Prvi čovek RS demantuje da je vilu od 400 kvadrata kupio ispod tržišne cene

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u intervjuu za Kurir tvrdi da do novog stambenog prostora u Beogradu nije došao "na mufte". On ističe da je vilu od 400 kvadrata na placu od deset ari na elitnom Dedinju platio po realnoj tržišnoj ceni. Dodik negira da mu je u tome pomogao bilo ko od članova Vlade:

- Zaradom od legalnih poslova kupio sam sebi sedam stanova u Beogradu, toliko sam ih imao već 1992. Baveći se politikom, spao sam na dva u Bulevaru revolucije, jer sam pet u međuvremenu prodao. Od jedne poslovne banke sam uzeo dugogodišnji kredit za vilu na Dedinju. Pri tom sam stavio ta dva stana i vilu pod hipoteku. Namera mi je da novi prostor iznajmljujem i da od zakupa servisiram ratu. U međuvremenu ću prodati i ova dva stana da bih isplatio deo kredita banci - objašnjava Dodik.

Kategorično tvrdite da je sve u redu?
- Naravno. Očigledno je da ne vredi biti fer i pošten. Da sam kriminalac, niko ništa ne bi smeo da me pita. Nemam razloga da bilo šta krijem, bitno je da su Srbiji plaćene sve takse koje su pratile tu transakciju.

Kako ste vilu platili samo 850.000 evra, kad je njena tržišna vrednost oko dva miliona evra?
- Ma nemojte! Evo, ako je to tačno, dođite sutra kod mene do podneva, donesite mi milion evra i vaša je! To je realna cena, 2.000 evra po kvadratu!


HOĆEMO TRI FEDERALNE JEDINICE

Zastupate stav da bi trebalo da postoje tri federalne jedinice multietničkog karaktera u BiH?
- Naravno, mada mediji iz Sarajeva već spočitavaju da je to antidejtonski pristup. Razgovaramo o nama, pa valjda to podrazumeva sve mogućnosti, pa i tu. Kažu: "Dodik hoće da da Hrvatima federalnu jedinicu da bi sačuvao RS". Jeste, tako je, i šta je tu nepošteno? Hrvati kao narod moraju imati osećaj da imaju nešto u BiH.

IZVRŠIĆEMO HAŠKU OBAVEZU

Ima li policija RS nova saznanja u vezi sa haškim beguncima?
- Službe svakodnevno rade. Čim je formirana Vlada RS, formirano je i posebno odeljenje za potragu. Oni svakoga dana imaju aktivnosti na tom polju, i mi smo rešeni da se obaveze što pre završe.
Ugovor ste potpisali dan pošto je formirana Vlada Srbije. Nagrada za podršku koju ste davali DSS, DS i G17 plus?
- Vi niste normalni! To nema nikakve veze! Niko iz Vlade nije znao za taj aranžman, to je moj privatan posao.

Viđaju vas sa Koštunicom, Tadićem, Veljom Ilićem, Dinkićem. S kim najbolje stojite?
- Najbolje stojim sa Srbijom. Vreme je da se srbijanska javnost navikne da ne posmatra stvari personalno. Svi legalni predstavnici vlasti u Srbiji su moji partneri. Oni su pokazali sposobnost da teška, gotovo bezizlazna međunarodna pitanja aktuelizuju i učvrste pregovaračku poziciju Srbije. Tadić i Koštunica su kompaktni, među njima nema pukotina, a isto važi i za Dinkića.

Može li Srbija da računa na podršku iz RS ukoliko dođe do unilateralnog priznavanja nezavisnosti Kosmeta?
- Mi se protivimo tome i nećemo dati saglasnost institucijama u BiH da priznaju nezavisno Kosovo.

Reforma policije je već dugo top tema u RS. Nazire li se rešenje?
- RS je dugo vremena insistirala na rešenju koje podrazumeva reformu policije samo pod uslovom da se policija RS jasno locira i bude prepoznatljiva u novoj strukturi i da ima svoje nadležnosti. Ako drugi faktori na to budu pristali, reforma policije će biti uspešno sprovedena. Ta reforma nije dejtonsko pitanje.

Kakva bi trebalo da bude uloga Kancelarije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u toj reformi?
- Stvara se nepotrebna konfuzija, jer su u jednoj ličnosti objedinjene dve funkcije - funkcija visokog predstavnika i funkcija specijalnog predstavnika EU u BIH. Visoki predstavnik ima niz ovlašćenja vezanih za Dejtonski sporazum koja su u skladu sa dogovorom, na primer, da rešava pitanja vezana za Haški tribunal, ali i da smenjuje političare i nameće zakone. Međutim, on nema ingerencije kada je reč o unutrašnjim pitanjima BiH.

Optužuju vas da ne prihvatate reforme i podrivate Ustav?
- Svaki dan me neko za nešto optužuje, ali za takve optužbe ne postoji uporište u činjenicama. U Ustavu RS piše da je RS nadležna za to i ako se zalažemo za takav status policije, ne kršimo ustav.

Da li je tačno da vam je Lajčak tokom poslednjeg razgovora zapretio da će u slučaju neuspeha reforme policije biti preduzeta neka vrsta sankcija prema RS?
- Ne dozvoljavam da mi iko preti, a da li će biti preduzet neki oblik sankcija, to je njihova stvar. To neće smanjiti naše opredeljenje da imamo policiju.

Priča se da će vas Lajčak smeniti?
- Uvek visoki predstavnik može da nađe neku eventualnu vezu između mene i haškim optuženika, iako takva veza ne postoji. Može da proba.

Koliko su opasni zahtevi Sarajeva za ukidanje RS?
- Ranije su možda bili, sada više ne. Nailaze na čvrst stav u RS i ta činjenica ih frustrira.

JELENA JOVANOVIĆ
P