Majski prevrat 1903. godine
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 96

Tema: Majski prevrat 1903. godine

 1. #1
  Domaćin giovaniI (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Lokacija
  Hercegovina,Velika Srbija
  Poruke
  3.262
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Majski prevrat 1903. godine

  Tela kraljevskog para izbacena kroz prozor na travnjak dvora
  Majski prevrat 1903. godine
  Kako su, u noci 28-29. maja 1903. (po starom kalendaru), iskasapljeni kralj Aleksandar Obrenovic i kraljica Draga
  Majski prevrat 1903, kojim je zatrta dinastija Obrenovica, predstavljao je krupnu, istorijsku porekretnicu u razvoju Kraljevine Srbije. Na jednoj strani, Srbija je krupnim koracima krenula u "zlatno doba" demokratije (1903-1914), dok je na drugoj ubistvo kraljevskog para, Aleksandra Obrenovica i kraljice Drage, opterecivalo odnose Srbije sa vecinom evropskim zemalja. Kraljeubistvo u Beogradu pobudivalo je paznju mnogih evropskih novinara, feljtonista, pisaca, pa cak i filmadzija - o tom dogadjaju ispisane su tone tekstova, a snimljeno je i nekoliko filmova...
  Medju srpskim piscima sigurno najdetaljniji opis zavere i majskog prevrata ostavio je Dragisa Vasic, u svojoj knjizi "Devesto treca". Doticnu knjigu, na osnovu naknadno otkrivenih zabeleski, za koje je verovao da su izgubljene, Vasic je pisao sa distance od 20 godina (1923). U vreme ubistva kraljevskog para bio je beogradski maturant (pismeni maturski ispit iz matematike polagao je upravo 29. maja - po starom kalendaru), ali upucen delimicno u zaveru, preko rodjaka, oficira zaverenika koji mu je poverio sta ce se dogoditi u noci 28. maja, posto je iz unutrasnjosti dodao u Beograd.
  Ispada, tako, da je "ceo Beograd" znao za zaveru, osim kralja, kraljice i clanova vlade!
  Vasic kaze da je noc 28. maja (10. juna po novom kalendaru) bila tiha i vedra. Te veceri je u dvoru (tzv. Konak, zgrada, koja se nalazila izmedju danasnje Skupstine grada Beograda i zdanja Predsednistva Srbije, srusena je pod Karadjordjevicima) bila priredjena vecera za clanove vlade i kraljicinu porodicu. Posle vecere usledio je koncert muzike kraljeve garde. U pola noci gosti su se razisli, a kraljevski par posao na spavanje. U jedan sat po ponoci u dvoru je vladao duboki mir.
  Zaverenicu su poceli da se okupljaju jos pre ponoci, po ranije utvrdjenom rasporedu. Bili su koncentrisani u pet grupa. Medju njima posebno je padao u oci porucnik koji je, iako je bilo toplo, na sebi imao mekintos (mantil). Inzenjerac Milutin Lazarevic nije dozvoljavao ni posluzi u kafani da mu pridje, jer su mu dzepovi bili puni dinamita, kojim je trebalo, u slucaju da gardijski porucnik Petar Zivkovic ne otkljuca kapiju, srusiti teska, gvozdena vrata na ulazu u dvor. Sam dinamit pristigao je nekoliko dana ranije iz Nisa, a Lazarevic ga je licno cuvao dan i noc.
  U jedan sat posle pola noci grupe zaverenika sjedinile su se u prostorijama Oficirskog doma (danasnja zgrada Studentskog kulturnog centra). Zaverenici, sto u basti što unutra, izmesali su se za stolovima sa oficirima koji o zaveri nisu nista znali. Vladalo je veselo raspolozenje, muzika je svirala srpska kola i sevdalinke, za nekim stolovima strasno se razgovaralo o Sekspiru. Neki od zaverenika pretvarali su se da su pijani. U jednom casu neko je zatrazio da se svira kolo kraljice Drage, pa zaverenicu odigrase i uz tu omrznuti muziku, tek da zavaraju detektive koji su povremeno navracali da osmotre situaciju.
  Konacno, posto su i poslednji agenti beogradske policije napustili Oficirski dom, u njemu su ostali sami zaverenici. Dvojica vodja zavere, Antonije Antic i Dragutin Dimitrijevic Apis, obisli su svih pet grupa i saopstili: koncert u dvoru je zavrsen, kraljev adjutant Naumovic poslao je vojnika svojoj kuci po pelerinu, sto je bio znak da odlaganja zavere nece biti.
  Takodje, saopstili su im da je pukovnik u penziji Aleksandar Masin (stariji brat Draginog prvog muza Svetozara) prosao u praznicnoj uniformi pored Doma, na putu u kasarnu Sedmog puka, da primi komandu nad trupama beogradskog garnizona.
  Bilo je tacno 1 sat i 45 minuta - pise Dragisa Vasic - kada se sa svog mesta podigao kapetan Dragutin Dimitrijevic i zapovednicki isgovorio dve reci:
  - Gospodo, napred!
  I kad su svi poskocili sa svojih mesta, energicnim pokretom ruke zaustavio ih je porucnik Antonije Antic. Podizuci casu, izgovorio je:
  - Drugovi, pre nego se krenemo da izvrsimo ovaj sveti zadatak, zakunimo se: da u slucaju neuspeha jedan drugog nikad izdati necemo, uspemo li, da za sebe necemo traziti nikakve nagrade!
  U glas mu je odgovoreno:
  - Zaklinjemo se!
  Izasavsi na ulicu, utvrdili su da zaverenik Petar Misic nije izveo pred Dom jedan bataljon Sestog puka, kako je bilo planirano. No, taj mucni utisak ublazila je pojava drugih trupa koje su bile predvidjene za izlazak iz kasarni. Posle manje pometnje koju je izazvala ceta kraljeve garde, kad se nije zaustavila pred Domom, Apis se obrati zaverenicima koji su s nestrpljenjem cekali njegovu komandu:
  - Gospodo, trcecim korakom napred! 2. #2
  Domaćin giovaniI (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Lokacija
  Hercegovina,Velika Srbija
  Poruke
  3.262
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Sa sabljama priljubljenim uz telo, zaverenici pojurise za njim. Trcali su se obe strane ulice, zbunjujuci nocne cistace grada. U trcanju, povorka se izduzila: dok su oni najbrzi vec bili pred glavnom kapijom, poslednji su tek prolazili raskrsnicu kod Londona. Sjurivši se do zacelja kolone, sa revolverom u ruci, Apis ih je pozurivao. Sa uzvukom "na svoja mesta" zacas ih je prikupio pred kapijom.
  Gardijski porucnik Zivkovic vec je jurio da otkljuca kapiju. Ruke, u kojim je drzao veliki svezanj kljuceva, tresle su mu se od uzbudjenja. Pretila je opasnost da straza svakog casa izleti u dvoriste i otvori vatru na zaverenike. Zivkovic se i dalje batrgao da otkljuca kapiju, a jedan od najnestrpljivijih zaverenika, potporucnik Radoje Jankovic, ljutito je dobacio:
  - Otvaraj! Sta si se useprtljao?
  Konacno, kapija je bila otkljucana. Zaverenici poletese, odbacujuci Zivkovica sa ulaza. Kad su se priblizili zgradi, Apis rasporedi oficire koji su bili odredjeni da uhvate prvog adjutanta kraljevog, generala Lazu Petrovica (zvali su ga Lepi Laza), a sam se stavi na celo onih koji kretose ka glavnom ulazu u dvor. Preteci strazarima, natera ih da otvore vrata, pa posto ih razoruzase, pojuri u sobu dezurnog ordonansa.
  I tu se odigra dvostruka drama. Dezurni je te noci bio artiljerijski kapetan Jovan Miljkovic, zet predsednika vlade djenerala Dimitrija Cincar Markovica, oficir koji je odbio da stupi u zaverenicki krug, ali koji je, istovremeno, odrzao obecanje da nece izdati tajnu o zaveri. Te noci, takodje, mogao je da odsustvuje, jer mu se upravo poradjala zena, ali je on to odbio, pa se doticnog popodneva prihvato duznosti. Naravno, nije znao za datum zavere.
  Vasic svedoci da je Apis hteo da sacuva Miljkovica. Snazno ga je obrglio, pokusavajuci da ga umiri i spreci da im se ne protivi:
  - Jovo, ja sam, Dragutin, budi pametan, budi miran, ne gini ludo!
  No, Miljkovic se prenuo, i otimajuci se zestoko, uspeo da izvuce desnu ruku iz Apisovog zagrljaja. Pokusao je da se dokopa uzglavlja i izvuce revolver. Da sacuva Apisa, uveren da je u opasnosti, potporucnik Borivoje Jovanovic opali i pogodi vec prvim metkom Miljkovica u glavu.
  Druga zrtva takodje je pala usled spleta tragicnih okolnosti. Probudjen gusanjem i pucnjavom, iz svoje postelje skoci potpukovnik Naumovic, adjutant koji je pripadao zaverenickom krugu. No, bas u taj cas u sobu stupi potporucnik Milic Simeunovic, i ne znajuci kakva je uloga Naumoviceva, pa ne obaziruci se na njegov uzvuk: "Ne mene", opali dva puta. Smrtno pogodjeni Naumovic - inace, potomak Karadjordjevog momka Nauma, koji je ubijen sa vozdom u Radovanjskom lugu 1817. - srusi se na pod.
  Prema ranijem planu, Naumovic je trebalo da saceka zaverenike na ulazu u Konak i da ih odvede u spavacu sobu kraljevskog para, posto su se i tu kljucevi nalazili kod njega. Ali, te noci nije mogao da opije i uspava kapetana Miljkovica, kako je bilo predvidjeno, pa se on svukao i legao. Tek su ga zaverenici pred pogibiju probudili.
  Zabunu zbog ovih pogibija presece Apis:
  - Kljuceve!
  Ali, kljuceve ne pronadjose ni pod uzglavljem, ni u odelu Naumovicevom. Apis tada pozva porucnika Lazarevica da pripremi dinamit. Kroz nekoliko trenutaka prolomi se snazna eksplozija, a celo zdanje osta u mraku. Pred zaverenicima su sada bila razmrskana dvokrilna vrata. Tada jedan od strazara iz suterena potrca da vidi sta se desilo, ali su brzo stusti natrag. Apis, verujuci da to kralj bezi, pojuri za njim niz stepenice. Tu ga doceka paljba gardista. No, niko od zaverenika ni ne primeti da je Apis tesko ranjen (prezivece samo zahvaljujuci svojoj snaznoj fizickoj konstituciji).
  Iz salona, u kojem se sirio pozar zahvatajuci draperije, zaverenici jurnuse u spavacu sobu. Ona je bila prazna. Tek na podu, jos topao, kao trag bekstva, lezao je zguzvan svileni prekrivac. Zaverenici se stustise i u druge odaje, povremeno pucajuci ka mestima za koja su sumnjali da maskiraju tajna skrovista. Potom se ponovo vratise u spavacu sobu. Tada odjeknu punjava strazara, pa su zaverenici posumnjali da su izdati. No, uzbunjenu dvorsku strazu ubrzo umiri ona ceta kraljeve garde koja je ucestvovala u zaveri.
  Ubrzo su oko dvora bile razmestene jedinice vojske koje su predvodili zaverenici. Te trupe bile su predvidjene kao zastita od zandarmerije, u slucaju da pokusa da zastiti kraljevski par. Tek tada se zaverenici setise da dovedu prvog adjutanta, koji je do tada bio u svojim prostorijama. Vec je svitalo.
  Djeneral Laza Petrovic, pod zakletvom, izjavi da ne zna gde se kraljevski par sakrio. Pracen zaverenicima, on ipak podje da ih trazi. Ovi su, pak, suskali da je kraljevski par, mozda, pobegao tajnim kanalima preko puta dvora, u rusko poslanstvo!
  Vazna drzavna nadlestva (posta, telegraf) vec su bili u zaverenickim rukama. Gotovo sve se odvijalo po planu - osim sto kralj i kraljica i dalje nisu bili otkriveni. Posle kraceg savetovanja sa pukovnikom Masinom, bi odluceno da se djeneralu Petrovicu da rok od 10 minuta da otkrije gde se begunci nalaze. U protivnom, bice ubijen.
  Lepi Laza je odluku saslusao mirno, izjavljujuci da ne poznaje nikakve tajne odaje. I ponovo je posao sa zaverenicima da obilazi dvorske prostorije. Stigavsi opet u spavacu sobu, djeneral je opomenut da mu vreme istice. I to je mirno primio, sve do casa dok jedan od njegovih pratilaca, potporucnik Velimir Vemic, ne primeti da se na tapaciranom zidu sobe nalazi sasvim malo udubljenje, kao rupa za kljuc. Iznenadjen, povikao je:
  - Evo otvora, evo nekakve pukotine!
  Djeneral, sada vec uznemiren, uzvrati:
  - Tu nema nista, mozemo dalje!

 3. #3
  Domaćin giovaniI (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Lokacija
  Hercegovina,Velika Srbija
  Poruke
  3.262
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  No, bledilo na Petrovicevom licu pojacalo je Vemiceve sumnje. On pridje, bolje zagleda, i tada uoci jedva primetni zarez od okvira vrata. U tom dva zaverenika, kapetan Ilija Radivojevic i Mihailo Ristic stupise u sobu. Vemic im podviknu:
  - Sikiru! Evo vrata.
  Djeneral Laza na to zamoli:
  - Nemojte! Ja cu ih zvati.
  Kad pozva glasno: "Velicanstvo! Velicanstvo!" - niko ne odgovori. Kapetan Radivojevic lupi vrata i povika:
  - Otvaraj!
  Lepi Laza ponovi:
  - Velicanstvo! Ja sam vas Laza! Otvorite vasim oficirima.
  Mirnim glasom kralj Aleksandar upita:
  - Mogu li racunati na zakletvu mojih oficira?
  - Ne, nikako - povikao je Vemic.
  - Mozete - odgovori zaverenik Petar Markovic, koji je u tom trenutku usao u sobu. Kada su se tanka vrata kraljicinog budoara otvorila, dve grcevito sljubljene figure, kao bele senke, blesnuse u mraku - pise Vasic. U isti mah puscane cevi zaplamtase: prvo Ristic, onda Vemic, za njima Radivojevic. Kralj, izgleda mrtav vec od prvog metka, pade prvi. Za njim se potom, stiteci ga telom, srusi i kraljica, i posle desetog metka jos je davala znake zivota.Bilo je tacno 3 sata i 50 minuta. Kraljev adjutant pokusa da izvadi skriveni revolver vec posle prvih hitaca. No, Ristic mu odbi ruku jednim pokretom lakta, te metak promasi. U sledecem trenutku general Laza vec pade pogodjen u glavu...
  Razbesneli zaverenici iskalili su svoj bes i nad mrtvim kraljevskim parom. Posle metaka posegli su za sabljama. Kralj i kraljica bili su izbodeni, a prema nekim svedocenjima, narocito je Draga pretrpela grozne udarce secivom. Posle ovog krvavog pira zaverenici su leseve izbacili kroz prozor, na travnjak ispred dvora.
  U pocetku zavere Apis i drugovi nisu imali ideju da ubiju kralja Aleksandra. Smatrali su da je dovoljno da ga prisile na abdikaciju. No, kasnije, kako se zavera razvijala, sazrevala je ideja da se kralj lisi zivota. Smatralo se, naime, da bi Aleksandar, i u slucaju abdikacije, nastavio da se bori za srpski prsto, uprkos promeni dinastije. Ovako, sa njegovim nestankom, iscezava dinastija Obrenovica, pa Srbija vise ne bi imala onako silovite dinasticke borbe koje su je opterecivale u 19. veku.
  Na opredeljenje da se kralj ubije, u dobroj meri uticalo je ponasanje kraljice Drage, koju su oficiri-zaverenici smatrali posebnim dinastickim zlom. Njih je, takodje, opterecivala i cinjenica sto su Dragina braca, mladi oficiri Lunjevica, bahato gledali na svoje kolege, a, pre svega, tome je doprinela prica da bi presto Obrenovica mogao jednog dana pripasti Lunjevicama

  P.S.po meni ovo je strasan zlocin koji je pocinjen i koga se treba sa tugom sjetiti.Obrenovici su ovim cinom krvavo skinuti sa nase istorijske scene,a sjetimo se samo koliko su i Milos I Mihailo za nas Srbe ucinili dobroga!

 4. #4
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

 5. #5
  Domaćin giovaniI (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Lokacija
  Hercegovina,Velika Srbija
  Poruke
  3.262
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine


 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KM
  Poruke
  999
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  tuzan kraj jedne dinastije koja je ucinila mozda i najvece pozitivne reforme!
  ali se uvek pitam kakva je to demokratija mogla da nastupi ako se zasniva na jednom ovakvom sramnom cinu(zlocinu)!?

 7. #7
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Mogu reci da je posle te nezapamcene tragedije nastupio los period za Srbiju koji traje i danas. Setimo se da smo za vreme Obrenovica imali dobre diplomatske odnose sa Austrougarskom i Rusijom, da smo imali zlatan dinar, dobru ekonomiju, kulturni i tehnoloski napredak ( u to vreme smo razvijali telefonski saobracaj i dizali hidroelektrane odmah posle Amerikanaca ) i da ne nabrajam. DIvljacko ubistvo kao da je donelo nesrecu narodu: odmah su krenuli Balkanski ratovi, svetski, titoizam, Jugoslovenstina itd. Duboko verujem da je zavera plod Britanske tajne sluzbe koja bi destabilizacijom Balkana pomerila temelje Austrougarske, Turske i koja bi u Karadjordjevicima imala vernog saveznika u svim kombinacijama iplanovima koje su imali u 20. veku na ovim prostorima..

 8. #8
  Iskusan SiIent Bob (avatar)
  Učlanjen
  26.04.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.188
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio King 7
  Mogu reci da je posle te nezapamcene tragedije nastupio los period za Srbiju koji traje i danas. Setimo se da smo za vreme Obrenovica imali dobre diplomatske odnose sa Austrougarskom i Rusijom, da smo imali zlatan dinar, dobru ekonomiju, kulturni i tehnoloski napredak ( u to vreme smo razvijali telefonski saobracaj i dizali hidroelektrane odmah posle Amerikanaca ) i da ne nabrajam. DIvljacko ubistvo kao da je donelo nesrecu narodu: odmah su krenuli Balkanski ratovi, svetski, titoizam, Jugoslovenstina itd. Duboko verujem da je zavera plod Britanske tajne sluzbe koja bi destabilizacijom Balkana pomerila temelje Austrougarske, Turske i koja bi u Karadjordjevicima imala vernog saveznika u svim kombinacijama iplanovima koje su imali u 20. veku na ovim prostorima..
  100% si u pravu.

 9. #9
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio martina_hingis
  tuzan kraj jedne dinastije koja je ucinila mozda i najvece pozitivne reforme!
  ali se uvek pitam kakva je to demokratija mogla da nastupi ako se zasniva na jednom ovakvom sramnom cinu(zlocinu)!?
  Svaka drzava se u vecoj meri zasniva na unistavanju stanovnsistva, a skoro svaka vlast, pa i ona demokratska u svojoj srzi ima neki zlocin ... to ne treba da te cudi... Nazalost, kralj i kraljica su smaknuti na vrlo brutalan nacin ... to je uzasno, ali u tradiciji ovog naroda! Obratite paznju da je i Karadjordje slicno smaknut ... Istorijski, to je bio payback!

 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KM
  Poruke
  999
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  hoces reci da karadjordjevici stoje iza toga?

 11. #11
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Ako je pitanje upuceno meni ... mislim da Karadjordjevici ne stoje iza toga (iako iz te dinastije cenim samo Karadjordja i Petra I). Istorijski, to je bio payback ... mislim, vratilo im se.

 12. #12
  Primećen član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KM
  Poruke
  999
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  da, da kapiram sad sta si hteo reci!

 13. #13
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Mislim da ima dosta sličnosti izmedju srpske kraljice Drage i ove carice. Čak je carica imala kvalitet više: rodila je caru ćerku i naslednika prestola. Srpska kraljica je simulirala lažnu trudnoću...

  Mesalina je bila plemenitog perekla i imala slavne pretke. Njena majka je bila Domita Lepida (unuka Marka Antonija), a otac slavni rimski konzul, Valerije Mesala Barbat. Budući da je imala takve roditelje, Mesalina je imala puno privilegija, a naročito onu da je bila Kaligulina dvoranka. Zato je i razumljivo što je rastući u takvom okruženju postala potpuno svesna intriga koje su se dagađale na carskom dvoru i nesigurnosti života, naročito pripadnika vladajuće klase, u vreme Kaliguline tiranije. Tokom svoje vladavine, Kaligula je uživao u tome da gleda krvave gladijatorske borbe koje su se održavsle u rimskim amfiteatrima. I u carskoj palati je bilo puno krvoprolića, kao i različitih surovasti i zlikovačkog ponašanja. Mesalinin budući suprug, Tiberije Klaudije, je u to vreme bio samo jedna neprimetna senka koja se kretala u pozadini – neko ko je uživao u jelu i posmatranju političkih spletki koje su se neprekidno događale na dvoru. Nikome nije bilo ni na kraj pameti da bi on mogao postati važna ličnost, a kamoli da će doći na presto, pa se Mesalina za njega najverovatnije udala zbog toga što je želela da postaae član moćne porodice, a ne zato što se nadala će on postati car.

  Ona Klaudiju nije bila prva žena. Klaudije je, kao mladić, bio čak dva puta veren. Prva verenica mu je bila Emilija Lepida, praunuka cara Avgusta, a druga, Livija Medulina. Prva Klaudijeva veridba je, međutim, propala zbog toga što je porodica Emilije Lepide uvredila cara, a ni njegova druga verenica nije uspela da mu postane žena, jer je mlada na dan venčanja umrla od neke misteriozne bolesti. Klaudije se na kraju ipak oženio, Plautijom Urgulanilom, ali se ubzo razveo zbog njenog skandaloznog ponašanja i sumnje da je pokušala da ga ubije. Ubrzo nakon toga, stupio je u drugi brak, ovog puta sa Aelijom Paetinom, ali ni ona nije prošla bolje ad svoje predhodnice i oni su se razveli zbog njenog nemoralnog ponašanja. Valerija Mesalina je, dakle, bila Klaudijeva treća žena.Njih dvoje su se upoznali kada je on imao pedeset godina, a ona petnaest. Malo je verovatno da je za Mesalinu to bila idealna prilika, ali je Robert Grevs, u prvom tomu Klaudijeve izmišljene autobiografije, tu devojku ovako opisao: "Mesalina je bila izuzetno lepa devojka – mršava i žustra, s crnim očima s gustom, kovrdžavom kosom. Skoro uopšte nije pričala, već se samo zagonetno smeškala zbog čega sam, naprosto, poludeo za njom."

  Grevs je, bez dileme, njen opis bazirao na pisanim svedočanstvima iz tog vremena, ali i da to nije bilo tako, lako je shvatiti zašto bi jednom pedesetogodišnjaku živahno devojče od petnaest godina moglo da izgleda prelepo. lako u istorijskim kajigama ne piše ništta o tome kako je jednoj petnaestogodišnjoj devojci mogao da izgleda jedan matori bogalj, nije teško shvatiti zašto je Mesalinina reputacija bila takva kakva je bila. Koliko god bila nezrela, ona je sigurna zazirala, a možda se čak i plašila toga da se uda i spava s Klaudijem. Uprkos tome, oni su oko 38. g. stupili u brak, povodom čega je napravljeno jedno skromno venčanje. Ubrzo nakon toga, 39. g. Mesalina je rodila ćerku, Oktaviju. Posle Kaligulinog ubistva, 41.g. Klaudije je postavljen za cara i ona je postala carica. Mesalina se s puna žara i samopouzdanja prihvatila te funkcije i uživala je u njoj, učvrstivši svoje pozicije time što je 4l. g. Klaudiju rodila sina Britanika. Kao majka naslednika prestola, imala je još veći uticaj i na muža i na njegov dvor. Mesalina je verovatno bila zanosna, jer je čak i na početku braka s Klaudijem bila okružena pažnjom više Ijubavnika. Njen uticaj na muža bio je toliki da se on godinama pravio da ne primećuje njenu razvratnost i gramzivost. Čak i kada je posumnjao da ona vodi takav život, pošto je bio jako plašljiv čovek, nije ništa preduzimao, i ispunjavao joj je svaki hir.

  Šta, dakle da se radi kad se Obrenovićima desio Klaudije...

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Тако некако испада....Омађијала га скроз на скроз.....
  Ево једног његовог писма а писао јој је свако вече иако је живела пар улица од двора, некад слао да стигну писмоношу, да се врати, како би дописао још неки редак:

  http://www.geocities.com/faraonslike1/pismodragi.jpg

 15. #15
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Kad bi mogli da spojimo teme pod naslovom Mesalina i Draga Mašin – istorijske družbenice...

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

 17. #17
  Aktivan član dejina811 (avatar)
  Učlanjen
  01.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novo naselje united
  Poruke
  1.529
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio martina_hingis
  tuzan kraj jedne dinastije koja je ucinila mozda i najvece pozitivne reforme!
  ali se uvek pitam kakva je to demokratija mogla da nastupi ako se zasniva na jednom ovakvom sramnom cinu(zlocinu)!?
  kao istoricar, nikad se nebi slozio sa tobom... pogotovo su poslednja dva obrenovica ugrobarili Srbiju, tajnom konvencijom sa Austrougarskom, eto sam nju da spomenem!

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio dejina811
  kao istoricar, nikad se nebi slozio sa tobom... pogotovo su poslednja dva obrenovica ugrobarili Srbiju, tajnom konvencijom sa Austrougarskom, eto sam nju da spomenem!
  Nisu je baš nešto ugrobarili, čak ni tim konvencijama, Milanovom promašaju u ratu sa Bugarima i sl.....imali su i oni loše poteze kao i svi u ostalom...Ali ništa Srbiju nije toliko ugrobarilo, kada govorimo o toj istoriji Karadjordjevići-Obrenovići, kao Aleksandar Karadjordjević i Jugoslavija.....

 19. #19
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio AKHENATON
  Nisu je baš nešto ugrobarili, čak ni tim konvencijama, Milanovom promašaju u ratu sa Bugarima i sl.....imali su i oni loše poteze kao i svi u ostalom...Ali ništa Srbiju nije toliko ugrobarilo, kada govorimo o toj istoriji Karadjordjevići-Obrenovići, kao Aleksandar Karadjordjević i Jugoslavija.....
  Pu, pu, pu... ne ponovio se i ne ponovila se... Da ne ode u Marselj... kuku nama...

 20. #20
  Primećen član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KM
  Poruke
  999
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  kakav samoubilacni cin!!!

 21. #21
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio lj_950
  Pu, pu, pu... ne ponovio se i ne ponovila se... Da ne ode u Marselj... kuku nama...
  А зашто је онда тај ваш паметни Тито стварао поново Југославију кад велиш не поновила се, и кад сви зврндате да није ваљала, ваљда да мене опет на уштипке наведете.

 22. #22
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio vujadin
  А зашто је онда тај ваш паметни Тито стварао поново Југославију кад велиш не поновила се, и кад сви зврндате да није ваљала, ваљда да мене опет на уштипке наведете.
  Popravljaš srpski, dobro je, ne žvrndaš više, a izgleda i da si počeo da pišeš sa protezama u ustima... pa, ajd na uštipke, kad si već pri zubima... nisu loši...

 23. #23
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Мислио сам да си ти озбиљни бивши пионир и да ћу нешто научити из историје од тебе, а оно упознаваш ме са шатровачким понашањем у говору и писању, па и то је српски језик, поред осталих које Престолонаследник неће никада савладати као ни ја, а плус тога још и цаке а сада и вицеви, треба ми још да савладам копи пасте са википедије и шврљање по гуглу па да се подигнем на твој ниво, а до тада спремај уштипке.

 24. #24
  Ističe se
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Poruke
  2.338
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Ajd, isteraj sve te škole pa – na uštipke... puše se...

 25. #25
  Aktivan član a33 (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Velika Srbija
  Poruke
  1.610
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Majski prevrat 1903. godine

  Citat Original postavio martina_hingis
  hoces reci da karadjordjevici stoje iza toga?
  naravno da stoje iza toga karadordjevici,.kao sto su i ranije onidirektno stajali iza ubisava vladara iz dinastije obrenovic.
  pa setimo se samo 1865,cini mi se da je ta godina bila kada je na Kosutnjaku ubijen Mihailo Obrenovic,.zna se da je u toj zaveri ucestvovala i dib\nastija Karadjordjevic koja je dosla na vlast nakon toga ubistva,.
  pa nijen to tako davno bilo ,ljudi!

Slične teme

 1. Српска четничка акција 1903 - 12
  Autor Савременик u forumu Istorija
  Odgovora: 82
  Poslednja poruka: 18.09.2012., 23:11
 2. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 12.03.2009., 14:37
 3. Ko bi bio najbolji za Srbiju 1903. godine?
  Autor Slaven777 u forumu Istorija
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 08.01.2009., 19:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •