03.08.2007, BEOGRAD
Izvor: PRESS
SRBIJO, POMOZI!

Jana Sotirović (4) od rođenja pati od neizlečive bolesti pluća, a o njoj brine samohrana majka Julija

Četvorogodišnja Jana Sotirović od rođenja boluje od cistične fibroze, teške i neizlečive bolesti. Ova bolest napada pluća i gušteraču, zbog čega ti organi vremenom otkazuju. O maloj Jani brine njena majka Julija Stojšić, koja kaže da su lekovi za obolele od cistične fibroze izuzetno skupi i da ih je moguće nabaviti samo u inostranstvu.

- Jedan od tih lekova košta i do 4.000 evra. I ostali medikamenti su skupi. Za Janine lekove i terapiju mesečno izdvajam najmanje 200 evra - priča Julija Stojšić.

Iako je teško bolesna, Jana je slična njenim vršnjacima. Voli da gleda crtane filmove, ne ispušta lutku iz ruku i obožava da se igra sa drugarima u parku. Jana, međutim, ne ide u obdanište. Devojčica ne sme da jede slatkiše, voće ili povrće, a svakog dana mora da pije lekove i vitamine i da se inhalira.

Kada se u njenom organizmu nagomila sekret, koji ona zbog ove bolesti ne može da izbaci, Jana provede i po dve nedelje mesečno u bolnici na intravenskoj terapiji enzimima. Zbog težine bolesti, devojčica mora da ima stalnu i svakodnevnu brigu, koja podrazumeva poseban režim ishrane, redovno uzimanje lekova, enzima, vitamina i što manji kontakt sa ljudima zbog osetljivosti na viruse.

Svaka pomoć dobro došla

Julija Stojšić kaže da je svesna toga da Jana nikada neće ozdraviti, ali da će uraditi sve što je u njenoj moći da devojčica živi što duže. Pošto nije u mogućnosti da Jani sama obezbedi najbolju negu i lekove, Julija Stojšić apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu Jani. Svi zainteresovani mogu da uplate humanitarni prilog u Unikredit banci, na žiro-račune koji glase na ime Jana Sotirović. Broj deviznog računa je: RS35170001010485200123. Dinarski račun je: 170010104852000-26. Poziv na broj za oba računa je: 2610002715147.

Baš zbog toga, njena majka nije zaposlena. Ona je stalno uz Janu, kako bi joj omogućila normalan život.

- Sve vreme neko mora da pazi na nju, da joj daje lekove i vodi računa šta jede. Bolest je vrlo specifična. Prvo zahvata pluća i gušteraču, ali kasnije i čitav crevni sistem. Najveći problem kod ove bolesti jeste gust, lepljiv i dehidrirani sekret, za koji se vezuju razne bakterije i virusi koji dovode do totalnog kolapsa pluća. Ova gusta sluz dovodi i do potpunog začepljenja kanala koji vodi od gusterače do tankog creva i sprečava izlučivanje enzima koji su potrebni za iskorišćavanje masti, šećera i belančevina iz hrane. Zbog toga oboleli sporo napreduju u težini. Može doći i do pojave dijabetesa, a ova sluz sprečava i normalno funkcionisanje jetre - kaže Julija Stojšić.

Prema njenim rečima, u Srbiji se cističnoj fibrozi posvećuje malo pažnje, iako 200 mališana pati od te bolesti. Oboleli u proseku žive od 15 do 20 godina. Ipak, uz pomoć najsavremenijih lekova, obolelima se može znatno produžiti život.
S. GAVRIĆ

link:http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=17198&sectionId=33

P.S. Ako nije za ovaj forum, molim da se premesti u odgovarajuci. Hvala.