SNIMAK KAMEROM TELEFONA: Tragovi nasilja na licu sagovornika Vladana Vasića od batina esktremista na Pagu nije spasla ni činjenica da je državljanin Nemačke “Otkrile” ga brojanica i akcenat. Četvoro mladih iz Minhena, troje Nemaca i Vladan Vasić (21) sa nemačkim pasošem rešili su nedavno da odu na kratak izlet na hrvatsko ostrvo Pag.

Vladanovoj devojci Katarini Rat to je trebalo da bude nagrada za višemesečnu pripremu mature u srednjoj školi, a Vladanu “prethodnica” za pravi letnji odmor koji su planirali da provedu na ovom ostrvu.
Vladan Vasić se međutim proveo “kao bos po trnju” i da nije uspeo da pobegne, batine koje je dobio u kafiću u Novalji mogle su se završiti i - tragično! A sve je počelo bezazleno, mladalački i veselo.
- U kolima smo bili ja i moj prijatelj sa devojkama i lepo smo se zabavljali tokom putovanja. Kad smo došli pred hrvatsku granicu skinuo sam trobojnu brojanicu sa retrovizora da ne bih nekoga provocirao. U Novalji, na Pagu, bili smo retki strani gosti. Smestili smo se, a kako je bilo hladno za kupanje, više smo šetali i razgledali Novalju.

“Preskočili” ambasadu

- Kad sam se vratio u Minhen zvao sam nemački MIP i rečeno mi je da sam kao nemački državljanin trebao da se za pomoć obratim nemačkoj ambasadi u Zagrebu. Mi smo, međutim, gledali da izvučemo živu glavu i što pre odemo iz Hrvatske, pa nam to tada nije palo na pamet - vajka se Vladan Vasić.

Čuli smo da tu van sezone radi samo “Kokomo bar”, gde se okupljaju mladi i mi smo svratili na piće. Svi su bili ljubazni i rekli nam da navratimo u subotu uveče kad lokal bude pun - prepričava svoje gorko iksustvo Vladan Vasić, dok njegovu priču po ko zna koji put sluša otac Miodrag, lekar specijalista za uho, grlo i nos koji je sa porodicom iz Doboja u Nemačku došao za vreme rata u BiH.
Vladan kaže da je vodio računa da ničim ne isprovocira okolinu, pa je i govor “prilagodio” sredini, a kao prevodilac za svoju malu grupu imao je osećaj da će sve biti u najboljem redu. Pogotovo što su svi na početku bili ljubazni, a gazda lokala ih je častio flašom pića. I dok su tako čavrljali za šankom, “pažljivi posmatrači” uočili su da Vladan na ruci nosi crvenu brojanicu sa krstom, a valjda im je i akcenat postao “sumnjiv”.

Blanko potpis

Policajac na Pagu Josip Juranović mu je zatražio potpis na “blanko” zapisniku rekavši da će on “kasnije popuniti sve ostalo”! I sudija za prekršaje je sutradan tražio da Vladan potpiše dva prazna lista koje će on naknadno popuniti, kao i da plati kaznu od 500 kuna. Kako nije imao više novca, ponudio je 300, što je sudija prihvatio, ali mu potvrdu nije dao.

Gazda ga je posle ponoći pozvao pred lokal da popiju piće i još porazgovaraju.
- Izašao sam sa devojkom ne sluteći probleme. Nismo tu bili ni pet minuta, a neko me je iznenada, s leđa, udario u glavu. Okrenuo sam se misleći da je reč o zabuni, a onda je na mene nasrnuo jedan mladić psujući mi četničku majku. Opet me je udario pesnicom u lice i ja sam mu uzvratio udarcem od koga mu je pukla arkada i potekla krv niz lice. To kao da je bio signal za ostale, koji su sve to posmatrali, da navale na mene. Tukli su me nogama i rukama, a jedan mi je otkinuo brojanicu tako da je ostao veliki ožiljak na ruci. Nekako sam se digao i pokušao da bežim, ali su me dva puta sustizali i dalje tukli. Kad sam se treći put podigao video sam razjarenu grupu od njih dvadesetak kako su poskidali majice i krenuli za mnom. Potrčao sam prema moru, uspeo da im umaknem i sakrijem se pod jedan sto lokala koji nije radio - prepričava nam dramatični događaj Vladan.

Pozvao je prijatelja mobilnim i rekao gde se nalazi, ali je pre njega tu stigao policajac u civilu, a kasnije i još nekoliko njegovih kolega. Rekli su mu da su videli tuču, ali da je to u ovoj sredini “normalna” stvar. Jedan od njih mu je kasnije u policijskoj stanici rekao da su videli kad je prošao kolima sa drugarom, da je otvorio prozor i pljuno prema njima i opsovao ustašku majku. Za Vladana je to bio nov šok u celoj stvari.


Batinali i devojku

Vladanova devojka Katarina Rat je pokušala da pomogne momku koga su tukli. Skočila je na leđa jednom od najratobornijih i dobila udarac pesnicom. Kad je pošla u bar da pozove Vladanovog prijatelja i njegovu devojku, na ulazu je dobila dva šamara od devojaka koje su posmatrale batinanje.
- Za mene je ovo prvi i poslednji odlazak u Hrvatsku - kategorična je Katarina.

- Usta su mi bila puna krvi i ja sam otvorio staklo da ispljunem krv, ali nisam nikoga video u blizini, niti bilo šta opsovao - kaže on.
Posle saslušanja u stanici policije morao je sutradan i kod sudije za prekršaje, jer je “narušavao javni red i mir”, da potpiše zapisnik koji će kasnije biti popunjen, plati kaznu i dobije pasoš da bi odmah svih četvoro krenuli za Nemačku. Tako se izlet za njih pretvorio u pravu noćnu moru, a umesto da posle kraćeg odmora nastavi posao u “Telekomu”, Vladan je i dalje na bolovanju.
http://www.novinar.de/2007/05/05/tukli-ga-jer-je-srbin.html

"Демократи", "демократи", шта урадисте србима. Хрват да буде нападнут у Србији и на националној основи тешко испребијен. То би одмах Тадић и остале "демократе" тражили линч починиоца. Ово је српски момак у геноцидној творевини хрватској који је тешко испребијен што је Србин. Тадић се није огласио. "Демократе" ћуте. Све им је у реду док Србин гине.