A AFERE?!

Samanta_

Iskusan
Poruka
6.229
A AFERE?!
Brojne, milionski vredne afere u kojima su političari glavni akteri nikada nisu razrešene, nova vlada mora da kazni bar neke krivce. "Topčider, Jelašića vila, kofer, švedski vozovi... samo neke od afera koje su zaboravljene"



Za tri godine mandata prve vlade Vojislava Koštunice zabeleženo je nekoliko zaista krupnih afera koje nikada nisu doživele sudski epilog.

Nova vlada bi pod hitno morala da učini nešto konkretno, da reši bar neke i kazni krivce. Press, zato, podseća na najveće srpske afere.

* Svakako najkrupnija afera sa najtragičnijim ishodom počela je 5. oktobra 2004. godine, kada su u kasarni na Topčideru pod nikad razjašnjenim okolnostima ubijeni gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Prema zvaničnoj verziji, oni su se posvađali i međusobno poubijali, ali ovu verziju je srušila državna nezavisna komisija. U protekle dve i po godine u više navrata moglo se čuti da su gardiste na Topčideru ubili članovi obezbeđenja generala Ratka Mladića. Istina nikada nije utvrđena.

* Guverner NBS Radovan Jelašić kupio je vilu na Dedinju pod krajnje sumnjivim okolnostima. Nikada niko ozbiljno nije istražio pisane dokaze koje su objavljeni u medijima, a prema kojima je guverner u kupoprodajnom ugovoru lažno prikazao da je vrednost vile 380.000 evra, iako je njena realna tržišna vrednost bar četiri puta veća. Tako je guverner utajio silni porez državi, što je nedopustivo i povlači ozbiljnu krivičnu odgovornost.





* "Afera kofer" se završila podizanjem optužnice protiv viceguvernera NBS Dejana Simića i funkcionera SPS-a Vladana Zagrađanina. Ipak, nikada nije istraženo ko zapravo stoji iza pokušaja podmićivanja viceguvernera sa 100.000 evra.

* Kupovina polovnih švedskih vagona je, takođe, jedna od većih afera Koštuničine vlade. Iako je u više navrata obećavao istragu i kažnjavanje odgovornih, kapitalni ministar Velimir Ilić nikada nije objasnio zašto je direktor "Železnica" Milanko Šarančić ovaj posao bez tendera poverio firmi koja se bavi uvozom ženskih seksi gaćica.





* "Afera šećer" - bivši potpredsednik Vlade Miroljub Labus je javno optuživao Miodraga Kostića Koleta da je zloupotrebama izazvao "šećerne sankcije EU". Čak je bio izdat i nalog za hapšenje Koleta, ali sve se završilo na jednom informativnom razgovoru kod sudije.

* "Afera Erikson" - švedski mediji su objavili da je Miroljub Labus od "Eriksona" uzeo mito od 13.000 evra na ime školovanja njegove ćerke. Labus je ovo nemušto demantovao i, uz puno medijske buke, sve je završeno bez sudskog epiloga.



Ništa od rešenja

Politički analitičari Milan Nikolić i Zoran Stojiljković smatraju da gotovo nijedan od ovih i brojnih drugih slučajeva neće dobiti sudski epilog.
- Najveći broj afera ostaće nerazrešen, jer vlast ne želi da ide protiv svojih tajkuna. Ono što nas očekuje jeste otkrivanje novih mafija, u kojima, naravno, nema onih koji daju pare za finansiranje partija na vlasti - ocenjuje Nikolić, s čim se slaže i Zoran Stojiljković:
- Za tranzicione zemlje sa slabim institucijama karakteristična je sistemska korupcija i neefikasno pravosuđe. Otkrivanje tokova novca u politici biće ključno ako se želi obračun sa korupcijom. Ukoliko preživi velika iskušenja u narednih nekoliko meseci, nova vlada bi zahvaljujući mehanizmu duple kontrole mogla da uvede nekakav red - zaključuje Stojiljković.


* "Afera pancir" nikada nije istražena do kraja. Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić je potpisao štetni ugovor sa Miletom Dragićem, prema kome je vojna oprema nabavljana po višestruko većim cenama. Taj, kao i slučaj zakupa izraelskog vojnog satelita za 45 miliona evra, neko vreme se povlačio po sudu, ali su svi akteri oslobođeni optužbe.

* "Knjaz Miloš" - nikada nije utvrđena prava istina o privatizaciji najveće srpske fabrike mineralne vode.

* "Afera dnevnice" - poslanici Skupštine Srbije iskoristili su rupe u zakonu i bez pravdanja troškova putovanja sa blagajne Skupštine podizali milionske sume na ime dnevnica. Tako je radikal Nemanja Šarović, iako Beograđanin, za "svakodnevna putovanja" do Vranja podigao neverovatnih 1,6 miliona dinara!

Novoizabrani, kao ni bivši ministri, juče nisu bili raspoloženi da govore na temu kada će i da li će uopšte neke od ovih afera biti razrešene.
 
Нове афере покривају старе афере.И тако укруг.И после неки који као прате историјска збивања,кажу да је Апис био антисрбин.А није тако,био је први Србин који је решио једну аферу!8-)
 

Back
Top