25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  OSMEH PLANETE

  NAJČUVENIJI osmeh planete proslavio je svoj dvadeset i peti rođendan! Poznatog Smajlija na svojoj je tastaturi prvi otkucao profesor Skot Falman sa Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu tog 19. septembra 1982. Tačno u 11 časova i 44 minuta pritisnuo je "enter" i tada je sve počelo...
  Prepoznatljive Smajliće i Tužiće, kao i njihovu sestru Namigušu i braću Plačljivka i Ljutišu svakoga dana iscrtavaju milioni korisnika Internet foruma, četova, mejlova, mobilnih telefona... Tako su u komunikaciji u kojoj je govor tela nevidljiv, a boja glasa nečujna, popularni "emotikoni" postali nezamenjivi deo izražavanja misli i osećanja.
  I dok i četvrt veka kasnije pojedini lingvisti smatraju da upotreba ovih znakova sakati jezik, većina ipak veruje da je svet mnogo više dobio. Među njima i profesor Falman u čijem je naučnom fokusu izučavanje veštačke inteligencije, ali mu je ime proslavilo prosto povezivanje dve tačke sa crticom i zagradom :- ).
  - Predložio sam da se taj znak koristi za šale i naglasio da se posmatra sa strane. Nije se javio niko ko tvrdi da je ovaj znak izmislio pre mene, niti da ga je upotrebio pre mog posta u biltenu, ali moguće je da je neko imao istu ideju. Ipak je to samo jedna obična ideja - skromno priča profesor Falman dok se priseća trenutaka koji su provocirali nastanak jednostavnog, a tako rečitog žutog crteža na zelenom ekranu.
  U ranim osamdesetim, kao univerzitetski profesor učestvovao je na raznim, u to vreme primitivnim forumima, gde su mahom gostovali studenti.
  I na ovim pretečama današnjeg Interneta vodile su se diskusije, često i veoma zapaljive i "bučne". Sarkazam i crnohumorne opaske valjalo je naglasiti, pa je Smajli delovao kao prilično elegantno rešenje.
  Tako i danas, u čast Smajlijevog rođendana, Falman i njegove kolege organizuju posebno takmičenje u smišljanju novih emotikona. U takmičenju "Smajli avord" učestvuju studenti, a sponzoriše ga "Jahu".
  I ove godine nagrada iznosi 500 dolara, a u "Jahuu" smatraju da su počastvovani što učestvuju u kreiranju novih emotikona, jer upravo oni predstavljaju duh koji spaja tastature širom planete.

  ČESTITKA
  I "Jahu! Mesindžer" danas slavi godišnjicu od kada je plasirao popularne animirane face u etar. U poslednjih pet godina, više od 85 odsto posetilaca koristi ih u svojim četovima.
  - Za 25 godina Smajli i njegovi drugari od zagrada postali su važan deo izražavanja u svakodnevnoj on lajn konverzaciji - rekao je Džef Bonforte, generalni direktor "Jahu! Mesindžera" povodom rođendana. - Kada ne možete da čujete nečiji glas ili da vidite njihova lica, emotikoni su ti koji nam pomažu da izrazimo sve ono što reči ne mogu.

  Biljana Stjelja, 22. septembar 2007
  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=108935&search=smajli&datum=2007-09-25
  Poslednji put ažurirao/la lj_950 : 29.09.2007. u 00:25 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  :smile:

  I dok i četvrt veka kasnije pojedini lingvisti smatraju da upotreba ovih znakova sakati jezik, većina ipak veruje da je svet mnogo više dobio.


  ;-)
  Poslednji put ažurirao/la *+*+*+*+* : 25.09.2007. u 14:27

 3. #3
  Domaćin Marge (avatar)
  Učlanjen
  24.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beli grad
  Poruke
  4.255
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  8) :x

 4. #4
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  ....dok i četvrt veka kasnije pojedini lingvisti smatraju da saupotreba ovih znakova sakati jezik..
  ......

  .Kada ne možete da čujete nečiji glas ili da vidite njihova lica, emotikoni su ti koji nam pomažu da izrazimo sve ono što reči ne mogu.
  ......


  ......

 5. #5
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  Smiley, smeško ili emotikon

  U računarskom smislu radi se o nizu znakova, kao što su dvotačka, zagrada ili povlaka, ili o sličici, a obe verzije bi trebalo da predstavljaju izraz lica i da orenesu kakvog je raspoloženja i kako se oseća osoba koja ga je ispisala.
  Drugim rečima, smatra se da emotikoni (engl. emoticons) predstavljaju oblik parajezika koji se rodio u e-mail porukama, online oglasima i u sobama za chat, odnosno koji je popularizovao davno stvorenog smileyja.
  Sama reč emoticon doslovno znači emocija i sličica, simbol za osećaj, a složena je od reči emotion (osećaj) i con, skraćeno od console (konzola). Često se drugi deo složenice pogrešno interpretira, da potiče od reči icon (sličica).

  Međutim, istorija smeška seže na sam početak šezdesetih godina prošlog veka. Nastanak tog jednostavnog simbola odobravanja, smeha i pozitivne energije nije ni približno toliko spektakularan kao što je prikazano u Forrestu Gumpu.
  Harvey Richard Ball, suvlasnik firme za marketing i odnose s javnošću u Worcesteru, dizajnirao je 1963. godine prvog smeška kako bi pomogao da se ublaži napeta situacija nastala spajanja dva osiguravajuća društva. Potpredsednik je naručio prijateljsku kampanju kako bi smirio duhove posvađanih radnika pa je unajmio Harveyja Balla da smisli prikladno grafičko rješenje.
  "Nacrtao sam krug s ustima razvučenim u osmeh na papiru žute boje, jer je zračio svežinom, veselošću i sjajem", prisetio se Ball u intervjuu za The Associated Press 1996. godine. Kad je, međutim, okrenuo papir, osmeh je postao namrgođena grimasa, pa je dodao dve tačkice za dva oka da se zna s koje strane treba gledati. Tako se rodio smiley, tj. smeško.

  Harvey Ball umro je 2001. godine, a neposredno pre smrti svoje najpoznatije delo je komentarisao: Nikad u istoriji čovečanstva ili umetnosti jedno tako maleno umetničko delo nije pridobilo toliku naklonost ili upotrebu i nikad ništa nije bilo tako jednostavno izvedeno i tako lako razumljivo u umetnosti.

  Pre nego što će ući u internetsku upotrebu i pridobiti neviđen broj publike, odnosno korisnika, hipi generacija je dala još jedno značenje i popularnost smešku. U maju 1970. godine braća Murray i Bernard Spain iz Filadelfije tražili su simbol sličan peaceu, ali za šire mase, te su se setili smješka, koji su godinama viđali po raznim reklamama. Njegov su lik stavili na bedž i do kraja 1972. godine prodali preko 50 miliona primeraka!
  Zato, kad je smeško, kao osnovni emotikon, prvi put 1982. godine upotrebljen u računaskoj komunikaciji, već je bio dobro poznat simbol. Nekoliko internet stranica tipuje na Kevina Mckenzieja kao prvu osobu koja je u aprilu 1979. na internetskom prostoru za poruke Msg Group ostavio ovakav znak - ), pri čemu je povlaka označavala jezik, a ne nos.

  Ipak, pravim začetnikom upotrebe emotikona u računaskoj komunikaciji smatra se informatičar Scott Fahlman, koji je po prvi put upotrijebio znakove :- ) i :- (.
  Na fakultetu Carnegie Mellon u Pitsburgu 19. maja 1982. godine za računarsku razmenu podataka Scott je predložio znak :- ) za šaljive poruke i :- ( za one koje to nisu, budući da je primetio da se razvijaju bespotrebne diskusije oko šaljive ili sarkastične poruke koja je nepravilno protumačena.
  Usprkos legendarnom izumu i istorijskom doprinosu računarskoj komunikaciji, Scott se nikad nije setio da sačuva originalnu poruku i da svoj izum na neki način zaštiti autorskim pravom, pa od svega toga nikad nije dobio ni centa.

  Hakerski rečnik (Hacker's Dictionary) reč emotikon opisuje kao ključni način sprečavanja nesporazuma među hakerima i drugim korisnicima računara koji bi mogli dovesti do ozbiljnih svađa i oštrih rasprava. Emotikoni su toliko ušli u svakodnevnu upotrebu da u potpunosti zamenjuju izraze emocija na licu, što je bio veliki minus kod tekstualne komunikacije.

  Tradicionalno emotikoni se u zapadnjačkom stilu pišu s leva na desno, onako kako zapravo većina zapadnih kultura piše. Tako će se kod smješka, čitano s leva na desno prvo videti oči, zatim nos, a na kraju usta. Ti su emotikoni vodoravni, samo malo treba nagnuti glavu u levo da biste bolje videli o čemu se radi.
  Paleta emotikona, od dva osnovna za sreću i tugu, razvila se do neverovatnih razmera. Najzanimljiviji emotikoni su oni koji predstavljaju poznate osobe, pa tako
  %-~ predstavlja Pabla Picassa,
  2:- ) Elvisa Presleyja,
  B- )=== ZZ Topa,
  :- )B Dolly Parton, a već je svoje znakove pronašao i
  Harry Potter ~8- )!

  Korisnici računara iz Japana popularizovali su stil pisanja emotikona koji je prozvan vertikon, a koji se mogu prepoznati i razumeti bez naginjanja glave. Oni ih, naime, pišu uspravno, dok ih mi pišemo vodoravno. Budući da je japanski jezik šifriran kodovima od dva bajta, veći je izbor znakova koji se može koristiti u pisanju emotikona.
  Neki od klasičnih primera istočnjačkih smeška su:
  (^_^) – klasičan smeško;
  (>_<) – nezadovoljan, ljutit;
  \(^o^)/ - oduševljen, uzbuđen;
  (O_O) – šokiran;
  (-.-)zzZ – uspavan.
  Neke kombinacije daju čak čitave rečenice, kao na primer: m (_ _) m, što znači istovremeno oprosti i pobrini se za nešto umesto mene.
  Poslednji put ažurirao/la lj_950 : 29.09.2007. u 00:23

 6. #6
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 25 rodjendan Smajlića, Tužića, Namiguše...

  HTML kod:
  :-)	Smejanje – sarkastični ili duhoviti komentar; izraz zadovoljstva (smeško)
  :-(	Mrštenje - nezadovoljstvo ili uznemirenost (mrgud)
  ;-)	Namigivanje - korisnik je upravo napisao zavodničku i/ili sarkastičnu opasku
  : -l	Indiferentnost - korisnik je ostao hladan na primljenu vest. Bolje od `: -(', ali ne tako dobro kao `: -)'
  :->	Sarkastična opaska - vrlo zajedljiva opaska. Gore od `; -)'
  >:->	Vragolasta opaska - izuzetno zajedljiva opaska
  >;->	Vragolasto-sarkastična opaska
  (-:	Korisnik je levak
  %-)	Korisnik bulji u ekran vec 15 sati bez prestanka
  :*)	Korisnik je pijan
  [:]	Korisnik je robot
  B-)	Korisnik nosi naočare za sunce
  ::-)	Korisnik nosi normalne naočare
  8:-)	Korisnik je mala curica
  :-)-8	Korisnik je velika curica
  :-{)	Korisnik nosi brkove
  :-{}	Korisnik nosi ruž
  :´-)	Korisnik plače od sreće
  :-@	Korisnik vrišti
  :-#	Korisnik nosi proteze za zube
  :^)	Korisniku je slomljen nos
  :-&	Korisniku su usta zavezana
  -:-)	Korisnik je panker
  -:-(	Pravi pankeri se ne smeju
  :=)	Korisnik ima dva nosa
  X-(	Korisnik je upravo preminuo
  8 : -)	Korisnik je čarobnjak
  +-:-)	Korisnik je sveštenik
  `:-)	Korisnik je jutros obrijao jednu obrvu
  I-I	Korisnik spava
  I-O	Korisnik zeva/hrče
  :-Q	Korisnik je pušač
  :-?	Korisnik puši lulu
  0-)	Korisnik je ronilac
  _0)	Korisnik roni na dah
  0 : -)	Korisnik je andjeo (bar u srcu)
  :-`	Korisnik žvaće i pljucka duhan
  :-S	Korisnik je izjavio nešto nesuvislo
  :-D	Korisnik se smeje (vama!)
  :-X	Korisnikova usta su zatvorena
  :-C	Korisnik stvarno nema sreće
  <I-)	Korisnik je Kinez
  <I-(	Korisnik je Kinez i ne svidjaju mu se takve šale
  C=:-)	Korisnik je kuvar
  *<:-)	Korisnik nosi kapu deda Mraza
  :-9	Korisnik se oblizuje
  %-6	Korisnikov mozak je otkazao
  [:-)	Korisnik nosi walkman
  @:-)	Korisnik nosi turban
  .-)	Korisnik ima samo jedno oko
  :-[	Korisnik je vampir
  :-7	Korisnik izražava žaljenje zbog glupe izjave
  :-*	Korisnik šalje poljubac
  :-)~	Korisnik slini
  :-~)	Korisniku curi nos
  :'-(	Korisnik plače
  :-P	Korisnik vam se ruga
  :-<	Korisnik je razočaran
  >-(	Korisnik je ljut
  }-@	Korisnik je besan
  :-0	Korisnik je zaprepašćen
  =(:-o)	Korisnik je prestravljen
  :-c	Korisnik je potpuno propao
  :-1	Korisnik vam laska
  \-0	Korisnik zeva od dosade
  :( )	Ne može prestati pricati
  }:-)	Umišljenost
  :-K	Korisnik grize usnicu
  :-?	Korisnik nema pojma o čemu pričate
  &I	Korisnik se rasplakao
  _!	Korisniku je dosta za sada
  {8-{>	Korisnik je maskiran
  *:o)	Korisnik je klovn
  {I:-I	Korisnik je policajac
  I>(	Korisnik je bokser
  3:-)	Korisnik je dečak
  2:-)	Korisnik je šminker
  .^!	Korisnik je pretučen
  :-/	Korisnik je skeptičan

Slične teme

 1. peticija za više muških smajlića
  Autor Boris.Sajkas u forumu Arhiva
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 26.03.2009., 17:54
 2. Karla del Ponte{Od Tuzica do Ratnog Zlocinca}
  Autor Tamna-je-Noc u forumu Politika
  Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 10.04.2008., 00:05
 3. Hocu jos smajlica
  Autor Milow u forumu Humor
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 03.02.2004., 12:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •