Благодатни Огањ
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 80

Tema: Благодатни Огањ

 1. #1
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Благодатни Огањ

  У наше време духовне подивљалости живот људи се ограничава само на земљске интересе. Према свему земаљском, привременом се односе са много труда, испољава се велик интерес и радозналост према свакаквим “новостима”, али савршено није видан интерес међу савременим људима према духовном животу, према испољавању Божије благодати (милости) на грешној земљи.

  И тако, мало коме је познато, а боље је рећи, скоро никоме непознато, за чудесно јављање Благодатног Огња, који се појављује већ дуги низ векова, из године у годину на Велику Суботу на гробу Господњем, у Јерусалиму, на месту погребења и славног Васкрсења Господа нашега Исуса Христа.

  Као подсећање на ту необичну, чудесну појаву ми наводимо истинито сведочанство - извод из писма руске ходочаснице, очевидца појаве Благодатног Огња две године заредом - Марије Павловне Хрешчатицке.

  То писмо је написано о. Николају (Самоукову), јеромонаху Св. Тројицког манастира у Џорданвилу, као одговор на питање које је он поставио............................
  -----------------------------------------------------------------------------------

  Лесненски манастир,30 април 1958 г.Фурке

  Дубокоуважени и драги у Господу оче Николаје, Христос Воскресе!

  “… ако Господ удостоји, доћи ћу у Новодивјејево, и тада нећу закаснити да дођем у Џорданвил, и лично да Вам испричам све, што Вас интересује, док не одговорим на сва питања која ми Ви поставите.

  Сапутница моја била је инокиња (монахиња) Марија Торскаја.

  Пут од Елеона до гроба Господњег прешли смо аутобусом. Време је било лепо. Народа је било небројено - хиљаде. Расположење одушевљено. Нације: Грци, Руси, Јермени, Арапи, Енглези, Американци, Французи, Турци и чак и Јевреји, који нелегално припадају арапској страни. Преовлађују, мислим, Грци и Арапи.

  У храму народ се понаша, са наше тачке посматрања, застрашујуће, јер они тако вичу, скачу и уопште веома галаме. Али са њихове тачке посматрања - ако они себе не буду тако водили (они се тако моле), тада неће сићи Благодатни Огањ.

  Ја сам већ рекла, да се народ избројити не може, ни у храму, ни око храма. Када се појави Патријарх пред Кувуклијом, сав народ потпуно утихне, и до појаве Благодатног Огња - потпуна је тишина.

  На почетку иде крсни ход и то око храма са мноштвом хоругви (црквених застава) три пута и зауставља се (Патријарх - у пуној одећи) пред Кувуклијом. Ту са њега, Патријарха, скидају сву одећу и митру; остаје у подраснику, и турци-каваси, целог од главе до ногу га опипавају, - да виде нема ли код њега било шта запаљиво. То се дешава око 1 часа поподне.

  Ја мислим, да Патријарх очекује Огањ не више од 5-7 минута.

  Прошле године, ја и једна руска ходочасница, која је дошла из Америке, смо детаљно виделе (имале смо веома добро, повољно место) како је танким цик-цаком, као муња, блеснула светлост од горе ка доле, и моментално се појавио Огањ на гробу Господњем, где је размештена вата, која се и запалила од тог Огња.

  Патријарх пали снопове свећа (по 33 у снопу) и предаје одмах даље кроз посебне отворе - рупе, направљене у зидовима, и у трен ока, од једнога ка другоме, Огањ се распростире по свој огромној цркви - доле и горе. У том моменту сва црква дрхти од отргнутих узвика и радости народа.

  Овај Огањ, у току 10 - 15 минута, уопште не пече. Ја лично сам га стављала (целим снопом запаљеним) по осетљивим местима мог тела и нисам осетила њега уопште. А Елеонски монах, отац Сава, (како се он представио) се умивао, водио је Огањ по целом свом лицу, обраслом брадом и брковима - и ни једна влас се није запалила, није планула.

  При толикој маси народа и при таквом мору Огња, ако би то био обичан огањ, неминовно десио би се пожар, а овде из године у годину дешава се једно исто, никада не бива ни најмањег наговештаја пожара.

  Жене не само да улазе у Олтар, већ их још и проводе кроз Царска Врата, јер у то време је толико велика благодат, да она све очишћује и покрива.

  После примања Благодатног Огња, Патријарха, изнемоглог, подижу и носе, јер он својим снагама не може да се креће: очевидно, од великог напрезања на њему се појављују капи зноја, и он потпуно онемоћа, а при том такође кажу, да народ, у екстази, може поцепати са њега сву одежду. Како сам рекла раније, прошле године сам имала веома повољну позицију, изнад, наспрам саме Кувуклије, и ја сам могла да видим веома добро то, што је другима било недоступно, а те године су мене, са инокињом Торском, увели у Олтар, и ту сам веома лепо видела, како су пронели Патријарха право у ризницу, то је било сасвим близу мене.

  Да је овај Огањ необичан, - у то нема никакве сумње.

  Несумњиво Ви сте чули о том чуду, то се десило осамстотих година, када неправославни нису хтели да пусте Православне (Патријарха) у храм и у Кувуклију, са циљем да сами овладају Благодатним Огњем и затворили су храм и поставили стражу, да Православни не могу да уђу у храм; и Патријарх са народом стајао је напољу, молио се и плакао.

  И у трену, када су неправославни очекивали огањ на гробу Господњем, напољу, где су стајали Православни, расцепио се уз силан пуцањ камени стуб - и отуда је изашао Благодатни огањ, који су моментално сви прихватили.

  А један турчин, имеђу великих старешина, викнуо је: “Силан је Бог Хришћански, и ја сам хришћанин”, и ту су га турци одмах убили.

  Од тада нико више од неправославних није се усудио да посегне за Благодатним Огњем.

  Тако тај стуб и сада стоји расцепљен и чађав од огња за поуку свима, и сви, ко год пролази, целивају га.

  Можда Вам у журби нисам све написала сасвим разумљиво, али када дођем, све ћу Вам испричати лично, а до тада на овоме ћу завршити.  Молим Ваше свете молитве за мене грешну.
  Са љубављу у Христу,
  М. Хрешчатицкаја 2. #2
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Благодатни Огањ Велике Суботе
  Из писма схимонаха о. Никодима


  Руски схимонах о. Никодим са Св. Горе Атонске, посетивши Јерусалим 1958 године, чудесно описује у свом писму то необично славље, које је он посматрао својим очима за време примања Благодатног Огња.

  На Велику Суботу, око 12 часова дању, ја, грешни схимонах Никодим, имао сам част да идем из Олтара Храма Васкрсења Христовог иза Патријарха у крсном ходу у кретању око храма, три пута око Свете Капела Кувуклије, и да видим то, што се ретко коме даје да види у Живоносном Гробу.

  После трећег проласка око храма, Патријарх (Православни Грчки Јерусалимски) стао је пред закључаним и запечаћеним вратима у Гроб Господњи (ја сам ту стајао са десне стране код свећњака испред Кувуклије, недалеко, на два корака од Патријарха)

  Патријарха су овде свлачили до подрасника: са њега су скинули митру, сакос и омофор.

  Полиција и власти су прегледали Патријарха, потом су откинули траке са печатима са двери Капеле (Кувуклије), и пустили су Патријарха унутар Капеле. Заједно са православним грчким Патријархом пустили су и јерменског Патријарха (јерменски Патријарх није учествовао у крсном ходу, већ је стојао са својим народом са леве стране Кувуклије).

  И још неке су пустили унутар Капеле: то су ти свештенослужитељи, који на знак Патријархов гасе Благодатни Огањ на гробној плочи Живоносног Гроба и склањају са Гроба све, што је било припремљено за примање Благодатног Огња.

  Када су арапи из полиције, одређени за изношење обојице Патријараха са Благодатним Огњем, ушли у унутрашњост Капеле, за њима су затворили двери.

  Како сви знамо, у Капели постоје два одељења: Параклис Анђела и сам Живоносни Гроб Господњи - пећина.

  У унутрашњост пећине Гроба улази сам Православни Грчки Патријарх, а остали, са полицијом и јерменским Патријархом, остају у Параклису Анђела и чекају ћутке.

  Двери Капеле су затворили, сви су заћутали, и зацарила се у целом Храму Васкрсења Христовог гробна тишина: сви богомољци у тишини чекају од Господа “Благодатни Огањ”.

  Треба рећи да се приликом припремања гроба Господњег у Кувуклији: на Велики Петак увече, сав огањ у целом Храму и у Капели гаси под контролом полиције.

  На средину гробне плоче Живоносног Гроба се ставља кандило на постољу, напуњено уљем и са фитиљем у пловку, припремљено, али без огња.

  По крајевима гробне плоче у круг се полаже трака и по свој гробној плочи размештају се комадићи вате. Тако припремљена, по прегледу полиције, Кувуклија се затвара и запечаћује. Запечаћени Гроб Господњи је у миру до Велике Суботе, када се Патријарх пушта у пећину гробне плоче Спаситеља, због примања Благодатног Огња.

  И ево Велике Суботе, Патријарха су пустили у пећину Живоносног Гроба и двери за њим су затворене. Тишина је апсолутна…

  У самој Пећини је тамно и Патријарх се сам тамо у тишини моли Спаситељу… некада десет минута, некада и дуже. У моје време требало је чекати 15 минута… И одједном у тами на гробној плочи Живоносног Гроба, - просипају се, као светло плави - светлећи бисери, умножавају се, претварајући се у затворено-плави огањ, од ког се запали припремљена вата, трака и кандило: све се претвара у пламен “Благодатног Огња”…

  Патријарх сместа пали своја два снопа свећа и излази у Параклис Анђела, даје јерменском Патријарху да запали своје свеће, после чега оба Патријарха подају кроз овални прозорчић ”Благодатни Огањ” богомољцима.

  При појави “Небеског Огња”, као ударац грома ствара се бука и јека радости и усхићења, по великом пространству Храма Васкрсења Христовог ….

  Затим гасе на гробној плочи Гроба Господњег Oгањ (он тамо не пече), узимају, гореће, запаљено кандило и вату са траком.

  Два арапина-полицајца на раменима износе из Кувуклије Блаженејшег Патријарха, кога придржавају свештенослужитељи и брзо га носе у олтар Храма Васкрсења Христовог.

  А испред Патријарха иде један свештенослужитељ са горећим кандилом. Све је то тако брзо, да само малобројни у Кувуклији (Капели) при изношењу Патријарха, могу да запале своје свеће. Ја такође нисам успео, али потрудио сам се да се примакнем гомили народа и у стопу за Патријархом прошао сам у олтар где сам и запалио свој сноп свећа од “Благодатног Огња” из руку самога Патријарха.  Схимонах Никодим, Света Гора Атонска.

  (извод из писма грчког Архимандрита о. Кириакос,
  Чувара Гроба Господњег у Светом Јерусалиму о појави “Благодатног Огња”).  ..........…а што се тиче Благодатног Огња, нико други нема права да буде у исто време са Блаженејшим Патријархом унутар пећине Гроба Господњег, осим епископа јерменског и он може бити само у Параклису Анђела.

  Једино сам Патријарх Јерусалимски улази у унутрашњост пећине, у којој се налази Живоносни Гроб.

  Пре неколико векова, су Јермени успели да омету Православне да приме “Свети Огањ” у пећини Гроба. Тада православнима уопште нису допустили да уђу унутар Храма Васкрсења Христовог и они су били принуђени да стоје у дворишту. После неког времена, када су се патријарх и народ молили у дворишту Храма, Огањ је изашао из стуба, који је поред улазних врата. А Јермени нису дочекали ништа .

  Од тада нас више нису терали од Живоносног Гроба. Овај стуб до данашњег дана стоји напрснут и поцрнео.


  Архимандрит о. Кириакос (подпис)
  (Чувар Живоносног Гроба Господњег),
  Св Јерусалим, 10. 2. 1960.

 3. #3
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Hm, ma ovo se u foto-šopu odradi za par minuta...kakav oganj bre, kakvi bakrači...

 4. #4
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio Šakal
  Hm, ma ovo se u foto-šopu odradi za par minuta...kakav oganj bre, kakvi bakrači...
  Бих, Видех Снимих!
  А ти лажи себе и даље!


 5. #5
  Zainteresovan član Indigo71 (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  314
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Bogami ćeš ti ovde malo da se pomučiš vidim ja ...

 6. #6
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Hm, e a koji si ti na ovoj fotki...a?

 7. #7
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ
 8. #8
  Aktivan član darkoje (avatar)
  Učlanjen
  09.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  svuda je zemlja gospodnja
  Poruke
  1.398
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  е тако брате

 9. #9
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ


 10. #10
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Гетсиманија..мјесто гдје је Господ много пута долазио и молио се, овдје је Господ и ухваћен уочи петка, а маслине које видимо су старе преко 2000 година


 11. #11
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Црква Рођења Христовог, Витлејем


 12. #12
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Још Благодатног Огња!
 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  dušane.......koliko je koštao put preko dobročinstva?......... koji iznos je u pitanju?

 14. #14

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Blagodatni Oganj je pojava koju je mnogo teze lazirati nego prihvatiti da dolazi od Boga. Tu su Muslimani, Jevreji, Monofiziti...i svi bi vrlo voleli da uhvate pravoslavnog patrijarha u prevari. Ja eto biram da verujem u jednostavniju stvar: plamen je na neki nacin potvrda istinitosti pravoslavlja (mada nasa vera ne treba da se zasniva na cudima).

 15. #15
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  komentari na slike
  (kakav bre fotosop )

  1. slika - neko je koristio opciju Slow Sync na fotoaparatu
  2. slika - sta se tamo vidi?
  3. slika - vidimo jednu pukotinu, sta sa tim?
  4. slika - gomila ljudi, sta sa tim?
  5. slika - gomila ljudi, sta sa tim?
  6. slika - jos ljudi....sta sa tim?
  7. slika - duza ekspozicija, efekat svetlosti se moze dobiti na jedno 100 nacina
  8. slika - basta. sta sa tIm? (da imaju 2000 godina izgledali bi mnogo drugacije)
  9, 10, 11. - opet, malo produzena ekspozicija.
  sta s tim?
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 16. #16
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  a ja slikao andjela


  nema fotosopa ni malo.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 17. #17
  Zainteresovan član Indigo71 (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  314
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Obere, reci anđelu da mora da skine koji kilogram.

 18. #18
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  eh..ovi moderni andjeli, cocacola, hambugreri, cipsovi....
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 19. #19
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio moonja
  dušane.......koliko je koštao put preko dobročinstva?......... koji iznos je u pitanju?
  Нисам са доброчинством ишао, него преко Цркве и "ГПР" приватне агенције из Београда!
  Свако добро!

  "Нека умукну јеретици против Свете деве, чисте Невесте Христове, то јест, матере наше Свете Цркве, јер синови њени чувају веру по прејемству од својих Светих Отаца, то јест, од Светих Апостола...
  Будите и ви синови Апостола и предајте ово учење и својој деци...

  Свети Епифаније Кипарски


  "Притом, једино желим и савјетујем, јеретицима као јеретицима не треба помагати на подршку њиховог безумног вјеровања, него ту треба бити оштар и непомирљив.
  Јер ја не називам љубављу, него човјекомржњом и отпадањем од Божанске љубави
  кад неко потпомаже јеретичку заблуду, на већу пропаст оних људи који се држе те заблуде."

  Свети Максим Исповедник

 20. #20
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio All u need is love
  Blagodatni Oganj je pojava koju je mnogo teze lazirati nego prihvatiti da dolazi od Boga. Tu su Muslimani, Jevreji, Monofiziti...i svi bi vrlo voleli da uhvate pravoslavnog patrijarha u prevari. Ja eto biram da verujem u jednostavniju stvar: plamen je na neki nacin potvrda istinitosti pravoslavlja (mada nasa vera ne treba da se zasniva na cudima).
  Наша Православна вера, има чуда као дан данас, баш као доказ пред разним јересима и сектама!

 21. #21
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  c,c,c,c
  citiras citiras, a podmeces fotografije....
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 22. #22
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio Obersturmfuehrer
  komentari na slike
  (kakav bre fotosop )

  1. slika - neko je koristio opciju Slow Sync na fotoaparatu
  2. slika - sta se tamo vidi?
  3. slika - vidimo jednu pukotinu, sta sa tim?
  4. slika - gomila ljudi, sta sa tim?
  5. slika - gomila ljudi, sta sa tim?
  6. slika - jos ljudi....sta sa tim?
  7. slika - duza ekspozicija, efekat svetlosti se moze dobiti na jedno 100 nacina
  8. slika - basta. sta sa tIm? (da imaju 2000 godina izgledali bi mnogo drugacije)
  9, 10, 11. - opet, malo produzena ekspozicija.
  sta s tim?
  Обере сељоберу!Како само сереш, ја сам га ВИДЕО!!!
  Никакав апарат, ЈА!
  Зато сељоберу,

 23. #23
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio Obersturmfuehrer
  c,c,c,c
  citiras citiras, a podmeces fotografije....
  Немој да сереш, какво подметање, Православци се никада са тим нису бавили!

 24. #24
  Zainteresovan član Душан (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2007.
  Lokacija
  У Србији бре!
  Poruke
  378
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  "Нека умукну јеретици против Свете деве, чисте Невесте Христове, то јест, матере наше Свете Цркве, јер синови њени чувају веру по прејемству од својих Светих Отаца, то јест, од Светих Апостола...
  Будите и ви синови Апостола и предајте ово учење и својој деци...

  Свети Епифаније Кипарски


  "Притом, једино желим и савјетујем, јеретицима као јеретицима не треба помагати на подршку њиховог безумног вјеровања, него ту треба бити оштар и непомирљив.
  Јер ја не називам љубављу, него човјекомржњом и отпадањем од Божанске љубави
  кад неко потпомаже јеретичку заблуду, на већу пропаст оних људи који се држе те заблуде."

  Свети Максим Исповедник

 25. #25
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Благодатни Огањ

  Citat Original postavio Душан
  Обере сељоберу!Како само сереш, ја сам га ВИДЕО!!!
  Никакав апарат, ЈА!
  Зато сељоберу,
  ili si samo zeleo da ga vidis, pa ti se ucinilo?
  kao sto to isto vidis na onim slikama sto si poslao?
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •