Komšić Ahmadinejadu zahvalio na iranskoj pomoći BiH u ratu

NEW YORK - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas u New Yorku s predsjednikom Irana Mahmoudom Ahmadinejadom, priopćeno je iz Komšićevog ureda.Komšić je izrazio zahvalnost iranskom narodu i rukovodstvu te zemlje na punoj podršci i izdašnoj pomoći koju su pružali Bosni i Hercegovini u ratnom razdoblju.

Naglasio je da su SAD i Iran bile zemlje koje su odlučno podržavale BiH i koje to čine i danas na primjeren način. Komšić je informirao iranskog predsjednika o aktualnim prilikama u BiH. Kazao je da je čvrsto opredjeljenje ove zemlje da ide prema članstvu u EU i NATO.

Tome prethode brojni napori i nove reforme uključujući Ustav BiH, čime će BiH iz Daytonske preći u europsku fazu razvoja.

Iranski predsjednik je kazao da je Iran bio uz BiH kada je bilo najteže i da joj ostaje prijatelj. Izrazio je zadovoljstvo što BiH, i pored složenosti prilika, napreduje mirnim putem ka svojim strateškim ciljevima.

Napomenuo je da put ove zemlje u EU i NATO može potrajati dugo, da u međuvremenu treba jačati unutarnju koheziju i jedinstvo u zemlji, graditi ekonomsku osnovu društva kako bi BiH mogla izdržati sve izazove tranzicije do ulaska u euroatlantske integracije.

"Iran razumije i podržava put BiH u EU. Ostaje otvoren da i dalje pomaže ovoj zemlji, prije svega kroz jačanje ekonomskih odnosa i veza među narodima", kazao je Ahmadinejad.
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=50822
Иронија да запад мрзи ахмадинејада, а помагали су његовим муслиманима да доћу из ирана и других муслиманских земаља и секу главе Србима по Босни.
______________
Meša Selimović o muslimanima iz Bosne-Do juče smo bili ono što danas hoćemo da zaboravimo. Аli nismo postali ni nešto drugo, stali smo na pola puta, zabezeknuti.