Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca
Strana 1 od 23 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 572

Tema: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  20.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  856
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Kako piše Večernji list, Sanader je pozvao papu da poseti Hrvatsku kada kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svecem. Hrvatski premijer, koji šef vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, bio je u delegaciji Demohrišćanske internacionale na skupštini u Rimu, gde je izabran za potpredsednika.

  u svom letnjikovcu u Kastelgandolfu, kraj Rima, primio ih je papa Benedikt XVI i tom prilikom su neki lideri mogli nakratko da razgovaraju s njim. Među njima je bio Sanader, koji se tako četvrti put sreo sa aktualnim papom, kom je ponovio svoj, ali i poziv predsednika Hrvatske biskupske konferencije, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, da poseti Hrvatsku.

  Sanader je rekao da bi prilika za posetu Hrvatskoj mogla biti proglašenje Stepinca svecem.


  Stepinac, prvi sa desna, sa Pavelicem i drugim ustasama koji su podigli ruke u "hajl hitler"...  Stepinac cestita Pavelicu godisnjicu postojanja NDH...  Pavelic sa Hrvatskim biskupima, uključujući i kardinala Stepinca...

  Alojzije Stepinac je bio zagrebački nadbiskup i kardinal. Od strane jugoslovenske vlasti osuđen je 1946. godine za saradnju sa ustašama i proveo je ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru.

  Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je on često nazivao NDH. 12. aprila 1941. godine sastaje se sa generalom Slavkom Kvaternikom, po proglašenju NDH.

  Nadbiskup Stepinac se prvi put sastao sa Antom Pavelićem odmah po njegovom povratku 16. aprila 1941, četiri dana nakon proglašenja NDH. i izrazio punu podršku Ustaškoj novooformljenoj državi.

  Zagrebački nadbiskup dr Alojzije Stepinac je na Uskrs 1941. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime Vatikana blagoslovio ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Tada je, između ostalog, rekao: "Dok Vas mi srdačno pozdravljamo kao glavu NDH, mi molimo Boga Zvezda da da svoj nebeski blagoslov Vama, vođi našeg naroda". Već 28. aprila 1941. godine Stepinac je napisao "pastoralno pismo" u kome je pozvao svoje sveštenstvo da podržava i brani novu katoličku državu Hrvatsku.

  Odmah po osvajanju vlasti, Ustaše kreću sa sa ostvarivanjem svojih planova likvidacije srpskog stanovništva, s čime je Stepinac bio upoznat, jer su se egzekucije izvodile javno.

  Stepinac je, uz saglasnost i pod nadzorom opata Josipa Ramira Markonea, papskog legata u NDH, sazvao novu Biskupsku konferenciju u Zagrebu od 17. do 20. novembra 1941. koja je bila posvećena prelazima grčko-istočnjaka u katoličku veru. Stepinac je tim pokrštavanjima navodno video spasavanje Srba, Jevreja i Roma od ustaškog noža.

  Alojzije Stepinac u pismu papi Piju XII u pismu od 18. maja 1943. godine navodi da je U NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Pokrštavanje je vršeno nasilno, jer mnogi Srbi nisu imali izbora, mogli su ili da budu pokršteni ili da budu ubijeni. Dosta ih je, čak, pobijeno i posle pokrštavanja.

  Stepinčevo obraćanje povodom Ustaških pokolja dogodilo se početkom 1943. Tada su za odmazdu Ustaše streljale 30 seljaka iz njeegovog rodnog sela Krašić, među kojima i njegovog brata Maksima, a da to Stepinac nije znao. Stepinac je govorio na propovedi u zagrebačkoj katedrali i podigao glas protiv ovakvih zločina. Ovi protesti su prema dokumentima bili pod pritiskom Vatikana koji je 1943. već pretpostavljao ishod rata, tj. poraz sila osovine. Iz Vatikana se preko Stepinca gurala ideja da se u Hrvatskoj kasnije smeni ustaška vlast i dovede na vlast Mačekov HSS, i da tako Hrvatska (kao navodno antifašistička zemlja) zadrži granice NDH.

  Nadbiskup Stepinac je bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac , ali se o tome nije javno protivio. Kako se bližio kraj rata, Stepinac je najviše zazirao od pobede komunista, pa se zato u potpunosti složio sa Pavelićevom linijom. Nije želeo da beži, već je ostao u Zagrebu. Odmah po oslobođenju Zagreba, Tito je stigao i ljubazno razgovarao sa čelnicima katoličke crkve 2. jula 1945. Tito je pri tom obećao da nova vlast ništa neće napraviti bez dogovora s crkvom. Ovim razgovorima prisustvovao je i Vladimir Bakarić. Tolerantni odnos između nove vlasti i katoličke crkve bio je kratkotrajan. Naročito su počeli da izbijaju problemi oko sekularizacije crkvenih dobara i ukidanje veronauke po školama.

  Alojzije Stepinac je prvi put uhapšen 17. maja 1945. Bio je pritvoren u Mlinarskoj ulici, gde se svojevremeno nalazio Ustaški zatvor iz vremena rata. Saslušanje i pritvor su trajali do 3. juna 1945. kada je Stepinac pušten na slobodu.

  Dan kasnije, Stepinac i Tito su vodili dug telefonski razgovor, koga je Stepinac komentarisao kao :"Razgovarali smo muški". Tito i Stepinac se nisu ni oko čega složili. Stepinac javno kritikuje vlast jer oduzima imovinu katoličkih sveštenika i neke proteruje. Odnosi sa vlastima se još više zaoštravaju. Alojzije Stepinac je sa svojim biskupima protestvovao u pasterskom pismu od 20. septembra 1945., gde iskazuje zamerke države prema crkvi. Stepinac se tada nalazi u procepu, jer s jedne strane trebao je popuštati u odnosu na državnu vlast, a s druge strane, nije želeo odvajanje katoličke crkve od Vatikana. Odnosi Stepinca i nove vlasti se još više komplikuju jula 1946. Tada je Stepinčev stan bio pod blokadom i on je držan u nekoj vrsti kućnog pritvora.

  . Uhapšen je po drugi put 18. septembra 1946. Izveden je pred Vrhovni Sud NR Hrvatske.

  Suđenje Alojziju Stepincu i ostaloj petnaestorici, među kojima su bili i Erih Lisak i Ivan Šalić, održano je Pred Većem Vrhovnog Suda NR Hrvatske od 9. septembra do 11. oktobra 1946. u dvorani fiskulturnog učilišta u današnjoj Tkačićevoj ulici u Zagrebu.

  Alojzija Stepinaca je branio zagrebački advokat Zdravko Politea, koji je svojevremeno zastupao i Tita na "bombaškom procesu".

  U najkraćem, Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države , susreta s Pavelićem i drugim ustaškim časnicima, za prekrštavanje desetine hiljade Srba, za podstrek koji je Ustašama pružao katolički kler, za govore u kojima podstiče na molitvu za Pavelića i protivnarodnog delovanja nakon rata. Branio se ćutanjem. Na kraju saslušanja 3. oktobra, Stepinac je prekinuo ćutanje i održao svoj veliki govor. Stepinac je prekrštavanje Srba nazivao neispravnim izrazom, jer se radi o verskom prelazu već krštenih ljudi. U završnoj reči, Stepinac je ponovio da je na sve optužbe nevin, te da će istorija oceniti njegov rad.

  Presuda je donešena 11. oktobra 1946. Samo su Lisak i Šalić osuđeni na smrt, a svi ostali na vremenske kazne.

  Alojzije Stepinac je osuđen na kaznu zatvora s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od 3 godine, kasnije mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.


  Posle izricanja presude, Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Tu je ostao sve do 6. decembra 1951.

  Glasovi ogorčenja stizali su sa različitih strana. Za puštanje na slobodu Stepinca najviše su agitovali rimokatolički velikodostojnici, hrvatski pisci i književnici. U takvim okolnostima Titova vlast je popustila.

  Tako je u ime komunističke vlasti Stepinca u Lepoglavi obišao dr Vladimir Bakarić već u martu 1947. Molio ga je da potpiše već sastavljenu molbu predsedniku Jugoslavije Titu za pomilovanje, uveravajući ga da će odmah biti pušten na slobodu i poslat u inostranstvo. Alojzije Stepinac je to odbio. Čak je zahtevao da se obnovi proces, ali ne u komunističkom sudstvu. U međuvremenu je zbog lošeg zdravstvenog stanja interniran u rodni Krašić gde su ga do smrti čuvali čuvari ispred kuće. Stigli su novi koraci Vatikana. Papa Pije XII je 29. novembra 1952. godine imenovao 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca. Jugoslavija je odgovorila protivmerom tako što je prekinula sve diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 12. decembra 1952. godine.

  U zatočeništvu u Krašiću počeo je neočekivano da poboleva. Čak su se pojavila i nagađanja da je u zatvoru trovan. Lekari su našli da boluje od vrlo retke bolesti, abnormalnog povećanja eritrocita. Nije bilo leka ovoj bolesti. Umro je 10. februara 1960. u svom porodičnom domu.

  Telo Alojzija Stepinca je po kanonskom običaju sahranjeno u Zagrebačkoj katedrali. Na ceremoniji je sve najbolje o njemu govorio pesnik Lucijan Kordić.

  Beatifikacija i kult Stepinca

  Čim je na vlast 1990. godine došla partija predsednika Franje Tuđmana, domaća Katolička crkva u njoj je pronašla saveznika, a time su se obnovile i špekulacije o nasilnoj smrti kardinala Stepinca.

  Suđenje i čitav proces protiv Stepinca proglašen je montiranim procesom protiv hrvatskog naroda i rimokatoličke crkve od strane komunista. Dolazi do izdavanja velikog broja knjiga i publicističkih dela o Stepincu.

  Počelo je da se priča da su nadbiskupa, tačno 1.864 dana trovali čajem od oleandra iako je obdukcija posle Stepinčeve smrti 1960. godine pokazala da je nadbiskup umro od posledica teške upale bubrega. 1993. godine je napravljena nova obdukcija i dovela do navodno frapantnih otkrića. Jedan od najmorbidnijih navoda je glasina da prilikom druge autopsije u telu nije bilo srca.

  Traženi su mnogi detalji iz života da bi se ličnost Alojzija Stepinca uzdigla na pijedestalu mučenika vere.

  Pojavile su se i priče kako je Stepinac učestvovao u spašavanju Jevreja od Holokausta.

  I pored objektivne odgovornosti za zločine u Drugom svetskom ratu papa Jovan Pavle II ga je 1998. godine proglasio “blaženikom”, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
  Poslednji put ažurirao/la ilkebgd : 24.09.2007. u 10:52 2. #2
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Па после онај Маџар код Србљановићке пита када ће папа у Србију?
  НИКАД!!!

 3. #3
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca


 4. #4
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio KoscheiBesmertnii
  Па после онај Маџар код Србљановићке пита када ће папа у Србију?
  НИКАД!!!
  a možda ipak hoće jednog dana... :?
  da i tebe i ovog iznad tebe proglasi blaženicima....vidim upljuvali ste se do plafona...
  nije da branim Stepinca...al gledati Stepinca kao osobu treba uzeti sve fakte a ne samo neke
  vidi se da ste jedva čekali bačenu kost pa da počnete da glođete...

 5. #5
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  nije da branim Stepinca...al gledati Stepinca kao osobu treba uzeti sve fakte a ne samo neke
  vidi se da ste jedva čekali bačenu kost pa da počnete da glođete...
  Šta odgovoriti ustaši na ovakve slatke reči?
  Bar si pokazao svoje pravo lice. S vremena na vreme ga zaista i pokažeš.
  Hajdemo u planine...

 6. #6
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  zašto se ne kaže cela istina kad se već priča o dotićnome?

  Nasilna pokrštavanja

  Nakon nasilnih pokrštavanja i masovnih likvidacija Stepinac piše Paveliću: "Svaka upotreba sile može donijeti katastrofalne posljedice ugledu katoličke crkve. Potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti, čak i slučaj da Srbi iz prkosa odluče masovno prijeći na islam. Upravo zbog toga mislim da je nužno s osobitom pomnjom birati misionare koji će se poslati među Srbe, a ne povjeravati taj zadatak svećenicima ili redovnicima koji nisu razboriti i kojima bi u ruci bolje stajao revolver nego raspelo."

  Vidjevši da nove vlasti ne mare za njegove prosvjede poslao je povjerljivu okružnicu svećenstvu: Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa se zažele preobratiti na katolicizam, primite ih da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona iz koje kršćanstvo vuče svoje korijene. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj crkvi oni koji se budu preobratili zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoju.

 7. #7
  Buduća legenda Keeper (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  izmedju dva zla.
  Poruke
  28.294
  Reputaciona moć
  344

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  ma more bash me briga.
  ko je i shta je hrvatska vlast, politika, i koliko je puna kompleksa i go.vana, apsolvirali smo odavno.
  "Gospodo, život je kratak;
  i ako živimo, živimo da bismo gazili po glavama kraljeva."

 8. #8
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  Vidjevši da nove vlasti ne mare za njegove prosvjede poslao je povjerljivu okružnicu svećenstvu: Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa se zažele preobratiti na katolicizam, primite ih da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona iz koje kršćanstvo vuče svoje korijene. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj crkvi oni koji se budu preobratili zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoju.
  JEL VAMA JASNO DA JE ZBOG OVOG PISMA MOGAO VISJETI ZA VRIJEME NDH?

  koliko god bio kriv što nije odstupio od Pavelića toliko ipak mnogi danas Srbi mogu mu biti zahvalni što su živi jer da je odstupio...žrtava bi bilo znatno više...

 9. #9
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio Keeper
  ma more bash me briga.
  ko je i shta je hrvatska vlast, politika, i koliko je puna kompleksa i go.vana, apsolvirali smo odavno.
  I uveravamo se iz dana u dan...

  Sreća te zaista ima i među njima dobrih ljudi. Samo, nešto se ne čuju...
  Hajdemo u planine...

 10. #10
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  JEL VAMA JASNO DA JE ZBOG OVOG PISMA MOGAO VISJETI ZA VRIJEME NDH?

  koliko god bio kriv što nije odstupio od Pavelića toliko ipak mnogi danas Srbi mogu mu biti zahvalni što su živi jer da je odstupio...žrtava bi bilo znatno više...
  Hajde ti, izvoli pronađi bar jedan govor Slobodana Miloševića koji poziva na međunacionalnu netrpeljivost, koji poziva na ubijanje ili slično...

  Ali to tebi ne smeta da ga nazoveš balkanskim kasapinom.

  No, kada se radi o proverenim zločincima hrvatske nacionalnosti, e onda imaš poprilično drugačije aršine. Zločinac vam trenutno i upravlja državom...
  Hajdemo u planine...

 11. #11
  Primećen član
  Učlanjen
  20.05.2007.
  Poruke
  799
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio KoscheiBesmertnii
  Па после онај Маџар код Србљановићке пита када ће папа у Србију?
  НИКАД!!!
  .budi siguran kad bude htio da ce doci u srbistan i budi siguran da ce mu Srbin koji bude u doceku poljubiti ruku...budi u to siguran...tebe i mene nitko nikad nece pitati za takvo misljenje...ako ja mogu doci kad god hocu kod tebe u srbistan sto onda ON ne bi mogao..a?...

 12. #12
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio rdeki
  Hajde ti, izvoli pronađi bar jedan govor Slobodana Miloševića koji poziva na međunacionalnu netrpeljivost, koji poziva na ubijanje ili slično...

  Ali to tebi ne smeta da ga nazoveš balkanskim kasapinom.

  No, kada se radi o proverenim zločincima hrvatske nacionalnosti, e onda imaš poprilično drugačije aršine. Zločinac vam trenutno i upravlja državom...
  na kojeg misliš Sanadera ili Šeksa
  (mogu da se složim s tobom)

  eto i ja jedva čekam ovogodišnje izbore pa da ih konačno pometemo sa trona

 13. #13
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio viva las vegasos
  .budi siguran kad bude htio da ce doci u srbistan i budi siguran da ce mu Srbin koji bude u doceku poljubiti ruku...budi u to siguran...tebe i mene nitko nikad nece pitati za takvo misljenje...ako ja mogu doci kad god hocu kod tebe u srbistan sto onda ON ne bi mogao..a?...
  Da li ti ne znaš ili se praviš da ne znaš?
  Država o kojoj pričaš pun ogorčenja i mržnje zove se Srbija. Jasno?
  Hajdemo u planine...

 14. #14
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio Keeper
  ma more bash me briga.
  ko je i shta je hrvatska vlast, politika, i koliko je puna kompleksa i go.vana, apsolvirali smo odavno.
  ako je to sve što imaš za reć...jadno

 15. #15
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  na kojeg misliš Sanadera ili Šeksa
  (mogu da se složim s tobom)

  eto i ja jedva čekam ovogodišnje izbore pa da ih konačno pometemo sa trona
  Znaš ti vrlo dobro. Na ustašu Stipu Mesića.
  Hajdemo u planine...

 16. #16
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  ako je to sve što imaš za reć...jadno
  A šta treba da ti kaže, bedo?
  Hajdemo u planine...

 17. #17
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio tokyo
  na kojeg misliš Sanadera ili Šeksa
  (mogu da se složim s tobom)

  eto i ja jedva čekam ovogodišnje izbore pa da ih konačno pometemo sa trona
  Bas sam se u poslednje vreme interesovao sta se dogadja u Hrvatskoj i koliko sam skontao Sanader je bas velika lopna i lazov. Znam za slucaj da je izgradio put do svog rodnog mesta kako bi dobio sigurne glasove. Valjda se Velji to svidelo pa uradio isto

 18. #18
  Elita medved_bg (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.510
  Reputaciona moć
  197

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Po meni, Stepinčev stav i ponašanje tokom NDH je u najmanju ruku kontraverzno i samim tim je loš izbor za bilo kakvu beatifikaciju, blaženi, sveti, whatever...
  Sa druge strane, to je stvar katoličke crkve i, što bi se reklo, na njihovu dušu. Da neki Italijan dođe da zvoca o nečijoj beatifikaciji u pravoslavnoj crkvi, dobio bi kao komentar i kraj.

 19. #19
  Ističe se porin50 (avatar)
  Učlanjen
  01.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hvar Hrvatska
  Poruke
  2.129
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Stepinčeva neustrašivost u vrtlogu rata

  Za vrijeme II. svjetskog rata, nakon njemačke okupacije Jugoslavije uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, oslonjena na sile osovine. Stepinac se u to vrijeme ne veže ni uz koju političku stranku ili pokret. Dosljedan u svom rodoljublju, ali nadasve vjeran pastirskom poslanju, sa svom slobodom i neustrašivošću javno osuđuje rasna, ideološka i politička progonstva. I u javnim nastupima i u tolikim pismenim interventima hrabro zahtijeva poštivanje svake osobe, bez razlike rase, narodnosti, vjere, spola i dobi. Vjeran Evanđelju, neumorno osuđuje zločine protiv čovještva i sve druge nepravde. Odmah po donošenju rasističkih zakona, već u travnju 1941. upućuje najoštriji prosvjed vlastima. Spašavao je progonjene Židove, Srbe, Cigane, Slovence, Poljake, kao i Hrvate komuniste.

  Već u prvim mjesecima nakon osnutka hrvatske države hitno intervenira i poručuje: "Po katoličkom moralu nikada nije dozvoljeno ubijati taoca za krivice, koje su drugi počinili." A 25. listopada 1942. u zagrebačkoj katedrali izjavljuje: "Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili oholi Arijanci, imadu jednako pravo da govore: 'Oče naš koji jesi na nebesima!' I ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?” Protivio se nasilnim vjerskim prijelazima, a kad ih nije mogao spriječiti, daje kleru povjerljivu instrukciju: da one koji zatraže prijelaz - da bi na taj način spasili svoj život - prime u Katoličku Crkvu bez ikakvih uvjeta, jer “kad prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prođe, vratiti u svoju”.

  Njemu su se sa svih strana utjecali siromasi i prognanici. Prihvatio je tristotinjak svećenika protjeranih iz Slovenije. Njegov je Caritas pomagao ne samo ugroženim Hrvatima nego i svima drugima:, Srbima, Židovima, Slovencima, Poljacima i td. Zbog svega toga, a osobito zbog osuda fašističkih i nacističkih progona, postao je vlastima nepoćudna osoba. Hitlerov je GESTAPO pripremio plan da ga ubije, a vlasti su više puta tražile da ga Sveta Stolica makne s nadbiskupske stolice u Zagrebu.

  Komunistički napadi na Stepinca

  Nakon završetka II. svjetskog rata u Hrvatskoj je, kao i u čitavoj Jugoslaviji, vlast preuzela Komunistička partija zadojena boljševičkom ideologijom, osobito militantnim ateizmom. Nadbiskup Stepinac bio je već 17. svibnja 1945. uhićen, u zatvoru do 3. lipnja. Već sutradan, 4. lipnja, sam ga je Tito u Zagrebu pozvao na razgovor. Iz toga razgovora, a osobito iz razgovora što ga je dva dana ranije Tito vodio s predstavnicima katoličkoga klera u Zagrebu, bilo je jasno da novi režim hoće "narodnu Crkvu", neovisnu o Svetoj Stolici. To je za Stepinca značilo dirnuti u srce katoličkoga jedinstva. Ubrzo se pokazalo da je na djelu planirani žestoki progon Crkve koji se okomio ne samo na biskupe i svećenike nego i na vjernike.

  Razmahala se neviđena medijska kampanja protiv Crkve, posebno protiv nadbiskupa Stepinca. Ta će kampanja potrajati s različitim intenzitetom sve do povijesnog silaska komunizma s europske političke scene.

 20. #20
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio viva las vegasos
  .budi siguran kad bude htio da ce doci u srbistan i budi siguran da ce mu Srbin koji bude u doceku poljubiti ruku...budi u to siguran...tebe i mene nitko nikad nece pitati za takvo misljenje...ako ja mogu doci kad god hocu kod tebe u srbistan sto onda ON ne bi mogao..a?...
  e sad ga i ti pretjera

  jer sam vam ja rekao da argumenti, činjenice i fakti pobijaju sagovornika

  dakle najjače oružje na forumu su ARGUMENTI

  eto oni se upljuvali do plafona o Stepincu....al to poprilično livemjerno

  treba navesti i neke stvari koje ipak dokazuju da je Stepinac činio neke stvari koje se tada u NDH nitko ne bih osudio da čini
  i to izravno iza leđa Paveliću

  evo ja naveo neke detalje...

  mogu još

  al mrzi me ...ne da mi se

  ovo što sam naveo pametnom bi bilo dovoljno da skuži poantu

 21. #21
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Vidiš ti ovo...
  Morali smo da gutamo 50 godina izjednačavanje Pavelića i Draže Mihajlovića, sve zarad bratstva i jedinstva. I dan danas se bune kada se kaže da Draža nije bio fašista, već nešto sasvim drugo.

  Ali, ako treba ustati u odbranu najbližih saradnika fašista, tu su oni. Eto ih...
  Hajdemo u planine...

 22. #22
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Stepinac definitivno nije zaslužio titulu sveca
  Zaboravio sam ime jednog Poljaka koji je bio katolički sveštenik i koji je otišao na streljanje umesto jednog Jevreja..e to je gest koji te čini svecom
  A Alojzije kako vetar duva, do 1943 uz Antu, od 1943 uz Josu.
  Definitivno nije bio ustaša, ali nije bio ni cveće.
  Da li je mogao više, mogao je, da li je i dizao glas protiv ustaštva i onoga što se činilo u NDH dizao je,
  Da nije bilo tako, optužili bi ga odmah po završetku rata i robijao bi u zatvoru bez ikakvih povlašćenja zbog lošeg zdravlja.

 23. #23
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio Ha-Nocri
  Bas sam se u poslednje vreme interesovao sta se dogadja u Hrvatskoj i koliko sam skontao Sanader je bas velika lopna i lazov. Znam za slucaj da je izgradio put do svog rodnog mesta kako bi dobio sigurne glasove. Valjda se Velji to svidelo pa uradio isto
  ma kopiraju oni jedni druge na veliko

  eto lijepo da pratiš zbivanja u okruženju

  HDZ treba svesti na ispod 5 %
  pokazali su šta "znaju"
  ne treba nam više njihovo "znanje"...dalje možemo sami ....

 24. #24
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.049
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio filatelista, pa šta?
  Da nije bilo tako, optužili bi ga odmah po završetku rata i robijao bi u zatvoru bez ikakvih povlašćenja zbog lošeg zdravlja.
  Da, da... Ma sigurno bi ga optužili... Nije nego...
  Hajdemo u planine...

 25. #25
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Ustasu Stepinca proglasavaju za sveca

  Citat Original postavio filatelista, pa šta?
  Stepinac definitivno nije zaslužio titulu sveca
  Zaboravio sam ime jednog Poljaka koji je bio katolički sveštenik i koji je otišao na streljanje umesto jednog Jevreja..e to je gest koji te čini svecom
  A Alojzije kako vetar duva, do 1943 uz Antu, od 1943 uz Josu.
  Definitivno nije bio ustaša, ali nije bio ni cveće.
  Da li je mogao više, mogao je, da li je i dizao glas protiv ustaštva i onoga što se činilo u NDH dizao je,
  Da nije bilo tako, optužili bi ga odmah po završetku rata i robijao bi u zatvoru bez ikakvih povlašćenja zbog lošeg zdravlja.
  eto mogu se složiti od prve do posljednje riječi sa tobom

  al doista

  istina nije bio na strani Ustaša tj. nije podržavao teror vlasti NDH, ali ni po mojem nije zaslužio titulu sveca jer smatram da nije dovoljno učinio da bude svetac

  a što se tiće Poljaka, nisam to znao - svaka čast

Slične teme

 1. Paljenje sveća
  Autor Mudžaferka u forumu Religija
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 26.04.2009., 15:19
 2. Staljin za sveca
  Autor master_of_errors u forumu Politika
  Odgovora: 97
  Poslednja poruka: 17.07.2008., 05:23
 3. Hrvatski katolici traže proglašenje Stepinca za sveca!
  Autor Karlito Brigante u forumu Politika
  Odgovora: 122
  Poslednja poruka: 18.12.2007., 17:05
 4. Zna li ko shta predstavlja sveca u Hrishcanstvu?
  Autor strajo u forumu Istorija
  Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 24.11.2007., 12:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •