Otac ministra Vuka Jeremića juče za Kurir nagovestio da mu se sin u mladosti možda ipak bio učlanio u partiju Slobodana Miloševića

BEOGRAD - Priče da je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije i doskora savetnik predsednika Republike i DS Borisa Tadića, u mladosti bio član Socijalističke partije Srbije, izgleda da su tačne. To je indirektno za naš list potvrdio i ministrov otac Mihajlo Jeremić, koji je inače svojevremeno bio generalni direktor "Jugopetrola".

- Pravo da vam kažem, ne mogu da tvrdim da Vuk nije bio u SPS kao omladinac. A i ne vidim što je to važno? - rekao nam je stariji Jeremić odgovarajući na pitanje da li je tačno da je njegov sin bio u stranci Slobodana Miloševića.

Mihajlo Jeremić je objasnio da je Vuk na školovanje u London otišao 1992. godine, sa svojih sedamnaest godina.
- Kad je mogao da se učlani? Ali, znate šta, ja sam otišao 1990. godine iz zemlje. Otkud ja znam šta je sve klinac radio dok je bio van kontrole - šaljivo će ministrov otac.

Podsetimo, lider socijalista Ivica Dačić u intervjuu Kuriru rekao je da je među ministrima demokratske vlade koji su bili bliski socijalistima i Vuk Jeremić, ali da za njegovo članstvo u SPS nema materijalnih dokaza. Isto je Kuriru potvrdio i bivši funkcioner SPS Uroš Šuvaković.

- Poznata mi je priča da je Vuk Jeremić bio član naše stranke. Ali, nije on bio ni u kakvim stranačkim organima mladih socijalista. Ko to sad može izričito da tvrdi kad je SPS u to vreme imao pola miliona članova - kaže Šuvaković.

Milisav Petronijević, predsednik Gradskog odbora SPS u Beogradu, takođe kaže da mu je poznato da se ime ministra spoljnih poslova nalazilo u stranačkim arhivama, ali da su one zapaljene 5. oktobra.
- Sedište SPS u kome se nalazila evidencija o članstvu na Studentskom trgu u Beogradu demonstranti su opljačkali i zapalili 5. oktobra 2000. godine. Nameštaj i slike su odneli, a dokumentaciju spalili. Ali, ne samo Vuk Jeremić, velika je gomila današnjih demokrata koji su bili socijalisti - tvrdi Petronijević.

Sam ministar spoljnih poslova juče je bio u službenoj poseti Švedskoj, pa se nije javljao na pozive Kurira. Zanimljivo je da je on u intervjuu za Kurir, po stupanju na ministarsku funkciju, izjavio da je priča o njegovim vezama sa SPS "potpuno neumesna".

- Niko ne može da kaže da sam iznikao iz SPS, jer sam svoje političko delovanje započeo pre 5. oktobra, u okviru otpora režimu Slobodana Miloševića, i od tada moja karijera ima jedan demokratski kontinuitet - rekao je Jeremić.

Inače, Mihajlo Jeremić, ministrov otac, bio je direktor NIS "Jugopetrola" za vreme vlasti SPS, a danas u ovom preduzeću radi kao savetnik i važi za jednog od najbogatijih funkcionera bivšeg režima.

Ministar se pokondirio

Vojislav Brajović, ministar kulture, nije juče želeo da odgovori na prozivku Ivice Dačića da je podržavao zajedničku listu Socijalističke partije i Nove demokratije Dušana Mihajlovića i da je učestvovao u njihovim predizbornim konvencijama. Nakon što je saslušala pitanje Kurira, osoba koja se javila na Brajevićev mobilni telefon rekla je da "ne bi trebalo da zovemo ministra na mobilni" i uputila nas na informativnu službu Ministarstva. Na taj broj juče se niko nije javljao.

http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/jun/15/V-05-15062007.shtml