Deset neugodnih istina o Kosovu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Deset neugodnih istina o Kosovu

 1. #1
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Deset neugodnih istina o Kosovu

  mozda tekst nece izazvati komentare, ali je veoma precizan, ozbiljan i vecinu stvari vidi "pravim" okom

  Deset neugodnih istina o Kosovu
  5. avgust 2007. | Vilijem Montgomeri
  Postoje tri glavne međunarodne sile koje su presudne kad je reč o budućnosti Kosova: Sjedinjene Države, Evropska unija i Rusija. Nijedna od njih tri nema bilo kakav poseban interes na samom Kosovu


  1. Postoje tri glavne međunarodne sile koje su presudne kad je reč o budućnosti Kosova: Sjedinjene Države, Evropska unija i Rusija. Nijedna od njih tri nema bilo kakav poseban interes na samom Kosovu: ne postoje naročito vredni resursi; teritorija nije strateški važna u bilo kom smislu; njena veličina i broj stanovnika čine je irelevantnom u globalnom smislu. Drukčije rečeno, ona nema neposredan uticaj na nacionalnu bezbednost nijednog od glavnih međunarodnih aktera. To bi trebalo da im olakša do dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja, ali je ironijom sudbine tako nešto postalo još teže.

  2. Od tri sile, Sjedinjene Države su jedina sa stečenim interesom. Sjedinjene Države su još davno saopštile svoju želju da prepuste Evropskoj uniji operativni uticaj i kontrolu nad regionom. U isto vreme, Sjedinjene Države najenergičnije insistiraju na donošenju odluke u toku ove godine i jasno su stavile do znanja na najvišem nivou kakva treba da bude odluka. Time su Sjedinjene Države stvorile velika očekivanja u zajednici kosovskih Albanaca, da je nezavinost tu, iza ugla. Ta očekivanja nemoguće je "vratiti nazad u bocu". Stoga su "krizu" na Kosovu bar u značajnom delu stvorile Sjedinjene Države.

  3. Jasan, nedvosmislen pobednik ove međunarodne "igre" jeste Rusija. Ona je već ostvarila svoj glavni cilj, da se ponovo potvrdi na međunarodnoj sceni kao ključni igrač čiji stavovi moraju biti uzeti u obzir. Oni koji su se ponadali da će Putin biti otvoren za kompromise i akcije zbog predsedničkih izbora u Rusiji naredne godine, samo zavaravaju sebe. Rusija će nastaviti da blokira svaku rezoluciju o Kosovu u Savetu bezbednosti UN i primoraće ostale igrače na jedan od dva neprijatna ishoda: ili da prihvate ćorsokak i ne preduzimaju ništa kad je reč o statusu Kosova u bliskoj budućnosti, ili da sastave "koaliciju voljnih" i unilateralno priznaju nezavisnost Kosova. S ruske tačke gledišta, svaki ishod je "pobeda".

  4. Putinov scenario iz snova jeste da Sjedinjene Države uz pomoć brojnih EU/NATO zemalja sastave "koaliciju voljnih" i daju zeleno svetlo kosovskim Albancima da najave referendum o nezavisnosti. To bi značilo da je ova grupa izričito zaobišla Ujedinjene nacije i time postavila presedan koristan za stvar Rusije u Moldaviji i Gruziji. Štaviše, tako nešto ima potencijal da izazove velike pukotine unutar NATO i Evropske unije. Još jednom, kao u Iraku, Sjedinjene Države će biti viđene kao neko ko ignoriše međunarodno pravo. Iako možemo da izaberemo da "krivimo" Rusiju za nasilje koje bi moglo izbiti kao rezultat, činjenica je da će Sjedinjene Države i partneri iz EU nositi opekotine takvog razvoja.

  5. Evropska unija ima potencijalno najviše toga da izgubi. Ona vidi region kao "crnu rupu" unutar svojih prirodnih granica i stoga u poređenju sa ostale dve sile ima najlegitimnije pravo da bude zainteresovana za konačan ishod. Međutim, upadljiva nesloga unutar EU povodom toga kako nastaviti dalje, oslabiće jedinstvo i iznova će pokazati da je EU kao institucija nesposobna da rešava glavna pitanja u sopstvenoj oblasti. Dugoročna istina o EU glasi da kad god se suoči sa kontroverzama, EU neizbežno izabere da ne radi ništa. Glavne snage unutar EU rade sada na tome da dođu do takve vrste ishoda. Njihov poziv na okupljanje jeste potreba da se "održi jedinstvo EU po svaku cenu"!

  6. NATO se, takođe, suočava sa rizikom. Ako kosovski Albanci objave nezavisnost uz podršku "koalicije voljnih", sasvim je izvesno da će kosovski Srbi odbiti da je prihvate i protestovaće kao što su to uradili u Hrvatskoj i Bosni 1991. Biće bez sumnje i "dobrovoljaca" iz Srbije da im pomognu u tome. Tako nešto obuhvatiće i blokadu puteva i uspostavljanje regionalnih kontrola. To će de fakto značiti podelu, ukoliko se odmah ne preduzme kontraakcija. Pitanje je, međutim, koja će snaga biti spremna ili sposobna da to uradi. Jedina vidljiva vojna snage jeste KFOR. Ali, nije jasno hoće li zemlje koje su dale svoje trupe biti spremne da preuzmu takvu odgovornost. Odluka da se to uradi mogla bi lako da izazove ogromnu kontroverzu i da poremeti sam NATO. Nekoliko zemalja koje su dale svoje vojnike mogle bi lako da se povuku i da teret odgovornosti prebace na snage iz "koalicije voljnih". Pošto ulaze u izbornu godinu, pitanje je hoće li Sjedinjene Države želeti da budu uvučene u još jednu potencijalno pogoršanu bezbednosnu situaciju, u kojoj su američki vojnici izloženi značajnoj opasnosti? Izvesno je, takođe, da će kosovski Albanci odgovoriti nasilno na svaku akciju kosovskih Srba koja vodi podeli Kosova.

  7. Odluka predsednika da u Albaniji prvo najavi, a zatim ponovi u Bugarskoj, za vreme poseta ovim zemljama, da se Sjedinjene Države zalažu za nezavisnost Kosova u bliskoj budućnosti imala je kratkotrajan uticaj na albanske lidere, čiji su nervi pred pucanjem, da "ostanu uzdržani" dajući umerene izjave o potrebi da se bude strpljiv. Ali, cena je bila užasno visoka. Praktično, svi ti lideri uhvaćeni su u zamku koju su im nenamerno postavile Sjedinjene Države. Takve umerene izjave su davane, jer su potpuno verovali da će im Sjedinjene Države pomoći da ove godine steknu nezavisnost. Ako je takvo obećanje anulirano, ti lideri će napraviti radikalan otklon prema svojim umerenim pozicijama (i insistirati na aktivnim merama da se ostvari nezavisnost), ili će rizikovati da ih preteknu radikalnije snage na samom Kosovu. Prilično je jasno koji će pravac izabrati.

  8. Glavni međunarodni akteri su sada Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Ukoliko pristanu da se pridruže "koaliciji voljnih" sa Sjedinjenim Državama, kosovski Albanci će dobiti zeleno svetlo da nastave u pravcu nezavisnosti, verovatno u novembru. Ako budu ubeđene da zarad "EU jedinstva" ne priznaju nezavisnost Kosova, a Sjedinjene Države budu potpuno izolovane, teško je zamisliti da će trojka biti u stanju da ide napred. U ovom trenutku, te tri zemlje nameravaju da nastave proces, ali su sve tri izložene pritisku unutar sopstvenih zemalja i same EU.

  9. Najbolji način da se svim Srbima koji žive na Kosovu pruži najbolja moguća šansa (apsolutno bez ikakvih garancija za uspeh) da imaju pristojan život, da očuvaju svoje kulturno, religiozno i etničko nasleđe bio je da u potpunosti prihvate Ahtisarijev plan. Ta prilika je izgubljena. Realnost je takva da budućnost za većinu kosovskih Srba nije sjajna. To je sasvim izvesno za one koji ne žive na severu Kosova.

  10. OVK je formirana kada je nezadovoljstvo miroljubivim pristupom Ibrahima Rugove postalo suviše veliko. Od svog nastanka, OVK je bila pokretačka snaga koja je određivala budućnost Kosova. Svi ćemo mi napraviti veliki grešku ako mislimo da sudbina Kosova počiva isključivo na međunarodnoj zajednici. U određenom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, kosovski Albanci će pitanje statusa staviti u prvi plan na način koji će biti van naše sposobnosti da ga kontrolišemo. Uzimajući u obzir nadogradnju koju je ovo pitanje poprimilo u Srbiji u redovima vlade i većine političkih partija, takođe nećemo biti u stanju da potpuno kontrolišemo kontrareakcije na akcije kosovskih Albanaca. 2. #2
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Ostaje nase...

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "...pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”
  Poruke
  5.404
  Reputaciona moć
  152

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Citat Original postavio Karamazov
  Ostaje nase...
  Ne..ja mislim da ce ga na kraju uzeti Bugari.. :grin:

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Poruke
  170
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Vezivanje Kosova za ugled Rusije bio je odličan trenutni strateški potez Koštunice i na tome mu odajem priznanje iako mrzim tog čoveka iz dna duše.
  Nažalost,ta igra može biti samo kratkoročna i doneti više štete nego korsti. Jer Srbija je okružena sa EU i NATO,a ne sa Rusijom i stvaranje fronta prema našim susedima će dovesti da u skoroj budućnosti Srbija postane izolovano ostrvo i rezervat iz kojeg se nigde neće moći bez vize i 3 kila papira. Zamislite samo kartu Balkana kada Hrvatska,Makedonija i Crna Gora za par godina uđu u EU...

  Njegoš je bio dovoljno mudar državnik da shvati da je Bog visoko,a Rusija daleko. Koštunica nije.

 5. #5
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Opšte poznato je da Ameri na Balkan i ostale zatucane regije u svetu šalju trećerazredne diplomate.

  Pre nego što se "po srpski" oprostio od dužnosti vredjajući ovaj narod, ipak se izlajao kao niko kada je na lukavo pitanje "Da li bi dozvolili Teksasu odvajanje da su ovakve snage tamo" - odgovorio pozitivno. :shock:

  Za "oproštajni govor" u Americi mu neće niko reći ni "t" od "thank you", ali za ovo lukavo pitanje ima da ga FBI i CIA driblaju ko Maradona loptu u šesnaestercu 6. #6
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Izvinjavam se što sam završio sa "KALADONT" pa ne može da se nastavi...

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  24.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Post mortem nihil est
  Poruke
  9.290
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Citat Original postavio Aurora^Borealis
  Vezivanje Kosova za ugled Rusije bio je odličan trenutni strateški potez Koštunice i na tome mu odajem priznanje iako mrzim tog čoveka iz dna duše.
  Nažalost,ta igra može biti samo kratkoročna i doneti više štete nego korsti. Jer Srbija je okružena sa EU i NATO,a ne sa Rusijom i stvaranje fronta prema našim susedima će dovesti da u skoroj budućnosti Srbija postane izolovano ostrvo i rezervat iz kojeg se nigde neće moći bez vize i 3 kila papira. Zamislite samo kartu Balkana kada Hrvatska,Makedonija i Crna Gora za par godina uđu u EU...

  Njegoš je bio dovoljno mudar državnik da shvati da je Bog visoko,a Rusija daleko. Koštunica nije.
  Ko sve citira Njegoša...
  http://www.nostalgija.com/diskusije/album_pic.php?pic_id=382&sid=ca062658d8cd40819d46c0605b76503a
  Poslednji put ažurirao/la Karlito Brigante : 05.08.2007. u 19:49

 8. #8
  Iskusan sevilja (avatar)
  Učlanjen
  04.09.2005.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.147
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Karlito jel ove molbe i pretnje samostalno pises i fotografises?
  poRasan si!

 9. #9
  Ističe se Pijanista (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  и Европа, и Русија, и губернија
  Poruke
  2.680
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Е мој Адеме, зар ти се не чини да Албанце са Косова нико ништа и не пита о Косову. Питају се Руси, САД, ЕУ и Србија...

 10. #10
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Citat Original postavio Pijanista
  Е мој Адеме, зар ти се не чини да Албанце са Косова нико ништа и не пита о Косову. Питају се Руси, САД, ЕУ и Србија...
  ma ja znam odavno da nas niko ne pita, [kada je tebe sef pitao da li moze da...] doduse ni onomad kada sami dodjose, tako da mene to ne brine, vise razmisljam ko je jaci [bilo bi bolje reci reseniji] u ovoj igri, i da li moja strana zeli da pokaze ko je ipak gazda

 11. #11
  Poznat jeremijabg (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  9.528
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  ja se Ademe ISKRENO nadam da cete vise popizdeti i poceti da se rokate sa kforom...a mi da naguzimo vojsku dole i gledamo kako se shibate...mislim,odavno ste im dali kesh za nezavisnost a od toga i dalje samo obecanja...dokle ce prokleti bledoliki da vas prave budalama?!!!

 12. #12
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Citat Original postavio jeremijabg
  ja se Ademe ISKRENO nadam da cete vise popizdeti i poceti da se rokate sa kforom...a mi da naguzimo vojsku dole i gledamo kako se shibate...mislim,odavno ste im dali kesh za nezavisnost a od toga i dalje samo obecanja...dokle ce prokleti bledoliki da vas prave budalama?!!!
  a ja se nadam da necemo popi*deti, zarad naseg dobra a i vaseg

 13. #13
  Poznat jeremijabg (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  9.528
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Deset neugodnih istina o Kosovu

  Citat Original postavio adem_ks
  a ja se nadam da necemo popi*deti, zarad naseg dobra a i vaseg
  samo vi popizdite......mislim,mnogo vas ovi hebu,dokle da slusate lazi...za nas ne brini....zna se kako prolazite bez nato zashtite....

Slične teme

 1. Danas o Kosovu i na Kosovu se desilo sledeće:
  Autor john doe u forumu Politika
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 22.04.2009., 20:51
 2. Deset pitanja
  Autor Gljivica Krmačić u forumu Religija
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 17.01.2009., 00:41
 3. Deset gamerskih zapovesti
  Autor tommy gun u forumu Video igre
  Odgovora: 60
  Poslednja poruka: 08.08.2007., 18:03
 4. DESET UPOLA S LUKOM
  Autor Iron Lord u forumu Politika
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 14.03.2007., 23:08
 5. ISTINA,ISTINA I SAMO ISTINA!!!!!!!!!!!
  Autor Elishabeth u forumu Arhiva
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 27.04.2004., 04:34

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •