Upis/Citanje fajlova (delphi)
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Upis/Citanje fajlova (delphi)

  1. #1
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Upis/Citanje fajlova (delphi)

    Imam dva niza
    niz1:array[1..1000] of TLabel;
    niz2:array[1..1000] of String;
    i listbox (tj. niz stringova neodredjenog broja clanova)

    Sto se tice TLabel, potrebni su mi sledeci podaci o njemu
    Visible, Caption, Left, Top, Font.Name, Font.Size, Font.Color, i Font.Style[fsBold, fsItalic, fsunderline].

    E sad, lako bih ja to strpo u po hiljadu linija i citao svaku kao slog, medjutim Caption moze da bude i u nekoliko redova

    U ovim nizovima cuvam podatke o labelama koje postavljam po prozoru.
    Potrebno mi je da sacuvam izgled prozora i ucitam ponovo.

    Font.Style bih najradije stavio kao niz tri 0 ili 1, bold italic underline, 1 ako ima, 0 ako nema taj stil primenjen. Npr [i]tekst[/b] stil ovoga bio bi sacuvan kao 110, a tekst bio bi sacuvan kao 011

    Neka ideja? Mozda da razdvajam svaki podatak sa nekim znakom, npr *, ili ; pa da fajl tretiram kao file of char?




  2. #2
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    [font=Verdana]Ukoliko datoteka u koju se upisuju ti podaci ne mora da bude binarna, možda je najbolje sve to smestiti u neku datoteku ini formata, s tim da <CR><LF> kombinaciju u Caption atributu zameniš nekom drugom kombinacijom, na primer baš ovim tekstom, dakle umesto dva bajta ima bi tekst <CR><LF>.

    Ili možda umesto ini, da koristiš xml format.[/font]

  3. #3
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    aj videcu za ovo prvo, izgleda prosto (a verovatno i jeste)

    druga stvar me jos muci. ima li neko nesto od literature ili vremena da mi pomogne za sledece

    kako da pristupim 4om polju u 3 redu u bazi podataka? (nisam bas nesto mnogo obavesten o ovome, a nesto bas nemam mnogo vremena da citam neke velike knjige, tako da mi treba precizno i kratko par tehnika)


  4. #4
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    [font=Verdana]Nadam se da je neko shvatio šta pitaš, pošto to meni nije uspelo, pa ne bi bilo loše da malo detaljnije objasniš šta hoćeš da uradiš. Pretpostavljam da je reč o relacionoj bazi podataka.[/font]

  5. #5
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    103
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    Ja stvarno ne znam o cemu je rec. Praviti staticki niz od 1001-og labela je po meni nebuloza.
    Reci sta hoces da pa napravimo code.
    S postovanjem,
    Emil Beli

  6. #6
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    snaso sam se za sve

    nego, jos me muci jedno - kod ovog cuvanja u fajlove - kada treba da zamenim LineFeed sa necim, npr <LF> kako to da uradim?

    ovo mi palo na pamet, al ne znam sta dalje...

    Kod:
    str:string {string koji treba ocistiti od LineFeed i zameniti sa <LF>}
    str1:string {pomocni string}
    
    str1:='';
    for i:=1 to Length(str) do
    begin
      if not(str[i]='') then str1:=str1+str[i] else str1:=str1+'<LF>';
    end;
    odavde je str ulazni string a str1 sredjen, tj rezultat


  7. #7
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    103
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    Ajooj..
    To je ubiboze sporo i loshe...
    Inace, ti si napisao da menjas ' ', sto je SPACE a ne LF..

    CR = #13
    LF = #10
    SPACE = #32

    Recimo, ako trazis ENTER to je = CRLF => #13#10
    Ajd probaj ovako (ako si bas hteo LF)

    While Pos(#10,str) > 0 do
    begin
    gde := Pos(#10,str);
    delete(str,gde,1);
    insert('<LF>',str);
    end;

    pishem napamet, vidi parametre za delete i insert.

    Ako imas JCL, stavi u uses JCLStrings
    i uradi iz jedne linije:
    StrReplace(str,#10,'',[rfReplaceAll]);
    Poslednji put ažurirao/la Beli0135 : 03.05.2007. u 01:34
    S postovanjem,
    Emil Beli

  8. #8
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    u ono '' trebalo je da ubacim komentar al sam zaboravio..izgubljen

    sredio sam stvar za upis. objasnicu vam kasnije, uostalom videcete kod. ima se pokenjate kad vidite kako je izvedeno

    sad me jos muci stampanje

    joooooj

    sve sam proucio samo jos to. al nemam odakle. imam neke njige al bedne, slabotinja neka
    a po internetu trazio svasta al nista korisno naso, valjda sam maler neki, sta li

    aj pomognite za ovo pa da, daj boze, ostavim program negde


  9. #9
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    u ono '' trebalo je da ubacim komentar al sam zaboravio..izgubljen

    sredio sam stvar za upis. objasnicu vam kasnije, uostalom videcete kod. ima se pokenjate kad vidite kako je izvedeno

    sad me jos muci stampanje

    joooooj

    sve sam proucio samo jos to. al nemam odakle. imam neke njige al bedne, slabotinja neka
    a po internetu trazio svasta al nista korisno naso, valjda sam maler neki, sta li

    aj pomognite za ovo pa da, daj boze, ostavim program negde


  10. #10
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    [font=Verdana]Šta hoćeš da štampaš?[/font]

  11. #11
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    Mozes da pises direktno po canvasu stampaca.
    Čiste ruke
    Hladna glava
    I vatreno srce

  12. #12
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    niz:array[1..1000] of tlabel;

    to. ali na x,y pozicijama koje se cuvaju u left i top, i to u milimetrima, ako moze


  13. #13
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    [font=Verdana]Što ne bi moglo?[/font]

  14. #14
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    pa kako?


  15. #15
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Upis/Citanje fajlova (delphi)

    [font=Verdana]Evo kratak tekst na tu temu sa primerom http://www.delphibasics.co.uk/Article.asp?Name=Printing.[/font]

Slične teme

  1. Preporuka za čitanje
    Autor devojcica u forumu Književnost
    Odgovora: 51
    Poslednja poruka: 02.07.2015., 12:38
  2. Čitanje misli
    Autor Baby Kate u forumu Filozofija
    Odgovora: 106
    Poslednja poruka: 05.06.2011., 10:57
  3. Čitanje ISO fajlova...
    Autor runnerch u forumu Softver
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 17.09.2008., 23:21
  4. citanje misli...
    Autor rile_laki_oblak u forumu Ljubav i seks
    Odgovora: 42
    Poslednja poruka: 02.08.2007., 19:23

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •