Operacija "Bosna"
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Operacija "Bosna"

 1. #1
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Operacija "Bosna"

  Operacija "Bosna" - ko je stvarni naručilac antisrpske propagande

  Nije baš ubedljivo pretpostaviti da su Hrvati, bosanski muslimani i kosovski Albanci mogli da isplaćuju račune agenciji "Ruder Finn". Ispod površine ukazuju se obrisi znatno ozbiljnijih klijenata. Jer, ulozi u balkanskoj igri su pozamašni

  (Iz knjige "Dezinformacija - od trojanskog konja do interneta", poglavlje XVI, u izdanju "Naš dom")


  Tipičan primer nedavno izvedene operacije dezinformisanja zaslužuje da se detaljno prouči jer su se u njemu stekli skoro svi elementi operacije dezinformisanja koja može da služi za uzor. Zbog toga ćemo mu posvetiti nekoliko stranica. Reč je o operaciji "Bosna" koja bi mogla predstavljati model za druge dezinformacije iste vrste u budućnosti. Ponovićemo strukturu koju smo već ranije odredili.


  NARUČILAC


  Izjava privatne agencije za odnose sa javnošću "Ruder Finn Global Public Affairs", koju navodi Žak Merlino u knjizi "Nisu sve istine o Jugoslaviji za priču" (Les verites yougoslaves ne sont pas toutes bonnes a dire), pokazuje da je od avgusta 1991. do juna 1992. naručilаc ove agencije bila republika Hrvatska; od maja 1992. do decembra 1992. republika Bosna i Hercegovina (ustvari, muslimanski deo te republike); i najzad od oktobra 1992. "republika" Kosovo. Desilo se, zgodnim sticajem okolnosti, da je medijska zajednica upravo pohrlila da priskoči u pomoć najpre Hrvatima, zatim muslimanima i najzad kosovskim Albancima, uvek protiv istog neprijatelja: Srba. Nije, međutim, baš ubedljivo pretpostaviti da su ove dve novorođene republike i treća, koja, u času dok ovo pišem, još nema legalne osnove za postojanje, mogle da isplaćuju račune agenciji "Ruder Finn". Ispod površine ukazuju se obrisi znatno ozbiljnijih klijenata. Jer, ulozi u balkanskoj igri su pozamašni.

  1. Onaj ko kontroliše Balkan kontroliše puteve nafte i gasa ne samo iz Arabije, Iraka i Kuvajta, već potencijalno i one iz Kaspijskog mora i Kazahstana.

  2. Propast komunizma nameće problem dominacije nad Istočnom Evropom koja obiluje sirovinama i jeftinom radnom snagom, i predstavlja dobro tržište koje će uskoro primati svaku vrstu robe izvezene sa Zapada.

  3. Od posebnog je značaja za izvesne sile, posebno SAD i Nemačku, da okruže Rusiju, da je opkole uspostavljanjem "zelene (islamske) transverzale", da postepeno oslabe ugled Rusije i, koliko god je mogućno, parališu njenu aktivnost.

  4. NATO, pozvan da postane svetski policajac, ima potrebu da se uvežba i isproba svoje oružje i opremu (poželjno je da to bude na teritoriji unapred osuđenoj na kažnjavanje, na kojoj ce opšta pobeda biti unapred obezbeđena, a kažnjavanje služiti za primer svakome ko se ne potčinjava).

  5. Germanski svet nije odustao od težnje da sebi otvori put ka Sredozemlju.

  6. Islam gori od želje da izvede "krstaški pohod" u obrnutom smeru i za to raspolaže basnoslovnim sredstvima koja mu obezbeđuje arapska nafta.

  7. Islamske zemlje će izgraditi tržište od 700 miliona kupaca - uskoro će ih biti milijarda - i pružaju takode jeftinu radnu snagu i tržište za plasman zapadne robe.

  8. Vatikan, koji je dozvolio da se izgradi džamija usred Rima, a da nije tražio kao protivuslugu izgradnju katoličkih crkava u muslimanskim zemljama, bolje podnosi islamsko prisustvo nego pravoslavno na teritorijama koje bi, u stvari, najradije video potpuno pod svojim uticajem.

  9. Dunav je prirodni put koji povezuje istok i zapad Evrope.

  10. Sjedinjene Američke Države žele da se Evropska zajednica učvrsti, kako bi oslabile evropske nacije, ali da se učvrsti na loš način i, po mogućnosti, na račun Rusije.


  Vaskrsenje fašizma - naslovna strana sarajevskog

  lista "VOX" iz oktobra 1991. godine


  Sve ove opaske predstavljaju deliće mozaika. Kao takve one ne omogućavaju da se zaključi ko je stvarni naručilac, jedan ili više njih, koji se skriva iza Hrvata, bosanskih muslimana i kosovskih Albanaca. Može se pretpostaviti da maska neće tako brzo pasti sa lica pravog naručioca.

  AGENT


  Devedesetih godina su u oblasti dezinformisanja nastupile tri glavne promene:

  - slom glavnog naručioca (komunizma);

  - trijumf slike;

  - vulgarizacija metoda.

  Naime, u današnje vreme isto kao što izgleda da je dovoljno pogledati na internet da bi se otkrilo, bar teoretski, kako se pravi atomska bomba, tehnika informisanja, inače prilično jednostavna, dostupna je svakom ko ima sredstva da plati sve što je potrebno. Izvesti operaciju dezinformisanja postalo je, dakle, jednostavno ukoliko se raspolaže tim sredstvima. Rezultat: "Privatizacija dezinformacije" koja donosi profit, u ovom trenutku, nekim američkim kompanijama koje bezdušno preuzimaju na sebe manipulisanje masama, koristeći se svim sredstvima, podvalama i prevarama, u zamenu za novčanice na kojima piše "In God we trust" (Uzdajemo se u Boga). Dve od ovih kompanija su javnosti poznate ili bi mogle biti ukoliko bi se javno mnjenje uznemirilo zbog takvih stvari: agencija "Hill and KnowIton", koja je vodila operaciju dezinformisanja o Iraku na pomalo trapav način, i agencija "Ruder Finn", koja je prošla "bez greške" u aferi Bosna. Žak Merlino je krenuo da intervjuiše direktora kompanije "Ruder Finn" u njegovom uredu u ulici M Street u Vašingtonu i mi ćemo mu pozajmiti ispovest te osobe po imenu Džems Harf (James Harff). "Stvar je jednostavna, priča on, kartoteka, kompjuter i telefaks, to je uglavnom sav naš alat. U kartoteci je nekoliko stotina imena novinara, političara, predstavnika humanitarnih organizacija, univerzitetskih nastavnika. Kompjuter, koji unakrsno pretražuje kartoteku po oblastima i izbacuje podatke o najpogodnijoj ciljnoj grupi, povezan je s telefaksom i precizno obrađena informacija šalje se svim izabranim metama.

  Na taj nacin, kaže Harf, u mogućnosti smo da za nekoliko minuta određenu informaciju pošaljemo svima za koje smatramo da će na nju reagovati. "Naš posao sastoji se u tome da rasejemo informacije, da ih što je mogućno brže pustimo u promet (...) Brzina je presudan, odlučujući element. Čim je neka informacija za nas povoljna, smatramo se obaveznim da je odmah usadimo u svest javnog mnjenja. Jer, savršeno dobro znamo da je najvažnija prva vest. Demanti nema nikakvog efekta." Od juna do septembra 1992. agencija je u korist muslimana iz Bosne:


  - obavila 30 razgovora sa glavnim novinskim grupacijama;

  - emitovala 13 eskluzivnih informacija;

  - poslala 37 hitnih faksova;

  - uputila 17 zvaničnih pisama;

  - podnela 8 zvaničnih izveštaja;

  - obavila 48 telefonskih razgovora sa predstavnicima Bele kuće;

  - 20 telefonskih razgovora sa senatorima;

  - blizu 100 poziva značajnim ličnostima iz medija. 2. #2
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Ето, шта сад ту није јасно... А кажу Срби криви за све, ружни, прљави зли ...

  Шта да се ради кад нам је кућа на ветрометини, а и мало нас је ...

 3. #3
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Па преореш пут, а преко орања не сме да се гази!
  Ако се неко буни зовеш децу!
  "Децоооо, Ооооооооооо, децооооооооо..."

 4. #4
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Хехехехе
  Не будите наивни.
  Лобистичке фирме не служе да промене мишљење неке владе о теби. Зар неко може да стварно мисли да влада која има само војни буџет од 400 милијарди долара може да падне под утицај неке агенције којој је плаћено 100 или 200 милиона Долара!?

  Напротив, ПР агенције служе да их плети ВАЛДА (маскирано да их плаћа супротна страна) како би преко новина и без директног уплитања владе у медије, објаснила популацији, народу зашто мора да уради нешто што би иначе било неморално и гадно.
  У овом случају. УС влада је дозволила Рудер и Фину приступ медијима, да објасне маеричком народу зашто ће американци да унипте Југославиу, кој аим је била савезник.

  Значи сасвим супротно, не утичу агенције на власт, него власт утиче на народ преко агенција.
  Да власти не иде у корист шта ради тачно та агенција, била би затворена или једноставно никада не би имала приступ медијима.

  зато се не секирајте, нису Хрвати и Муслимани били паметнији од вас.
  Да сте платили милијарду долара афенцијама, опет ништа не бисте урадили.

  Па Садам Хусеинм је имао милијарде долара, по томе да ј еплатио ПР агенцијама, он сада не би био мртав него би био председник САД

 5. #5
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Ма само мало да ојачамо па да вичемо:" Буши, хахахах, буши, хахахах, буши ..." - по нервима ЕУ и УСА !

  ... "10 година се судим са државом, не зна се ни кој пије ни кој плаћа ... Решио сам да ствар узмем у своје руке ..."

 6. #6
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  То би било то:

  Nije baš ubedljivo pretpostaviti da su Hrvati, bosanski muslimani i kosovski Albanci mogli da isplaćuju račune agenciji "Ruder Finn". Ispod površine ukazuju se obrisi znatno ozbiljnijih klijenata. Jer, ulozi u balkanskoj igri su pozamašni

 7. #7
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Citat Original postavio Lacibg
  Ма само мало да ојачамо па да вичемо:" Буши, хахахах, буши, хахахах, буши ..." - по нервима ЕУ и УСА !

  ... "10 година се судим са државом, не зна се ни кој пије ни кој плаћа ... Решио сам да ствар узмем у своје руке ..."
  "Није што си ми брат, ал` свака ти част. Нас нису овако стручно испитивали!"

 8. #8
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"


 9. #9
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  poenta cele price je nafta i gas naravno.

  amerkanci su 80tih doneli plan za zauzimanje kaspijskog regiona i eksploataciju nafte i gasa iz ovog tim energentima prebogatog predela prvenstveno iz cecenije i azerbejdzana. zato su podrzavali islamski fundamentalizam da bi na taj nacin oslabli uticaj rusije u regionu a ojacali svoj.

  e sad da bi naftu i gas eksploatisao treba ti naftovod. najkraci put za taj naftovog do kupaca u zapadnoj evropi vodi preko balkana. zato je NEOPHODNO da onaj ko naftu eksploatise kontrolise i ceo put kojim naftovod ide. na tom putu se nasla jedna prepreka u vidu srpskog naroda. zato je srpski narod trebalo unistiti i okupirati, kao tradicionalno prijateljski prema Rusiji i Rusima. Zato nam je okupirano i Kosovo uostalom jer je Amerika planirala tuda provuce naftovod do albanije i dalje do italije.

  ne njihovi planovi su propali. Rusija je opet jaka i jaca svakim danom.

 10. #10
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  Citat Original postavio Jerry Ropero
  poenta cele price je nafta i gas naravno.

  amerkanci su 80tih doneli plan za zauzimanje kaspijskog regiona i eksploataciju nafte i gasa iz ovog tim energentima prebogatog predela prvenstveno iz cecenije i azerbejdzana. zato su podrzavali islamski fundamentalizam da bi na taj nacin oslabli uticaj rusije u regionu a ojacali svoj.

  e sad da bi naftu i gas eksploatisao treba ti naftovod. najkraci put za taj naftovog do kupaca u zapadnoj evropi vodi preko balkana. zato je NEOPHODNO da onaj ko naftu eksploatise kontrolise i ceo put kojim naftovod ide. na tom putu se nasla jedna prepreka u vidu srpskog naroda. zato je srpski narod trebalo unistiti i okupirati, kao tradicionalno prijateljski prema Rusiji i Rusima. Zato nam je okupirano i Kosovo uostalom jer je Amerika planirala tuda provuce naftovod do albanije i dalje do italije.

  ne njihovi planovi su propali. Rusija je opet jaka i jaca svakim danom.

 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Operacija "Bosna"

  СТРАТЕГИЈСКА ДЕЗИНФОРМАЦИЈА - је суштина свих сукоба на Балкану !
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


Slične teme

 1. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 13:48
 2. "Vidovita" baba predvidja buducnost(Bosna 1993)??!!
  Autor NEPOBEDIVO SUNCE u forumu Politika
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 09.01.2009., 21:30
 3. Lajčakova "bosna"
  Autor Мали Радојица u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.10.2007., 01:16
 4. OPERACIJA BOSNA
  Autor tajna_smotra u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 09.06.2007., 12:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •