Banjaluka -- Kancelarija za nestala i zarobljena lica RS identifikovala na osnovu DNK nalaza posmrtne ostatke 17 pripadnika JNA.

Oni su ubijeni pre 15 godina u "tuzlanskoj koloni" i sahranjeni u Spomen kostrunici u Bijeljini. Predsednik bijeljinske organizacije porodica nestalih, zarobljenih i ubijenih boraca i civila Žarko Radić izjavio je kako je nemoguće precizno reći koliko je lica sahranjeno u Spomen kosturnici, navodeći da ima slučajeva da se u jednom kovčegu nalazi po nekoliko posmrtnih ostataka vojnika i civila.

Radić je izjavio da ne postoje precizni podaci o broju stradalih u tuzlanskoj koloni, ali se veruje da se u spomen kosturnici u Bijeljini nalazi oko 80 posmrtnih ostataka, sahranjenih kao "N. N." lica.

Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. prilikom povlačenja nenaoružane vojske iz tog grada na osnovu prethodno postignutog dogovora.

Pripadnici ekstremne organizacije "Patriotska liga", uz pomoć lokalnih vlasti su na Brčanskoj malti napali kolonu vozila JNA koja je trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju.

Taj napad je direktno prenosila lokalna televizija na čijim snicmima se videlo da se na kolonu puca čak i sa zgrade tuzlanske bolnice.

U napadu na kolonu JNA, ubijeno je oko 200 vojnika i starešina, a oko 140 je zarobljeno i zlostavljano.

Tužilaštvo BiH vodi u vezi tog zločina istragu nad tadašnjim nosiocima lokalne vlasti u Tuzli, ali još uvek niko nije odgovorao