Slucaj Topcider
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Slucaj Topcider

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Slucaj Topcider

  BEOGRAD - Pod oznakom „hitno“, zbog velike važnosti za Srbiju i Vojsku, Federalnom istražnom birou (FBI) u Vašingtonu pre dve godine poslat je materijal za superveštačenje u slučaju stradanja gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u Topčideru. Veštačenje do danas nije urađeno, a razloge za to možemo da potražimo u činjenici da je materijal putovao čak osam meseci i da su, povrh svega, hiljade strana ispisane ćirilicom, na srpskom jeziku.

  Nalaz ni posle dve godine nije urađen, a 5. oktobra se navršavaju tri godine od tragičnog događaja. Istražni sudija Dragan Lazarević, koji vodi ovaj slučaj, zatražio je superveštačenje od FBI kao vid međunarodne pravne pomoći, posle suportstavljenih nalaza dve domaće komisije. Lazarević se sa predstavnicima američke federalne policije nije čuo otkako je njihov agent iz ureda u Sarajevu još pre dve godine preuzeo dokumentaciju i poslao je za Vašington.
  O napredovanju predmeta izvestio ga je predsednik Okružnog suda Siniša Važić kome je u julu ove godine, prilikom posete Vašingtonu, obećano da će rezultati veštačenja stići do kraja godine. Na pitanje zbog čega sve to toliko dugo traje, Lazarević odgovara da su dobili komplikovan slučaj.
  „To je naše zvanično pismo, a oni su morali da se upoznaju s tim predmetom“, bio je njegov odgovor na pitanje kako je moguće da slučaj koji nosi oznaku „hitno“ bude upućen FBI na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku, bez prevoda.
  Veštačenje FBI pomerilo bi ovaj komplikovan slučaj s mrtve tačke. Naime, vojna komisija je utvrdila da su se gardisti međusobno poubijali, dok je nezavisna zaključila da su ubijeni. Lazarević je, kada je slučaj dospeo u njegove ruke, kontaktirao s Kriminološkim institutom u Vizbadenu, gde mu je rečeno da nisu u mogućnosti da za manje od godinu i po dana obrade slučaj. On je potom stupio u kontakt sa FBI i njihovom generalnom laboratorijom u Vašingtonu, preko američke ambasade u Beogradu, koja je ponudila međunarodnu pravnu pomoć.
  Teško je pronaći dovoljno jak argument i opravdanje zbog čega nije tražen rok od FBI za nalaze superveštačenja, kada je to već traženo od Instituta u Vizbadenu.
  - Za svako veštačenje ispisuju se rok i cena. Troškovi se podmiruju iz sudskog budžeta sve do donošenja presude. Ukoliko veštaci zbog kompleksnosti slučaja zatraže od istražnog sudije dodatno vreme, on izdaje saglasnost - navodi naš sagovornik blizak istrazi.
  Njemu je ostalo nepoznato zašto rok nije zatražen i u ovom slučaju, kao i zbog čega istražni sudija nije zahtevao da sud plati superveštačenje, što bi ubrzalo proces.
  Lazarević tvrdi da plaćanje superveštačenja ne bi ubrzalo proces i da se zbog toga pitanje para nije ni postavljalo. Podseća da je i superveštačenje Instituta u Vizbadenu u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića takođe urađeno besplatno, jer FBI nije profitabilna institucija, kao što to nije ni Institut u Vizbadenu. Međutim, to veštačenje je trajalo svega nekoliko meseci, a nije bilo ništa manje komplikovano.
  - Međunarodna pravna pomoć uvek dugo traje. Oni su morali da dođu da se upoznaju s predmetom i da ga preuzmu. Preuzeli su još i neku opremu, potpuno novu, koju im je Vojska pružila, neophodnu za veštačenje. Morali su da je transportuju u Vašington.
  Nisam u poziciji da im kažem: „Tražim uslugu vaših vrhunskih stručnjaka, nećete ništa naplatiti, ali, ajde izveštačite to za tri meseca“ - kategoričan je Lazarević.
  A tužilac Zoran Đošić, koji vodi predmet „Topčider“, kaže za „Blic“ da su u nezgodnoj situaciji i da očekuju da svakog trenutka stigne nalaz FBI.
  - Sada su nam vezane ruke. Mogli bismo da zatražimo da predmet vrate nazad, i šta onda? Kome onda da damo predmet na veštačenje, kada nas je Vizbaden odbio, a čak i da nađemo nekoga, opet ćemo izgubiti dosta vremena - kaže tužilac Đošić.
  Na pitanje da li će domaće pravosuđe večno čekati da odgovor stigne, tužilac kaže da nema zakonskih ovlašćenja da utiče na brzinu rada FBI.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ovo je najnovije sto sam procitao.Sramota.

  Ako se ponovo duplira tema,jbg.Lose mi je krenulo od jutros. 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Slucaj Topcider

  Porodicu više niko ne zove.
  Janko Jakovljević, otac nastradalog gardiste Dragana Jakovljevića, kaže za „Blica“ da s njim niko iz Vojske Srbije više ne kontaktira i da porodica nije dobila ni obeštećenje zbog smrti sina.
  - Ubeđeni smo da će se saznati prava istina, proći će vreme, ali će neko to dočekati - kaže Jakovljević.
  Porodica Jakovljević je tužila za klevetu vojnog istražnog sudiju Vuka Tufegdžića zbog izjave da je njihov sin „vojnik druge klase“. Na ročištu, koje je održano u petak u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, sud je odlučio da se od istražnog sudije zatraži kompletan spis predmeta „Topčider“

 3. #3
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Slucaj Topcider

  HRONOLOGIJA SLUČAJA TOPČIDER
  5. oktobar 2004 - U kasarni u Topčideru nastradali vojnici Draga Jakovljević i Dražen Milovanović.
  13. oktobar 2004 - Vrhovni savet odbrane formira nezavisnu komisiju.
  23. oktobar 2004 - Vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić saopštio da nema indicija da je u ubistvu gardista učestvovala treća osoba.
  24. oktobar 2004 - Portparol Haškog tužilaštva Florans Artman izjavila da „nije isključeno da se Ratko Mladić skrivao baš u tom delu Beograda“.
  10. novembar 2004 - Izvršena rekonstrukcija na mestu pogibije gardista. Članovi nezavisne komisije, koju je predvodio advokat Božo Prelević, nakon pola sata su je napustili.
  19. novembar 2004 - Predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović izjavio da su vojnici nastradali u međusobnom obračunu.
  30. novembar 2004 - Vojno tužilaštvo ponovilo da su vojnici stradali u međusobnom obračunu.
  13. decembar 2004 - Predsednik nezavisne komisije Božo Prelević saopštio da je nakon istrage ove komisije utvrđeno da su gardisti ubijeni i da nije bilo međusobnog obračuna.
  27. jul 2005 - Istražni sudija Dragan Lazarević, na zahtev tužilaštva, naredio novo sudsko-balističko i medicinsko veštačenje.
  1. septembar 2005 - Spisi poslati nemačkom Institutu u Vizbadenu.
  30. decembar 2005 - Okružni sud saopštio da Institut u Vizbadenu nije izvršio veštačenje pošto „ne može da ga izvrši u kraćem razumnom roku“. Spisi predmeta poslati u američki FBI na veštačenje.

 5. #5
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Slucaj Topcider

  VOJNA KOMISIJA
  (rukovodio vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić)
  "Vojnici su stradali u međusobnom obračunu. Jakovljević je pucao u levu stranu Milovanovićevog tela iz njegove puške. Milovanović je, nakon što je pogođen, u padu ispalio 14 metaka u vazduh, nakon čega se metak zaglavio u cevi. On je pokušao da promeni okvir, ali je u pušku stavio prazan šaržer. Jakovljević je potom seo na zemlju, prislonio pušku u visini stomaka i, u sedećem položaju, izvršio samoubistvo ispalivši kratak rafal od tri metka."

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Lokacija
  u mrtvom domu
  Poruke
  678
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Slucaj Topcider

  NEZAVISNA KOMISIJA
  (rukovodio advokat Božo Prelević)
  Nijedan od vojnika nije izvršio samoubistvo, već su oni ubijeni. Dragan Jakovljević nije mogao da se ubije, već je licem u lice bio sa N.N. osobom, a bočno i levo u odnosu na Dražena Milovanovića. Treće lice nalazilo se između Jakovljevića i Milovanovića, na oko metar udaljeno od Jakovljevića, a na metar i više od Milovanovića. Ustrelne i prostrelne rane kod gardista nisu mogle da nastanu u međusobnom obračunu, zaključak je nezavisne komisije.

Slične teme

 1. STOP ZABORAVU! - afera Topcider
  Autor zeksiv u forumu Politika
  Odgovora: 84
  Poslednja poruka: 13.07.2012., 18:39
 2. TOPCIDER
  Autor Titus u forumu Politika
  Odgovora: 130
  Poslednja poruka: 04.11.2007., 22:29
 3. SLUČAJ JAT
  Autor Ivan Bevc u forumu Putovanja
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 02.07.2007., 17:39
 4. slucaj ili planiranje???
  Autor Karina u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 19.05.2005., 22:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •