BEOGRAD - Austrijanac Volfgang Rigler, savetnik u Agenciji za privatizaciju, već pet godina urgira da sve velike poslove privatizacionih savetnika u Srbiji dobiju konsultantske kuće iz njegove zemlje, pre svega "Rajfajzen investment", kompanija u kojoj je Rigler dugo godina bio zaposlen, otkriva Kurir!

- Zahvaljujući vezama sa Riglerom, neke konsultantske kuće i privatizacioni savetnici dobijaju više posla nego ostali. Iako je vrednost projekata relativno mala i kreće se od 100.000 do 200.000 evra, kada jedna kuća dobije većinu projekata, zarada se meri u milionima evra - kaže naš sagovornik. On objašnjava da "projekte za izbor privatizacionog savetnika na tenderima u Agenciji već oko pet godina, koliko je u Centru za tendere, nadzire Austrijanac Rigler, koji je, inače, na platnom spisku Svetske banke jer ona odobrava ta sredstva".
- Zato, uglavnom, austrijski "Rajfajzen investment" dobija tendere. A razlog se može naći i u tome što je Rigler kao savetnik radio u "Rajfajzenu" i što njegova žena i dalje radi u ovoj bečkoj kompaniji - tvrdi naš sagovornik i dodaje da su sve najveće projekte koje finansira Svetska banka dobile austrijske kuće.

Naš insajder naglašava da u Agenciji trenutno imaju donaciju Evropske agencije za rekonstrukciju vrednu oko pet miliona evra, i da će i ta sredstva administrirati Svetska banka. Prema njegovim rečima, preko Riglera se za Austrijance pakuje i posao privatizacionog savetnika u procesu prodaje "Jat - Hoteli Slavija".

AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU: BEZ MAHINACIJA

U Agenciji za privatizaciju, međutim, tvrde da zbog procedure Svetske banke ne može da dođe do mahinacija i zloupotreba u izboru finansijskog savetnika.
- Svih pet članova komisije prvo odvojeno ocenjuju ponude, Agencija sumira rezultate i na sledećem sastanku komisije pozivaju se svi članovi da se izjasne u pogledu svojih ocena ukoliko se pojedinačne ocene članova razlikuju za više od 15 procenata. Izveštaj o ocenjivanju, zajedno sa prispelim ponudama, nakon toga se šalje u Svetsku banku, gde njihovi eksperti proveravaju ispravnost ocena, nakon čega banka daje svoju saglasnost. I tek tada možemo nastaviti sa daljim postupkom - objašnjavaju u ovoj agenciji i dodaju da su veoma zadovoljni saradnjom sa Riglerom. Oni su nam rekli da je Volfgang Rigler angažovan od 1. avgusta 2002. godine i da nije osoba koja donosi odluke, već "daje savete".

- Agencija je odlučila da se ne raspisuje tender za privatizacionog savetnika "Jat hotela", već je konsultantskim kućama uputila dopis da dostave ponude. Od šest firmi, čak četiri konzorcijuma su iz Austrije, iako po pravilima Svetske banke na užu listu komisija može da uvrsti samo dve firme iz iste zemlje - tvrdi izvor Kurira. On podseća da se slična priča već desila pri izboru finansijskog savetnika za privatizaciju IMT, IMR, BPI, poljoprivredna preduzeća "Sava Kovačević", "Agrouniju" i "Napredak", zatim Veterinarski zavod, "Južni Banat" i "Vršačke vinograde", "Litas", "Jelen Do", "Kolubaru gasbeton", "Frikom", "Matroz"...

- Nije sporno da li "Rajfajzen investment" ima reference, jer ih imaju i druge kuće, već to što oni imaju prednost. "Rotšild", velika francuska investiciona banka koja je učestvovala u privatizaciji Mobi 063, više neće da učestvuje na donatorskim tenderima jer im je sumnjivo to što se Rigler nalazi na toj poziciji - dodaje naš insajder.
Zanimljivo je i da je Rigler, nastavlja on, do 2000. godine u Zagrebu bio direktor "Rajfajzen investmenta", ali su hrvatski novinari otkrili da je bio upleten u dve finansijske malverzacije. Po otkrivanju skandala, Rigler je sklonjen na novu funkciju u Uzbekistan!

Kurir je kontaktirao i sa Volfgangom Riglerom, pokušavajući da od njega dobije odgovor na ove optužbe. On nam je, međutim, samo kratko rekao da ne želi ništa da komentariše.
Kurir.