Toplica Spasojević, vlasnik kompanije ITM i poslovni čovek za 2006. godinu, ubedljivo vodi u trci za predsednika Privredne komore Srbije, ali je poslednjih dana među privrednicima zavladalo veliko nezadovoljstvo zbog otvorene političke podrške i lobiranja za drugog kandidata, direktora PKB-a Miloša Bugarina.

Naime, kako saznaje Press, iako Spasojević uživa podršku 35 od 43 člana Upravnog odbora PKS, Bugarina je u privrednim krugovima otvoreno podržala Demokratska stranka, koja smatra da funkcija predsednika PKS-a mora da pripadne njoj.

Zanimljivo je da je sednica Upravnog odbora PKS na kojoj je zvanično trebalo da budu predloženi kandidati za predsednika te institucije, a koja je bila zakazana za 19. jul, juče odložena "zbog letnjih odmora i nemogućnosti da se obezbedi kvorum za njenu regularnost". Prethodnih dana četvorica članova najavila su da neće doći na sednicu UO.

- Spasojevića je podržalo i uticajno udruženje "Privrednik", i sve je izgledalo kao da će ovaj izbor proći bez ikakvih problema. Međutim, Bugarina je u privrednim krugovima otvoreno podržao DS, koji smatra da njoj treba da pripadne funkcija predsednika PKS-a. Bugarin je takođe početkom ove nedelje viđen i u Predsedništvu Srbije, gde je opet dobio podršku - tvrde za Press izrevoltirani privrednici.

Unija poslodavaca: Mi smo za Bugarina!

Unija poslodavaca Srbije, organizacija koja broji oko 140.000 članova, saopštila je da će na predstojećim izborima za predsednika PKS-a podržati Miloša Bugarina, generalnog direktora Poljoprivrednog kombinata Beograd. U trci za predsedničko mesto, Izvršni odbor Unije poslodavaca Bugarina je podržao jednoglasno.

Prema njihovim rečima, gotovo je nemoguće da bilo kakva lobiranja promene mišljenje većine u Komori, koja "za predsednika želi uspešnog čoveka koji će ih dostojno reprezentovati u svetu", ali im i te kako smeta mešanje politike u privredu.

Previranja u PKS-u pre nekoliko dana prenela su se i u skupštinske polemike. Naime, poslanici SRS-a optužili su ministra Milana Markovića i DS da pokušavaju da za predsednika PKS-a "nametnu čoveka čije su jedine kvalifikacije rođačke veze sa funkcionerima DS-a"!

Toplica Spasojević nije želeo da govori o lobiranjima i političkim pritiscima, ali nam je rekao da je spreman da preuzme rukovođenje PKS-om i da će za njega svi privrednici, bez obzira na eventualnu političku pripadnost, biti jednaki.

- Moja želja je da budem spona našoj privredi i sa Istokom i sa Zapadom, i mislim da to mogu jer sam dugo radio i u Moskvi, i u Londonu. Takođe, namera mi je da PKS bude servis za sve privrednike koji će moći tu da dođu sa svojim idejama i eventualnim zahtevima. Planiram takođe da budem i veza između Vlade Srbije i naših privrednika - ističe Spasojević za Press.

Inače, odluku UO PKS trebalo bi da potvrdi Skupština komore u septembru, posle čega bi novoizabrani predsednik trebalo i zvanično da preuzme dužnost.
Izvor ''Press''.
Pitanje je da li se Demokratska stranka po nečemu razlikuje od drugih totalitarnih stranaka?!Izgleda da je i njima samo bitno kumuliranje funkcija i otimanje novca preko tih funkcija?