Molim pomoc
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Molim pomoc

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  08.03.2007.
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Molim pomoc

  Moze li mi neko pomoci,objasniti mi ili me uputiti,gdje i kako da nadjem podatke o porijeklu prezimena Vulin?! Unaprijed zahvalan za bilo kakvu pomoc 2. #2
  Početnik Donald (avatar)
  Učlanjen
  29.06.2007.
  Poruke
  0
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Molim pomoc

  Vulin
  Iz Gilonga u Australiji piše nam g-đa Boja Bojanić i pita za svoje devojačko prezime Vulin. Koliko zna, prema porodičnom predanju – Vulini su se doselili kao tri brata sa porodicama i to pre turskih osvajanja u oblast između Ključa i Banje Luke. Jedan se nastanio na Crni Vrh, drugi na Manjaču i treći na Kuk. Smatra se da su braća doseljena odnekud iz Crne Gore. Ne zna se da li su tada imali ovo prezime i kad su ga dobili ali, sa sigurnošću, tvrdi da ono nije menjano. Krsno ime porodice Vulin je "Sveti Mihajlo, 12. oktombar" – kako piše g-đa Bojanić. 12–og oktobra (po starom kalendaru 29. septembra) je, međutim, praznik Sv. Kirijaka Otšelnika, pobožnog hrišćanina koji je, kao mladić, bez znanja roditelja, otišao (otud mu nadimak) iz Kartagine u Severnoj Africi u Svetu zemlju (Palestinu), i tu doživeo duboku starost (umro je 557. godine). Ovaj blagdan je krsna slava nekih srpskih familija ali je, u narodu, mnogo poznatiji kao "Miholjdan" iako istorija hrišćanstva ne ne daje osnova da se povezuje sa Arhanđelom Mihailom, koji se praznuje 21. novembra, takođe kao krsno ime, i to daleko mnogobrojnijih porodica. Čitateljka, dalje, navodi da Vulina danas ima u Bosni, Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj a eto, naravno, i u Australiji.
  P. Rađenović beleži Vuline nakon I svetskog rata u Rašinovcu kod Petrovca (Bjelajsko polje). Kaže da su se doselili pre jednog i po veka (što bi značilo oko 1770. godine) i da "ne znaju oklen su došli". Odatle su, kako beleži isti autor, doseljeni u Kolunić krajem XIX veka. Slave, zaista, "Mijoljdan".
  U Pounju, u selo Gornji Bušević, Vulini su doseljeni iz Bjelajskog Polja u prvoj polovini 19. veka. Takođe slave Miholjdan. Istog su porekla i sa istom slavom i Vulini u selu Gudavac u Pounju. I na obroncima Grmeča, u selu Donjoj Suvaji, bila je jedna porodica ovog prezimena poreklom iz Bjelajskog Polja kao i dve prethodne a i u Ćoralićima, takođe u ovoj oblasti, Vulini su se doseli iz Polja (misli se na Bjelajsko) i to "prije Bune" (1875. godine). Slava: Miholjdan.
  M. Karanović kaže da su Vulini u Pounju deo jedne mnogo šire grupacije srodnih porodica u ovoj oblasti. Još dodaje da je to starinačka skupina familija: Ivančević, Dakić, Kenjalo i Vulin. Početkom 20. veka bilo ih je nastanjenih u 118 kuća sa 9 različitih prezimena i to: Dakića u 38 domaćinstava u 8 naselja; Kenjala 34 u 12 naselja, Ivančevića 15 u 3 naselja, Vulina 8 u 4 naselja, Ćopića 13 u 5 naselja, Mirića 2 u 2 naselja, Beuka 2, Radusina 5 i Ilića–Bekeza 3 kuće u po jednom naselju. "Svi su, vele, 'jedno', pa su se nekako razrodili i slave retku slavu Miholjdan."
  Dalje poreklo Vulina je dosta tamno, ali ne i nemoguće otkriti, upravo zbog ove slave, Miholjdana, koja se vezuje za neka određena područja idući na jug od Bosanske krajine koju nastanjuju Vulini i njima srodne familije. To zahteva mnogo više prostora i vremena za preciznije lociranje, pa vas molimo da nam se posebno javite na našu adresu kako bismo se dogovorili o eventualnom nastavku istraživanja vašeg porekla.
  Inače, poreklo prezimena nije teško rastumačiti. Zapravo samo se kazuje. U nauci se taj tip, stručno naziva "patronimički" a nastao je prema pretku kome je bilo "ime od milja" Vule/Vula/Vulo ali tek od XV veka kad je u osnovnom imenu od koga je izvedeno, "Vlúk" (sa tvrdim poluglasom iza "l") tj. Vuk, ranije "lú" pocelo da prelazi u "u". Kod Bugara se ova ista reč za vuka, i ime koje se davalo sa zaštitnom funkcijom (kako to i sâm Vuk Karadžić objašnjava u svom "Srpskom rječniku"), zadržala u tom obliku, kod Čeha i Slovaka je izostavljen poluglas dok se kod Rusa menjala u Volk, a kod Poljaka u NJlk, s što je tu izgovor l bliži u.

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  13.12.2007.
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Molim pomoc

  Ja sam Milan Šarić rođen 1943 god u selu Šarići u Istri (sada Hrvatska).
  Već nekoliko godina radim na prikupljanju podataka svojih predaka i nedavno pronašao u crkvenim knjigama rođenih za selo Šariće (Istria) godine 1762 rođen Martin Sarich-Vulin.
  U knjigama je vidljivo kako su se neka njegova djeca registrirala i bila krštena Vulin, neka Ulin, neka Ulina bez Sarich. Tek negdje 1860 godine počelo se pisati slovo Š i ć i tako od tada smo upisivani kao Šarić (bez -Vulin, Ulin, Ulina).Od tog Martina Sarich-Vulin i ja potječem i još dan danas ja i moja rodbina imamo obiteljski nadimak Ulin.
  Govori se da je nekad odavna iz Dalmacije došao u ovu okolicu Istre neki Šarić i bio sluga kod neke obitelji i da je kasnije oženio kčerku svog gospodara i imao nekoliko sinova od kojih je nastalo u Istri selo Šarići koje se sastoji od oko 20 obiteljskih kuća. Svima nam je prezime Šarić ali neki imamo nadimak Ulin, neki Malfat, neki Grgača koji su se nekad
  i upisivali u knjige a danas ne ali još uvjek poznati smo po nadimku od koje grane potječemo.
  Mene interesira i želim saznati odakle su bili roditelji i praroditelji Martina Sarich-Vulin
  i odakle su došli. Ako netko ima ima informacije koje bi mi pomogle molim javite mi se.
  Hvala
  Milan Šarić
  Mississauga, Ontario, Canada
  milan.saric@rogers.com

Slične teme

 1. Molim, ali molim Vas za pomoć!
  Autor Stars111 u forumu Web dizajn
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 24.03.2008., 11:39
 2. Molim za pomoc
  Autor Achilles u forumu Hardver
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 19.11.2005., 01:51
 3. Pomoc molim vas...
  Autor Milos87 u forumu Azija, Afrika i Australija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 19.01.2005., 13:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •