Закључујући наступ у Генералној скупштини, Тадић је исказао и спремност Србије да се ангажује и „у процесу реформе и ревитализације” УН. И у том смислу поручио: „Наша историјска одговорност је да будућим генерацијама осигурамо много боље окружење од овога у којем ми данас живимо.”

  -----------------------------------------------------------

  Српски, енглески, француски

  Борис Тадић се пленуму Генералне скупштине обратио на три језика. Највећи део излагања изговорио је на српском, а поједине делове на – енглеском и француском.

  -----------------------------------------------------------

  Коштуница разговарао са Лавровим

  Од нашег сталног дописника
  Њујорк, 27. септембра - Председник Владе Србије Војислав Коштуница почео је данас у Њујорку, где је стигао синоћ, састанке с низом државника и међународних функционера. Међу саговорницима су му високи представник за безбедност и спољну политику ЕУ Хавијер Солана, члан „тројке” за Космет Волфганг Ишингер, амерички државни подсекретар Николас Бернс…

  У свим тим разговорима главна тема је Космет, уз предочавање спремности Београда да се будући статус те покрајине реши компромисом, у складу с међународним правом које гарантује неприкосновеност територијалног интегритета и суверенитета постојећих држава. С премијером је овде допутовао и министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић.

  Коштуница и Борис Тадић ће сутра предводити делегацију Србије на директним преговорима с представницима Приштине.

  Момчило Пантелић
  [објављено: 28.09.2007.]

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "...pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”
  Poruke
  5.404
  Reputaciona moć
  152

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Svaka cas'...

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  175
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Citat Original postavio minos
  Svaka cas'...
  ...Kostunici !!!

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "...pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”
  Poruke
  5.404
  Reputaciona moć
  152

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Obojici...uzgred,malo sam sarkastican zato sto mislim da je stvar vec odavno resena...i njih dvojica to znaju,i tako sve izgleda jos bednije-pricas i zalazes se za nesto samo da bi,kada dodjes kuci,mogao da kazes kako si uradio sve sto si mogao...

 6. #6
  Ističe se Sappy (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  neam pojma.
  Poruke
  2.989
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  pa to svi rade..pochev od radikala koji potpaljuju a ovi se sa druge strane primaju..mislim da Lidija Vukicevic ne spava nocu...plache zbog Kosova

 7. #7
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Ali ipak Tadic ima pravo, ne treba odustati. Posle celog zivota covek da se kaje sto nije probao. Nemas sta da izgubis, situacija je takva kakva je, samo moze da dobije.

 8. #8
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Gledala sam i slušala izjave obojice...i Predsednika nam i Premijera i...svakako bejah ponosna kako se drže u ovom odsutnom momentu za našu zemlju!

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "...pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”
  Poruke
  5.404
  Reputaciona moć
  152

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  Kakvom odsudnom momentu?Mislis na ostru zimu...

 10. #10
  Ističe se epoc (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  big old smoke, the
  Poruke
  2.230
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Tadić: Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

  ha ha ha^^

Slične teme

 1. Kosačov: Možda priznanje i Kosova
  Autor systemofadown u forumu Politika
  Odgovora: 127
  Poslednja poruka: 10.11.2009., 14:21
 2. Sve više Rusa za priznanje Kosova
  Autor gru_sekcija u forumu Politika
  Odgovora: 98
  Poslednja poruka: 11.01.2009., 20:36
 3. Uslov za ulazak u EU-priznanje Kosova
  Autor srbija do grcke u forumu Politika
  Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 18.10.2008., 22:59
 4. SAD NAJAVILE PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA
  Autor inagadadavida u forumu Politika
  Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 11.09.2007., 04:40
 5. Priznanje Kosova znači priznanje separatizma i terorizma
  Autor andeli apokalipse u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 10.07.2007., 15:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •