Велимир Илић најавио скори договор о подели функција у јавним предузећима, а лидер Г17 плус тврди да су разговори о томе почели прекјуче
Министар за инфраструктуру Србије Велимир Илић изјавио је јуче да би у наредних неколико дана требало да буде постигнут међустраначки договор о чланству у управним одборима јавних предузећа.

Нелогично је да неке политичке опције које нису више у власти још имају своје људе на директорским и позицијама председника управних одбора, рекао је Илић на конференцији за новинаре посвећеној раду тог министарства у првих 100 дана владе.

Према његовим речима, Министарство за инфраструктуру има проблема због директора и управних одбора у Јату и београдском Аеродрому „Никола Тесла”, којима су истекли мандати, јер, како је истакао, више „нема ко да одлучује”.

Он је потврдио и приче да су у појединим управним одборима примања велика, али је додао да то зависи од самог предузећа, али и људи који их воде.

Као пример он је, како преноси Бета, навео да су директор контроле лета и директор београдског аеродрома у претходној влади имали већу плату него сви министри у претходној влади.

А министар економије и лидер Г17 плус Млађан Динкић рекао је да су представници његове странке на разговоре о подели функција у јавним предузећима први пут позвани тек прекјуче, када су они званично и почели. Он је новинарима у скупштини Србије, како преноси Танјуг, рекао да не зна да ли су ДС и ДСС разговарали о подели функција у јавним предузећима током лета и додао да то није била тема на до сада одржаним седницама владе.

„Ако је и било неких билатералних преговора они нису меродавни, јер је за љубав ове коалиције потребно троје”, поручио је Динкић.

„Ми предлажемо да се сви директори јавних предузећа бирају на конкурсу, уколико ДС и ДСС то прихвате. Ако не прихвате, јасно је да према изборним резултатима три предлога даје ДС, два ДСС, а један Г17 плус”, истакао је он.

Лидер Г17 плус је демантовао и медијске шпекулације да та партија тражи за себе компанију „Србија гас” и нагласио да у име те партије преговоре води потпредседница странке Верица Калановић.

Министар рударства и енергетике Александар Поповић изјавио је јуче да је питање функција у јавним предузећима питање за Кадровску комисију Владе Србије. Упитан да ли до поделе функција у јавним предузећима, међу којима су ЕПС и НИС из његовог ресора, није дошло због неспоразума између Демократске странке Србије и Демократске странке, Поповић је рекао да нема такву информацију и да је „о томе читао у новинама”.

П. Р.