27. ožujka - Haško tužiteljstvo objavilo je stenograme kojima će na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pokušati dokazati da su zločini počinjeni u Oluji dio smišljenoga zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao tadašnji državni vrh.

Među ključnim argumentima su stenogrami razgovora predsjednika Franje Tuđmana s generalima i najbližim suradnicima poput Gojka Šuška, Hrvoja Šarinića i Nikice Valentića. Tužiteljstvo objašnjava da su hrvatske "psihološke operacije" bile istodobno pozivanje Srba na ostanak kako bi se stvorio privid zaštite ljudskih prava te upozoravanje na moguće puteve napuštanja tog teritorija. Tu tezu potkrepljuje citatima iz "predsjedničkih transkripata". Tužiteljstvo piše da su nakon ulaska na područje oslobođeno Olujom hrvatske snage strogo ograničile kretanje međunarodnih promatrača i započele su "sustavno paljenje i pljačkanje srpske imovine te ubijanje širokih razmjera malobrojnih Srba koji su ostali". Sve su to, prema mišljenju tužiteljstva, proveli Gotovina, Čermak i Markač, uz Tuđmana, Šuška, Janka Bobetka i Zvonimira Červenka te ostale koji su djelovali na terenu.

Ključni dokument je transkript s Brijuna, inače već korišten na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u kojem šest dana uoči Oluje Tuđman kaže kako je "važno da civili krenu i onda će ih vojska slijediti" te kako "treba nanijeti takve udarce da Srbi praktički nestanu", "civilima treba ostaviti prolaz, a putem proglasa im kao jamčiti građanska prava". Tužiteljstvo upotrebljava i desetak transkripata razgovora predsjednika Tuđmana nakon Oluje, u kojima se naglašava postizanje etničke homogenosti Hrvatske jer je srpski problem riješen.

Citira se i Hrvoje Šarinić kad je, komentirajući stanje u zapadnoj Slavoniji nakon Bljeska, kazao kako treba izvući inspiraciju iz stanja u zapadnoj Slavoniji jer je "to za nas bilo vrlo pozitivno jer se nitko nije vratio". Šarinić je za HTV izjavio da su izjave izvađene iz konteksta.

U dijelu optužnice koja se odnosi na individualne odgovornosti Gotovine, Čermaka i Markača navodi se da su u zonama svojeg djelovanja imali punu kontrolu, da su mogli spriječiti zločine i kazniti počinitelje, ali su to odbijali učiniti. Tužiteljstvo ove optužbe potkrepljuje transkriptima, zapovijedima i izvješćima te ne navodi tko će biti svjedoci optužbe.

Sljedeće ročište u predmetu održat će se 3. travnja. Pred početak suđenja, 27. travnja, održat će se posljednje predraspravno ročište. Suđenje počinje 7. svibnja.