АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 132

Tema: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  KOJEN: Ako ode Kosmet, ništa od ulaska u Evropsku uniju


  Politika

  Nakon današnjeg sastanka Kontakt-grupe u Londonu, međunarodna posrednička “trojka” za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju čine predstavnik EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, dolazi u petak u Beograd. – U ovom trenutku niko ne zna tačno šta će se dešavati sledećih meseci – ni koliko će trajati pregovori, ni kakav će biti njihov format (šatl-diplomatija, direktni pregovori, nešto između toga dvoga), ni kako će biti precizno određene pregovaračke teme, pa ni kada će biti podnet izveštaj Ban Ki Munu – kaže za „Dnevnik” bivši koordinator državnog pregovaračkog tima prof. dr Leon Kojen.


  – Trenutno znamo da se rusko viđenje pregovora suštinski razlikuje od američkog i evropskog, kao što ni američko i evropsko nisu podudarni u svim nijansama. U naredne dve-tri nedelje biće jasnije o čemu su članice „trojke” uspele da se dogovore među sobom, kao i šta su postigle na prvim sastancima u Beogradu i Prištini. Tek tad će moći da se kaže da li se išta promenilo u odnosu na sadašnju situaciju – koja za Srbiju nije idealna, ali je neuporedivo povoljnija nego za kosovske Albance, čije su se nade u brzu nezavisnost istopile kao sneg na suncu.

  Ipak, iz Prištine se čuje da je nezavisnost za njih svršena stvar i da oni o tome više nemaju šta da pregovaraju?

  – Ne treba zaboraviti da su Albanci to isto rekli i kada je u jesen 2005. zvanično otvoren statusni proces. Prošlo je gotovo dve godine, a Kosovo nije ni za korak bliže nezavisnosti. Pre bi se reklo da je dalje od nje, jer je sad svakome jasno da Savet bezbednosti UN neće doneti novu rezoluciju koja bi otvorila put nezavisnosti Kosova. Ali, albanski lideri su godinama govorili da je nezavisnost gotova stvar, pa im je sad gotovo nemoguće da preispitaju svoju politiku. Zato svaki udarac koji pretrpe samo izaziva još žešću retoriku.


  Na šta tačno mislite?
  – Pre tri dana u Prištini je saopšteno da Albanci odbijaju svaki razgovor o tri stvari: o nezavisnosti, o podeli Kosova i o Ahtisarijevom planu. Ipak, Sejdiju, Čeku i ostali dobro znaju da je Ahtisarijev plan propao i da će morati da pregovaraju o statusu, ali ne znaju kako s tim priznanjem da izađu pred svoju javnost, kojoj su do juče pričali bajke. NJihovi mediji ih, uz to, stavljaju na tihu vatru, jer neprekidno traže nove dokaze nepopustljivosti, kao da to može doneti neki rezultat. Otuda ovakve izjave, koje će u praksi brzo morati da poreknu.

  Pojedini analitičari tvrde da se u predstojećim danima i nedeljama neće mnogo pitati ni Beograd ni Priština, već da će se to vreme iskoristiti za približavanje stavova unutar Kontakt-grupe?
  – Sigurno je da će velike sile, a pre svega „trojka” unutar Kontakt-grupe, imati odlučujući uticaj na ishod kosovske krize. Ali to ne znači da se neposredni akteri, a pogotovu Beograd, ni za šta neće pitati – kada bi bilo tako, ne bi ni bilo pregovora, već bi odluka bila doneta, a u Beogradu i Prištini bi imali samo da je uzmu k znanju. Trenutak za tako nešto je postojao u vreme intervencije NATO-a. Zapadne sile su mogle da idu do kraja, zaposednu Kosovo kopnenim snagama i proglase nezavisnost, naravno, uz oduševljenu saglasnost Albanaca. To se nije dogodilo i situacija je sada bitno drukčija. Kosovski Albanci nemaju mnogo uticaja na ishod krize i zato što su politički i ekonomski najslabiji akter, i zato što im je stav suviše maksimalistički. U situaciji gde su interesi i pogledi veoma suprotstavljeni, nema mnogo izgleda da pobedi maksimalistička opcija. Milošević to nije razumeo pre 20 godina, albanski lideri to ne razumeju danas.

  A Beograd?
  – Srbija je od početka shvatila da ne sme da se postavi maksimalistički, već da mora težiti kompromisu, i ta politika dala je rezultata. Ne treba zaboraviti da protiv nezavisnosti Kosova nije samo Rusija već i veliki broj drugih zemalja: Kina, Indija, Indonezija, Južna Afrika, da pomenem samo najveće među njima. Kao i Rusija, te zemlje su protiv nezavisnosti Pokrajine prvenstveno zato što bi ona predstavljala evidentno kršenje međunarodnog prava. Ali njihovom stavu sigurno je doprinelo i razložno držanje Srbije, koja Albancima na Kosovu nudi izuzetno široku autonomiju i iskreno želi da se ceo spor reši mirnim putem. Zahvaljujući tome, uticaj Beograda na rešenje kosovske krize danas je veći nego što je bio pre godinu ili dve. Tamo gde velike sile imaju odlučujući uticaj može se uspeti samo ovakvom politikom – nacionalni i državni interes Srbije mora se ugraditi u neki moguć kompromis između velikih sila.

  Nedavno ste ocenili da u slučaju jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosmeta „Srbija više ne bi imala ni ustavnih ni političkih mogućnosti za nastavak procesa priključenja Evropskoj uniji“. Zbog čega?
  – To bi bar svakom političaru moralo da bude jasno. Ako bi kosovski Albanci jednostrano proglasili nezavisnost, bila bi reč o pokušaju otvorenog pravnog nasilja – nad upravom UN u Pokrajini, nad Rezolucijom 1244 SB UN, nad pregovaračkim procesom pod okriljem UN i, naravno, nad suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije. Ukoliko bi u toj situaciji SAD i EU (ili bar najveće evropske zemlje) tu samoproglašenu državu priznale, vlast u Beogradu bi to morala da konstatuje i da izvuče odgovarajuće zaključke. Kao i svaki građanin Srbije, vlada i parlament dužni su da poštuju ustav zemlje i čine sve da se njegove odredbe poštuju. To znači da bi, po svoj prilici, na predlog Vlade, parlament morao da donese odluku kojom se do daljeg obustavlja proces priključenja EU. Priznajući nasilno otcepljenje Kosova, EU, ili bar njene ključne članice, pokazale bi da se odnose prema Srbiji neprijateljski koliko i Albanci koji su proglasili nezavisnost. Minimalan odgovor s naše strane morao bi biti da se ta činjenica uvaži – Srbija svakako nema šta da traži među onima koji aktivno podržavaju komadanje njene teritorije.

  Vicepremijer Đelić ipak tvrdi da su pitanje statusa Kosova i evropska integracija Srbije dva potpuno odvojena procesa?

  – Trenutno možda i briselskoj i našoj birokratiji odgovara da se prave da je tako. Ali zdrav razum govori suprotno. Evropska integracija Srbije i pitanje statusa Kosova mogli bi biti dva odvojena procesa jedino kada bi Brisel izričito rekao da je za EU nezavisnost Pokrajine isključena. Time bi u Briselu priznali da je status Kosova unutrašnje pitanje Srbije koje se rešava uz posredovanje UN i, bar načelno gledano, rešavanje tog pitanja ne bi moralo da utiče na proces priključenja Srbije EU. Pošto se EU, nažalost, izjasnila za nezavisnost Kosova, stvari stoje sasvim drukčije. Evropljani će dosta brzo morati definitivno da izaberu: da se zajedno sa Srbijom založe za kompromisno rešenje na Kosovu, ili da, kao dosad, podržavaju albansku težnju ka nezavisnosti. Po mom mišljenju, vlast u Beogradu ima sve razloge da otvoreno pozove evropske političare da se izjasne. Taktičko pretvaranje da kosovsko pitanje i evropska integracija Srbije nisu povezani samo će stvoriti pogrešan utisak da se Srbija priprema da prećutno prihvati nezavisnost. A to bi moglo da pokrene lanac događaja s nesagledivim posledicama, uključujući i gubitak evropske perspektive za Srbiju.

  M. Stajić
  извор: "Дневник"
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.860
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  402

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  kako pomislim na Kosovo i Metohiju zaboli me glava...

  ni sam ne znam sta da mislim...

  ovakvo kakvo je danas KiM, puno siptara, ne znam kokliko je dobro da ostane u srbiji...

  a opet, s obzirom na to sta sam sve procitao u vezi KiM i na to da sam celu KiM proputovao ivideo, ne mogu da se pomirim da se srpska zemlja preda siptarima i da se tako krunise njihovo visedecenijsko zlocinacko ponasanje prema srbima...

  ne znam...
  ja sam za Kosovo i Metohiju u srbiji ali BEZ siptara... ako moze...

 3. #3
  Veoma poznat Corto Malteze (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  fix her
  Poruke
  12.044
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Da. I ja.

 4. #4
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio De_Sisti
  kako pomislim na Kosovo i Metohiju zaboli me glava...

  ni sam ne znam sta da mislim...

  ovakvo kakvo je danas KiM, puno siptara, ne znam kokliko je dobro da ostane u srbiji...

  a opet, s obzirom na to sta sam sve procitao u vezi KiM i na to da sam celu KiM proputovao ivideo, ne mogu da se pomirim da se srpska zemlja preda siptarima i da se tako krunise njihovo visedecenijsko zlocinacko ponasanje prema srbima...

  ne znam...
  ja sam za Kosovo i Metohiju u srbiji ali BEZ siptara... ako moze...
  Па, то би било то, укратко... јер иначе шта би ми радили са једно 80 до 90 шиптара у парламенту србије???

 5. #5
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio eremita
  KOJEN: Ako ode Kosmet, ništa od ulaska u Evropsku uniju


  Politika

  Nakon današnjeg sastanka Kontakt-grupe u Londonu, međunarodna posrednička “trojka” za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju čine predstavnik EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, dolazi u petak u Beograd. – U ovom trenutku niko ne zna tačno šta će se dešavati sledećih meseci – ni koliko će trajati pregovori, ni kakav će biti njihov format (šatl-diplomatija, direktni pregovori, nešto između toga dvoga), ni kako će biti precizno određene pregovaračke teme, pa ni kada će biti podnet izveštaj Ban Ki Munu – kaže za „Dnevnik” bivši koordinator državnog pregovaračkog tima prof. dr Leon Kojen.

  Хехехехее Мито, шта кежеш какав је брат Јевреј?

 6. #6
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio KoscheiBesmertnii
  Па, то би било то, укратко... јер иначе шта би ми радили са једно 80 до 90 шиптара у парламенту србије???
  Наравно КиМ без Шиптара.
  али немојте да наседате на провокације шипраских плаћеника.
  "Шта да радимо са 90 посланика Албанаца у парламенту"?

  1. Услов да неко буде посланик је да мора да осуди злочине ОВК и Исламофашиста
  2. Да није имао прекид у држављанству
  3. Да подржава Републику Србију

  Сетите се да сам стално инсистирао на термину "Србијанац". Е, па не би било 90 посланика Албанаца, јер су то држављани Албаније. Било би 90 посланика Србиијанаца-Шиптарског порекла или Шиптаро-Србијанаца. Једино ако признају да нису Албанци могу да уђу у парламент
  Даље, ко је био у ОВК или подржавао отимање Косова- не може. Није никакав проблем да нађем 90 Шиптаро-Србијанаца који би подржавали рецимо СРС.
  Веруј има па хиљада њих који су били верни Србији и који су побегли од ОВК са Косова.

 7. #7
  Elita Strela (avatar)
  Učlanjen
  09.03.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Бели Град
  Poruke
  17.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio KoscheiBesmertnii
  Па, то би било то, укратко... јер иначе шта би ми радили са једно 80 до 90 шиптара у парламенту србије???
  Ма којих 80-90 шипоса у Парламенту?

  Њих на Косову и Метохији, са држављанством Србије нема више од 800.000 - 900.000, а све оне који су улетели након 1999. године, треба депортовати тамо одакле су дошли тј. у Албанију, Македонију и ЦГ.
  Њих у парламенту не би било више од 20, 25 максимум.

  Зар се не питате зашто већ годинама не пристају на попис?
  Е па зато да би махали цифром од два милиона, јер на бази те цифре сматрају да ће добити државу (и наравно на бази корупције европских и америчких политичара), а најгоре је што неки одавде наседају на те фазоне!

 8. #8
  Zainteresovan član jelena.i (avatar)
  Učlanjen
  07.07.2007.
  Poruke
  141
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  da da... kako da ne ....
  samo se vi tesite...
  nema nista od kosova u srbiji....
  zavrsena je to prica , odavno...
  a to sto debil kostunica pokusava da leci svoje frustracije na racun gradjana srbije ...znaci verovatno da ce se sve zavrsiti kao i u vreme njegovog brata milosevica...a mozda im i sudbina bude ista!!!

 9. #9
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.860
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  402

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Inace Leon Kojen je jedan od najcestitijih ljudi u Srbiji....
  Bio je jedan od potpisnika peticije 80ih kojom se zahtevalo prestanak albanskog nasilja na KiM i poboljsanja polozaja Srba...

  znaci, respect

 10. #10
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio jelena.i
  da da... kako da ne ....
  samo se vi tesite...
  nema nista od kosova u srbiji....
  zavrsena je to prica , odavno...
  a to sto debil kostunica pokusava da leci svoje frustracije na racun gradjana srbije ...znaci verovatno da ce se sve zavrsiti kao i u vreme njegovog brata milosevica...a mozda im i sudbina bude ista!!!
  Јеси ли ти оно та твом аватару?
  Искрено, тако те сви замишљамо.

 11. #11
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.860
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  402

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio jelena.i
  da da... kako da ne ....
  samo se vi tesite...
  nema nista od kosova u srbiji....
  zavrsena je to prica , odavno...
  a to sto debil kostunica pokusava da leci svoje frustracije na racun gradjana srbije ...znaci verovatno da ce se sve zavrsiti kao i u vreme njegovog brata milosevica...a mozda im i sudbina bude ista!!!
  ne seri majke ti

 12. #12

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Original postavio KoscheiBesmertnii
  Па, то би било то, укратко... јер иначе шта би ми радили са једно 80 до 90 шиптара у парламенту србије???
  Ko zna zasta bi to bilo dobro. Mozda bi se onda Srbi i ujedinili.

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio eremita
  KOJEN: Ako ode Kosmet, ništa od ulaska u Evropsku uniju


  Politika

  Nakon današnjeg sastanka Kontakt-grupe u Londonu, međunarodna posrednička “trojka” za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koju čine predstavnik EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, dolazi u petak u Beograd. – U ovom trenutku niko ne zna tačno šta će se dešavati sledećih meseci – ni koliko će trajati pregovori, ni kakav će biti njihov format (šatl-diplomatija, direktni pregovori, nešto između toga dvoga), ni kako će biti precizno određene pregovaračke teme, pa ni kada će biti podnet izveštaj Ban Ki Munu – kaže za „Dnevnik” bivši koordinator državnog pregovaračkog tima prof. dr Leon Kojen.


  – Trenutno znamo da se rusko viđenje pregovora suštinski razlikuje od američkog i evropskog, kao što ni američko i evropsko nisu podudarni u svim nijansama. U naredne dve-tri nedelje biće jasnije o čemu su članice „trojke” uspele da se dogovore među sobom, kao i šta su postigle na prvim sastancima u Beogradu i Prištini. Tek tad će moći da se kaže da li se išta promenilo u odnosu na sadašnju situaciju – koja za Srbiju nije idealna, ali je neuporedivo povoljnija nego za kosovske Albance, čije su se nade u brzu nezavisnost istopile kao sneg na suncu.

  Ipak, iz Prištine se čuje da je nezavisnost za njih svršena stvar i da oni o tome više nemaju šta da pregovaraju?

  – Ne treba zaboraviti da su Albanci to isto rekli i kada je u jesen 2005. zvanično otvoren statusni proces. Prošlo je gotovo dve godine, a Kosovo nije ni za korak bliže nezavisnosti. Pre bi se reklo da je dalje od nje, jer je sad svakome jasno da Savet bezbednosti UN neće doneti novu rezoluciju koja bi otvorila put nezavisnosti Kosova. Ali, albanski lideri su godinama govorili da je nezavisnost gotova stvar, pa im je sad gotovo nemoguće da preispitaju svoju politiku. Zato svaki udarac koji pretrpe samo izaziva još žešću retoriku.


  Na šta tačno mislite?
  – Pre tri dana u Prištini je saopšteno da Albanci odbijaju svaki razgovor o tri stvari: o nezavisnosti, o podeli Kosova i o Ahtisarijevom planu. Ipak, Sejdiju, Čeku i ostali dobro znaju da je Ahtisarijev plan propao i da će morati da pregovaraju o statusu, ali ne znaju kako s tim priznanjem da izađu pred svoju javnost, kojoj su do juče pričali bajke. NJihovi mediji ih, uz to, stavljaju na tihu vatru, jer neprekidno traže nove dokaze nepopustljivosti, kao da to može doneti neki rezultat. Otuda ovakve izjave, koje će u praksi brzo morati da poreknu.

  Pojedini analitičari tvrde da se u predstojećim danima i nedeljama neće mnogo pitati ni Beograd ni Priština, već da će se to vreme iskoristiti za približavanje stavova unutar Kontakt-grupe?
  – Sigurno je da će velike sile, a pre svega „trojka” unutar Kontakt-grupe, imati odlučujući uticaj na ishod kosovske krize. Ali to ne znači da se neposredni akteri, a pogotovu Beograd, ni za šta neće pitati – kada bi bilo tako, ne bi ni bilo pregovora, već bi odluka bila doneta, a u Beogradu i Prištini bi imali samo da je uzmu k znanju. Trenutak za tako nešto je postojao u vreme intervencije NATO-a. Zapadne sile su mogle da idu do kraja, zaposednu Kosovo kopnenim snagama i proglase nezavisnost, naravno, uz oduševljenu saglasnost Albanaca. To se nije dogodilo i situacija je sada bitno drukčija. Kosovski Albanci nemaju mnogo uticaja na ishod krize i zato što su politički i ekonomski najslabiji akter, i zato što im je stav suviše maksimalistički. U situaciji gde su interesi i pogledi veoma suprotstavljeni, nema mnogo izgleda da pobedi maksimalistička opcija. Milošević to nije razumeo pre 20 godina, albanski lideri to ne razumeju danas.

  A Beograd?
  – Srbija je od početka shvatila da ne sme da se postavi maksimalistički, već da mora težiti kompromisu, i ta politika dala je rezultata. Ne treba zaboraviti da protiv nezavisnosti Kosova nije samo Rusija već i veliki broj drugih zemalja: Kina, Indija, Indonezija, Južna Afrika, da pomenem samo najveće među njima. Kao i Rusija, te zemlje su protiv nezavisnosti Pokrajine prvenstveno zato što bi ona predstavljala evidentno kršenje međunarodnog prava. Ali njihovom stavu sigurno je doprinelo i razložno držanje Srbije, koja Albancima na Kosovu nudi izuzetno široku autonomiju i iskreno želi da se ceo spor reši mirnim putem. Zahvaljujući tome, uticaj Beograda na rešenje kosovske krize danas je veći nego što je bio pre godinu ili dve. Tamo gde velike sile imaju odlučujući uticaj može se uspeti samo ovakvom politikom – nacionalni i državni interes Srbije mora se ugraditi u neki moguć kompromis između velikih sila.

  Nedavno ste ocenili da u slučaju jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosmeta „Srbija više ne bi imala ni ustavnih ni političkih mogućnosti za nastavak procesa priključenja Evropskoj uniji“. Zbog čega?
  – To bi bar svakom političaru moralo da bude jasno. Ako bi kosovski Albanci jednostrano proglasili nezavisnost, bila bi reč o pokušaju otvorenog pravnog nasilja – nad upravom UN u Pokrajini, nad Rezolucijom 1244 SB UN, nad pregovaračkim procesom pod okriljem UN i, naravno, nad suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije. Ukoliko bi u toj situaciji SAD i EU (ili bar najveće evropske zemlje) tu samoproglašenu državu priznale, vlast u Beogradu bi to morala da konstatuje i da izvuče odgovarajuće zaključke. Kao i svaki građanin Srbije, vlada i parlament dužni su da poštuju ustav zemlje i čine sve da se njegove odredbe poštuju. To znači da bi, po svoj prilici, na predlog Vlade, parlament morao da donese odluku kojom se do daljeg obustavlja proces priključenja EU. Priznajući nasilno otcepljenje Kosova, EU, ili bar njene ključne članice, pokazale bi da se odnose prema Srbiji neprijateljski koliko i Albanci koji su proglasili nezavisnost. Minimalan odgovor s naše strane morao bi biti da se ta činjenica uvaži – Srbija svakako nema šta da traži među onima koji aktivno podržavaju komadanje njene teritorije.

  Vicepremijer Đelić ipak tvrdi da su pitanje statusa Kosova i evropska integracija Srbije dva potpuno odvojena procesa?

  – Trenutno možda i briselskoj i našoj birokratiji odgovara da se prave da je tako. Ali zdrav razum govori suprotno. Evropska integracija Srbije i pitanje statusa Kosova mogli bi biti dva odvojena procesa jedino kada bi Brisel izričito rekao da je za EU nezavisnost Pokrajine isključena. Time bi u Briselu priznali da je status Kosova unutrašnje pitanje Srbije koje se rešava uz posredovanje UN i, bar načelno gledano, rešavanje tog pitanja ne bi moralo da utiče na proces priključenja Srbije EU. Pošto se EU, nažalost, izjasnila za nezavisnost Kosova, stvari stoje sasvim drukčije. Evropljani će dosta brzo morati definitivno da izaberu: da se zajedno sa Srbijom založe za kompromisno rešenje na Kosovu, ili da, kao dosad, podržavaju albansku težnju ka nezavisnosti. Po mom mišljenju, vlast u Beogradu ima sve razloge da otvoreno pozove evropske političare da se izjasne. Taktičko pretvaranje da kosovsko pitanje i evropska integracija Srbije nisu povezani samo će stvoriti pogrešan utisak da se Srbija priprema da prećutno prihvati nezavisnost. A to bi moglo da pokrene lanac događaja s nesagledivim posledicama, uključujući i gubitak evropske perspektive za Srbiju.

  M. Stajić
  извор: "Дневник"
  dal je smesnjije to shto se Stvormita otvoreno lozi na jeshica

  il shto mi pretimo evropi da necemo u EU???


  dal da postavim anketu?

 14. #14
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.860
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  402

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  i bre crow, sto si citirao ceo uvodni post? vidis koliko prostora zauzima, a nisi se bas pretrgao od kometnara

 15. #15
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio crow
  dal je smesnjije to shto se Stvormita otvoreno lozi na jeshica

  il shto mi pretimo evropi da necemo u EU???


  dal da postavim anketu?
  Ти си једно ђубре фашистичко-амнтисемитистичко.
  Демократа?

 16. #16
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Boli Kojena qurac on se obezbedio za ceo zivot a ima i izraelski pasos tako da je njemu potpuno sve jedno dal ce Srbija biti u EU ili ce biti u nesvrstanima ili izolovana sama ,a i naputovao se covek i nazveo u zivotu ,jos malo mu se ni kita nece dizati tako da je sasvim razumljivo sto ovako prica jer ce mu setnje i hranjenje golubova po Kalemgdanu uskoro biti glavni smisao zivota .

 17. #17
  Aktivan član a33 (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Velika Srbija
  Poruke
  1.610
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  eu koja nije za suverenu Srbiju,nije i ne treba biti nesto cemu se sama Srbija treba prikljucivati.

 18. #18
  Primećen član _guru_ (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2005.
  Lokacija
  Pozarevac
  Poruke
  667
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  I meni bi odgovaralo Kosovo bez ili sa vrlo malo Albanaca, ali to je nemoguce.
  Kosovski problem je toliko kompleksan da ce EU i SAD cisto da bi sebi olaksali situaciju dati nezavisnost pre ili kasnije.

  Ukoliko Kosovo bude vraceno Srbiji, nesto manje od cetvrtine stanovnika cinice Albanci. Neka bude i osmina, mnogo je. I gomila njihovih poslanika u nasem parlamentu itd. Neko kaze da laziraju. Moguce, ali verujte ne mnogo. Razmnozavaju se ko kunici. Samo sitna decica trckaju na sve strane, dok u Srbiji nisam video nijednu majku sa vise od 3 deteta, a i to je retkost.
  Naravno albanci nece da dozvole da budu u Srbiji, pa bi krenula neka gradjanska neposlusnost, demonstracije itd. A mi necemo moci da posaljemo vojsku nikako, zbog NATO-a pre svega. Ne znam da li shvatate da ce na Kosovu Bondstili da postoji dok god su SAD velika sila. I tako dalje ima jos gomila problema koji se nece skoro resiti.
  Ukoliko to Kosovo bas mora da bude u Srbiji za nas je najbolja opcija nesto tipa Transnjestrija, Abhazija Osetija. Vise i nije moguce bez dozvole za etnicko ciscenje. Nenasilnim metodama naravno. Nesto kao sto su Bugari uradili sa Turcima.

 19. #19
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio Strela
  Ма којих 80-90 шипоса у Парламенту?

  Њих на Косову и Метохији, са држављанством Србије нема више од 800.000 - 900.000, а све оне који су улетели након 1999. године, треба депортовати тамо одакле су дошли тј. у Албанију, Македонију и ЦГ.
  Њих у парламенту не би било више од 20, 25 максимум.

  Зар се не питате зашто већ годинама не пристају на попис?
  Е па зато да би махали цифром од два милиона, јер на бази те цифре сматрају да ће добити државу (и наравно на бази корупције европских и америчких политичара), а најгоре је што неки одавде наседају на те фазоне!
  Upravo ovakav bi bio i moj odgovor...slično k'o i muslimani u BiH. :smile:

 20. #20
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio a33
  eu koja nije za suverenu Srbiju,nije i ne treba biti nesto cemu se sama Srbija treba prikljucivati.
  Koncizan i tačan odgovor. :smile:

 21. #21
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  ............................................
  Poslednji put ažurirao/la SANDRINAbg : 09.08.2007. u 12:40

 22. #22
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  e...
  greshkom ste dopisali par nula

  na kosovu nema vishe od 8-9 hiljada albanaca! 8)

 23. #23
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  :? vi patriote imate specijalne hemijske olovke koje rade na baterije????

  nije ni chudo da ste tako pametni...

 24. #24
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Citat Original postavio crow
  :? vi patriote imate specijalne hemijske olovke koje rade na baterije????

  nije ni chudo da ste tako pametni...
  "Vidjao sam ja u ratu hemijske olovke koje su ljudima odnosile ruke "

 25. #25
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АКО ОДЕ КОСМЕТ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕУ !

  Nastavite da jedete go.vna u miru sami sa sobom...

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. СВИ за КОСМЕТ
  Autor Nixxx u forumu Politika
  Odgovora: 81
  Poslednja poruka: 12.02.2008., 02:13
 2. РАТ ЗА КОСМЕТ ???
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 129
  Poslednja poruka: 18.10.2007., 21:11
 3. Предности и мане уласка у НАТО
  Autor **case-problem**СЛОБОДА u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 17.04.2007., 23:13
 4. Предности и мане уласка у НАТО
  Autor **case-problem**СЛОБОДА u forumu Politika
  Odgovora: 90
  Poslednja poruka: 17.04.2007., 16:31

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •