EM ONline

Četvrti dan za redom, vrednsot indeksa najlikvidnijih akcija Belex 15 nastavila je da raste. Današnje povećanje od 0,46 odsto praćeno je velikim prometom AIK banke (AIKB) i preduzeća koja bi uskoro trebalo da očekujemo na listingu Beogradske berze.

Aik banka (AIKB) je treći dan za redom bila najtrgovanija akcija na berzi sa prometom oko 350 miliona dinara. Vrednost akcije je porasla za 2, 49 procenata na 11.519 dinara. Akcija Agrobanke (AGBN) pala je za oko 1,6 odsto. Na kraju trgovanja akcija je vredela 37.286 dinara, a ukupno je ostvaren promet od oko 32 miliona evra.

Pažnju investitora posebno su privukle akcije Soje protein (SJPT) i Energoprojekt holdinga (ENHL), inače hartija za koje se spekulište da bi trebalo uskoro da se pridruže Tigru na A listingu Beogradske berze. Vrednost njihovih akcija skočila je 1,5 odnosno jedan procenat, dok je ukupno trgovno sa 730 odnosno šest hiljada akcija.

Posle jučerašnjeg blagog pada, akcija Komercijalne banke (KMBN) inače hartije sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na berzi, skočila je oko 0,8 procenata. Maksimalana cena akcije u toku trgovanja bila je 126.000 dinara, što je za 30.000 dinara niža cena u odnosu na cenu u aprilu ove godine.

Akcija poljoprivrednog preduzeća Bezdan (BZDN) kojom se trguje metodom preovlađujuće cene skočila je 12 odsto na 700 dinara. Prethodnih dana investitori su trgovali sa ukupno oko 200 hiljada akcija te firme, što je oko pet odsto od ukupnog broja akcija. Rast od oko četiri procenata zabeležila je i akcija Globos osiguranja (GLOS) čija je tržišna kapitalizacija oko četiri milijarde dinara uz odnos tržišne i knjigovodstvene vredsnoti PB od 3,65.

Vrednost akcije građevinskog preduzeća Planum (PLNM) posle jučerašnjeg skoka od deset procenata danas se nije menjala. Beogradska industrija piva (BIPB) spustila se na istorijski minimum od 300 dinara.

Da li je najpametnije ulagati u preduzeca za puteve ili gradjevinske firme.Delboy ocekujem tvoj komentar imas dobre postove na temu berze.