ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  04.07.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Slavic Serbia
  Poruke
  1.139
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ

  Вероватно је на хиљаде сајтова и тема о римским и турским насељима на простору Србије али су запостављена писања о томе каква су била стара словенска села и градови из грађевинског, гео-политичког или уметничког угла.

  Разлог је наравно тај што су све набројане ствари код Словена биле далеко запостављеније него код Римљана и то што су Словени били номадски народ дуго, дуго, но то не умањује значај да о насељима највећег народа европе чијег смо ми део пишемо...

  О ФРАНСИСУ КОНТУ
  АУТОРУ ДЕЛА "SLOVENI I-II
  Nastanak i razvoj slovenskih civilizacija u Evropi"  Najstarija slovenska naselja, slabije proucena u Jugoslaviji, na primer, našla su potporu u dostig­nucima u poljskoj, ceškoj i sovjetskoj arheologiji i istoriji. Bogat etnografski materijal srpskog društva pružio je podlo­gu za istraživanja pojava u drugim zemljama, koje ne raspo­lažu slicnim svedocanstvima.

  пе ево...

  Zaslon - Sabac
  Tokom srednjeg veka, na mestu današnjeg Šapca postojalo je slovensko naselje pod imenom Zaslon, što je označavalo nekakav breg, uzvišenje, ili zaklon od vodenih nepogoda. Postojanje ovog naselja zabeleženo je u dubrovačkim spisima iz 1454. godine .


  Slovenska naselja V-VIII veka u Bačkoj i Banatu
  Stanko Trifunović
  Muzej Vojvodine, Novi Sad, Srbija


  Horgoš - "Stub 76"
  Lokalitet se nalazi u ataru Horgoša, severozapadno od naselja, udaljen oko 1 km od jugoslovensko-mađarske granice, na obali presahlog vodotoka koji je isticao iz jezerca Madaraš sa mađarske strane.
  Iz druge faze do sada je istraženo pet kuća koje su relativno ujednačenih osnova. Takođe su poluzemunice, ukopane 0,70 do 1 m, dimenzija oko 2,40x2,40 m. U jednom slučaju ukop je nešto manji, 2x1,80 m, a sa zapadne strane je verovatno postojala neka vrsta zaklona lučne osnove.

  Gunaroš - "Poljoprivredno dobro Pobeda"
  Lokalitet se nalazi u ataru sela Gunaroš, u blizini Ade. Sondažnim iskopavanjima istražena je jedna poluzemunica dimenzija 2,50x1,80 m, ukopana oko 0,80 m. U jednom uglu sačuvani su ostaci zemljane kalotaste peći.

  Kolut - "Ritska dolina"
  Ovaj arheološki lokalitet nalazi se na obali širokog ritskog pojasa uz Dunav, na 3 do 4 km od jugoslovensko-mađarske granice. Jedna od dve kuće istražene 1994. godine, sondažnim arheološkim iskopavanjima, bila je pravougaona, nadzemna, dimenzija 6,40x4 m a nalazila se skoro na samoj sadašnjoj površini tla. Sudeći prema većoj količini lepa sa otiscima pruća, a bez tragova stubova, kuća je bila građena kao daščara. To potvrđuju i nalazi gvozdenix klinova i klanfi. Objekat je imao dva ognjišta, jedno unutar kuće, a drugo uz južni zid, sa spoljne strane.

  Turija - "Podbara"
  Lokalitet se nalazi u ataru Turije kod Srbobrana, na gredi u ritskom pojasu zvanom Podbara. Sondažnim arheološkim iskopavanjima otkrivena je jedna poluzemunica, ukopana 1 m, dimenzija 3,70x3,20 m. Na dnu ukopa uočene su jame od dva drvena stuba. U objektu nije bilo tragova ognjišta ili peći.
  Padej - "Višnjevača"
  Nalazište Višnjevača smešteno je u ataru sela Padeja, na gredi u ritskom pojasu oko ušća reke Zlatice u Tisu. Na ovom višeslojnom lokalitetu do sada je sondažnim istraživanjima u sloju VI-VII veka otkrivena jedna zemunica, kao i deo površinskog kopa lesnog zemljišta. Zemunica je bila građena od dve međusobno spojene prostorije dimenzija 5,80x2,50 m i 2,50x2,50 m.

  Uopšte uzevši, sama staništa su uglavnom ukopana od 0,70 do 1,90 m, a ređe se javljaju i nadzemne kuće. Ukopane kuće su uglavnom pravougaone i kvadratne osnove, dimenzija od 2,20x1,80 m do 7,50x2,40 m. Obično imaju jednu prostoriju osim u ređim slučajevima, gde je sigurno postojanje dve stambene prostorije. U retkim slučajevima zabeleženo je postojanje po jednog stuba na dvema paralelnim stranama, što omogućava idealnu rekonstrukciju kuće sa krovom na dve vode. Nadzemne kuće su pravougaone, većih dimenzija nego ukopane, a moguće je da su imale po dve prostorije. Spremanje hrane van same kuće, kao i korišćenje nekih kuća samo tokom toplog perioda godine, objašnjava postojanje objekata bez peći i ognjišta. Kao grejni objekti u upotrebi su ovalna vatrišta, prečnika oko 0,70 m i zemljane kalotaste peći prečnika oko 1 m, koji se mogu nalaziti u uglu ili uz jedan od zidova kuće. Neka staništa su u svom sastavu imala trap kao ekonomsku prostoriju. Katkada se u kućama držao veliki delimično ukopan lonac, koji je mogao služiti za čuvanje manje kvarljivih namirnica. Trapovi se nekada nalaze u neposrednoj blizini kuće.

  Organizacija naselja, zbog malih iskopanih površina, za sada se može delimično sagledati samo u Horgošu. Tu je u jednoj od faza, verovatno srednjoj, potvrđeno postojanje jasno odvojenog stambenog i dela naselja u kome se možda odvijala neka vrsta društvenog života. U tom delu istražena je jedna pravougaona kula i deo objekta kružne osnove, za sada nejasne namene. Oko kule i kružnog objekta postojao je relativno veliki prazan prostor do stambenog dela, koga su činile kuće u nizu, orijentisane kao kula, a sve zajedno prati topografsku logiku samog terena. 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  04.07.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Slavic Serbia
  Poruke
  1.139
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ


 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  04.07.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Slavic Serbia
  Poruke
  1.139
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: ОСТАЦИ СТАРИХ СЛОВЕНСКИХ НАСЕЉА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ

  наставиће се...
  Poslednji put ažurirao/la Slavic Land : 05.07.2007. u 14:05

Slične teme

 1. Поносно из Србије
  Autor Tara9184 u forumu Politika
  Odgovora: 87
  Poslednja poruka: 12.03.2009., 12:14
 2. Две Србије
  Autor AAPL u forumu Politika
  Odgovora: 54
  Poslednja poruka: 24.02.2008., 05:01
 3. Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 18.07.2007., 10:51
 4. ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ
  Autor L.1 u forumu Politika
  Odgovora: 169
  Poslednja poruka: 01.06.2006., 16:09
 5. КРОАТИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
  Autor Pobunjenik u forumu Politika
  Odgovora: 130
  Poslednja poruka: 10.12.2005., 17:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •