ala je lep ovaj svet!
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 48

Tema: ala je lep ovaj svet!

 1. #1
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Thumbs up ala je lep ovaj svet!

  Ovu temu sam htela da nazovem "Da nisam ovde, bila bih....".
  Volela bih da mi se pridruze svi oni koji vole da mashtaju o lepim dalekim mestima.


  Santorini


  Santorini je naziv dobio od stranaca,pretežno Italijana,a njegov pravi naziv je Fira. Ostrvo je vulkanskog porekla sa crvenim nijansama zemljišta, tamno plavom i kristalnom vodom i belo-plavo okrečenim kućicama. Uličice su prilično strme i neravne, što im daje posebnu draž. Na ostrvu skoro uopšte nema izvora vode, tako da se voda za piće uzima flaširana, tankerima se svakodnevno dovozi voda za ostale svrhe, a koristi se i kišnica.  Vodu stanovništvo čuva u cisternama ispod kuća, koje su odmah na njima i građene kako bi sprečile krađu dragocene tečnosti. Zbog takvih uslova na ostrvu retko koje povrće uspeva, a od voća se jedino grožđe za izuzetno kvalitetno vino proizvodi u velikim količinama. Santorini je poznat po svom kozijem siru, zvanom Hloro. Paradajz je veoma sitan i od njega se pravi hleb ili gust pire, koji se skladišti. Klima na ostrvu je tipično ostrvska sa letnjim temperaturama od 25-35 stepeni (nikada kiša ne pada leti) i zimskim od 15-25 stepeni sa obilnim kišnim padavinama (nikada sneg ne pada zimi). Ostrvo ima 11.000 stanovnika, od kojih 6.000 ostaje i zimi na ostrvu. Santorini ima površinu od 73 kvadratna kilometra i 69 kilometara obale. Zapadna obala ostrva, koja stvara određeni basen se završava strmim liticama sa preko 300 metara visine sa koje se pruža veličanstven pogled na ostrvca Ferasija i Aspronisi (naseljeno). 1956. godine je ostrvom protutnjao snažan zemljotres, koji je napravio veliku štetu. Ipak, ostaci su vidljivi i vredi ih pogledati. U Pirgosu se nalazi Venecijanska tvrđava na vrhu brda, a niže se nalaze vizantijske crkve i manastiri.
  "Whitewashed" crkva u Ia


  Stara kuca u Ia


  Kuca na grebenu


  Zanimljivo je prilično i mesto Ia, koje je svo napravljeno u brdu i sa koga se pruža svuda divan pogled. Plaže na Santoriniju su od crvenog,crnog i belog peska. Akrotiri je plaža sa crvenim stenama iza i ima veličanstven ambijent kao iz nekog filma, Kamani je plaža sa crnim peskom, Perisa je malo življa plaža sa vodenim sportovima, a Perivolos i Vlihada su mirne i tihe plaže sa bistrom vodom. Santorini je po istoričarima deo nakadašnje Atlantide  Kasno popodne u Ia


  Santorini Grchka.
  Poslednji put ažurirao/la VIRGINIJA : 16.09.2007. u 23:30 2. #2
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!  Tuscany, Italija

 3. #3
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Peru

  Peru (šp. República del Perú) je država na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima
  Peru se na severu graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istoku sa Brazilom, na jugoistoku sa Bolivijom, na jugu sa Čileom, a na zapadu sa Pacifikom.
  Vidi takođe: Drevne kulture Perua, Istorija Perua
  Peru je teritorija na kojoj su se hiljadama godina razvijale civilizacije. Prvi naseljenici su se pojavili 20.000 do 10.000 godina pne. Prva razvijena kultura bila je kultura Čavin, nazvana po arheološkom nalazištu Čavin de Huantar. Ona se razvijala od oko 800. godine pne. do 300. godine pne. Uz obale jezera Titikaka, od 1. veka pne. do 10. veka nove ere, postojala je kultura Tiahuanko. Tokom prvog milenijuma nove ere, uz obalu su se pojavile različite kulture, recimo Močika. Pre pojave Inka, grad Čančan je bio najrazvijenija gradska zajednica (kultura Čimu).

  Carstvo Inka je nastalo oko 1200, i do 1532. obuhvatalo velike delove današnjih država Ekvadora, Kolumbije, Perua, Bolivije, Argentine i Čilea. Grad smešten visoko u planinama, Kusko, bio je prestonica carstva Inka.


  Mapa Perua iz 17. vekaŠpanci su zauzeli ovu državu 1532. i osnovali Vicekraljevinu Peru, koja je bila pod okriljem španske kraljevske kuće. Teritorija vicekraljevine se protezala od Paname do krajnjeg juga Amerike.

  Godine 1821. Hoze de San Martin i Simon Bolivar su oslobodili Peru i proglasili njegovu nezavisnost. Pobune i građanski ratovi ometali su razvoj ove mlade države. Nezavisnost je konačno potvrđena decembra 1824.

  Peru je zajedno sa Bolivijom ratovao protiv Čilea, u Pacifičkom ratu, od 1879. do 1883. Rat se prvo vodio na moru, a kasnije su Čileanske trupe zauzele Peru. Mirovnim ugovorom, Čile je preuzeo teritorije na jugu Perua i nekadašnje primorje Bolivije.

  Kasnija politička istorija Perua se uglavnom svodi na smenjivanje vojnih hunti i diktatora.

  1980-ih u Peruu se pojavila levičarska teoristička gerila Sendero Luminozo (Sendero Luminoso, „svetleća staza“). I gerila i vlada su počinile brojne masakre stanovništva u beskompromisnom sukobu. Ovaj sukob se okončao 1990-ih.

  Danas u Peruu postoji relativno stabilan demokratski politički sistem.
  Iza sušnog regiona, počinje region planina. Sastoji se iz više venaca planina, ponegde razdvojenim dolinama. Tipično je za ceo region Anda da se duboko usečene doline (kanjoni) i velike reke protežu pravcem istok-zapad.

  Tipična konfiguracija Anda vidi se u preseku centralnog dela: Od zapada ka istoku protežu se „Crni Kordiljeri“ (visine do 5.000 m), iza njih su planine Kalehon de Huajlas (Callejón de Huaylas, do 3.000 m). Sledeći venac su „Beli Kordiljeri“, ovde se nalazi najviši vrh Perua Nevado Huaskaran (6.768 m). Ka istoku su planine Kalehon de Končukos, koje reka Maranjon (pritoka Amazona) deli od daljih planina.

  Najviši vrhovi su Nevado Huaskaran (6.768 m), Jurupaja (6.634 m), Koropuna (6.425 m), Ampato (6.310 m) i drugi.

  Dok na severu zemlje planine Andi ne dostižu snežnu granicu, i stoga su pokrivene vegetacijom, u središnjem delu postoje vrhovi pokriveni stalnim snegom i ledom (glečeri). Na jugu Perua, uključujući zaleđe Lime, planine dostižu 3.000 do 4.000 metara, i retki su snežni vrhovi iznad 5.000 metara.

  U ovom području postoji povremena vulkanska aktivnost. Na jugu, u regionima Arekipa, Puno i Tacna, planinska oblast je zaravnjena, a ova oblast se naziva Altiplano. Na ovoj visoravni se nalazi jezero Titikaka.

  Srednja godišnja temperatura na visini od 3.300 m je oko 11 °C. Česti su pljuskovi u periodu oktobar-april. Veći gradovi ovog područja su (od severa ka jugu): Kahamarka, Huankajo, Kusko, Puno, Arekipa.

  U blizini Kuska se nalazi legendarni grad Inka Maču Pikču.
  Obala Perua je pod uticajem hladne Humboltove struje i stoga je obalska pustinja u kojoj je poljoprivreda moguća samo uz reke koje se slivaju sa planina Anda.

  Na jugu Perua, na granici sa Čileom, počinje najsušnija pustinja na svetu, [[Atakama].

  Na južnom delu obale, uključujući prestonicu Lima, padavine su tokom godine veoma retke.

  Severno od Lime, padavine i kvalitet zemljišta su nešto bolji, pa je poljoprivreda moguća i van oblasti rečnih tokova. Temperature variraju od 12 °C zimi do 35 °C leti.

  Veći gradovi u obalskom regionu (pored Lime) su (od severa ka jugu): Piura, Čiklajo, Truhiljo, Čimbote, Ika,  Crkva u Peruu
  Peru
  Poslednji put ažurirao/la VIRGINIJA : 16.09.2007. u 23:40

 4. #4
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Botswana
  Bocvana je država u južnoj Africi. Graniči s Nambijom na zapadu i sjeveru, Zimbabveom na istoku te Južnoafričkom Republikom na jugu. Zahvaljući proizvodnji dijamanata i dobrom upravljanju gospodarstvom zemlja ima relativno visok BDP (9.200 USD po stanovniku u 2004). Bocvana ima drugu najvišu stopu zaraženosti HIV-om u svijetu (nakon Svazija) koja iznosi 37% odraslog stanovništva.

  Bocvana je za vrijeme britanskog protektorata bila poznata kao Bechuanaland. Članica je Commonwealtha, Južnoafričke carinske unije, Ujedinjenih naroda i Afričke unije-a

  Bocvana je 45. po veličini zemlja svijeta, te je približno veličine Ukrajine ili Francuske, a dominira ravničarski reljef. Najdužu granicu Bocvana dijeli s Južnoafričkom Republikom (1,840 km), a još graniči i s Namibijom (1,360 km), Zimbabveom (813 km), te s Zambijom (2 km) s kojom ima najkraću granicu. Zemljom dominira pustinja Kalahari, koja pokriva oko 70% površine države i nalazi se u jugozapadnom dijelu. Zemlja je značajna po delti Okavango, koja je najveća svjetska delta u unutrašnjosti, a nalazi se na sjeverozapadu. Što se tiče raslinja, prevladavaju savana i travnate površine. Velike naslage soli i ostalih minerala nalaze se u Makgadikgadi Panu na sjeveru. Za vrijeme kišnog razdoblja, neke slane površine postaju slana jezera koja su vrlo bitna za opstanak životinjskog svijeta. Najviša točka Bocvane je Tsodilo Hills (1,489 m). Zbog iznimne škrtosti zemljišta, samo je 1% teritorija obradivo.

  U Bocvani vlada polusuha klima s toplim zimama i vrućim ljetima. Zimi razlika između dnevne i noćne temperature zna varirati i preko 20°C. Sušno razdoblje traje relatino dugo, između 6 i 9 mjeseci godišnje. Prosječne godišnje padaline su između 250 i 500 mm, a najviše padaju u razdoblju između prosinca i ožujka.

 5. #5
  pajamaca
  Guest

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  super, moram samo da te ispravim da fira nije ostrvo vulkanskog porekla,
  već ga je vulkan prepolovio erupcijom!
  zato imaš crnu, spaljenu plažu u perissi. npr.
  vulkansko ostrvo, kao takvo vrelo i crno se nalazi preko puta ostrva na pola sata vožnje brodićem
  a ima i ostrvo terassia koje je nastalo posle vulkanske erupcije, takođe nije vulkanskog prekla,
  već "lomljenjem" fire nastade.
  inače neki naučnici se ubiše da dokažu da je u stvari tu bila atlantida, jer pronalaženjem drevnog grada akrotirija...nađoše svašta.
  zanimljivo je da su svi naučnici umrli od srca....
  eto.
  a jesi li ti bila u navedenim mestima ili je samo želja?

 6. #6
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Citat Original postavio pajamaca
  super, moram samo da te ispravim da fira nije ostrvo vulkanskog porekla,
  već ga je vulkan prepolovio erupcijom!
  zato imaš crnu, spaljenu plažu u perissi. npr.
  vulkansko ostrvo, kao takvo vrelo i crno se nalazi preko puta ostrva na pola sata vožnje brodićem
  a ima i ostrvo terassia koje je nastalo posle vulkanske erupcije, takođe nije vulkanskog prekla,
  već "lomljenjem" fire nastade.
  inače neki naučnici se ubiše da dokažu da je u stvari tu bila atlantida, jer pronalaženjem drevnog grada akrotirija...nađoše svašta.
  zanimljivo je da su svi naučnici umrli od srca....
  eto.
  a jesi li ti bila u navedenim mestima ili je samo želja?

  Hvala.

  Imala sam problema i sa postavljanjem fotki,pa negde tekst ne prati sliku.

  Na ovim mestima nisam bila,zato mi i jeste prijatno da sanjarim o njima.

  Mozda jednog dana

  Mozda mozemo josh neshto da chujemo o Santoriniju iz prve ruke?

 7. #7
  pajamaca
  Guest

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  pa sad...
  tema o santoriniju već postoji...
  i o italiji..i peruu.....
  paa....možeš i tamo da se nastaviš

 8. #8
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Citat Original postavio pajamaca
  pa sad...
  tema o santoriniju već postoji...
  i o italiji..i peruu.....
  paa....možeš i tamo da se nastaviš


  Ok.

  Prelistacu ih.

  Neeemoj da mi zatvarash temu!

 9. #9
  pajamaca
  Guest

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  pa, mislim da je besmisleno imati iste teme na nekoliko mesta.
  lepi su ti postovi, iskopiraj ih tamo gde pripadaju
  ako si baš htela da pričaš o svojim željama..
  i za to ima tema...

 10. #10
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Citat Original postavio pajamaca
  pa, mislim da je besmisleno imati iste teme na nekoliko mesta.
  lepi su ti postovi, iskopiraj ih tamo gde pripadaju
  ako si baš htela da pričaš o svojim željama..
  i za to ima tema...

  Ok,..

  trazila sam preko pretrazivacha ali nisam nashla ni jednu sl.temu.

  Poenta mi je bila vishe fotografije lepih predela,nego putopis.

 11. #11

  Thumbs up Re: ala je lep ovaj svet!

  Putovanje u prošlost

  Poseta Kraljevini Butan je putovanje u prošlost. Smešten na istočnim padinama Himalaja, između Indije i Kine, Butan je budistička Šhangri La. Stotinama godina je ova izolovana monarhija bila zatvorena za međunarodni turizam, komercijalizaciju i napredak. Poseta vas neće samo očarati, nego i nametnuti pitanje da li ćete se ikada više vratiti u svoju zemlju živi i zdravi. Ovo nije turistička destinacija za bojažljive, neiskusne turiste ili sladokusce. Neće vam se ugađati, neće vam biti ni udobno, ali će svako vaše čulo biti razbuđeno na nepoznat, fascinantan način. Uzbuđenje počinje već u avionu, tokom leta, a vrhunac je na samom sletanju.

  http://www.casopishorizont.com/butan.html

 12. #12

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  GALIČNIK

  Puno toga je doprinelo da varošica Galičnik u zapadnoj Makedoniji potpuno zamre. Uoči Drugog svetskog rata je ovde živelo preko pet hiljada stanovnika, a na obroncima obližnje planine Bistre se napasalo više od pola miliona ovaca. Teški uslovi života na neplodnom i krševitom tlu, ali pre svega nacionalizacija i drugi politički razlozi u posleratnom periodu su uticali da se ljudi masovno iseljevaju. Za njima su ostajale samo kamene kuće, kao nemi svedoci nekadašnjeg života. Mnoge su u međuvremenu i obnovljene, u njima potomci nekadašnjih pastira provode odmor, ali je sam grad napušten. Poslednji stanovnici su iseljeni 1961. godine, a danas se na avetinjski praznim ulicama mogu sresti samo tri žitelja. Stariji bračni par se na ognjište predaka vratio pre par godina, a samo jedna žena je u njemu provela ceo život. Nikada se nije selila. Čuva ovce otkad zna za sebe. Ostali su rasuti po svetu, ali ne zaboravljaju svoj Galičnik.

  http://www.casopishorizont.com/galicnik.html

 13. #13
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Etiopija


  Etiopija, zvanično Federalna Demokratska republika Etiopija, je država u istočnoj Africi u regiji poznatoj kao Rog Afrike. Nema izlaza na more, a graniči na severu sa Eritrejom, na zapadu sa Sudanom, na jugu sa Kenijom i na istoku sa Somalijom i Džibutijem  Lalibela, Ethiopia


  Etiopija ima površinu od 1,127,127 kilometra kvadratnih i zauzima najveći deo Roga Afrike, koji je najistočniji deo Afrike. Graniči se sa Sudanom na zapadu, Eritrejom i Džiutijem na severu, Somalijom na istoku i Kenijom na jugu. Zemlja ima visoki centralni plato čija visina varira od 1800 do 3000 metra. Najviši vrh Etiopije je Ras Dašan sa visinom od 4620 metra iznad nivoa mora. Najznačajnija reka je Plavi Nil koji izvire iz jezera Tana.

  Nadmorska visina i geografska dužina određuju tri klimatske zone: hladnu zonu iznad 2400 metra gde temperatura varira od blizu leđenja do 16°S; umerena zona na visini od 1500 do 2400 metra sa temperaturama od 16°S do 30°S; i topla zona ispod 1500 metra sa tropskim i suvim uslovima gde dnevna temperatura varira od 27°S do 50°S. Kišna sezona traje od sredine juna do sredine septembra.

  Etiopija je ekološki raznovrsna zemlja, sa brojnim endemskim vrstama kao što su Galada babun i etiopski vuk.
  [IMG]Lake Tana[/IMG]


  Etiopija je podeljena u devet etničkih regiona i dva grada.

  Adis Abeba*
  Afar
  Amhara
  Benišangul-Gumaz
  Diredava*
  Gambela
  Oromia
  Harari
  Somali
  Region južnih nacija, nacionalnosti i naroda
  Tigre
  Goder dvorac

  Simien planine


  Etiopska populacija je veoma raznovrsna. Većina stanovništva govori semitski ili kušitski jezik. Oromo, Amhara i Tigre čine tri četvrtine stanovnoštva, ali u Etiopiji živi više od 80 etničkih grupa. Neke od njih samo oko 10,000 člana. Etiopljani koji govore semitski se nazivaju Hebeša ili Abeša.

  61,6% Etiopljana su hrišćani, od toga 50,6% su etiopski pravoslavci, 10,1% su protestanti, katolici 0,9%, Muslimani čine 32,8% stanovništva, a animisti 5,6%.

  Najbrojnije etničke grupe su: Oromo 32,1%, Amhara 30,2%, Tigre 6,2%, Somalijci 6,0%, Gurage 4,3%, Sidama 3,4%, Volajta 2%, Afar 2%, Hadija 2%, Gamo 1% 14. #14
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  INDIJA  Indija je država u Aziji. Glavni grad je Nju Delhi. Indija se nalazi u Južnoj Aziji i zauzima njen najveći deo, tako da se cela Južna Azija često naziva „Indijski potkontinent“.

  Geografija
  .

  Indija se graniči se sa Pakistanom na zapadu, na severu sa Nepalom, Kinom i Butanom i sa Bangladešom i Mijanmarom na istoku. Ona je sedma po površini zemlja na svetu.

  Indijske obale, duge preko 7000 kilometara, zapljuskuju Arapsko more i Bengalski zaliv, što su delovi Indijskog okeana. Južni deo Indije predstavlja, po obliku trouglasta, visoravan Dekan. Na severu su široke ravnice slivova reka Gang i Bramaputra. Dalje ka severu su planine Himalaji.

  Usled ogromne površine, Indija ima raznovrstan biljni i životinjski svet, različite klimatske uslove i geografske terene.

  Svoje ime Indija duguje starom persijskom nazivu reke Ind - Sindu. Po ustavu, država se može nazivati i po svom nazivu u hindi jeziku Barat (भारत). Neke grupe, naročito muslimani, koriste naziv Hindustan.

  Indija je imala značajnu ulogu u istoriji čovečanstva, jer je bila mesto gde se razvijala jedna od četiri najveće stare civilizacije, centar velikih trgovinskih puteva i velikih carevina. U njoj su se razvile tri velike religije - budizam, lamaizam i hinduizam, a i islam je ostavio neizbrisiv trag.

  Crteži iz kamenog doba na stenama u državi Madja Pradeš su najstariji dokazi ljudske aktivnosti u Indiji. Ostatci prvih naselja stari su 9000 godina. Prva civilizacija u dolini reke Ind, vedska civilizacija, imala je svoj vrhunac između godina 2600 p.n.e i 1900 p.n.e. Po nekim teorijama, oko 1500. p.n.e, arijevska plemena su se iz centralne Azije preselila u Indiju i preuzela dominaciju.

  Od 6-og veka p.n.e., verske reforme dovode do procvata budizma i džanaizma. Hinduizam se razvija iz vedske kulture.

  Taj Mahal, India  U prvom milenijumu postojalo je mnoštvo kraljevina u Indiji. Dinastija Maruja dala je budističkog vladara Ašoka, filozofa i reformatora, koji za Indijce ima gotovo mitski status. Dinastija Gupta je dominirala u periodu poznatom kao „Zlatno doba Indije“. Nauka, umetnost, literatura, matematika, astronomija i filozofija su sve doživele veliki napredak pod pokroviteljstvom ovih vladara.

  Tokom drugog milenijuma nove ere, veliki delovi Indije potpadaju pod vlast muslimana, prvo Sultanata u Delhiju, a kasnije Mogulskog carstva. Procenjuje se da je od 1000-1525 ubijeno 80 miliona Indusa.

  U osamnaestom veku Indiju je kolonizovala Britanska imperija i proglasila Indijsko carstvo 1877, pod svojim monarhom kao suverenom. Francuska i Portugal su zadržale svoje manje kolonijalne ispostave. Posle duge borbe za nezavisnost, pod vođstvom Mahatme Gandija, Džavaharlal Nehrua, i drugih, Indija je 1947. godine postala nezavisna država.

 15. #15
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  INDIJA  Indija je druga zemlja po broju stanovnika u svetu jer u njoj živi preko milijardu ljudi. U Indiji postoji dvadeset dva zvanična jezika koji se govore u različitim regionima. Među njima su Hindi i Engleski jezik, koji su i službeni jezici države. U Indiji većina stanovnika živi u veoma oskudnim uslovima (čak 70%). Indija se sporo razvijala i bila je uglavnom poljoprivredno orijentisana država. Danas je postala mesto modernog biznisa i visoke tehnologije. Od 1974. Indija se deklariše kao zemlja koja ima atomsku bombu.
  Jaisalmer, India  Po ustavu Indije, ona je suverena, socijalistička, sekularna i demokratska republika. Indija ima federalno državno uređenje sa dvodomnim parlamentom.

  Administrativno, Indija se deli na dvadeset i devet država i šest teritorija. Sve one se dalje dele na distrikte


  1 Andra Pradeš 23 16 Maharaštra 35
  2 Arunačal Pradeš 15 17 Manipur 9
  3 Asam 23 18 Meghalaja 7
  4 Bihar 37 19 Mizoram 8
  5 Čatisgar 16 20 Nagaland 8
  6 Delhi 9 21 Orisa 30
  7 Goa 2 22 Pendžab 19
  8 Gudžarat 25 23 Radžastan 32
  9 Harajana 19 24 Sikim 4
  10 Himačal Pradeš 12 25 Tamil Nadu 30
  11 Džamu i Kašmir 14 26 Tripura 4
  12 Džarkand 22 27 Utarančal 13
  13 Karnataka 27 28 Utar Pradeš 70
  14 Kerala 14 29 Zapadni Bengal 18
  15 Madja Pradeš 48
  Teritorije

 16. #16
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  INDIJA
  Jodhpur and Jaipur, India

 17. #17
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  INDIJA
  Pushkar, India

 18. #18
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  INDIJA
  Safari, India

 19. #19
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.551
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  377

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Tadž Mahal


 20. #20
  Zainteresovan član popito (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  407
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Etiopija

  Ekvatorijalna Afrika lepa je samo na slici, ko nije ziveo tamo ne zna. Bicu mozda drska i bezobrazna ali se unapred izvinjavam, slika se ne oseca neprijatno.
  :-(

 21. #21
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Vietnam


  Vijetnam sa površinom od 331.688 kvadratnih kilometara, spada u grupu srednje velikih zemalja jugoistočne Azije. 20% površine čine ravnice, dok je ostatak planinskog (40%) i brežuljkastog karaktera (40%). Sever zemlje se sastoji iz ušća Crvene reke i planinskog područja sa Pan Si Pangom (sa svojih 3143 metara nadmorske visine) na severozapadu. Jug zemlje sačinjavaju ravničarski predeli oko ušća Mekonga i planinski delovi oko visoravni Taj Ngijen.


  Crkva u Hoa Lu  Spustanje niz Misty reku  Zalazak sunca iznad Hoi An reke

  Klima je tropska, obeležena čestim monsunima. Na severu je izražen pad temperature između novembra i aprila. Temperature se kreću između 5 i 37 stepeni celzijusa, prosek padavina između 1200 i 3000 centimetara, dok je prosečna vlažnost vazduha oko 84%.

  Važniji gradovi su Hanoj, Ho Ši Min, Kan To, Da Nang, Hajfong, Na Trang i Hue  Ha Tijen

 22. #22
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Vietnam  Stanovništvo


  Broj stanovnika Vijetnama se procenjuje na oko 83,5 miliona. Stanovništvo je u proseku veoma mlado; oko 30% stanovništva je ispod 14 godina, dok je samo oko 5% preko 65. Stopa porasta stanovništva se procenjuje na oko 1,3%. Prognoza dužine života žena trenutno iznosi 68 a muškaraca 64 godine.

  Većina stanovništva Vijetnama živi u gusto naseljenim područjima ušća Crvene reke i Mekonga, sa izraženom poljoprivrednom delatnošću. I pored agrarnog porekla, više od 25% vijetnamaca, živi u urbanim sredinama velikih gradova.

  Oko 88% stanovništva su Vijetnamci (Vijet ili Kin). Pored toga su priznate još 53 nacionalne manjine. Najveće od njih su: Kinezi (1,2 miliona), Tai, Kmeri i ostale manjine tzv. "brdski narodi".

 23. #23
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Vietnam

  Hanoi, Vietnam

 24. #24
  Iskusan VIRGINIJA (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  6.464
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Vietnam


  Saigon, Vietnam


 25. #25
  Početnik
  Učlanjen
  16.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  29
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ala je lep ovaj svet!

  Samo da primetim da imam vrlo slicno misljenje oko izbora destinacija iz snova sa postavljacicom teme...i ujedno sam se setila neostvarene(za sada) zelje-Indija.Ta zemlja me jako privlaci ali zelje su jedno a mogucnosti drugo .

Slične teme

 1. ALA JE LEP OVAJ SVET...
  Autor divlja u srcu u forumu Romantika
  Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 19:24
 2. ...aL' je Lep ovaj SVet...
  Autor Nodi-wolf u forumu Arhiva
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 30.07.2008., 00:08
 3. Ovaj svet ........
  Autor didy_yu u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 165
  Poslednja poruka: 21.12.2007., 10:59
 4. qda ide ovaj svet
  Autor AntunTun u forumu Arhiva
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 16.11.2005., 21:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •