U ZGRADI Vlade od izbora nisam ni bio, niti je SRS sa bilo kim, na bilo čiju inicijativu, pregovarala o učešću u nekakvoj vlasti. Tačno je da je Tomslav Nikolić dolazio nekoliko puta u Vladu i kod Borisa Tadića, i to radi konsultacija o Kosovu i Metohiji, i oko poslaničkih klubova. Ali, to je bilo potpuno javno - decidirano je u razgovoru za “Novosti” opisao sva “postizborna domunđavanja” radikala sa ostalim partijama, Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS.
Sve ostalo, kako je rekao, “plod je nečije mašte i grubih podmetačina”.
* Ne propuštate priliku da gotovo u svakom javnom nastupu istaknete da radikalima neko nešto podmeće...
- Sedam godina imamo u Srbiji suštinski istu, dosovsku, vlast, i mislim da su oni u panici da bi jednog dana mogli da je izgube. Zato je neophodno stalno voditi kampanju protiv SRS. Onda se pitam: šta mi, koji smo u opoziciji sve vreme, smetamo nekom, i dolazim do jasnog zaključka - ne bi mogli da vladaju zemljom, odnosno da je razaraju na ovakav način. Oni ne mogu da naprave vladu, opet mi krivi, pa krivi smo valjda i što smo živi.
* U kojoj funkciji je bilo "izletanje" Velimira
Ilića o vašoj podršci manjinskoj vladi DSS-NS?
- Velimir Ilić bi voleo da postoji mogućnost da mi budemo budale i da podržimo njihovu manjinsku vladu. Ali, mi nismo budale. On je, ustvari, naneo najveću štetu sebi i svojim koalicionim partnerima, jer je time jasno poslao poruku da se šegači sa građanima. Mi nećemo u vlast sve dok ne budemo sigurni da možemo menjati Srbiju. Da budemo šefovi lovačkih udruženja, da hvatamo konjokradice, a oni da vladaju Srbijom - neće ići.
* Kažete da ste nacionalno osvešćena stranka, da vam je Srbija iznad svega, zašto ste onda tako beskompromisni kada je u pitanju eventualna podela odgovornosti sa nekom drugom partijom, da bi se prevazišla ova institucionalna kriza?
- Mi se ne bavimo biznisom, nego politikom. Pa ne mogu oni čitavo vreme da pregovaraju sa Borisom Tadićem, i to javno saopštavaju, a onda puste jednog da ispali nekakav probni balon. Nismo mi baš moneta za potkusurivanje, niti neka rezerva. Ako su za vlast sa DS, neka izvole, snosiće svu odgovornost tog čina. Ljude ne možete da prevarite, umeju da čitaju poruke.
* Ali, realnost je, ipak, da se vlada mora formirati?
- Pa, oni će je i formirati. A, ako to ne urade, još bolje, imaćemo nove izbore i novu radikalsku vladu. Istraživanja kažu da bismo na novim izborima dobili između 37 i 39 odsto glasova, što bi značilo od 112 do 114 mandata. Sa manjinama, to bi bila čvrsta i stabilne vlada.
* Iskljujute li potpuno moguđnost formiranja neke, na primer, koncentracione vlade, kojoj bi prevashodni cilj bio očuvanje Kosmeta?
- Bolje da zbog Kosova idemo na izbore. Nijednog trenutka ne bismo zemlju ostavili obezglavljenu, imamo vladu koja deluje u skladu sa smernicama koje joj je postavila Narodna skupština.

OŠTRINA
* PROTEKLIH dana izneli ste neke neargumentovane optužbe na račun “Novosti”...
- To, da li ste vi režimske novine, a mislim da jeste, isključivo je vaša stvar. Ja samo želim da se ne izvrću moje reči, kao što tvrdim da ste uradili. Zato sam i reagovao. Čovek u trenutku reaguje malo oštrije, navikao sam na to, ali bilo je i mnogo nekorektnijih stvari u drugim novinama i mislim da ljudi to razumeju.


http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=103020&datum=2007-04-27