RUSI su, izgleda, baš "zagrizli" za srpsko vazduhoplovstvo. Posle medijskih najava da je "Aeroflot" najozbiljnije zainteresovan za kupovinu "Jat ervejza", na površinu je isplivala i želja najvećeg ruskog i moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" da uskoči na mesto američkog "Dajnkorpa" u izgradnji teretnog terminala u Surčinu.

Predsednik Upravnog odbora Aerodroma "Nikola Tesla" Miodrag Milovanović, naime, potpisao je, još 8. juna, sa Mihailom Vasilenkom, generalnim direktorom "Šeremetjeva" "Protokol o namerama", koji je, tek po povratku u Beograd, predstavio svojim kolegama u odboru. Usledila je burna sednica UO.

- Umesto da se usvoji protokol iz Moskve, Upravni odbor je usvojio zaključak da članovi nisu znali za potpisivanje takvog dokumenta - kaže Jasminko Pozderac, član UO beogradskog aerodroma. - Resorno ministarstvo i Vladu Srbije obavestili smo da smo upoznati sa sadržinom protokola koji je potpisao predsednik UO Milovanović, ali i da imamo ozbiljne zamerke.

Pozderac dodaje da je osnovna zamerka članova ovog tela da "Protokol o namerama" ne može biti dokument u kome se preciziraju konkretni datumi. On dodaje da je sadržina u suprotnosti sa instrukcijom Ministarstva za kapitalne investicije od 24. novembra 2006. godine, u kojoj se Aerodromu "Nikola Tesla" preporučuje da izradi platformu za izbor novog strateškog partnera za izgradnju kargo terminala i pripremi sadržina javnog oglasa.

Upravni odbor Aerodroma, dakle, traži od Vlade instrukcije kako da postupi u slučaju kargo centra - da li će ponovo biti raspisan tender, ili će se ići u direktnu pogodbu sa ruskim partnerom. Resorni ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da je dobio dopis UO.
- Za kargo centar bio je raspisan tender, ali je ta priča završena neuspešno, jer je američki "Dajnkorp", praktično, zahtevao da odstupimo od tenderske dokumentacije, što je, naravno, neprihvatljivo - podseća ministar Ilić. - O daljim aktivnostima oko kargo centra odlučiće Vlada Srbije i već u sredu ćemo oko toga imati konsultacije.

Što se tiče ruskih partnera, tokom posete naših zvaničnika Moskvi, ali i boravka njihove državne i privredne delegcije u Beogradu, razgovaralo se i o kargo centru.

- Predložiću Vladi da se uđe u izgradnju kargo centra - najavljuje Ilić. - Smatram da je bolje da se taj projekat realizuje zajedničkim ulaganjem. S obzirom na to da Aerodrom "Nikola Tesla", zasada, neće ići u privatizaciju, za državu je bolja varijanta da bude suvlasnik teretnog terminala i logističkog centra i tako će Srbija imati najviše koristi. Naravno, na Vladi je da odluči da li će se ići na direktnu pogodbu, ili će biti raspisan tender.

SADRŽINA
PROTOKOLOM o namerama koji su potpisali predsednik Upravnog odbora Aerodroma "Nikola Tesla" i generalni direktor "Šeremetjeva" precizirano je da se 20. juna formira zajednička radna grupa dva aerodroma, koja bi već za 15. avgust pripremila potpisivanje ugovora o zajedničkoj izgradnji kargo centra. Radna grupa, međutim, nije oformljena.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=105973&datum=2007-07-10