BEOGRAD - Iza stranih firmi koje su kupile BIP stoji i srpski kapital, saznaje nezvanično Kurir. Glavni cilj im je, kako nam je rekao dobro obavešten izvor, da pivaru presele i da dobro unovče zemljište, koje se nalazi pored Prokopa, koji je, inače, planiran za glavnu železničku i autobusku stanicu u Beogradu.

PROIZVODNJU PRESELITI U KRNJAČU

Branko Pavlović, zastupnik malih akcionara, smatra da je ovaj konzorcijum ozbiljan i da iz njih ne stoji srpski kapital.
- Njima nije u interesu samo da prave pivo, već i sokove. Ja sam nekoliko puta pričao s njima i video sam da imaju dobre namere. Ja bih ih i savetovao da prodaju lokaciju na Mostaru, što im je ugovorom omogućeno, i da u Krnjaču presele proizvodni pogon. Mislim da je sada nekima cilj da oni predviđenu sumu ne plate u roku i da ovaj posao propadne - kaže Pavlović i pita se da li je i dalje nekom cilj da se radnicima isplaćuju zarade na uštrb poreza.

U javnosti se spekuliše da iz ove trgovine stoji ćerka nekadašnjeg potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa Milica, a izvori našeg lista tvrde da u celoj transakciji ima tragova biznismena Predraga Rankovića Peconija, kao i još jednog domaćeg tajkuna.

Naime, pre mesec dana Agencija za privatizaciju zaključila je ugovor sa konzorcijumom firmi "Alita" iz Litvanije i "Junajted nordik biverejdžis" iz Švedske.

Obe firme su male i ne bave proizvodnjom piva. Litvanska firma se bavi prometom vina, a druga distribucijom alkoholnih pića. Zajedničko im je to što se ime direktora "Alite" Vilmantsa Pečiura pojavljuje i u švedskoj kompaniji kao predsednik upravnog odbora. Familija Labus, posle afere "Erikson", dovodi se u vezu s firmom iz Švedske, koja nema ni adresu, već samo svoj poštanski fah. Predstavnik tog preduzeća Tavi Einaste ujedno je i poslovni partner Milice Labus.

- Tavi se u Beogradu predstavljao kao vlasnik firme "Belgrejd properiti investments" i u razgovorima s poslovnom i političkom elitom u zemlji dolazio je, kako sam kaže, na preporuku Milice Labus, koja mu je, kako je sam govorio, poslovni partner. Veći deo novca za ovu transakciju treba da obezbedi Peconi, koji je već pokazao interesovanje za BIP kupovinom njihove pivnice u Skadarliji - kaže izvor Kurira i dodaje da ne treba zaboraviti da G17 drži Agenciju za privatizaciju a da je Milica ćerka nekadašnjeg lidera ove partije.

Bogdan Veljković, jedan od naslednika bivših vlasnika BIP, smatra da je u privatizaciji BIP bilo u pitanju klasično bezakonje i da je u igri prljavi srpski ili ruski kapital.

- Trenutno s advokatom radim na pisanju krivične prijave protiv Mlađana Dinkića i Vesne Džinić, direktorke Agencija za privatizaciju, jer su protivzakonito prodali BIP. Ovde je u pitanju klasična prevara, jer sam preko švedske ambasade saznao da u toj zemlji ova firma nije registrovana. A, da ne govorimo o poreklu novca. Zbog toga sam preko potpredsednika evropskog parlamenta tražio da se u potragu za prljavim novcem uključe njihove agencije "Olaf" i "Greko" - kaže Veljković. On ističe da je kapital švedske firme oko 300 evra, a litvanske 15 miliona evra, uz godišnji prihod od milion evra. Zapravo, to nije dovoljno da se kupi BIP. On je izrazio sumnju da će oni platiti 21,4 miliona evra i još toliko za male akcionare, plus pet miliona za investicije.
- I ja mislim da njima nije interes proizvodnja piva već samo zemljište - zaključio je Veljković.
Kurir.
Još jedan primer kako u zemlji lopova funkcioniše ''privatizacija''!