"Pobij, pokrsti, proteraj"

U maloj sali Banskog dvora u Banjaluci u petak uveče premijerno je prikazan dokumentarni film pod nazivom "Pobij, pokrsti, proteraj", koji govori o stradanju srpskog naroda na području prijeratne opštine Odžak, ali i o početku rata u BiH i agresiji Vojske Republike Hrvatske na ovo područje.

Autor i koproducent filma je novinar i publicista Svetlana Petrušić, reditelj Ivica Vidanović, a producent Dušan Krstić.

Razloga za to što je baš izabrala malu opštinu Odžak i stradanje Srba tokom proteklog rata u njoj kao centralnu temu ovog filma, prema riječima autorke, ima na pretek. Glavni razlog, kako kaže, svakako je monstruoznost i podmuklost zločina koji se na tom području odigrao.

"Odžak je specifičan i sve ono što se dešavalo tokom rata u BiH – teror nad srpskim narodom koji je planski organizovan od strane države Hrvatske i mafijaškog političkog i vojnog muslimansko-hrvatskog vrha – u potpunosti se preslikalo na opštinu Odžak", kaže Svetlana Petrušić, napominjući da je riječ o području koje je bilo najjače ustaško uporište u Drugom svjetskom ratu. (Ustaše su izvjesno vrijeme držale Odžak i poslije kapitulacije Njemačke i njenih saveznika.) "U mestu koje je bilo ustaško-fašističko uporište i stratište srpskog naroda i u Drugom svetskom ratu, u proteklom ratu istorija se ponovila. Ovaj put pod patronatom velikih sila na čelu sa SAD", ističe ona, aludirajući na nečasnu ulogu "plavih šljemova" u stradanju odžačkih Srba u proljeće 1992. godine.

"Rat još nije bio ni počeo, a stranci dolaze i kažu da Srbi treba da se povuku iz opštine Odžak, tobože da ne bi doživeli genocid. To je bila prevara. U dogovoreni dan Srbi kreću u koloni, stranci se ne pojavljuju, a paravojne muslimansko-hrvatske bande zaustavljaju kolonu, ljude odvode u logor i tada nastaje pakao za Srbe. Zločin koji je usledio, ljudski um ne može shvatiti", kaže Petrušić. Preko 1,5 hiljada Srba dotadašnjih stanovnika Odžaka i okolnih sela, paravojne formacije lojalne SDA i HDZ-u zatvorile su na početku rata u nekoliko logora na području ove opštine. Zatvaranju, mučenju i ubistvima više stotina ljudi prethodilo je granatiranje srpskih sela i naselja, što su, između ostalih, vršile i snage Republike Hrvatske. U jednom trenutku hrvatska vojska je prešla preko rijeke Save i tom prilikom zajedno sa lokalnim paravojnim formacijama počinila zločin nad Srbima.

O torturama koje su tokom zatočeništva preživjeli, u dokumentarnom filmu govore bivši zatvorenici. Na filmu se, takođe, mogu vidjeti i sva mjesta na koja su Srbi zatvarani, pa čak i naprave za mučenje, koje su i poslije rata ostale kao svjedoci zločina. Kada je u julu mjesecu 1992. godine Vojska Republike Srpske zauzela Odžak, hrvatske formacije koje su se povlačile preko Save sa sobom su odvele i jedan broj zatvorenika. Sudbina njih preko dvije stotine još nije poznata.

Побиј, покрсти, протерај" је документарни филм. Основна тема филма су логори на територији Босне и Херцеговине у време грађанског рата од 1992. године, као и страдање Срба заточених у тим логорима. Ово је, иначе, и први документарни филм који се детаљно бави темом страдања српских логораша у периоду од 1992. године до 1996.

поред основне теме филма, страдања српских логораша, филм се бави узроцима рата, континуитетом страдања Срба, улогом политичког и војног врха НАТО-а, целокупног запада, ратом муџахидина против Срба у БиХ, агресијом Хрватске на БиХ, као и етничким чишћењем српске територије, и антисрпском пропагандом.
https://video.google.com/videoplay?docid=3483629315788255490&q