OPERACIJA BOSNA
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: OPERACIJA BOSNA

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  09.06.2007.
  Poruke
  210
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano OPERACIJA BOSNA

  Dezinformacija - od trojanskog konja do interneta

  Operacija "Bosna" - ko je stvarni naručilac antisrpske propagande

  Nije baš ubedljivo pretpostaviti da su Hrvati, bosanski muslimani i kosovski Albanci mogli da isplaćuju račune agenciji "Ruder Finn". Ispod površine ukazuju se obrisi znatno ozbiljnijih klijenata. Jer, ulozi u balkanskoj igri su pozamašni

  (Iz knjige "Dezinformacija - od trojanskog konja do interneta", poglavlje XVI, u izdanju "Naš dom")


  Tipičan primer nedavno izvedene operacije dezinformisanja zaslužuje da se detaljno prouči jer su se u njemu stekli skoro svi elementi operacije dezinformisanja koja može da služi za uzor. Zbog toga ćemo mu posvetiti nekoliko stranica. Reč je o operaciji "Bosna" koja bi mogla predstavljati model za druge dezinformacije iste vrste u budućnosti. Ponovićemo strukturu koju smo već ranije odredili.


  NARUČILAC


  Izjava privatne agencije za odnose sa javnošću "Ruder Finn Global Public Affairs", koju navodi Žak Merlino u knjizi "Nisu sve istine o Jugoslaviji za priču" (Les verites yougoslaves ne sont pas toutes bonnes a dire), pokazuje da je od avgusta 1991. do juna 1992. naručilаc ove agencije bila republika Hrvatska; od maja 1992. do decembra 1992. republika Bosna i Hercegovina (ustvari, muslimanski deo te republike); i najzad od oktobra 1992. "republika" Kosovo. Desilo se, zgodnim sticajem okolnosti, da je medijska zajednica upravo pohrlila da priskoči u pomoć najpre Hrvatima, zatim muslimanima i najzad kosovskim Albancima, uvek protiv istog neprijatelja: Srba. Nije, međutim, baš ubedljivo pretpostaviti da su ove dve novorođene republike i treća, koja, u času dok ovo pišem, još nema legalne osnove za postojanje, mogle da isplaćuju račune agenciji "Ruder Finn". Ispod površine ukazuju se obrisi znatno ozbiljnijih klijenata. Jer, ulozi u balkanskoj igri su pozamašni.

  1. Onaj ko kontroliše Balkan kontroliše puteve nafte i gasa ne samo iz Arabije, Iraka i Kuvajta, već potencijalno i one iz Kaspijskog mora i Kazahstana.

  2. Propast komunizma nameće problem dominacije nad Istočnom Evropom koja obiluje sirovinama i jeftinom radnom snagom, i predstavlja dobro tržište koje će uskoro primati svaku vrstu robe izvezene sa Zapada.

  3. Od posebnog je značaja za izvesne sile, posebno SAD i Nemačku, da okruže Rusiju, da je opkole uspostavljanjem "zelene (islamske) transverzale", da postepeno oslabe ugled Rusije i, koliko god je mogućno, parališu njenu aktivnost.

  4. NATO, pozvan da postane svetski policajac, ima potrebu da se uvežba i isproba svoje oružje i opremu (poželjno je da to bude na teritoriji unapred osuđenoj na kažnjavanje, na kojoj ce opšta pobeda biti unapred obezbeđena, a kažnjavanje služiti za primer svakome ko se ne potčinjava).

  5. Germanski svet nije odustao od težnje da sebi otvori put ka Sredozemlju.

  6. Islam gori od želje da izvede "krstaški pohod" u obrnutom smeru i za to raspolaže basnoslovnim sredstvima koja mu obezbeđuje arapska nafta.

  7. Islamske zemlje će izgraditi tržište od 700 miliona kupaca - uskoro će ih biti milijarda - i pružaju takode jeftinu radnu snagu i tržište za plasman zapadne robe.

  8. Vatikan, koji je dozvolio da se izgradi džamija usred Rima, a da nije tražio kao protivuslugu izgradnju katoličkih crkava u muslimanskim zemljama, bolje podnosi islamsko prisustvo nego pravoslavno na teritorijama koje bi, u stvari, najradije video potpuno pod svojim uticajem.

  9. Dunav je prirodni put koji povezuje istok i zapad Evrope.

  10. Sjedinjene Američke Države žele da se Evropska zajednica učvrsti, kako bi oslabile evropske nacije, ali da se učvrsti na loš način i, po mogućnosti, na račun Rusije.


  Vaskrsenje fašizma - naslovna strana sarajevskog

  lista "VOX" iz oktobra 1991. godine


  Sve ove opaske predstavljaju deliće mozaika. Kao takve one ne omogućavaju da se zaključi ko je stvarni naručilac, jedan ili više njih, koji se skriva iza Hrvata, bosanskih muslimana i kosovskih Albanaca. Može se pretpostaviti da maska neće tako brzo pasti sa lica pravog naručioca.

  AGENT


  Devedesetih godina su u oblasti dezinformisanja nastupile tri glavne promene:

  - slom glavnog naručioca (komunizma);

  - trijumf slike;

  - vulgarizacija metoda.

  Naime, u današnje vreme isto kao što izgleda da je dovoljno pogledati na internet da bi se otkrilo, bar teoretski, kako se pravi atomska bomba, tehnika informisanja, inače prilično jednostavna, dostupna je svakom ko ima sredstva da plati sve što je potrebno. Izvesti operaciju dezinformisanja postalo je, dakle, jednostavno ukoliko se raspolaže tim sredstvima. Rezultat: "Privatizacija dezinformacije" koja donosi profit, u ovom trenutku, nekim američkim kompanijama koje bezdušno preuzimaju na sebe manipulisanje masama, koristeći se svim sredstvima, podvalama i prevarama, u zamenu za novčanice na kojima piše "In God we trust" (Uzdajemo se u Boga). Dve od ovih kompanija su javnosti poznate ili bi mogle biti ukoliko bi se javno mnjenje uznemirilo zbog takvih stvari: agencija "Hill and KnowIton", koja je vodila operaciju dezinformisanja o Iraku na pomalo trapav način, i agencija "Ruder Finn", koja je prošla "bez greške" u aferi Bosna. Žak Merlino je krenuo da intervjuiše direktora kompanije "Ruder Finn" u njegovom uredu u ulici M Street u Vašingtonu i mi ćemo mu pozajmiti ispovest te osobe po imenu Džems Harf (James Harff). "Stvar je jednostavna, priča on, kartoteka, kompjuter i telefaks, to je uglavnom sav naš alat. U kartoteci je nekoliko stotina imena novinara, političara, predstavnika humanitarnih organizacija, univerzitetskih nastavnika. Kompjuter, koji unakrsno pretražuje kartoteku po oblastima i izbacuje podatke o najpogodnijoj ciljnoj grupi, povezan je s telefaksom i precizno obrađena informacija šalje se svim izabranim metama.

  Na taj nacin, kaže Harf, u mogućnosti smo da za nekoliko minuta određenu informaciju pošaljemo svima za koje smatramo da će na nju reagovati. "Naš posao sastoji se u tome da rasejemo informacije, da ih što je mogućno brže pustimo u promet (...) Brzina je presudan, odlučujući element. Čim je neka informacija za nas povoljna, smatramo se obaveznim da je odmah usadimo u svest javnog mnjenja. Jer, savršeno dobro znamo da je najvažnija prva vest. Demanti nema nikakvog efekta." Od juna do septembra 1992. agencija je u korist muslimana iz Bosne:


  - obavila 30 razgovora sa glavnim novinskim grupacijama;

  - emitovala 13 eskluzivnih informacija;

  - poslala 37 hitnih faksova;

  - uputila 17 zvaničnih pisama;

  - podnela 8 zvaničnih izveštaja;

  - obavila 48 telefonskih razgovora sa predstavnicima Bele kuće;

  - 20 telefonskih razgovora sa senatorima;

  - blizu 100 poziva značajnim ličnostima iz medija.


  Profesionalci, nema šta. 2. #2
  Iskusan gost 47473 (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist"
  Poruke
  5.722
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Dosta copy/paste shitova.....

 3. #3
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  bogami nekima se treba diviti...prvi post a vec postavlja teme pa neke zakljucke pa...talentovano to u...

 4. #4
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA


 5. #5
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.316
  Reputaciona moć
  410

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Jomini da promeniš zanimanje u bravara...

 6. #6
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio jomini
  vala bas

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  793
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Izjava privatne agencije za odnose sa javnošću "Ruder Finn Global Public Affairs", koju navodi Žak Merlino u knjizi "Nisu sve istine o Jugoslaviji za priču" (Les verites yougoslaves ne sont pas toutes bonnes a dire), pokazuje da je od avgusta 1991. do juna 1992. naručilаc ove agencije bila republika Hrvatska; od maja 1992. do decembra 1992. republika Bosna i Hercegovina (ustvari, muslimanski deo te republike); i najzad od oktobra 1992. "republika" Kosovo.

  E vidiš, to je naš problem: nas su neke prijateljske zemlje, (a možeš da mi veruješ 100%, informacija je proverena) savetovale još u drugoj polovini 80-ih da dignemo medijsku frku na Kosovu (normalno, za pare), da kukamo kako nam ruše svetinje, kako su Srbi ugnjetavani i sl. Naši političari su to glatko odbili, to je za njih tada bilo rano. E, posle je bilo kasno. Mi smo ove ratove medijski izgubili i niko nam nije kriv zbog toga. Našim političarima je bilo žao da plate novinske agencije na zapadu, a nije im bilo žao da za te iste pare kupuju oružje i šalju ljude u rat. Smradovi političarski.

 8. #8
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Onolike zločine koje su neki naši ''heroji'' počinili 100 agencija sakriti ne može. Tu se ne radi o parama, nego samo o svesti.

 9. #9
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio BG1109
  Izjava privatne agencije za odnose sa javnošću "Ruder Finn Global Public Affairs", koju navodi Žak Merlino u knjizi "Nisu sve istine o Jugoslaviji za priču" (Les verites yougoslaves ne sont pas toutes bonnes a dire), pokazuje da je od avgusta 1991. do juna 1992. naručilаc ove agencije bila republika Hrvatska; od maja 1992. do decembra 1992. republika Bosna i Hercegovina (ustvari, muslimanski deo te republike); i najzad od oktobra 1992. "republika" Kosovo.

  E vidiš, to je naš problem: nas su neke prijateljske zemlje, (a možeš da mi veruješ 100%, informacija je proverena) savetovale još u drugoj polovini 80-ih da dignemo medijsku frku na Kosovu (normalno, za pare), da kukamo kako nam ruše svetinje, kako su Srbi ugnjetavani i sl. Naši političari su to glatko odbili, to je za njih tada bilo rano. E, posle je bilo kasno. Mi smo ove ratove medijski izgubili i niko nam nije kriv zbog toga. Našim političarima je bilo žao da plate novinske agencije na zapadu, a nije im bilo žao da za te iste pare kupuju oružje i šalju ljude u rat. Smradovi političarski.
  Mala ispravka...nije njima bilo zao para...i tako ne idu iz njihovih dzepova... :|

  Gazde su ....itd...itd... :-?

  Mada, bice bolje...polako ce istina izbiti u prvi plan... :smile:

 10. #10
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio Psihologue
  Jomini da promeniš zanimanje u bravara...
  А шта мислиш да ти мало будеш мод на твом подфоруму а не овде?
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio Markelja
  Dosta copy/paste shitova.....
  Па ти напиши боље - да видимо, хехехе....смета ти сваки текст који објашњава систем дезинформисања... али, истина је као вода - нађе пукотину....
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 12. #12
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio eremita
  А шта мислиш да ти мало будеш мод на твом подфоруму а не овде?
  Zar i taj postoji..? :shock:

  Uuuuu, al' sam ja neobavestena...

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio SANDRINAbg
  Zar i taj postoji..? :shock:

  Uuuuu, al' sam ja neobavestena...
  Па погледај шта му пише испод ника - даклеМ, он, обер и Ирон су модови на другим подфорумима - а овде долазе да "паметују"...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio eremita
  Па погледај шта му пише испод ника - даклеМ, он, обер и Ирон су модови на другим подфорумима - а овде долазе да "паметују"...
  Aaaaaaa, tnx...nisam obracala paznju...

  Za mene je vlas' samo Jomini...mis'im, ovdeNa... 8-)

 15. #15
  Iskusan gost 47473 (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist"
  Poruke
  5.722
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  @ Jeremija


  Covece vratio si se iz grada u pola sest jutros???? Gde si poslao zenu? Kod majke na selo? Stvarno si pukao.....

 16. #16
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio eremita
  Па ти напиши боље - да видимо, хехехе....смета ти сваки текст који објашњава систем дезинформисања... али, истина је као вода - нађе пукотину....

  Ponekad su pukotine namerne... Sa takvim pokutonama ne stižemo do istine ali sigurno tonemo.

  Pogledajmo priloženu sliku. Zbog nečijih pukotina mnogi neće ostvariti svoj interes. Nekome je dakle bilo u interesu da osujeti druge. Interesi i ništa više. Istinu potraži u Vujakliji.
  Poslednji put ažurirao/la Iron Lord : 09.06.2007. u 13:04

 17. #17
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: OPERACIJA BOSNA

  Citat Original postavio Psihologue
  Jomini da promeniš zanimanje u bravara...

  Nek proba moju taktiku...

Slične teme

 1. Kao što je Bosna Moja !!!!!!
  Autor siticentar u forumu Politika
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 02.01.2009., 18:25
 2. Mlada Bosna!!??
  Autor StevanJ u forumu Politika
  Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 20.02.2008., 23:59
 3. Mlada Bosna
  Autor gost 41715 u forumu Politika
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 19.02.2008., 13:49
 4. Operacija "Bosna"
  Autor Koschei.Besmertnii u forumu Politika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 10.08.2007., 21:27
 5. bosna ili danska
  Autor nikolina_sarajevo u forumu Fudbal
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 13.10.2003., 13:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •