Ne mislim da sam im ja bio maler. Nisam gledao ranije sportske događaje jer sam ovde došao privatno, sam sam platio put, rekao je Božidar Đelić, koji će danas, u ime Srbije, na zatvaranju Univerzijade preuzeti zastavu FISU


Glas javnosti u bangkoku - Predrag Roganović

Posle tri dana na Tajlandu, gde je došao sa decom u privatnoj režiji, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić stigao je i na sportska borilišta, gde je bodrio juče odbojkašice u porazu od Poljske, a danas će na ceremoniji zatvaranja 24. letnje univerzijade preuzeti zastavu FISU i najaviti 25. igre u Beogradu.

- Ne mislim da sam im ja bio maler. Nisam gledao ranije sportske događaje jer sam ovde došao privatno, sam sam platio put - rekao je Božidar Đelić, dok su srebrne devojke iza njega uzvikivale „hoćemo penziju, hoćemo penziju!“ - Ma, kakvu penziju, pa vi ste još mlade...
Ujedno i potpredsednik Organizacionog odbora 25. univerzijade u Beogradu (predsednik Vojislav Koštunica) najavio je da će Vlada Srbije učinite sve što je u njenoj moći da takmičenje bude besprekorno.

- Naša zemlja je odvojila značajna sredstva za ovu univerzijadu, to će za ovu godinu biti oko 320 miliona dinara, a budžet će biti značajan, oko 150 miliona evra. Treba znati da je Tajland potrošio nekih 600 miliona dolara da održi ovu univerzijadu. Mi imamo više tradicije i više sportskih objekata - pogrešio je Đelić, jer se nije uverio da Bangkok, osim što je pet puta veći, ima barem tri puta više sportskih objekata nego Beograd.
Đelić je ipak napomenuo i da je jedan od planova vlade da i putem zakona obezbedi značajna sredstva za Univerzijadu u Beogradu.

- Ne treba očekivati finansijsku dobit od Univerzijade u Beogradu. Mnogo važnije je to što će nas Univerzijada kvalifikovati za veliki broj sportskih događaja. Moramo da promenimo i zakon u igrama na sreću. Da veći deo para koji se izdvaja iz lutrija ide ka našem amaterskom sportu. Univerzijada uz obnavljanje objekata i više novca, biće prava baza da se još više ojača naš sport i da se Srbija na velika vrata vrati u svet.
Ono što za sada najviše koči projekat je izgradnja univerzitetskog sela.

- Zbog toga ćemo mi ubrzati izgradnju i ojačaćemo menadžersku strukturu u preduzeću Univerzijada. Po meni je odluka da se to selo gradi preko privatnog investitora (Kompanija Delta) interesantna, bolja nego kroz državne pare, jer će privatnik posle moći to da eksploatiše, ali tu je došlo do određenih zastoja i nadam se da ćemo na jesen sve rešiti. Budite uvereni da Srbija neće biti uhvaćena u koštac sa nekim drugim interesima, branićemo državne interese. Pazićemo da u bilo kom momentu imamo i rezervni plan - poručio je Đelić, koji će danas bodriti i košarkaše u finalu sa Litvanijom.
Glas javnosti.
Sve je rekao osim toga koliko će rođačke firme uzeti od tih 150 miliona evra?I da li će vlada da mu refundira troškove puta za Tajland,i s kojim koeficijentom?