Пар једноставних питања о PHP-у
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Пар једноставних питања о PHP-у

  1. #1
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Пар једноставних питања о PHP-у

    Поздрав!

    Ја сам ево почео да се замлаћујем и php-ом првенствено ради "подршке" мојим десктоп програмима...
    Прво питање на које сам наишао јесте да ли пхп скрипта може вратити резултат? дакле ја је из кода десктоп програма позовем, она се изврши а ја као резултат свог WebRequest-a( који је покренуо извршавање пхп скрипте) добијам WebResponse. Дакле јел може та скрипта да "врати" неки резултат попут функције или не може?
    Пало ми је на памет да из скрипте тај резултат упишем у неки фајл па да онда чита мсадржај фајла преко FTP-а али то неделује "елегантно"...

    ПС. Наслов је у множини јер можда искрсне још неко питање
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan



  2. #2
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    29.11.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    202
    Reputaciona moć
    43

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Par stvari mi nisu najjasnije u tvom pitanju ali cu pokusati da odgovorim.

    Ako hoces da ti skripta odradi neku funkciju i zapise rezultat u fajl procedura je sledeca:
    [php]
    <?php
    $ime_fajla = 'test.txt';
    $promenljiva = $_POST["promenljiva"]; //pokupi podatak koji si poslao sa request-om

    //Sada odradi sa promenljivom sta zelis....

    // Proveri da li fajl u koji upisujes ima potrebne dozvole (writable).
    if (is_writable($ime_fajla)) {

    //Otvori fajl
    if (!$handle = fopen($ime_fajla, 'a')) {
    echo "Ne mogu da otvorim fajl ($ime_fajla)";
    exit;
    }

    // Upisi podatak
    if (fwrite($handle, $promenljiva) === FALSE) {
    echo "Ne mogu upisati u fajl ($ime_fajla)";
    exit;
    }

    echo "Uspesno upisana ($promenljiva) u fajl ($ime_fajla)";

    fclose($handle);

    } else {
    echo "Fajl $ime_fajla nema dozvole za upis (writable)";
    }
    ?>
    [/php]

    Ovo je neki osnovni primer upisa u .txt fajl.

    Tako se radi kada je browser taj koji salje request i php salje response u vidu html-a, odnosno stranice.
    Kod tebe je desktop aplikacija ta koja salje request, ali princip bi trebao da je isti...?

    Ne mora uvek response da bude html ako te to muci. Ja sa desktop aplikacijama i php-om nisam radio tako da ti tu bas ne mogu skroz pomoci.

    Ne znam kako sa svojom aplikacijom pozivas php, da li aplikacija poziva browser koji odradjuje posao ili koristis neke PHP-GTK biblioteke umesto brovsera, ali princip za upisivanje u fajl bi trebao biti isti.

    Takodje, podatke umesto u fajl mozes upisati u bazu. Lakse je za upis, kasnije manipulisanje, a takodje dobijas i na brzini ako se radi o vecoj kolicini podataka.
    Pored baze mozes koristiti i sesije ili kolacice za cuvanje nekih manjih podataka koje treba cesto menjati, brisati itd.

    Sve zavisi od toga sta program treba da radi sa tim podacima i kolika je njihova velicina. Ako bi malo pojasnio sta zelis da napravis mozda bi se pronaslo neko pametnije resenje od upisivanja u fajl pa zatim citanjem preko FTP-a.

    Nadam se da sam bar u necemu pomogao. Poz!

  3. #3
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Да наравн, јеси помогао! Хвала...
    Него кад сам поставио ово питање баш сам тај дан скидао нешто за пхп и за то време читао матурски рад Немање Аврамовића који говори о пхп-у. Па тад нисам схватио да се као резултат враћа уствари текст... Па зато не могу да видим php скрипту у интернет прегледнику. То је оно "server-side језик", тад ми то није било јасно сада јесте

    Ne mora uvek response da bude html ako te to muci. Ja sa desktop aplikacijama i php-om nisam radio tako da ti tu bas ne mogu skroz pomoci.

    Ne znam kako sa svojom aplikacijom pozivas php, da li aplikacija poziva browser koji odradjuje posao ili koristis neke PHP-GTK biblioteke umesto brovsera, ali princip za upisivanje u fajl bi trebao biti isti.
    Био сам мало испробавао( још увек се уходавам) да пошаљем "захтев" са адресом моје скрипте и онда да из програма читам резултат. А резултат је све оно што добијем са echo и printf(), тако да ми је сада то ОК све.

    Што се тиче саме синтаксе, база и осталих "чудеса" за сад иде глатко
    Теби хвала на одговору!
    Узгред, требало ми "log in" за неку малу multiplayer игрицу коју правим.
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  4. #4
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Toxi, gore si pomenuo da li moze serverski php skript da vrati neke rezultate kad ga pozivas iz klijentske desktop ili klijentske web aplikacije, ali da to ne bude samo web strana. Moze naravno, samo treba da napises serverski skript i da gadjas sa cURL -om, kao rezultat dobijas sve ono sto ti serverski skript vraca, zato formatiraj lepo i onda to parsiraj i hvataj sta ti treba.

  5. #5
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Uh majku mu, kako sam izostavio ovaj topik... Ccc, ja otvorim temu i zaboravim da kažem kako stoje stvari...
    To što mi je trebalo jeste da se uradi recimo sledeće: npr.brojač downloada( nije to nego da uprostim objašnjenje) prvo se pozove php skripta ona poveća broj download-a a zatim "preusmeri" web browser na drugu adresu, u ovom slučaju to je lokacija nekog fajla za download.


    Garwor, nisam baš potpuno razumeo šta si pričao, ali sam ipak rešio problem.
    Do sledećeg problema....
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  6. #6
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    cURL je jedan interfejs za komunikaciju sa serverom, nema veze, vazno je da si resio problem.

  7. #7
    Početnik gsorry (avatar)
    Učlanjen
    04.09.2007.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Najelegantnije resenje je XML. Znaci skripta ti kao rezultat vraca podatke u XML-u, ili da ih snimi kao posebnu .xml datoteku ili da ti vrati XML source. A sa XML-om mozes posle da radis sta god pozelis, bez obzira da li koristis web browser ili neku desktop aplikaciju ili skripte na serveru.

  8. #8
    Početnik sreta (avatar)
    Učlanjen
    28.03.2004.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    33
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Пар једноставних питања о PHP-у

    Ljudi da li neko zna gde na netu ima neka besplatna alatka za konvertovanje TTF->PFR?
    Prevrnuh sve, ali nailazim samo na Font Fusion, a na torrentima nema

Slične teme

  1. Питања за радознале
    Autor Bullitt13 u forumu Vojska, policija i avijacija
    Odgovora: 433
    Poslednja poruka: 21.08.2009., 01:09
  2. ТРИ ПИТАЊА
    Autor Marty Misterija u forumu Religija
    Odgovora: 275
    Poslednja poruka: 06.02.2009., 11:57
  3. Десет контролних питања
    Autor Сале! u forumu Religija
    Odgovora: 19
    Poslednja poruka: 15.01.2009., 22:13
  4. Пар питања
    Autor Alekasandar3 u forumu Politika
    Odgovora: 30
    Poslednja poruka: 12.06.2007., 12:13

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •