sta je u vreci
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: sta je u vreci

 1. #1
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano sta je u vreci

  [font=Arial]EVO ŠTA JE U VREĆI [/font]

  [font=Times New Roman] [/font]
  [font=Arial]Očigledno, milioni i milioni kilograma hrane za ljubimce proda se u vrećama i konzervama svake godine. To je jedna od najjačih industrija u svetu, verovali ili ne!
  Da li ste se ikada zapitali odakle se nabavlja toliko "meso" i "masti"?
  Da li zaista mislite da postoje posebne farme ili rančevi na kojima se uzgajaju "sirovine"? Naravno, da ne!
  Oni sirovine traže po mnogim "preradjivačkim pogonima" (u originalu "rendering plants" - slično našim kafilerijama, prim.prev.) po celoj zemlji, da bi se obezbedili tonama koje su im redovno potrebne.

  To je prljavi posao koji neko mora da obavlja. Pre Drugog Svetskog rata većina klanica imala je sopstvene pogone za uništavanje lešina i neupotrebljivih ostataka. Posle rata, uništavanje lešina postalo je zaseban posao. Stoga ovi pogoni više nisu potpadali pod većinu pravila inspekcije vezane za proizvodnju mesa. Tako danas vidimo da ova delatnost uglavnom ima svoja pravila i van je "pogleda javnosti". [/font]


  [font=Arial]Da bismo uopšte mogli da počnemo da shvatamo ovu industriju, prvo moramo da pogledamo "sirovine" koje dolaze do pogona. Klanice su jedan od glavnih snabdevača sirovinom za prerađivačku industriju. Da bi se u klanicama sprečilo dalje korišćenje mesa neupotrebljivog za ljudsku upotrebu, vlada je donela zakone po kojima meso mora biti "promenjeno" pre nego sto će se poslati u preradjivački pogon. Lepa reč - "promenjeno", ali šta ona znači? [/font]

  [font=Arial]U osnovi, to znači da meso prvo mora biti na neki način "zatrovano" (kontaminirano) da bi se praktično načinilo nekorisnim za ljudsku upotrebu. Neke od supstanci koje se koriste da ispune ovaj zahtev su: karbolna kiselina, kreozot, lož-ulje, kerozin, citronela, itd.
  Kada se ovakvim supstancama meso bukvalno natopi, spremno je da se pošalje na preradu u pogon. [/font]


  [font=Arial]Još jedan od glavnih izvora sirovog materijala su veterinarske ustanove.
  Nisu samo (uginuli i eutanazirani, prim.prev.) psi i mačke dopremljeni u plastičnim kesama, već takodje i rakuni, oposumi, jeleni, lisice, zmije, itd. [/font]


  [font=Arial]Takodje ne treba zaboraviti prodavnice prehrambenih proizvoda, koje se nekako moraju osloboditi pokvarenog mesa koje više nije za prodaju, kao i masnoće, kostiju, itd...[/font] 2. #2
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  Tako se unutar "preradjivačkih pogona" na podu nalaze velike naslage "sirovina" sačinjenih od mešavina celih lešina, delova životinja, plastičnih vreća, stiroporskih pakovanja, metalnih pločica, ogrlica ljubimaca - bilo šta i sve što se smatra "otpadom", ali pogodnim za reciklažu mesa.
  "Preradjivanje" (u originalu "rendering") je proces kuvanja sirovog životinjskog materijala, da bi se odstranila voda i masti. Pogledajmo izbliza kako se ovo praktično radi.
  Unutar pogona pronaći ćete čoveka sa maskom na licu koji upravlja mini-buldožerom, tovareći "sirovine" u 10 stopa duboku čeličnu nerdjajuću jamu. Na dnu ove jame ogroman nož za mlevenje počinje da se okreće. Ovo masu pretvara u manje, podesnije komade. Odatle se transportuje u drugi "mlin" za finije mlevenje.
  Sada treba da shvatite da je ovo za njih posao kao i svaki drugi posao i da se troškovi trebaju smanjiti gde god je to moguće. Stoga, oni se ne maltretiraju i ne gube vreme da, na primer, uklone ogrlice protiv parazita sa ljubimaca, pesticidne pločice sa ušiju goveda, plastične vreće, ambalažu od stiropora, itd. itd. Sve je sirovina za mlevenje!
  Samo ga gurnite buldožerom.
  Ova masa se tada kuva jedan sat na 280 stepeni. Tokom procesa kuvanja na vrhu se stvara sloj žute masti ili loja koji se skida. Skuvano meso i kosti (zajedno sa ostalim materijalom, pesticidima, itd.) šalje se pod presu, kako bi se istisla preostala vlaga i masa usitnila u peskoviti puder. Pošto je "serija" obrađena, sve što preostane je žuta masnoća, "mesno" i koštano brašno. Ovaj neprekidni proces kuvanja se nastavlja, neprestano, 24 sata u danu, sedam dana u nedelji, izbacujući tone i tone proizvoda za prodaju.
  U zavisnosti od sastojka koji preovladava u pojedinim partijama, proizvod tada postaje: junetina, piletina, jagnjetina, mesno brašno, živinsko brasno, riblje brašno, riblje ulje, žuta masnoća, loj, juneća masnoća, pileća masnoća, itd.
  Nikada ne piše "pseće brašno", "mačje brašno", brašno od tvora, pacova, ili bilo koje "druge poslastice" koja se meša sa svakodnevnim količinama "sirovog materijala".
  Iako ovaj proces efikasno uništava bilo koji od blagotvornih enzima, on ne uništava sodium phenobarbital u leševima eutanaziranih životinja. Mogućnost da se razgrade druge hemijske kontaminirajuće materije procesom kuvanja takođe je veoma sumnjivo. Možda bi, umesto sto ih zovemo pogonima za preradu mesa bilo bolje da ih nazovemo pogonima za reciklazu "toksičnih bioloških otpadaka".
  Da li je potrebno da naglasimo ko su neki od najvećih potrošača ovih finalnih proizvoda? Pogodili ste - kompanije za proizvodnju hrane za pse. Osnovni izvor mesa i masnoća u industrijskoj hrani za pse dolaze iz ovih beskrajnih procesa "kuvanja".
  Zastrašujući deo je da se milioni tona ove "obogaćene hrane" takodje razvoze na farme živine, goveda, svinja, fabrike hrane za ribu, itd. gde se meša sa ostalim sastojcima za hranu za životinje, koju će kasnije jesti ljudi.
  U 1991.g USDA-Američko ministarstvo za poljoprivredu utvrdilo je da je
  od 7.9 000 000 000 (milijardi) funti mesa iz ovih fabrika-kafilerija prerađeno u:
  12 % za ishranu goveda
  34 % za hranu za pse i mačke
  34 % za hranu za živinu
  20 % za hranu za svinje
  Kaže se da je taj broj skočio intenzivno od tada.
  Kasnije se u fabrikama hrana za pse "obogaćuje" njihovim sopstvenim sastojcima (zaštitnim sredstvima - prezervatima, bojom, sintetičkim vitaminima...)
  Ko zaista zna šta se nalazi u vreći?
  Jedan od najčešćih problema sa kojim se srećemo su misteriozne alergije.
  Odgajivači prelaze sa jedne vrste hrane na drugu, sa junetine na jagnjetinu, sa žita na pirinač, itd. otkrivaju da su isfrustrirani i nemoćni da reše problem.
  Stvari se mogu popraviti privremeno, a onda se ista stara stvar ponovo pojavi.
  Promena sa jagnjetine na govedinu izgleda kao logična stvar koju treba pokušati,
  ali kako uopšte možemo znati šta u vreći stvarno dobijamo?

  Evo hipotetičkog primera šta bi se moglo naći u "jagnjetini" iz preradjivačkog pogona, a da se ipak zvanično može nazvati jagnjetinom.
  Ako se u jami za kuvanje nadje 25% otpadaka od jagnjetine, pomešanih sa 20% junetine, 20% piletine, recimo 15% psećeg i mačijeg mesa, i recimo 20% različitog mesa leševa životinja ubijenih na drumovima, možemo reći da u toj partiji preovladava jagnjetina (u ovom slučaju ignorisaćemo procenat plastike, metala, stiropora, insekticida, itd. pošto je procenat suviše mali da bi uticao na označeni proces).
  Sve dok prerađivački pogon ne napiše pogrešan procenat proteina, masnoća ili kalcijuma, itd, oni zvanično mogu da prodaju svoje proizvode vašoj omiljenoj fabrici hrane za pse kao "jagnjetinu". Usput bi trebalo spomenuti da masnoće prodate iz prerađivačke industrije nemaju sve životinjsko poreklo.
  Zahvaljujući širenju fast-food restorana, skoro polovina "sirovog materijala" je upotrebljivana kuhinjska masnoća i prečišćeno ulje od prženja (posebna industrija).
  Kada jednom shvatite od čega se zaista sastoji komercijalna hrana za pse, ne mozete biti iznenađeni kada saznate da se mnogi zdravstveni problemi koje srećemo kod naših ljubimaca mogu direktno prepisati nedostatku pravilne ishrane.
  Da, imali smo moralnu obavezu da iznesemo ove podatke iako bi svi želeli da to i nije istina.

  Šta da jedu?

  Pa kako junak serije "Mile u tranziciji" kaže "Neprskano bato, domaće!".
  Hrana se može pripremati, ako ste zaboravili...prema kuvaru za životinje.

 3. #3
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  da li je istina da je to tako

 4. #4
  Iskusan vilus (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd-Titel
  Poruke
  5.175
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  sve i da jeste mi to ne mozemo promeniti,mada ja cisto sumnjam da bi to dozvolile organizacije za zastitu zivotinja u evropi koje su mnogo jake. to je mozda tako bilo ranije dok nisu postojali razni zakoni za zastitu zivotinja.

 5. #5
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.357
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  Znaci nashi ljubimci su kanibali? bljak

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  23.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  od roker vilidza pa do metropole ljudskog odpada
  Poruke
  9.806
  Reputaciona moć
  146

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  a onako iskreno...jeste li se zapitali sta se nalazi u mesnim narezcima u finim virslama i pastetama?
  mislite da je to ono najlepse meso samleveno?
  Nebih da vam kvarim raspolozenje..meni je ujak radio u klaonici pa mi je detaljno objasnio proces za salame,virsle...

 7. #7
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.357
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  ma ne brini...ja to djubre ne jedem,ama bas nikad....bljak

 8. #8
  Poznat
  Učlanjen
  23.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  od roker vilidza pa do metropole ljudskog odpada
  Poruke
  9.806
  Reputaciona moć
  146

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  vegetarijanka?nice...
  ako radis neku fizikaliju potrebno je meso...nemoze sa travicama...

 9. #9
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.357
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  ma ne...nisam vegetarijanka,nego ne jedem virshle,kobasice,salame,parizere pastete....samo pravo meso....ali svodim na minimum,jer mi ipak treba meso,a zao mi zivotinja....pa samo malo mesa jedem....dva puta nedeljno,tri najvise

 10. #10
  Iskusan vilus (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd-Titel
  Poruke
  5.175
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  bila sam jednom u nekoj nasoj poznatoj preradjivackoj firmi ( prave pastete,virsle...),usla,izasla i povracala,a inace nisam gadljiva ni najmanje

 11. #11
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.357
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  ma chula sam ja sta trpaju unutra...a kad pogledas,ukus nije losh....a onda se zapitash kakve otrove sve dodaju da bi bilo ukusno to djubre...fuj

 12. #12
  Poznat
  Učlanjen
  23.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  od roker vilidza pa do metropole ljudskog odpada
  Poruke
  9.806
  Reputaciona moć
  146

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  ma sve je u zacinu.
  teststavi pastetu na suncu 3,4 sata pa ce da poprimi svoj prvobitni shmek8-)

 13. #13
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.357
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  hahaha.....neka,verujem ti

 14. #14
  Početnik
  Učlanjen
  22.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  18
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  Ljudi, dosta, niko neće jesti danima !

 15. #15
  Iskusan Mackic (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  5.381
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  Mogu da pretpostavim sta je u tom mesu, ali necu. Ovako mi je lakse. Sta god da je nece me ubiti bas tako brzo. Mislim da ce me pre duvanski dim oterati u grob nego takvo meso.

 16. #16
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  zaci da je tacno ali ako to znaju kako ne zabrane nego preporucuju

 17. #17
  Aktivan član McCurdy011 (avatar)
  Učlanjen
  05.05.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.566
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: sta je u vreci

  Ovaj super post me uopste ne iznenadjuje.
  Slicna je situacija i sa poznatim svetskim brendovima cerealija, poznat je postupak i njihova stvarna nut. vrednost. Vestacka ( dodata nakon svih postupaka) mozda, ali stvarna prirodna- cista nula.
  Protiv najpoznatijeg am. proizvodjaca te robe ( ima je i kod nas) davno je pokrenut spor zbog istoga ali je vrlo brzo cela stvar zataskana.
  Pokusacu da pronadjem link i autora.
  Sta je danas uopste zdravo?

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •