Religija na Balkanu
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 29

Tema: Religija na Balkanu

 1. #1
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Religija na Balkanu

  RELIGIJA NA BALKANU
  Albanija:

  PLURALISTIČKI VERSKI PEJSAŽ ALBANIJE
  Fatos LUBONJA, AIM Tirana

  Uopšte uzev, albanska kulturna elita je nastavila tradiciju suprotstavljanja pokušajima, bilo da dolaze iz unutra ili spolja, za izjednačavanje vere i nacionalne pripadnosti kod Albanaca.

  U objavljenim informacijama, dezinformacijama, špekulacijama ili nedoumicama u vezi sa napadom od 11. septembra islamskog terorizma protiv SAD, svetski mediji su pomenuli i albanski svet. Govorilo se i o vezama Albanaca sa ljudima Bin Ladena, govorilo se da on obrće novac u Americi posredstvom albanskih dobrotvornih udruženja, o uključivanju arapskih fundamentalista u OVK. Ova buka više nego činjenicama, izgleda da je bila amplificirana idejom da je Albanija (uz Bosnu) jedina zemlja u Evropi koja se smatra muslimanskom što se tiče vere. Medjutim, s druge strane, ankete koje su vršene medju Albancima, kako u Albaniji tako i na Kosovu, pokazuju da oni podržavaju bombardovanja u Afganistanu ne samo više od zapadnih evropljana, već i više nego sami Amerikanci, dakle više od 90 odsto! Kako objasniti ovaj paradoks? Osim komunističkim nasledstvom homogenog načina razmišljanja u Albaniji kao i tradicionalnim servilizmom prema velikim saveznicima, ovaj paradoks ima i jedno objašnjenje koje se vezuje za istoriju vera u Albaniji i na Kosovu.

  Površna percepcija verskog pejsaža
  Kada bivaju upitani o verskom pejsažu njihove zemlje, prvi odgovor koji daje svaki Albanac iz Albanije iole obrazovan, je da u njegovoj zemlji ima 70 odsto muslimana, 20 odsto pravoslavnih hrišćana i 10 odsto hrišćana katolika. Medjutim, odmah nakon ovoga oni se prisete ideje da je ova cifra verskog pejsaža Albanije važila u vreme kralja Zogua ili pri kraju Drugog svetskog rata. Još jedna ideja koju bi svako od njih dodao, govoreći o verama u Albaniji, je ta da Albanci nisu poznati po snažnim verskim osećanjima i spomenuo bi činjenicu da je komunistički režim Envera Hoxhe uspeo da 1967. godine u potpunosti eliminiše verske institucije i proglasi Albaniju prvom ili jedinom ateističkom zemljom u svetu. Govoreći o postkomunizmu, oni bi rekli da je vera ponovo dozvoljena, da su u njohovoj zemlji ponovo otvorene crkve i džamije, izgradjene nove i uvodjene i mnoge druge čudne vere (oko 60), za koje Albanci ranije nisu čuli, kao što su mormoni, bahai, sajentolozi, ali Albanci su ostali daleko od masovnog frekventiranja njihovih bogomolja, pošto je njihova kolektivna imaginacija usmerena prema simbolima zapadnog sveta percipiranog uglavnom kao svet potrošnje, luksuza i takvih provoda koje vere, kako hrišćanska tako i muslimanska, umnogome odbacuju.

  Vera i nacionalizam u Albaniji; verski i nacionalni mitovi
  Ne želeći da damo objašnjenje za površne, ali uopšte uzev tačne, gore spomenute konstatacije, moramo se vratiti i isprva objasniti odnos vere i nacionalizma u Albaniji.

  Odgovor na pitanje zašto Albanci imaju slaba verska osećanja snažno je povezano sa karakterom albanskog nacionalističkog pokreta. Za razliku od susednih zemalja kao što su Srbija i Grčka, gde se nacionalizam rodio kao antiturski pokret, pozivajući u pomoć veru do te tačke da grčki i srpski nacionalizmi i srpska i grčka pravoslavna crkva teško da bi se mogle odvojiti u to vreme jedna od druge, albanski nacionalizam se rodio u drugačijem istorijskom i verskom kontekstu. Albanski nacionalizam kao politički pokret pokrenuo se nakon rusko/turskog rata sa Prizrenskom ligom (1878), pre svega kao potreba ujedinjenja Albanaca u odbrani od opasnosti podele njihovih teritorija izmedju Srbije i Grčke. Na tim teritorijama živeli su Albanci tri pomenute, na pocetku ovog članka, veroispovesti (čak preciznosti radi treba reći da ih je četiri, pošto se muslimanski deo delio na sunite i bektašije).

  U ovom kontekstu albanski nacionalistički pokret se suočio sa nekoliko ne tako lakih problema za rešavanje, čak i bremenitim oštrim kontradikcijama: potreba stvaranja nacionalnog identiteta koji bi ujedinio sve Albance sudarala se sa četiri verska identiteta; potreba da ovaj identitet bude drugačiji od srpskog ili grčkog identiteta što se tiče vere, vodio ih je više prema muslimanizmu, ali s druge strane potreba da ih ovaj identitet odvoji od tursko-muslimanskog identiteta - pošto je već bilo jasno da je Otomansko carstvo bilo u raspadu i Albancima je pretila opasnost da nestanu zajedno sa njim, da nisu ojačali njihov identitet različit od turskog, gurao ih je daleko od muslimanizma. Udaljavala ih je od muslimanizma i potreba za približavanje Zapadu koji je, kako je to pokazao Berlinski ugovor, bio veoma značajan za odlučivanje o njihovoj sudbini; ali, s druge strane, približavanje sa verom Zapada suočavalo se sa teškoćama zbog muslimanske pripadnosti najvećeg dela stanovništva. Ne treba zaboraviti da Albanci koji su tada živeli na Kosovu i u Zapadnoj Makedoniji, od kojih su većina bili muslimani suniti, povećavali su cifru na više od 70 odsto albanskog muslimanskog sveta.

  Na ovaj način, nastojanja za kaljenje albanskog identiteta s one strane etno - jezičkog identiteta, dakle što se tiče verskog identiteta, bio je proces koji je išao rtazličitim putem od ostalih balkanskih zemalja.

  Bektašijsko nastojanje Naim Frasheria
  Kada se govori o nastojanjima za posvećenje albanskog nacionalizma, ne može a da se ne pomenu ličnosti koje su dale najveći doprinos, koji su dobili naziv preporoditelji. Najistaknutiji medju njima je Naim Frasheri, koji se danas smatra albanskim nacionalnim pesnikom. On je napisao dve epske poeme koje su imale za cilj stvaranje ujedinjujućih mitova za Albance. Poemu "Qerbelaja", kao i poemu "Istorija Skenderbega" - obe objavljene 1898 godine. Poemom "Qerbelaja", kojom je opevana izgubljena bitka u prvom veku muslimanske istorije, bitka koja je postala utemeljujući mit šiitizma, on je pokušao da stvori izgubljenu bitku Albanaca, kao što su Srbi imali izgubljenu bitku na Kosovu - u centru njihove nacionalističke mitologije. U stvari, oba ta mita, onaj srpsko - pravoslavni oko Kosovske bitke i šiitski mit oko Bitke u Qerbelaji su veoma slični u sadržini i u stilu. U oba slučaja scenarij dogadjaja je usredsredjen oko nepravedno izgubljene bitke, što ih čini primerima onoga što je Elias Canetti nazvao "verom žalovanja". Cilj Naima Frasherija, koji je i sam pripadao bektašijskoj veri, bio je da, pošto su svi nacionalizmi Balkana imali snažne veze sa verom, toliko da je nacionalistička parola toga vremena isticana i od samog Naima Frasherija bila "nema nacije bez vere", ujedinjujuća vera Albanaca treba da postane bektašizam. Naim je nastojao da mobiliše šiitsku i antisunitsku orijentaciju bektašija, kako bi izrazio svoje protivljenje prema Otomanskoj vladavini i artikulisao poseban (muslimanski) identitet za Albance. On se nadao da bi bektašije, bivajući hetorodoksni i sinkretistički, mogli da prevazidju verske podele u Albaniji i da uspostave most izmedju razlika islama i hrišćanstva. On je svojim napisima nastojao da uopšti nesektašku i medjuversku prirodu reda bektašija, gde je osim isticanja verske toleracije on takodje podvlačio nacionalnu orijentaciju kao jedan od glavnih aspekata bektašijske doktrine: "Ne samo medju njima, već i sa svim drugim ljudima, bektašije su duhovna braća. Oni vole suseda kao sebe samoga, bio musliman ili hrišćanin, i jednako se ponašaju, predstavljajući sebe kao posvećenog svim ljudima. Ali, iznad svega oni vole svoju zemlju i sunarodnike, jer je to najveća vrlina". (Hasluck, 1929. II:556). To objašnjava i značajnu ulogu koju su odigrale albanske bektašije krajem 19. veka u albanskom nacionalističkom pokretu. Albanski bektašijski hramovi (tekije) - često mesta molitve i za muslimane i za hrišćane - bile su uopšte poznate kao centri albanske nacionalističke delatnosti. Osim toga, taj red je odigrao veoma značajnu ulogu u osnivanju ilegalnih škola i širenju albanskih knjiga, pružajući istovremeno aktivnu podršku naoružanim nacionalističkim grupama. Već je poznato da su bektašije, kada se raspravljalo o pitanju albanskog alfabeta, podržavali upotrebu latinskog pisma, za razliku od ostalih muslimana koji su podržavali upotrebu arapskog pisma.
  Poslednji put ažurirao/la Marin55 : 14.09.2007. u 15:00 2. #2
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Skenderbeg i "vera Albanaca je albanstvo"
  Naime, ovo nastojanje Naima i bektašija izgleda da se nije ukorenilo iz nekoliko razloga. Prvo, zbog toga što je bektašijska vera bila u manjini i što se tiče islamskog dela stanovništva: 55 odsto sunita i 15 odsto bektašija (ne računajući Kosovo). Drugo, jer je trebalo da Albanci imaju snažniji ujedinjavajući faktor koji bi ih približio hrišćanskoj Evropi, koja će odlučivali o njihovoj sudbini. Treće, i zbog snažnih veza koje je deo Albanaca imalo sa Turskom, koja je od značajnog dela onih koji su pokrenuli albanski nacionalistički pokret sa Prizrenskom ligom još uvek smatrana kao branitelj interesa Alabanaca pred srpskim i grčkim stremljenjima. Ipak, kao duh potrebe za verskom tolerancijom i saradnjom svih Albanaca u ime nacije, izgleda da je Naimovo nastojanje trijumfovalo, iako sa drugim simbolima i herojima. Gore pomenuti kontekst je omogućio da u procesu izgradnje albanskog nacionalnog identiteta dobije na prvenstvu jedan drugi mit, egzaltiran drugom poemom Naima Frasherija "Istorija Skenderbega", kombinovana pozivom jednog drugog preporoditelja, katolika koji je služio Otomanskom carstvu u to vreme, Vaso Pashe: on se svojim nacionalističkim pozivom obratio Albancima u poemi "O Albanijo" (objavljene 1878. -1880) koja je kasnije poslužila za stvaranje svetovne vere albanskog nacionalizma: "Ne gledajte crkve i džamije/vera Albanca je albanstvo". Ovaj mit ili istorijska kontrukcija pridružio se mitu o Skenderbegu koji je ratovao u 15. veku protiv Turaka. Ovaj heroj hrišćanstva ponovo je preuzet od albanskih nacionalista, ali polako ga svlačeći od verske sadržine i pretvarajući ga u svetovnog heroja albanskog nacionalizma, kao ratnika koji je ratovao za oslobadjanje otadžbine. U ovom duhu je on tertian i od strane Naima Frasherija u njegovoj poemi "Istorija Skenderbega": "Krujo, o blagosloveni grade/ čekaj, čekaj Skenderbega/ dolazi kao šareni golub/ da spasi otadžbinu". Kada se tretira mit Skenderbega kao ujedinjujući mit Albanaca, ne treba ignorisati ni argument po kojem činjenica što je Skenderbeg imao i hrišćansku i muslimansku veru davala njegovoj herojskoj figuri dvosmislenost koja ga je činila prihvatljivijim za sve Albance i sa verske tačke gledišta.

 3. #3
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Postujem Albance kao narod jer su oni jedini spojili religiju i naciju.

  Takav slucaj nije kod Srba, Hrvata i Bosnjaka. Ove nacije se vezu nacionalno, sa religijskom bazom.
  Na primjer Crkva i Dzamija imaju veliku ulogu u nacionalnom identitetu ovih naroda.

 4. #4
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Nezavisna Albanija
  "Albanci s početka veka", piše Abaz Ermenji u knjizi "Mesto Skenderbega u istoriji Albanije", "bili su okupljeni oko verskog ili pokrajinskog osećanja, sebe su smatrali hrišćanima ili muslimanima, gegama ili toskama, dukadjincima ili kurvelešima, a ne sinovima jedne nacije u današnjem smislu te reči''.


  20. vek, posebno nakon proglašenja nezavisnosti 1912. godine, je vek procesa nacionalnog stvaranja Albanaca u duhu Naima Frasherija, Vaso Pashe i ostalih preporoditelja. Što se tiče odnosa vere i nacionalizma, ovaj proces je okarakterisan slabljenjem osećanja verskog i pokrajinskog identiteta u prilog nacionalnog identiteta. Ovaj proces je okončan bilo posredstvom slabljenja verskih osećanja u prilog svetovne vere nacionalizma, bilo posredstvom stavljanja najznačajnijih klerika u službu nacionalnog pitanja.

  Albanski pravoslavci su na svom čelu imali Fan Nolija, koji je ujedno bio političar i čovek od pera, i smatra se figurom koja se borila više nego iko za stvaranje autokefalne albanske pravoslavne crkve. Pošto je Albanija postala nezavisna, kralj Zogu je podržao stvaranje "nacionalnih" autokefalnih crkava s ciljem da oslabi strani uticaj (posebno grčki). Isto tako, albanski katolici, čiji se šampion može smatrati Gjergj Fishta, nisu ni jednog trenutka odvojili svoju versku delatnost od političke u prilog nacionalnog pitanja. Epska poema Fishte "Gusle Malesije" himnizira borbe Albanaca protiv "slovena", srpsko - crnogorskog neprijatelja na severu, toliko da se tokom komunističkog perioda Fishta smatrao nacionalim pesnikom medju Albancima na severu.

  I na Kosovu, gde su više od 90 odsto Albanaca muslimani i gde je muslimanska verska pripadnost igrala značajniju ulogu nego u Albaniji, kako bi se Albanci razlikovali od Srba hrišćana, nadvladao je ovaj duh. I tako, katolička manjina Albanaca, tokom čitave istorije 20. veka, koja se još uvek smatra nezavršenom na Balkanu što se tiče nacionalnih pitanja, sebe je osećala delom nastojanja Albanaca muslimana na Kosovu koji su se borili za nezavisnost od hrišćanskih Slovena.

  Vera i komunizam
  Enver Hoxha je bio upravo taj koji je do ekstrema odveo duh mita "vera Albanaca je albanstvo". U njegovoj groznici za apsolutnom vlašću, ovaj diktator se vodio dvema ideologijama, nacionalističkom i komunističkom. Čak, uporedo sa gubljenjem snage komunizma kao ujedinjujuće i nadahnjujuće vere, Hoxha je sve više isticao nacionalni element u njegovoj propagandi. Prema istoričaru Berndu Fisheru, uprkos radikalnim staljinističkim stavovima Envera Hoxhe, srž njegove politike bio je nacionalizam: njegovo surovo tretiranje verskih zajednica treba posmatrati upravo u ovom smeru. U stvari, nakon prekida odnosa sa Sovjetskim Savezom, on je uklonio spomenik Staljina sa glavnog trga u Tirani i tu postavio spomenik Skenderbega. U njegovom propagandističkom ratu sve je više isticao ideju otpora albanskog naroda prema velikim istorijskim imperijama. 60-tih godina Hoxha je izvršio najradikalnije nastojanje za iskorenjivanje vera sa političke scene. Moto Vaso Pashe on je primenio ad literam, i napravio od Albanije prvu "ateističku" državu u svetu. Pod njegovim režimom borba protiv "verskih podela", kako se to nazivalo u propagandi tog vremena, pretvorila se u borbu protiv vere u celosti, borbu koju je integrisao ideološki marksistički element sa ateističkom vizijom sveta i famoznom izrekom Marksa: "Vera je opijum za narod". Imajući za cilj zamenu raznih verskih pripadnosti za punu vernost prema partiji i njenoj nacional - komunističkoj ideologiji, Hoxha je stalno propovedao da su katolicizam, islam i pravoslavlje bile strane filozofije uvedene u Albaniju od stranih elemenata, koji su u suštini ugrožavali integritet nacije. Sveštenici i hodže su ismejavani kao nazadne relikvije prošlosti, regrutovani kao agenti stranih sila kako bi minirali albanski nacionalizam. 1967. godine albanski komunisti su zabranili sve verske prakse, zatvarajući brojne crkve i džamije, i pretvarajući ih u bioskope, sportske sale, barove, restorane i magacine. Treba istaći da nisu sve verske zajednice tretirane na isti način: posebno je katolička crkva surovo proganjana, dok je napad na islam i pravoslavnu crkvu bio mnogo uzdržaniji. To ne iz razloga muslimanske verske pripadnosti Hoxhinog porekla i većine Albanaca (u stvari, Hoxha je u svojim stavovima prema katoličkom sveštenstvu radikalizovao stav kojeg se držao i kralj Zogu prema katoličkoj crkvi), nego zbog toga što je katoličko sveštenstvo zastupalo snažne antikomunističke stavove tokom Drugog svetskog rata, kao i zbog toga što je bilo najbolje organizovano i sa najužim vezama sa zapadnim svetom, koji se smatrao glavnim neprijateljem komunizma, dok je muslimansko i pravoslavno sveštenstvo ostalo bliže komunistima tokom Drugog svetskog rata i nije imalo vanalbanske veze, čak takoreći nije imalo nikakvih ličnosti od značaja i karizme.
  Poslednji put ažurirao/la Marin55 : 14.09.2007. u 14:55

 5. #5
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Takav slucaj nije kod Srba, Hrvata . Ove nacije se vezu nacionalno, sa religijskom bazom.
  Na primjer Crkva i Dzamija imaju veliku ulogu u nacionalnom identitetu ovih naroda.
  To je tačno. Tvoji preci su bili Srbi ili Hrvati, ali pošto su primili islam nisu želeli više da se
  nazivaju tim imenom nego su se zvali Turci, Muslimani i sad Bošnjaci po regionu.
  Jedino ljudi koji su se izdvajali svojom doslednošću poput Meše Selimovića su shvatali
  razliku između religijoznog i nacionalnog.

 6. #6
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Poskomunistički period

  Teško je jasno odrediti kako je zatekao Albance pad komunizma sa tačke gledišta kako su oni percipirali sebe u pogledu vere. U vreme Envera Hoxhe bilo je mnogo mešovitih brakova svih triju vera, a i većina njih, posebno rodjenih i vaspitanih u komunističkom režimu, su imali svetovnu i materijalističko - ateističku viziju o svetu.

  Svakako, nakon svrgavanja komunizma, vera je delimično ponovo dobila na značaju u životu običnih Albanaca, u nekim smerovima i oživljavajući stare verske podele. Ipak, novi mit koji je zauzeo mesto u kolektivnoj imaginaciji Albanaca bio je: "Hoćemo Albaniju kao celu Evropu"!, parola koja se rodila u vreme studentskog pokreta 1990 godine. Intelektuualci i političari u Albaniji su uopšte bili orijentisani prema stavu da bi glavni saveznik Albanije trebao da bude Zapad, samo ne percipiran sa gledišta njegovog hrišćanskog verskog identiteta, već kao društveno - političkog sistema demokratije i slobode veroispovesti i ideja. To nije sprečilo ni svojevrsnu debatu u vezi sa odnosom - što se tiče vere - koji treba da održi Albanija sa "hrišćanskim" Zapadom ili sa Turskom i "muslimanskim" Srednjim Istokom. U tom smeru su se isticala dva oprečna radikalna stava: bilo je grupacija koje su tretirale zabranu vere od strane Hoxhe i kao zlo koje je sobom nosilo i veliko dobro, jer sada bi svi Albanci mogli i trebali da se vrate veri predaka, hrišćanstvu. Ali, bilo je i stavova, raspaljenih u velikoj meri usled konflikta na Kosovu, koji su branili suprotnu tezu, da je muslimanski verski identitet Albanaca bio značajan faktor za njihovo očuvanje od slovensko - pravoslavne asimilacije, te su zato Albanci muslimani više Albanci nego oni hrišćani; teza koju je neko uzdigao do ideje da albanski nacionalni heroj nije trebao da bude Skenderbeg koji se borio protiv Turaka, već njegov nećak Hamza Kastrioti koji je služio Turcima protiv Skenderbega i njegovih hrišćanskih saveznika. I potez bivšeg predsednika Berishe, koji je Albaniju učlanio u Organizaciju islamske konferencije 1992. godine, zapalio je varnicu kontradikcija. Tadašnja opozicija i jnajveći deo albanskog intelektualnog sveta osudila je to učešće. Značajan faktor koji je uticao na tu osudu je bio taj što su Albanci smatrali još uvek nezavršenim proces njihovog ponovnog stvaranja evropskog identiteta, kao i zbog činjenice što su nimalo dobronamerni susedi (pravoslavni) Albanije nastojali da percipiraju identitet Albanaca ne samo u etno - jezičkom okviru, već takodje i u verskom okviru, etiketirajući Albance kao "muslimansku" naciju ili kao "muslimanske fundamentaliste", proces koji je stavio pod pritiskom vekovni karakter albanskog identiteta i koji je, s druge strane, ugrožavao da kompromituje nastojanja Albanaca na Kosovu za njihovo osamostaljenje od Srba. (Albanija je zamrznula odnose sa ovom Organizacijom januara 1999. godine).

  Uopšte uzev, albanska kulturna elita, kako ona u Albaniji tako i ona na Kosovu i Makedoniji, je nastavila tradiciju suprotstavljanja pokušajima, bilo izunutra ili spolja, da se vera izjednači sa nacionalnošću kod Albanaca, propagirajući svetovnost i albanski "ekumenizam", kao jedini put spasenja od unutrašnjih verskih podela (ili nastojanja za identifikacijom sa jednom jedinom verom - islamskom). "Ako se praznina koju je ostavio za sobom komunizam može ispuniti nečim, nekom vrstom ubedjenja ili nacionalnog verovanja, to bi trebalo da bude verovanje da su Albanci nacija ekumenizma koji unapredjuju tradiciju ljudi kao što su Naim Frasheri, Fan Noli i Gjergj Fishta", piše Shkelzen Maliqi 1997. godine. I albanske političke elite usmerene prema političkom pragmatizmu u funkciji obnove zemlje - ona u Albaniji, i prema nacionalnom pitanju - ona na Kosovu i Makedoniji, više su isticale ovu sekularnu proevropsku usmerenost Albanaca. Svi su izgledi da će ova svetovna ekumenska sklonost sa pogledom prema Zapadu u albanskom svetu ostati dominantna sklonost i u budućnosti.

 7. #7
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Dikan
  To je tačno. Tvoji preci su bili Srbi ili Hrvati, ali pošto su primili islam nisu želeli više da se
  nazivaju tim imenom nego su se zvali Turci, Muslimani i sad Bošnjaci po regionu.
  Jedino ljudi koji su se izdvajali svojom doslednošću poput Meše Selimovića su shvatali
  razliku između religijoznog i nacionalnog.
  A sta je sa Hrvatima? Da nije i to kao sto kaze Seselj, Srbi katolicke vjeroispovjesti.

 8. #8
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Srbi su imali svoje vrijeme prmanja Pravosljavlja, Hrvati su imali svoje vrijeme primanja Katolicizma a isto tako su i Bosnjaci imali svoj vakat primanja Islama.

  Zasto se Srbi nazivaju Srbima, a zasto ne Slavenima pa da se povede kampanja da se Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci, Srbi izjasne kao Slaveni.

 9. #9
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Pravilno je da se kaze ovako.Bosnjacima je porijeklo slavensko a ne Srpsko.

  Slavizam nije nikada bio jak kod nasih naroda.Uvijek je religija imala prevagu.Albanci su po tom principu sebe ujedinili.Po porijeklu.

 10. #10
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  A sta je sa Hrvatima? Da nije i to kao sto kaze Seselj, Srbi katolicke vjeroispovjesti.
  Hrvati su kao nacija počeli da se formiraju još u XIX veku.
  Kao i Srbi. Za razliku od Bošnjaka.

  Evo jedan lep citat od velikog srpskog pisca Meše Selimovića koji opisuje bosanske muslimane.

  ''Mi nismo niciji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ko smo. Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaceni. Ko rukavac sto ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. Drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni, a odbacuju kad odsluzimo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placa pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasa nesreca. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako posalila kao sa Bosnom. Juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, a nismo postali ni nesto drugo. S nejasnim osjecajem stida zbog krivice i otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav. ''

 11. #11
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Mi Bosnjaci sada znamo ko smo.Nego sam postavio temu da znate kakva je filozofija Albanaca.Kako su se oni ujedinili. Samo je Slavizam mogao da nas ujedini. A sada smo definitivno razdvojeni.

  Samo Albanci katolici su vjerski fundamentalno nastrojeni ali oni imaju tolerancije od strane ostalih Albanaca.

 12. #12
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  A sta je sa Hrvatima? Da nije i to kao sto kaze Seselj, Srbi katolicke vjeroispovjesti.
  vecini teksta ne bih doda ili oduzeo ista, ali je pitanje kome je upucen, ako srpskom delu, da on to zeli on bi lako dosao do tih podataka, mada ce neki to citati i mozda zapamtiti bilo koji deo, [ako ih interesuje] a i to je uspeh, ako meni ili mojima, mi to otprilke vec znamo, ne znaci svaku pojedinost ali...
  ps.ne znam sta misle forumasi, ali sam ja uvek [kao mladji] pre nego sto bih otisao u neku zemlju praktikovao da procitam nesto o njoj i da naucim desetak reci, cisto iz postovanja prema toj zemlji gde idem,

 13. #13
  Elita medved_bg (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.508
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Mi sada znamo ko smo.Nego sam postavio temu da znate kakva je filozofija Albanaca.Kako su se oni ujedinili. Samo je Slavizam mogao da nas ujedini. A sada smo definitivno razdvojeni.
  Jugoslavizam, takoreći?
  Teške reči

 14. #14
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Mesa je bio ozenjen Srpkinjom i razumije se zasto je tako pisao.

 15. #15
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Mi Bosnjaci, Srbi, Hrvati imamo istu nacionalnu filozofiju dok Albanci nemaj takvu filozofiju.
  Oni smtraju smijesnim bratoubilacki rat u Jugoslaviji. Oni smtraju da ako Hrvati, Bosnjaci, Srbi,Crnogorci imaju isti jezik onda su to jedan narod. Prosta racunica.
  Onda zasto su se tukli???

 16. #16
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Mi sada znamo ko smo.Nego sam postavio temu da znate kakva je filozofija Albanaca.Kako su se oni ujedinili. Samo je Slavizam mogao da nas ujedini. A sada smo definitivno razdvojeni.

  Znali su i Meša Selimović i Osman Đikić i Omer-beg Sulejman Pašić Skopljak, Safet-beg
  Bašagić, Avdo Karabegović, Smail-aga Ćemalović, Mustafa Mulalić, Mehmed Spaho,
  Mustafa Pašić....
  Nemoj Srbe da ograničavaš na religiju i pravoslavlje.
  ,

 17. #17
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Koliko znam sada ne postoje Srbi muslimani ili Srbi katolici.Sada su Srbi samo pravoslavne vjeroispovjesti.

 18. #18
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.809
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  759

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Pravilno je da se kaze ovako.Bosnjacima je porijeklo slavensko a ne Srpsko.

  Slavizam nije nikada bio jak kod nasih naroda.Uvijek je religija imala prevagu.Albanci su po tom principu sebe ujedinili.Po porijeklu.
  Sve bi to bilo lepo da nije gomila gluposti.
  Srbi Hrvati i Slovenci su postojali i pre primanja hrishcanstva a neki"Boshnjani"nikada nisu do primanja islama.
  Ne postoji juznoslovnesko pleme Boshnjani,nikada nije ni postojalo,tako da ti "teorija"pada u vodu.

 19. #19
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Bosanska drzava je postojala prije Srbije i to je fakat.To znaci da su Bosanci postojali u to vrijeme.

 20. #20
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Koliko znam sada ne postoje Srbi muslimani ili Srbi katolici.Sada su Srbi samo pravoslavne vjeroispovjesti.
  Srba ima pravoslavaca, agnostika, ateista, raznih pripadnika protestanstskih veroispovesti,
  katolika, muslimana, zelenih, hipika, poštovaoca Greenpeace-a.........
  Po tebi pola mojih prijatelja i roditelji nisu Srbi samo zbog što nisu pravoslavni vernici.

 21. #21
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu  Pa eto malo pricamo da nam prodje vrijeme.Ali stvarno ovi mutavi DSovci nista ne rade.

 22. #22
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.809
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  759

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Koja Bosasnska drzava u ranom srednjem veku,shta bre ti lupash?
  Jel znash ti razliku izmedju drzave,naroda i nacije?

 23. #23
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Glavni članak: Historija Bosne i Hercegovine


  U prvim stoljećima nove ere, područje današnje Bosne bilo je sastavni dio Rimskog Carstva. Većinom su ga naseljavali Iliri. Nakon pada carstva, Bosnu su svojatali kako Bizantsko Carstvo, tako i zapadni nasljednici Rima. Slaveni se ovdje naseljavaju u 7. vijeku zatičući na ovim prostorima dijelove ilirskih i tračkih plemena koja su bila romanizirana a prilikom dolaska Slavena se povlače uglavnom u planine. Slaveni ih nazivaju Vlasima po starogermanskoj riječi Wallach, što znači Roman, ili Rimljanin. U svojoj etnogenezi bosanski Slaveni, kasnije Bošnjaci ili Bosanski Muslimani, kao središnji južnoslovenski narod, vrlo su se malo miješali sa drugim narodima, što nije slučaj sa okolnim Južnim Slavenima, u čijoj je etnogenezi udio neslavenskog elementa prilično značajan - na istoku Grka, Albanaca, Cincara, Rumuna i drugih, a na zapadu Njemaca, Italijana, Mađara, Čeha i dr. Kraljevine Srbija i Hrvatska vladaju dijelovima Bosne tokom 9. stoljeća. U 11. i 12. stoljeću nad Bosnom gospodari kraljevina Mađarska. Ovakvo mišljenje zastupaju historičari iz Srbije i Hrvatske. Međutim, istina je da je Bosna samostalna država još od 9. stoljeća.Srednjovjekovna bosanska država stiče svoju nezavisnost oko 1200. godine, kako to vide srpski i hrvatski historičari, zasnivajući svoje teze na osnovu falsifikata katoličke i pravoslavne crkve, te se u ovom periodu razvija njen autohtoni bošnjanski narod. U početku vladari Bosne su banovi,prvi imenom poznati ban Bosne bio je ban Borić, zatim poznati Kulin Ban a poslije krunidbe Bana Tvrtka I Kotromanića 1377. godine vladari Bosne postaju kraljevi. Nezavisnost Bosna zadržava sve do dolaska Osmanlija 1463. godine, kad zvanično postaje dio Osmanskog carstva.

  Jedinstven bosanski brand: stećakTokom osmanske vladavine u Bosni, mnogi Bošnjani odbacuju kršćanstvo i dobrovoljno prelaze na Islam. Istovremeno, Vlasi, odnosno kasniji Srbi se po prvi put pojavljuju u nekim djelovima Bosanskog ejaleta, dok se mnogi Bošnjani katolici iseljavaju u pravcu zapada i sjevera. Ovaj razvitak demografije, je korijen današnjih naroda Bosne i Hercegovine. Mnogi od Bošnjaka (Bošnjaci su ušli u orijentalni civilizacijski krug) pripadali su bošnjačkom plemstvu, tako da su već u prvoj polovini 16. stoljeća mnogi begovi i vojskovođe u osmanskoj Evropi upravo porijeklom iz Bosne (npr. Mehmed-paša Sokolović ili Gazi Husrev-beg).

  U 16. i 17. stoljeću, Bošnjaci su bili sastavni dio osmanske vojske, dok su najvažnije uloge vlade Bosanskog ejaleta najčešće pripadali Bošnjacima. Mnoge od bošnjačkih porodica koje su rano prešle na Islam su bile vrlo moćne, što u Bosni dugo vremena zadržava i feudalne odnose između Bošnjaka i drugih naroda.

  Osmanski neuspjesi protiv druge regionalne velesile u ovom dijelu Evrope, Austrije pomiču granicu između Osmanskog carstva i ostale Evrope, koja sad ponovo stiže pred same kapije Bosne, čime se opća situacija u zemlji pogoršava. Sa konstantnim napadima i ekonomskom krizom širi se nezadovoljstvo, tako da u prvoj polovini 19. stoljeća, sultan nekoliko puta pokušava izvršiti reforme, ali ovome kapetani u Bosni odgovoraju pobunama. Najčuvenija od njih je pobuna Huseina kapetana Gradaščevića 1831. godine. Nakon što su poraženi od strane Osmanlija, vojni otpor Bošnjaka se završava, dok carstvo i dalje slabi. Istovremeno srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti vrše jak pritisak na Bošnjake tako da mnogi Bošnjaci se na osnovi vjere ili nečeg drugog odvaja u srpski odnosno hrvatski nacionalni korpus te broj Srba i Hrvata u Bosni raste.

  1878. godine Bosna, odlukom Berlinskog kongresa, postaje sastavni dio Dvojnog kraljevstva Austro-Ugarske. Paralelno se u susjednim državama razvijaju slavenski nacionalni pokreti, koji su radili na ujedinjenju svih Južnih Slavena na jugoistoku Evrope. Povod za Prvi svjetski rat bio je atentat u Sarajevu ljeta 1914. godine, kojeg je izveo Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarnog omladinskog pokreta "Mlada Bosna". On je pucao na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu noseću suprugu, koji su tom prilikom i ubijeni. Povod za prvi veliki sukob svjetskih razmjera bio je time pronađen.  Krajem Prvog svjetskog rata i propašću Austro-Ugarske Bosna i Hercegovina ulazi u početku u Državu Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom u novonastalu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja se od 1929. zove Kraljevina Jugoslavija. Time Bosna i Hercegovina, nakon orijentalizacije i okcidentalizacije, doživljava pojačanu kulturnu i političku dominaciju Beograda, koja se ogledala u raznim segmentima društvenog života. Nakon pojačane europeizacije, industrijalizacije i opće ekspanzije bosanskog društva za vrijeme austrougarske epohe, Bosna i Hercegovina tokom prve Jugoslavije ekonomski nazadaje, što stvara osnovu za socijalno nezadovoljstvo i nemire, koji će kasnije uslijediti.

  Nakon sloma parlamentarne demokracije i zavođenja kraljevske diktature 1929. došlo je do novih administrativno-političkih promjena u zemlji. Jugoslavija je dobila devet banovina, čime je Bosna prvi put nakon više od 400 godina formalno podijeljena. Površina Bosne i Hercegovine pripala je u svom historijskom obliku četirima različitim banovinama, koje su nazvane po geografskim i historijskim regijama. Vrbaska, Drinska, Zetska i Primorska banovina trebale su prema prvotnoj ideji tadašnjeg jugoslavenskog kralja Aleksandra I potisnuti regionalne i nacionalne identitete, a u prvi plan staviti jedinstveni jugoslavenski identitet.
  Poslednji put ažurirao/la Marin55 : 14.09.2007. u 15:29

 24. #24
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.809
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  I šta je postojalo sve u srednjem veku.
  I Burgundija, i Baden Baden Vinterberg, i Bavarska, dva Sveta Rimska Carstva jedno na teritoriji
  Francuske, drugo Nemačke, Saxsonija, Bretanja, Bagdadski Kalifat, u Japanu šoguni
  i njihove države...

 25. #25
  Elita rdeki (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.556
  Reputaciona moć
  303

  Podrazumevano Re: Religija na Balkanu

  Citat Original postavio Marin55
  Mi Bosnjaci sada znamo ko smo.
  Ne verujem ti.
  Hajdemo u planine...

Slične teme

 1. ludilo na balkanu
  Autor panzergeneral u forumu Istorija
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 02.04.2009., 19:19
 2. PRESTROJAVANJE NA BALKANU
  Autor anarog u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 07.04.2008., 20:49
 3. Srbi na Balkanu
  Autor buba-lu u forumu Istorija
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 28.09.2007., 08:03
 4. Belgija na Balkanu???
  Autor IDI_DADA_AMIN u forumu Politika
  Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 25.09.2007., 09:30

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •