ДОБОЈ, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске /РС/ Милан Јелић затражио је данас да се пред суд изведу сви они који су починили злочине у БиХ, не само над Србима, већ и над Бошњацима и Хрватима, а посебно они који су починили стравичне злочине над становницима Возуће, Озрена, Сарајева, Брода и других мјеста.


"Само истина о дешавањима у прошлом рату и почињеним злочинима може да нас доведе у позицију праштања, а не заборављања, а тиме да се допринесе бољем и срећнијем животу свих грађана РС и БиХ" - рекао је Јелић у Добоју, учествујући у раду округлог стола о теми "Страдање Срба и страни плаћеници у Армији БиХ" организованог поводом 12. годишњице страдања Срба у Возући и долини ријеке Криваје.

Предсједник Српске најавио је да ће Влада РС ради убрзања процеса тражења несталих и заробљених лица, те идентификације ексхумираних, у наредном периоду заједно са владиним и невладиним организацијама и удружењима грађана основати заједничко координационо тијело које ће имати задатак да убрза тражење и рјешавање питања несталих и заробљених лица.

"Масовно страдање Возућана током прошлог рата догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године када је из 30 возућких српских насеља протјерано 1 920 породица са 7 680 становника" - рекао је на округлом столу предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић.

Он је подсјетио да је током четири године одбране Возуће погинуло више од 300 бораца и цивила из насеља у долини ријеке Криваје и око 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса, док је са озренско-возућког подручја нестало 459 бораца и цивила, од којих је ексхумацијом пронађено 276 тијела, а још се трага за 183 лица.

Округлом столу присуствовали су предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз, предсједавајући Савеза логораша РС Бранислав Дукић, те делегације више борачких удружења и организација, научни радници Стево Пашалић и Ранко Пејић и породице погинулих и несталих Возућана. Централна манифестација обиљежавања 12-годишњице пада Возуће и прогона Срба из долине ријеке Криваје у општини Завидовићи, Федерација БиХ, почела је јутрос служењем молитвеног помена у цркви Светог Петра и Павла у Добоју за све погинуле борце Војске Републике Српске /ВРС/ и страдале цивиле на возућко-озренском простору.

Молитвени помен служли су добојски и озренски свештеници, а присуствало је око 200 прогнаних Срба из Возуће и осталих српских насеља у долини Криваје, који сада живе у Добоју и избјегличком насељу Трново поље у Которском, те у Вукосављу, Модричи, Прњавору, Теслићу и Шамцу.


http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=41984

И још да споменем најстрашнију ствар од свега, а то је да је велики број лешева која је ексхумирана нађена обезглављена, или са смрсканим лобањама. Постоји смрт, а постоји и ужасна смрт. :sad: :sad: :sad: :sad: