http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=38516&y=2007&m=8&d=23У Београду недавно покренуто балканско издање „З магазина” , чији је оснивач организација „FreedomFight” (Слободарска борба)

„Било ми је веома драго када сам чуо за план о стварању балканског ’З магазина’... Надам се да ће постати искра која ће инспирисати настанак сличних подухвата у региону и широм света.”

Радост водећег филозофа данашњице, Ноама Чомског, чије смо речи навели, требало би да нас у земљи Србији учини задовољним, јер је „З магазин Балкан” покренут недавно у Београду, углавном домаћим снагама.

Медији су, међутим, остали равнодушни, јер процењују да је реч о маргиналној појави. Или су препознали оно о чему сведочи Едвард С. Херман, још један угледник који је поздравио покретање часописа.

„Одушевљен сам што ће људи на Балкану имати приступ левичарској перспективи ’З магазина’. Ово је перспектива за коју верујем да је много блискија стварним потребама људи од оне коју пружају медији што се издржавају од донација владе и реклама. Очајно нам је потребно такво отварање очију да би нас оспособило да се интелигентно супротставимо ружним ефектима неолиберализма и вашингтонског (НАТО) консензуса”.

Не мисли Херман, наравно, на левичарство какво су овде од 1990. на политичкој и економској трпези нудили СПС и ЈУЛ.

Издавач часописа је организација „ФreedomFight” (FF; Слободарска борба). Овде, ево неколико навода са њиховог сајта:

„FreedomFight (FF) је настао крајем марта 2003, за време ванредног стања у Србији, проглашеног након убиства премијера Ђинђића, мада без неког непосредног узрока у том догађају, иако су медијска цензура и наметнуто једноумље свакако били један од подстицаја за настанак покрета”.

Зато је у почетку FF покренуо електронски, алтернативни медиј, часопис „FreedomFight”, али је убрзо сазрела идеја о ширењу покрета и активностима изван информативног поља.

FF охрабрује људе на „противљење репресији, на непослушност систему и његовим институцијама” и подстиче њихово повезивање „на принципима непостојања хијерархије и власти, на принципима самосталног учешћа и одлучивања у питањима заједнице, на принципима децентрализације”.

FF је, у ствари, савремена формула организовања утемељеног у традицији слободарства, што ће рећи анархизма и његових парафраза, какве су, на пример, анархосиндикализам, анархокомунизам, платформизам, запатизам, индивидуализам...

Потврђује то и чињеница да је FF организован „у независне ћелије од којих свака има самосталну моћ одлучивања унутар дефинисаних принципа борбе против неолиберализма, глобализације, капитализма, потрошачког друштва, мултинационалних корпорација, империјализма у било којем облику, расизма и нацизма”.

FF „не прима чланове”, чланство се стиче активизмом, „радом у већ постојећим ћелијама или оснивањем сопствене”.

И тек да се зна, „FF има већи број ћелија у Србији и ћелију у Хрватској”. Поменимо на крају и поруку водећег критичког историчара у САД, Хауарда Зина, упућену „З магазину”:

„Срећан сам што чујем да ће постојати балканско издање ’З магазина’. Сигуран сам да ће то бити велики допринос прогресивној мисли у том важном делу света. Свуда ће допринети идеји међународне солидарности међу радницима. Упућујем вам своје најлепше жеље.”

-----------------------------------------------------------

Почетак 1988. године

„З магазин” је домаћа верзија месечника који су 1988. године у САД основали ангажовани интелектуалци, међу њима и Ноам Чомски.

Током две деценије часопис је стекао углед најауторитативнијег критичара америчке унутрашње и спољне политике, неолиберализма и глобализације, уз доследно предлагање аутентичних, алтернативних решења. Од 1995. године постоји и електронско издање „З магазина”.


С. Кљакић
[објављено: 23.08.2007.]

Коментари:

dragan7557 (dragan7557@hotmail.com), 23.08.2007, 14:04
Svakako je pohvalno da se vaš list osvrnuo na jedan od veselijih dogadjaja kao što je pokretanje Z časopisa. FF spada u organizacije koje suprostavljaju intelektualnost,diverzitet mišljenja, borbu za slobodu ljudske ličnosti od stega nametnutih od strane korumpirane politike u službi korporativnog (zla) kapitala.Svakako da će naši ljudi imati problema sa negativnom konotacijom termina anarhizam koji često ima protivnike u političarima i svim drugim koji stoje na pozicijama neoliberalizma=neokolonijalizma a takvi su gotovo svi u Srbiji.


cinik (R) (), 23.08.2007, 10:59
jos nam samo anarhija fali!