Jovan Rašković-srpski ćaća
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 132

Tema: Jovan Rašković-srpski ćaća

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.156
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Jovan Rašković-srpski ćaća

  ZA Srbe iz Krajine, akademik Jovan Rašković bio je njihov
  Ćaća. U Dalmaciji, Lici, na Baniji i Kordunu, deca tako zovu svoga oca.
  - Ćaća je - kaže nam dr Sanda Rašković-Ivić, psihijatar, ćerka Jovanova - kao tata, samo nešto mekše i prisnije. Tu reč naša deca počinju da tepaju, takoreći u kolevci, još dok ćapću mleko na majčinoj dojci.
  Ovih dana navršilo se 15 godina od smrti Jovana Raškovića, lekara iz Šibenika, koji se godinama bavio isceljenjem ljudskih duša. Sa "glavom biblijskog proroka", ovaj srpski tribun zablistao je kao meteor na uzavreloj političkoj sceni jedne zemlje, koja će se uskoro raspasti. Svi Jovanovi pokušaji da se zaustavi rat nisu, nažalost, urodili plodom. Mržnja je eksplodirala i potekli su potoci krvi.
  Po rečima akademika Dobrice Ćosića, Jovan Rašković je u srpsku politiku pokušao da unese poštenje i realizam u postavljanju nacionalnih ciljeva. On nije osnovao Srpsku demokratsku stranku da bi se uspeo na vlast, nego da odbrani nacionalno biće i suverenitet srpskog naroda U Hrvatskoj.
  - Psihijatar Jovan Rašković - kaže Ćosić - u bezdušnu politiku uneo je dušu, u nacionalnu ideologiju humanizam, u hrvatsko-srpski raskol duh sporazuma, a šovinističkoj agresiji suprotstavio je demokratsko mirotvorstvo. Sve su to svojstva antipolitike u današnjem svetu totalne politike. I čim je progovorio, Srbi su ga slušali; sve što je rekao, Srbi su primili kao istinu. U tminama straha i beznađa blesnula je nada.
  Ćosić naglašava da je Rašković bio protagonista nove srpske politike u Hrvatskoj i najviši politički izazov savremene Hrvatske.
  - Zalažući se za razumevanje hrvatskog nacionalnog bića i političkog interesa i prava hrvatskog naroda, sa rukama ispruženim za pomirenje sa svim Hrvatima spremnim da Srbima poštuju prava koja oni imaju, Rašković je zatalasao, i ka istorijskoj, nacionalnoj i građanskoj samosvesti pokrenuo obmanut, rezigniran i obezvređen srpski narod u Hrvatskoj i BiH.
  JOVAN Rašković je godinama bio na čelu Neuropsihijatrijske bolnice u Šibeniku, najstarije duševne bolnice na Balkanu. Kad neko "pošempija" u Dalmaciji, govorilo se da je "zreo za doktora Jovu". Opisujući svoje višegodišnje drugovanje sa Raškovićem, Momo Kapor, pisac i slikar, kaže:
  - Rašković je bio čovek nešto nižeg rasta od prosečnog. Imao je bujnu kosu i prosedu bradu. Leti je išao uvek go do pojasa, sa hozentregerima dezena američke zastave, koji su pridržavali njegove široke pantalone ispod stomaka bez imalo traga mlohavosti. Uživao je, naime, u jelu, ali što bi se obed više primicao završetku, Doktor je sve dublje tonuo u depresiju izazvanu grižom savesti što je toliko jeo. Pio je veoma malo, obično mineralnu vodu.
  Sama njegova pojava i karakter, koji su objedinjavali ličnost naučnika svetskog glasa, a u isto vreme i dobrodušnog seoskog lekara, čija je izlizana kožna torba već sama po sebi ulivala poverenje kod pacijenata, podsećali su na nekog staroslovenskog boga.
  Kapor misli da on verovatno nikog nije više puta crtao nego Jovana Raškovića. Bio je opčinjen njegovom živopisnom pojavom "tom glavom boga Peruna i očima u koje se nije moglo dugo gledati".
  - Od malih crteža perom i tušem - kaže Kapor - preko mnoštva crteža krejonom i sangvinom i pastela, sve do Doktorovog portreta, pokušavao sam da odgonetnem karakter i suštinu tog izuzetno zanimljivog lica koje kao da je bilo sve vreme svesno svoje bliske smrti. Sa Jovanom Raškovićem, Kapor je uzduž i popreko obišao sve delove Dalmacije u kojima žive Srbi. Put ih je naneo i u Ravne Kotare, gde su posetili dvore čuvenog uskočkog viteza Stojana Jankovića, čiji je potomak veliki pisac Vladan Desnica. Autor romana "Proljeće Ivana Galeba" bio je višegodišnji Raškovićev pacijent. Doktor je Desnicu lečio od hipohondrije, a umro mu je na rukama od raka.
  - Nisam ni sanjao da toliko pripadnika mog naroda živi u ovim krajevima - kaže Kapor. - I dok su oni iznosili svoje muke, sve nepravde i sva poniženja kroz koja su morali da prođu u državi koja nije bila njihova i koja im nije priznavala prava na postojanje, Doktor je sve dublje i dublje tonuo u svoju stolicu i depresiju. Govorio je veoma malo, tek pokoju škrtu reč, kao da ih nije slušao. Niko nije primećivao da se iz godine u godinu puni tim neizrecivim bolom od nanesenih nepravdi, sve dok, ispunjen do poslednjeg delića svoga bića, nije kao iz kakvog uspavanog, pa naglo razbuđenog gejzira iznesen bez svoje volje da jedno vreme bude vođa tog nesrećnog naroda.
  A ONDA su se ispunili stadioni i trgovi na kojima je progovorio Jovan Rašković. Dok je narod padao u neku vrstu transa slušajući čoveka koga su smatrali svecem, on im je, kaže Kapor, u jednoj rečenici rekao sve: "Ja nisam vaš vođa, nego sluga!"
  Kapor smatra da se Jovan Rašković nije kao drugi bacio u političku arenu da nešto stekne. Bio je priznat i poznat, poštovan i imućan čovek. Znao je ko je, šta je i koliko vredi. Jedan je od malobrojnih istaknutih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, koji nije krio da je Srbin, i zbog toga se nikome nije pravdao. Njemu nije trebalo ništa drugo, sem malo odmora i spokojstva, ali je on zbog svog naroda ušao u tu arenu, sve je žrtvovao, sve izgubio i na kraju je, kao poslednji lupež i razbojnik, proteran iz svog rodnog kraja.
  - Ali, ni tada - kaže Kapor - kada su ga nosili na rukama, gledali u njega kao u Boga, ljubili mu ruke i tražili pomoć, koju ni sam sebi nije mogao da pruži, Doktor je postajao samo na smrt umorni lekar, koji se nagledao isuviše nesreće da bi mogao da uživa u svojoj slavi.


  NAJPLEMENITIJI SRBIN
  OBJAŠNjAVAJUĆI zašto je srpski puk u Hrvatskoj podigao na ruke Jovana Raškovića, zbog čega je na zborovima uz slike Svetog Save, kneza Lazara, Karađorđa, Njegoša i Vuka, nosio i sliku Raškovića, akademik Matija Bećković kaže: "Teško da su mogli naći temeljnijega, prostranijega, nesebičnijega, plemenitijega i uglednijega. Oni koji su Raškovića hteli da suze i omraze, samo su pokazali koliko su uskogrudi i uskoumni oni sami."
  Bećković zaključuje: "Jovan Rašković je verovao da se bez nasilja može izboriti za prava svog naroda i da nepravdu ne sme činiti onaj kome je nepravda učinjena. Od kad je srpskih vođa, od Jovana Raškovića nije bilo miroljubivijega. Ali, kad je pala krv, to nije mogao ni primiti ni razumeti. Sad znamo kako se sve završilo i da je zbog takvog ishoda Jovan Rašković presvisnuo. Njegovog naroda nema u Krajini, očišćen je, a njegovi prvaci optuženi su za etničko čišćenje drugih."
  Novosti. 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  108.909
  Reputaciona moć
  2364

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Нема ружнијег и мајмуноликијег политичара него што је то Месић --------
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.07.2007.
  Lokacija
  Sve sto biva i sto moze biti, nista meni nije nepoznato...
  Poruke
  261
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Jovan Dučić


  SINU TISUĆLJETNE KULTURE

  Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,
  Na poljima rodnim, braneći ih časno
  Kitio si cvećem svakog osvajača,
  Pevajuć' mu himne, bestidno i glasno.

  Slobodu si večno, zakržljala raso,
  Ček'o da donesu tuđi bajoneti,
  Po gorama svojim tuđa stada pas'o,
  Jer dostojno ne znaš za slobodu mreti.

  Pokaži mi redom viteze tvog roda,
  Što balčakom s ruku slomiše ti lance,
  Gde je Karađorđe tvojega naroda,
  Pokaži mi tvoje termopilske klance.

  S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
  S krvološtvom zvera, pogane hijene,
  Da bi mučki udar s leđa dao bratu,
  I ubio porod u utrobi žene.

  Još bezbrojna groblja zatravio nisi,
  A krvavu kamu u nedrima skrivaš,
  Sa vešala starih novi konop visi,
  U sumraku uma novog gazdu snivaš.

  Branio si zemlju od nejači naše,
  Iz kolevke pio krv nevine dece,
  Pod znamenje srama uz ime ustaše,
  Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

  U bezumlju gledaš ko će nove kame,
  Oštrije i ljuće opet da ti skuje,
  Čiju li ćeš pušku obesit' o rame,
  Ko najbolje ume da ti komanduje.

 4. #4
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  719

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Njegova "vidovitost" bila je zastrašujuća.

  http://www.profil.co.yu/prikazitekst.asp?Tekst=368

 5. #5
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.551
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  377

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Da dočaramo Mesića :


 6. #6
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  719

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio eremita
  Нема ружнијег и мајмуноликијег политичара него што је то Месић --------

  Da nisi malo promašio temu?

 7. #7
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Registra.
  Da nisi malo promašio temu?
  Bio je tu jedan post koji je izbrisan i na koji je reagovano.
  Bavio se fizičkim izgledom Jovana Raškovića.
  Trebalo bi iovi da budu izbrisani da se ne kvari tema

 8. #8
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  719

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Dikan
  Bio je tu jedan post koji je izbrisan i na koji je reagovano.
  Bavio se fizičkim izgledom Jovana Raškovića.
  Trebalo bi iovi da budu izbrisani da se ne kvari tema

  To već ima logike. Stvarno sam se zapitala šta im bi odjednom?

 9. #9
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio eremita
  Нема ружнијег и мајмуноликијег политичара него што је то Месић --------
  Mesić je najšarmantniji političar na ex-Yu prostorima i nije lijep zato što je star.

 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Ako ćemo o ružnoći moj top 5 je:1.Karađić 2.Mladić 3.Milošević 4.psihijatar Rašo 5.Cpt.Dragan

 11. #11
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  719

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio kryten
  Ako ćemo o ružnoći moj top 5 je:1.Karađić 2.Mladić 3.Milošević 4.psihijatar Rašo 5.Cpt.Dragan

  Možda je bolje da se vratimo na profesora Raškovića?

 12. #12
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Registra.
  Možda je bolje da se vratimo na profesora Raškovića?
  nije profa nego doc.

 13. #13
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  krytenu što si izbrisao onaj post kojim si podstakao ovu estetsku raspravu.

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.156
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Dikan
  krytenu što si izbrisao onaj post kojim si podstakao ovu estetsku raspravu.
  Pa, zato što je sin tisućljetne kulture,a podlost je kod njih vrlina.8-)

 15. #15
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Dikan
  krytenu što si izbrisao onaj post kojim si podstakao ovu estetsku raspravu.
  Al ste je svi vidili bila je čak 1 minutu, ako te zanima ne volim suditi ljude po izgledu,zato što sam jako lijep...jedan od najljepših ako ne i najljepših čovjeka na prostorima prethodne Yugoslavije.

 16. #16
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio misoni
  Pa, zato što je sin tisućljetne kulture,a podlost je kod njih vrlina.8-)
  Emauele Kante jako ste pametni, šta ste htjeli sa ovom rečenicom reći?

 17. #17
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.156
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio kryten
  Emauele Kante jako ste pametni, šta ste htjeli sa ovom rečenicom reći?
  Da se ne praviš bl*sav!Niko od tebe ne očekuje da kažeš bilo šta lepo o nekom Srbinu.

 18. #18
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.809
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  759

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Kr(y)etenu,iz posta u post opravdavash svoj nik.

 19. #19
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio misoni
  Da se ne praviš bl*sav!Niko od tebe ne očekuje da kažeš bilo šta lepo o nekom Srbinu.
  Pa evo, Bora Đorba najbolji glazbenik(uz O.Dragojevića) na prostoru sve prethodne YU.

 20. #20
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Derer
  Kr(y)etenu,iz posta u post opravdavash svoj nik.
  Vidiš da sam pogodio da ti se stari zove Risto, ipak nisi Hrvat, ne može to svako biti!

 21. #21
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.809
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  759

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio kryten
  Pa evo, Bora Đorba najbolji glazbenik(uz O.Dragojevića) na prostoru sve prethodne YU.
  Ne zna se ko je vetja budala od te dvojice,u stvari zna se ali reko bi da sam pristrasan.

 22. #22
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Derer
  Ne zna se ko je vetja budala od te dvojice,u stvari zna se ali reko bi da sam pristrasan.
  Koje dvojice?

 23. #23
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.809
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  759

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Pa Srbina Olivera i josh vetjeg Srbina Bore Chorbe.

 24. #24
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  719

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio kryten
  nije profa nego doc.

  Profesor dr Jovan Rašković, mudra glavo. :?

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  05.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  541
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jovan Rašković-srpski ćaća

  Citat Original postavio Derer
  Pa Srbina Olivera i josh vetjeg Srbina Bore Chorbe.
  Oliver Brbin, od kad to?

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Цар Јован Ненад
  Autor kuvar u forumu Istorija
  Odgovora: 81
  Poslednja poruka: 15.05.2018., 01:09
 2. POSLEDNJI SRPSKI CAR - JOVAN NENAD
  Autor plemeniti vitez u forumu Istorija
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 29.01.2008., 22:56
 3. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 01.10.2007., 15:54

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •