DOLAZAK Misije UN u Srbiju početak je novih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, ocenila je u razgovoru za “Novosti” Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.
- Srbija je oberučke prihvatila posetu misije UN iz jednostavnog razloga što već nekoliko godina slušamo hvalospeve o sprovođenju standarda na Kosmetu i što se naši izveštaji razlikuju od nerealnih izveštaja koje u Savet bezbednosti donose i prezentuju šefovi Unmika. Te razlike su bile toliko velike da je bilo najbolje da ambasadori dođu direktno na teren i uvere se u pravu situaciju.

Niste, međutim, bili previše zadovoljni planom posete misije. Očekujete li da njen izveštaj, ipak, bude objektivan?
- Imala sam doziranu skepsu zato što je boravak misije od tri dana bio vrlo kratak. Ni odabir mesta nije bio dovoljno reprezentativan. Vrlo često putovali su helikopterom, a onda se ne može videti prava slika - ne mogu se videti ostaci betonskih struktura srpskih kuća, koje su spaljene, ni bodljikava žica, ni izrazi lica ljudi koje srećete.

Je li misija došla da se zaista uveri u pravu sliku ili je to rezultat kompromisa na zahtev Rusije?
- Ne verujem da se radi samo o zadovoljenju Rusije. Naravno, bilo je i takvih ambasadora, pre svih Velike Britanije, ali ima diplomata koji su došli da vide pravu situaciju na terenu. Izdvojila bih ambasadora Južne Afrike koji je svima održao lekciju i iz diplomatije i o suštinskom suočavanju sa problemom.

...

Šta podrazumeva poslednji predlog Srbije - nadgledana autonomija?
- To je naš predlog suštinske autonomije. Ne bežimo od toga da određeno vreme bude prisutna EU za nadgledanje te autonomije. Zalažemo se za demilitarizaciju Pokrajine i prisustvo međunarodnih vojnih snaga dokle god to treba.


Kada očekujete “pravi” nastavak pregovora?
- SB će o izveštaju misije UN raspravljati tokom maja, tako se najavljuje. Realno je da će novi pregovori početi od jeseni. Pre toga trebalo bi da se imenuje novi međunarodni predstavnik umesto Ahtisarija. Naravno, Srbija nije ta koja diktira dinamiku, već SB UN.

Kako gledate na najave da bi SB UN mogao da usvoji novu rezoluciju o Kosmetu?
- Osim obnove pregovora, naš cilj je da temelj bilo kakve nove rezolucije u SB bude rezolucija 1244.
Svaka rezolucija koja bi definisala status Kosmeta je prerana. Za nas je prihvatljiva nova rezolucija koja bi definisala nove pregovore, obavezala rad na standardima i koja nedvosmisleno štiti teritorijalni integritet Srbije. Odnosno, bilo bi mnogo produktivnije da se ispoštuju svi aspekti rezolucije 1244, pa kada se ona u potpunosti sprovede, možemo videti šta još u pogledu standarda treba uraditi.

...

Hoće li biti veta Rusije ako se bude glasalo o nezavisnosti?
- Može se, čak, desiti da ruski veto ne bude ni potreban
. To bi bilo najbolje. Jer, bi to značilo da je većina za poštovanje Povelje UN, međunarodnog prava, protiv priznavanja secesije Kosmeta, i ja se nadam da će zaista tako i biti.
Osim nezavisnosti iz Brisela stižu poruke da je jedno od rešenja kosmetskog pitanja i status kvo...
- Premijer Koštunica je, prilikom susreta sa misijom UN, jasno poručio da je Srbija apsolutno protiv statusa kvo, jer to znači da nema povratka Srba na Kosmet, znači da za ubijene nisu nađeni počinioci, da za nestale nisu nađeni krivci, da se zapaljene kuće i crkve ne obnavljaju. Ako je iko protiv statusa kvo, onda je to Srbija.

...

ZAŠTO NE I SRPSKA?
STREPITE li od unilateralnog priznavanja nezavisnosti i zna li se odgovor Srbije u tom slučaju?
- Ne možete očekivati od bilo koje zemlje da mirno gleda ako joj neko oduzima teritoriju, a posle toga joj se predstavlja kao prijatelj. Te zemlje koje bi priznale nezavisnost mimo SB UN bile bi same u problemu. Učinile bi dva nelegalna poteza - prvi je ignorisanje Povelje UN, a drugi - priznali bi nešto iako u SB postoji rezolucija 1244 koja govori suprotno. To bi, dakle, bilo priznavanje usmereno protiv Savete bezbednosti i UN. I napokon, ako bi se otvorio taj proces bilateralnog priznavanja moglo bi da se dogodi da neke druge zemlje priznaju neke druge države u nastajanju. Na primer, možda neka velika i jaka država prizna Republiku Srpsku kao novu državu, na primer...

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=103126&datum=2007-04-29