Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Da li neko zna kako da napisem formulu u Excelu koja bi sabrala broj celija koje ispunjavaju odredjeni uslov, a do koga se moze doci i ’’pesice’’ koriscenjem 2 filtera u tabeli?
    Naime, zelim da imam azuriranu starosnu strukturu vozila po markama a da bi do toga dosao moram prvo da koristim filter u koloni sa markama vozila ( korisnjenjem funkcije COUNTIF iz ove kolone imam uvek azuriran podatak o broju vozila odredjene marke) pa posle toga da iskoristim filter u drugoj koloni u kojoj su godine proizvodnje vozila i tek onda saberem dobijeni rezultat ... posle raznih kombinacija formula pitam se da li je uopste moguce napisati formulu koja bi zavrsila pomenuti zadatak s obzirom da podatak treba da izracuna posle koriscenja 2 filtera i ako moze kako se to povezuje i pise?

    Unapred zahvalan svim ljudima dobre volje!
    Goran



  2. #2
    Domaćin
    Učlanjen
    04.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    3.887
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Softver------------------------>

  3. #3
    Aktivan član
    Učlanjen
    15.01.2004.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1.797
    Reputaciona moć
    68

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Ima jedan trik koji ti mozda moze pomoci...

    Ubaci u listu jos jednu kolonu (koju kasnije mozes sakriti) i u prvi red te kolone ukucaj subtotal(3;A2) ... pod pretpostavkom da je A2 prva ćelija sa podacima iz tvoje tabele (ne računavši zaglavlje, jel) i ovu formulu prekopiraj u sve ćelije te kolone. Dodata kolona zapravo je pokazatelj vidljivosti podataka nakon filtriranja. Ako je red vidljiv ćelija će davati vrednost 1 ako nije vrednost će biti 0.

    Nakon toga countif(opseg dodate kolone;1) ili sum(opseg) i dobijes broj isfiltriranih redova.
    Poslednji put ažurirao/la lady me : 08.06.2007. u 23:25

  4. #4
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Jos nema resenja, ali osecam da je blizu:)

    Hvala puno na odgovoru ali tvoje resenje mi neodgovara jer opet moram da koristim filtere da bih pomocu datih funkcija dosao do rezultata a zeleo bih da to neka vezana funkcija sama odradi, ako saznam kako se to radi javicu i vama, pozdrav!

  5. #5
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Nisam te baš najbolje shvatio ali mislim da može to što tražiš... Da li ti predstavlja problem da okačiš tu tabelu na net, pa da probam nešta da uradim???

    Ovako te stvarno ne razumem...
    Don't forget to keep yourself in a live,
    there is nothing more important than that

  6. #6
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Ako ti treba ovo:

    A B
    Marka Vozila Godina Proizvodnje
    npr:
    1 Fiat 2001
    2 Fiat 1998
    3 Opel 2000
    4 Fiat 2004
    ... ...

    Da ti recimo u celiji E1 pokaze broj vozila FIAT-a koji su proizvedeni posle 2000. (ne racunajuci 2000-tu) onda bih ja to uradio ovako:
    Celija C1 bi stavio ovako:
    Kod:
    =IF(A1="FIAT";IF(B1>2000;1;0);0)
    to bih kopirao nanize dok god ima vozila, a zatim bih kolonu C sakrio (Hide), a u E1 gde treba da mi ispise broj FIAT vozila proizvedenih posle 2000-te godine stavio bih:
    Kod:
    =SUM(C:C)
    Evo u attachu ti saljem, vidi ako je to to sto ti treba...
    Verovatno postoji laksi nacin, ali kad bih to radio, prvo mi je ovo palo na pamet... Nadam se da ti pomaze...
    Priloženi fajlovi Priloženi fajlovi
    Poslednji put ažurirao/la nidzesi : 13.06.2007. u 11:32
    Don't forget to keep yourself in a live,
    there is nothing more important than that

  7. #7
    Elita
    Učlanjen
    04.04.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    iza sedam brda i dolina u 3pm
    Poruke
    15.324
    Reputaciona moć
    380

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    U exel tabeli posle postavljanja autofltera u prvi horizontalni red bi mogao da filtriraš podatke kako želiš po markama kao i po godištima vozila. sa subtotalom mogao bi da ih sabiraš zatim.
    Možda bi mogao kombinacijom IF u IF-u da dođeš do željenog rezultata , ali bi ta formula bila jako velika i dugačka. Tebi treba bukvalno mala baza podataka.

  8. #8
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Ako ti treba da sakupiš npr. broj fiat vozila čija je godina proizvodnje iza 2000. onda će ti moj prethodni post sigurno pomoći... Naravno uslov je da ti je marka vozila u jednoj koloni, a godina proizvodnje u drugoj...
    Don't forget to keep yourself in a live,
    there is nothing more important than that

  9. #9
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano To je to, samo kad bi bilo jos malo krace:)

    Hvala puno Nidzesi na trudu i odgovoru, date funkcije su zaista odlicno odradile trazeni zadatak (tabela je upravo takva kao sto si pretpostavio) ali ovakve statisticke i druge izvedene podatke arhiviram u drugoj radnoj svesci, koja nije dostupna svakome a ako sam dobro razumeo, ovakvim resenjem bih morao da ubacim jos puno kolona u tabelu (jer imam puno razlicitih vrsta vozila i naravno godina proizvodnje) kako bih dobio sve podatke ili mozda postoji neko jednostavnije resenje u obliku jedne, jedinstvene funkcije koja ’’preskace’’ dodavanje novih kolona?
    Mislim, ako ne nadjem nista lakse, vrlo dobro ce posluziti i tvoja ideja.. u svakom slucaju si mi dosta pomogao... pozdrav!

  10. #10
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    Znači, ipak sam shvatio šta ti treba... Eh, sad, probaću da ti izvučem neku formulu, da je spojim, mislim da može...
    Ovo mi je bilo najlakše, tj. najbrži način, a da se ne kuca neka duga formula.
    Čim pre smislim, javiću...

    Ako ne, ostaje ti ovaj način...
    Don't forget to keep yourself in a live,
    there is nothing more important than that

  11. #11
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Bas lepo

    Bas je lep osecaj znati da uvek ima ljudi koji ti mogu i zele pomoci! Hvala, hvala, hvala

  12. #12
    Aktivan član
    Učlanjen
    15.01.2004.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1.797
    Reputaciona moć
    68

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    mogao bi ovo nidzesijevo resenje da izvedes dodavanjem samo jedne kolone. ne moras praviti zasebnu kolonu za svaki tip vozila i za svaki postavljeni uslov godine proizvodnje. ukoliko bi u formulu umesto naziva vozila i godista kucao dve ćelije u kojima bi postavljao uslov pretrazivanja mislim da ti i ne bi bilo tako komplikovano. dcount funkcije bi takodje odradile posao ali mislim da je nidzesijevo resenje lakse za odraditi.

  13. #13
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Kako se to pise?

    Lady me, ono sto si napisala za formulu koja bi u jednoj koloni dala resenje iz dve celije sa potrebnim podacima je tacno ono sto sam i sam na pocetku zeleo ali nisam uspeo da uradim sve dok mi Nidzesi nije pokazao jedan od nacina koji bih mogao upotrebiti, zato bih ti bio zahvalan da ako znas, napises formulu koja moze da sve zavrsi bez pravljenja dodatnih kolona. Pozdrav!

  14. #14
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    San pokusao sam da nadjem formulu, ali count funkcija u excelu može da ima samo jedan uslov...

    Pritom, nisi razumeo lady me... Ona je mislila da ova formula =IF(A1="FIAT";IF(B1>2000;1;0);0)

    bude ovako: =IF(A1=F1;IF(B1>F2;1;0);0) a da se u F1 i F2 (to sam uzeo za primer, može i nešta drugo) upišu stvari koje treba da proveri formula... Znači ako u F1 upišeš OPEL, a u F2 1999 onda će ti izbaciti samo opel posle 1999.... Znači, da ne koristiš deset redova ako ti trebaju podaci za deset vozila, nego samo jedan, pa da menjas samo dve ćelije...

    Nadam se da sad razumeš...
    Don't forget to keep yourself in a live,
    there is nothing more important than that

  15. #15
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Jedna kolona je po meni nemoguca misija

    Mozda vas zaista i ne razumem najbolje (nisam neki expert pa mi zato i treba pomoc) ali kako je moguce postaviti samo jednu kolonu sa pomenutom formulom (bez obzira sto su uslovi pretrazivanja u neke druge dve celije) ako je meni potrebna tabela sa uvek azuriranim podacima za svaku vrstu vozila i njihovo godiste? .. . drugim recima, ne zelim da stalno upisujem predmete pretrage u te dve celije vec bih hteo da to neka formula sama nekako odradi i potrebni podaci budu stalno prisutni i azurirani u drugom radnom listu, koji nije dostupan ostalima.. po svoj prilici moracu da iskoristim ono prvo Nidzesijevo resenje, bez obzira na broj potrebnih kolona, s obzirom da one ipak zavrse posao

  16. #16
    Aktivan član
    Učlanjen
    15.01.2004.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1.797
    Reputaciona moć
    68

    Podrazumevano Re: Da li funkcija COUNTIF moze da radi sa podacima iz dve filtrirane kolone?

    izvini, nisam te razumela, malo si nejasno formulisao pitanje.

    tek sada kontam da ti zelis da imas dve odvojene tabele, jednu (vec postojecu) kao bazu sa svim podacima o vozilima sa kojim raspolazes i drugu sa podacima o broju vozila po svakoj kategoriji i godistu. i jos da azuriranje prve tabele za posledicu ima automatsko azuriranje podataka u ovoj drugoj tabeli. i sve to uz pomoc jedne formule. mislim da ces ipak morati malo vise da zapnes .
    pozdrav.

  17. #17
    Početnik
    Učlanjen
    15.11.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Hvala svima na trudu i savetima

    Hvala Lady me na trudu i podrsci od samog pocetka.. jeste, u pravo si...ono sto si napisala je tacno ono sto i sam zelim ali mozda sam to malo skarabudzio pa me niste dobro razumeli.. ja sam se vec pomirio sam pravljenjem jedne formule koja bi mi ispunila zelju poput dobre vile a razmisljao sam i da napisem pismo Excel guruu koji je napisao Excel bibliju (to je za njega sigurno decija pesmica) ali je pitanje koliko bi me on razumeo kada me ne razume ni moj narod.. salim se malo.. danas sam vec odradio nekoliko kolona sa jednom markom vozila koriscenjem formule IF koju je Nidzesi napisao.. pa polako, stici cu jednog dana.. u svakom slucaju, hvala svima na trudu i dobronamernim savetima. Pozdrav!

Slične teme

  1. Da li counter strike 1.6 moze da radi na windows 7 64bit
    Autor SilverBullet387 u forumu Operativni sistemi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 25.04.2009., 16:10
  2. Moze li 64bit XP da radi na socketA 2,4GHz?
    Autor Tuzni_patak u forumu Operativni sistemi
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 08.04.2009., 23:44
  3. Koliko dugo vremena moze komp da radi?
    Autor Darko_89 u forumu Hardver
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 26.11.2007., 11:25
  4. Da li u ovome sluchaju Internet moze da radi brze
    Autor clan_zivota u forumu Internet
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 06.04.2007., 15:25

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •