Unmikistan,zemlja buducnosti
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Unmikistan,zemlja buducnosti

 1. #1
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Smile Unmikistan,zemlja buducnosti

  Спрега Унмика и албанске мафије
  Царство корупције и безакоња (1)
  Маћеј Заремба, прослављени новинар најутицајнијег шведског листа „Дагенс нихетер”, разоткрива злоупотребе и неспособност Унмика на Косову и Метохији

  Маћеј Заремба


  Мисија УН на Косову и Метохији, највећа у историји ове организације, делује као својеврсна „прва држава УН на свету“, у којој међународне снаге не обезбеђују само мир и питку воду већ граде цео један нови поредак... али у том поретку владају корупција и безакоње, написао је Маћеј Заремба, прослављени новинар најтиражнијег и најутицајнијег шведског листа „Дагенс нихетер“, после шестомесечног боравка у јужној српској покрајини коју он назива „Унмикистан, земља будућности“.

  После разговора са житељима Косова, бившим и садашњим званичницима Унмика, представницима локалних власти и међународних организација које ту делују, позивајући се на званичне извештаје, али и на оно што је видео сопственим очима „на терену“, Заремба је дошао до запањујућих открића о спрези унмиковаца и локалне албанске мафије под окриљем УН, о масовним некажњеним финансијским злоупотребама, о случајевима кршења људских права, подмићивања и некомпетентности особља. Светска организација, која би требало да штити безбедност, имовину и права становника Косова и да постави темеље за демократију, ефикасно судство и функционалну тржишну економију, постигла је управо супротно. Косово је постало легло неправди, безвлашћа и криминала, европски центар за трговину женама и дрогом, оцењује шведски новинар пољског порекла.

  Буја црно тржиште

  У првом од четири наставка која су посвећена „Унмикистану“, аутор уводи читаоце у косовску свакодневицу. Аеродром на који је слетео надзире Исландска управа за цивилну авијацију, услуге мобилне телефоније пружа француска компанија са државним кодом Монака. На сваких шест километара је бензинска пумпа, „фантастичан рекорд, који, нажалост, служи само за прање новца од шверца дроге, оружја и сексуалног робља”, примећује Заремба.

  У радњама сапун из Бугарске, кошуље из Тајвана, брашно из Чешке, вода за пиће из Мађарске... После осам година и потрошене 22 милијарде евра, на Косову и даље буја црно тржиште, док је оно легално пред колапсом.

  Већина становника Косова струју има свега неколико сати дневно, неки ни толико.

  „Како то, питате се, да држава којом управљају УН, и које су инвестирале 700 милиона евра у две електране на подручју толико богатом лигнитом да би могао да њиме осветли цео Балкан, не може да произведе довољно струје, али ствара 70 пута веће загађење од оног дозвољеног у ЕУ?“

  Проучивши током свог вишемесечног боравка како у целини делује систем на Косову, Заремба схвата одговор: преплаћени унмиковци нису ту да би се борили против организованог криминала, највећег зла у покрајини, јер би таква мисија захтевала стратегију, храброст, пожртвованост и одговорност, а они „осећају одговорност само према сопственој каријери, у којој је Косово тек епизода”. Зато је свих седам различитих косовских „гувернера” – шефова Унмика – у својим извештајима говорило само о стабилности и прогресу. „Једино тако су могли да напредују у каријери”, наводи шведски новинар.

  Криминал на све стране

  „Очекивали бисте да је мисија УН као поларна експедиција: јасни циљеви, одлучно вођство, одговарајућа опрема, стручњаци предани задатку. Имали бисте право да тако мислите, с обзиром на њихове огромне плате и чињеницу да је за свако место у мисији било 229 пријављених. Али УН мисија на Косову нема ничега од наведеног”, примећује Заремба. Уосталом, додаје, „ко озбиљно верује да би припадници полицијских снага, састављене од припадника 44 нације – од којих су половина из полудемократских држава ризиковали сопствени живот ради примене реда и закона у земљи која их никад није имала”?

  Британски извор каже Заремби да је седиште полицијских снага УН на Косову затрпано извештајима о криминалу које нико никад није ни погледао. Већина злочина тамо никад није истражена, али, с друге стране, ко би то умео да уради, чак и кад би хтео, пита се новинар, кад се погледа састав Унмика.

  Становнике Косова подучава управљању железницом стручњак за луке из Сијера Леонеа у којем се последњи воз зауставио 1975. Чувар паркинга је из Бангладеша, човек без возачке дозволе који говори само бенгалски те мора да је дебело платио мито да би био примљен у УН. „Има на стотине тих нестручних људи, чак и у финансијама и судству под управом Унмика...

  Већина житеља Косова дубоко је разочарана понашањем Унмика и нема у њега поверење, спознао је Заремба. А онда је открио и зашто.

  „Свака крава у Француској је субвенционисана са три евра дневно, док сваки други Косовар живи од трећине те суме. Уколико га опљачкају, мале су шансе да ће починилац бити икада ухваћен, иако је на Косову највећи број полицајаца по становнику у Европи. У судовима чека 30.000 нерешених случајева. Уколико сте Ром или Србин на Косову, могло би вам се догодити да вам спале кућу – док војници НАТО-а мирно стоје поред и посматрају. То се догодило већ много пута”, пише Заремба. 2. #2
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  Држава УН и седам пљачкаша

  У другом наставку, „Држава УН и седам пљачкаша” (при чему ту не мисли на седам досадашњих шефова Унмика), новинар поред осталог описује невоље времешне, сиромашне „госпође Хисари”, која је остала без телефона јер њен станар Јо Тручлер, старији управник косметске енергетске компаније КЕК, није платио телефонски рачун од 6.900 евра је једна и по просечна годишња плата на Косову, док је Тручлерова плата у Унмику тада била око 20.000 евра месечно). Очајна газдарица се обратила суду, али јој је речено да он није надлежан за унмиковце. Писала је Унмику, који јој је одвратио да нису одговорни за оно што њихови припадници чине приватно.

  У међувремену је безобзирни станар отишао са Косова, односећи 4,3 милиона долара који су се касније појавили на његовом рачуну у Гибралтару. Истражитељи су утврдили да је Тручлер, којем је поверено да води једно од најважнијих предузећа на Косову (оно исто које грађанима не обезбеђује довољно струје), добио посао на основу фалсификованих докумената, да није ни економиста, ни инжењер, већ ситни преварант из Немачке.

  „Они који се не врате са Косова џепова пуних пара или су будале, или свеци”, каже један Зарембин неименовани саговорник. Други Косово описује као „елдорадо за лопове”, а трећи признаје да је учествовао у много мисија УН у свету, али да „ниједна није била толико трула као ова на Косову”. Сви су они из различитих земаља, и заузимају (или су заузимали) високе функције у Унмику. Мари Фучи, која је 2003–2004. водила Косовску поверилачку агенцију, тврди да је већина помоћи упућена Косову завршила у рукама локалних мафијаша и да су огромне суме потрошене на активности које немају никакве везе са опоравком косовске привреде – већ са богаћењем косовске номенклатуре и челника Унмика.

  У „причи о седам пљачкаша”, Заремба разоткрива како се то радило. Бо Олсен (име је измишљено) у својој земљи је био мали чиновник, а на Косову је постао главни међународни саветник у телефонској компанији ПТК. Није вредео ни трећину плате коју је примао (11.000 евра месечно), али је успео да опстане захваљујући мародеру (лешинару) број два, локалној Албанки. Њој је Унмик одредио мању плату, „свега” 1.000 евра, с тим да је слободно могла да упошљава неограничен број помоћника из иностранства за десетоструко већи износ... што је и чинила, под условом да Олсен и она добију свој део.

  Трећи је извесни Гевин Џефри, директор у истој компанији ПТК. Он доводи познаника из Лондона, „финансијског стручњака”, који за плату од 16.000 евра месечно, уз додатке за службени и приватни аутомобил викендом, пола године игра покер преко Интернета.

  Ту је и Британац Роџер Рејнолдс, који преко ПТК-а налази партнерску компанију „Norway Invest” и уплатом од 300.000 евра обезбеђује јој уговор са Унмиком вредан десет милиона евра. А онда напушта ПТК и прелази у ту компанију на плату од 20.000 евра месечно, из суме стечене по основу поменутог уговора. Италијанска финансијска полиција („светла тачка у тмурној косовској причи”, примећује Заремба) открила је да је директор норвешке компаније која је добила посао од УН обичан криминалац, па је уговор поништен, али Косово никад није повратило оних 300.000 евра.

  Да би побољшао снабдевање грађана електричном енергијом, Унмик ангажује ирску компанију „ESB International” да помогне косовском КЕК-у, који има 70 милиона евра губитака годишње, пет пута дневно искључује грађанима струју и успева да наплати тек сваки други потрошени киловат. Ирци су остали три године, покупили око 10 милиона евра и оставили КЕК у истом стању у којем су га нашли.

 3. #3
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  Заремба је посебан део текста посветио Француској. Позивајући се на званична документа, он пише да је у време владавине Лајонела Жоспена, 1999. године, чим је постало јасно да ће француски министар Бернар Кушнер постати шеф мисије УН на Косову, француска влада успоставила специјалну комисију са задатком „да се избегне понављање Босне”, односно да Француска овога пута поврати већи део помоћи коју упути на Косово и Метохију. То је значило да ће француске компаније имати предност у добијању послова. Кушнер је ово постигао одбацивши предлог локалних експерата да повере „Сименсу” мобилну телефонију на Косову и одобрио тај посао француском „Алкателу”. „Резултат: седам година Косово има најгори и најскупљи телефонски систем у региону, закључио је Европски савет. А ипак, сваки пут кад неко на Косову телефонира новац се слива у касу Француске и Монака, који је, уз благослов агенције УН надлежне за међународне телекомуникације, ITU, ’позајмио’ Косову свој национални позивни број 0377.”

  Заремба описује и друге примере безвлашћа, криминала и корупције на Косову. Џезиде Зођани је отпуштена после 29 година рада на железници, уз још 19 радница. Унмик је отерао жене са радним искуством, а задржао неискусне младиће. Жалиле су се суду на дискриминацију. Биле су одбијене јер „Унмикове одлуке се не могу доводити у питање”, он је изнад косовских закона. „Зар је могуће да принципи којима УН учи друге не важе за ову организацију?”, ишчуђавала се Зођанијева. Тачно тако, одвраћа Заремба. Постоје само две области у Европи чији се грађани не могу обратити Суду за заштиту људских права у Стразбуру: Белорусија и Косово.

  У трећем наставку серијала о Косову новинар се бави и поучним случајем Бедрија Шабанија, царинског службеника који је изгубио посао зато што је указао на злоупотребе на свом радном месту. Са исцрпном документацијом која доказује да је неколико шефова царине примало мито од шверцера, Шабани је отишао у полицију УН. Време је пролазило, али се ништа није догодило. Онда се обратио новинарима.

  „То је било храбро, и у складу са оним што је УН проповедао на Косову, али глупо, јер си могао бити упуцан и због мањих ствари. Ипак, био је то погодак. Шеф царине је био ухапшен. Али, ускоро и пуштен, по налогу судије УН. Случајно, шеф Унмика је у то време био немачки дипломата Михаел Штајнер, који је био интиман са ћерком једног од шефова царине, који је, опет, био најбољи пријатељ ухапшеног. Шабани одлучи да пише генералном секретару УН Кофију Анану, који је, како су му објаснили, највиша инстанца на Косову и Метохији.
  Велика грешка. Шабани је најурен с посла. Суд у Приштини отказ проглашава незаконитим, али шеф царине Унмика одбија да призна одлуку суда – кога су поставиле УН и који доноси пресуде на основу закона УН – и нико га на то не може присилити.

  На Косову има на хиљаде Шабанија и Зођанијевих за које УН представљају безвлашће и губитак свих илузија”, запажа Заремба. Он цитира Марека Антонија Новицког, пољског стручњака за међународно право, који је пет година радио као омбудсман на Космету: „Косово је, са правног аспекта, црна рупа Европе. Као у Кафкином роману, УН треба да штите људска права, док истовремено остављају људе без икаквих законских средстава да траже примену тих права.”

  На крају серије о злоупотребама на Косову, Заремба поручује читаоцима: „Ако мислите да ти проблеми немају никакве везе са вама, допустите да вас обавестим да косовска мафија данас растура хероин у Калмару и води трговину белим робљем у Ослу. А по свој прилици ће спонзорисати владу у Приштини кад покрајина једном добије своју независност.”
  -----------------------------------------------------------

  Одбрана Грачанице

  Једна од свега неколико добрих ствари које је Маћеј Заремба имао да каже о ангажману међународних снага на Косову односи се на храброст шведских војника у одбрани Чаглавице и Грачанице, 17. марта 2004. године, у „најважнијој оружаној интервенцији у којој је Шведска учествовала у последњих сто година”. У тексту насловљеном „Јунаштво, храброст и пластичне чарапе”, новинар се згража над чињеницом да је, у присуству 17.000 војника НАТО-а и 4.000 полицајаца УН, 200 албанских екстремиста („хулигана”) изазвало сукоб у којем је 900 људи рањено, 19 погинуло, уништено тридесетак цркава, спаљено 700 кућа...

  „Кад су почели да бацају Молотовљеве коктеле на српски манастир из 16. века, поручили су немачким војницима у Кфору да им неће недостајати ни длака с главе ако се мирно склоне, у супротном ће страдати. Немци су повукли своја оклопна возила и са стране посматрали како манастир гори. Њихов генерал Холгер Камерхоф је рекао да су поступили у складу са правилима, која их обавезују да штите животе људи, али не и зграде. Исто су урадили и Французи, под чијом заштитом су били манастир Дреница и све српске куће у Свињарима”, преноси Заремба.

  „Шведски одред, у којем је, под командом потпуковника Ханса Хекансона, било Чеха, Финаца, Словака и Ираца, поступио је, међутим, по савести. Од 700 војника, 35 је било рањено у успешној одбрани Чаглавице и Грачанице. Хекансон ми је рекао да би, по његовој процени, цела Србија била на ногама да је спаљен манастир од пресудне историјске важности за њихов народ.„ Одважног потпуковника и његових 20 војника Шведска је наградила орденом за храброст, а њихов командант, генерал Андерс Бренстром, добио је медаљу НАТО-а.


  Александра Мијалковић,Politika
  [објављено: 24.09.2007.]

 4. #4
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  E sad jeste da je text malo poduzi i ne znam da li je neko vetj postavio temu i zabole me,ali poshto bAdem stalno voli ovde nekome da drzi moralne lekcije,bilo bi lepo da se malo osvrne na djubre u svom dvorishtu...ima nekih mnogo interesantnih stvari ovde....ili je i ovo mozda SANU-SPC-Koshtunica-Tijanic-Amfilohije itd.,...propaganda?

 5. #5
  Iskusan IDI_DADA_AMIN (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Poruke
  5.425
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  Procitao sam tekst,odlican je i tacan.........Kolumbija je mala beba, za ono sto je KiM sada , i tek sto ce biti.....

  Razlog vise, da ne bude deo Srbije......da ne mislis da ce Joca Lopov, sa svojom sposobnom kokosarskom policijom da im stane ne rep???

 6. #6
  Domaćin JABUCHILO (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  4.914
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  ovo je redak tekst na pravilnoj strategijskoj liniji po pitanju buduceg kosovskog statusa... steta sto ne ide s nase strane.
  batina ima dva kraja,
  k___c ima jedan kraj -
  a praznom divanu nigde kraja.

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Unmikistan,zemlja buducnosti

  Tekst je sjajan i sasvim istinit.Otimačina Kosova je poslužila za stvaranje države koja će prati na crno zarađen novac belosvetskih bandita.

Slične teme

 1. ljubav iz buducnosti...
  Autor rile_laki_oblak u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 07.10.2008., 18:27
 2. VIRTUALNI SEX BUDUĆNOSTI
  Autor ILLUMINAT u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 126
  Poslednja poruka: 25.02.2008., 22:49
 3. Horizont buducnosti
  Autor Vintage u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 03.03.2007., 01:17
 4. Posao buducnosti!
  Autor posmil u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 19.11.2006., 19:54
 5. Proslost u Buducnosti
  Autor robin_hood u forumu Humor
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 29.09.2005., 01:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •