Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!
Prikazujem rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Истерујући случај затамњене српске архиве, Хрвати открили да су њихови политичари патентирали идеју о скривању одговорности државе пред судом у Хагу штитећи Фрању Туђмана Карле дел Понте Џефри Најс
  Колико год то изгледало невероватно, Хашки трибунал тренутно се горе котира у Хрватској и Босни и Херцеговини него у Србији. Драматичан пад угледа суда и његове главне тужитељке Карле дел Понте у босанској и хрватској јавности подударио се са пресудом Међународног суда правде у спору Босне и Херцеговине против Србије: суд је нашао да Београд није крив за геноцид у Сребреници, што је наљутило Босанце, али и уверило Загреб да су шансе да Хрватска добије спор против Србије због наводног геноцида током рата у Хрватској практично покопане.

  Окидач за провалу гнева против Дел Понтеове била је изјава бившег Милошевићевог тужиоца Џефрија Најса да је Дел Понтеова, у спрези са Београдом, од Међународног суда правде прикрила неке кључне детаље из српских докумената, а управо су ти детаљи, по Најсу, могли да докажу кривицу Србије за геноцид у Сребреници. Од особе која је била оличење борбе да се правди приведу ратни злочинци (посебно они из редова Срба), Дел Понтеова је одједном, у очима Загреба и Сарајева, постала савезник Србије и особа која, по оцени водитеља сарајевске телевизије Хајат, изједначава злочинце и жртве.

  Најс је отишао и даље, оптужујући не само бившу шефовицу већ и оспоравајући кредибилитет самог суда. Гостујући у Београду на позив Хелсиншког одбора Соње Бисерко, Најс је вероватно запрепастио своје београдске домаћине када је, током конференције о транзиционој правди о којој је „Политика” пре две недеље известила, мирно изјавио да је Хашки трибунал „политички” суд који су створили политичари у Уједињеним нацијама и на ком је правним средствима одмеравана Милошевићева политичка одговорност. Процес против Милошевића због тога је назвао „проблематичним”. Тако је практично изрекао исте квалификације које је пред Трибуналом од почетка понављао и Слободан Милошевић, с том разликом што је у оно време Џефри Најс знао да тражи од судија да прекину Милошевићеве „политичке тираде”.

  (Бивши тужилац ће се можда поново појавити у овом суду, али у новој улози. Упућени су га видели како улази у затвор у Схевенингену, што је подстакло гласине да се Најс укључује у одбрану хрватског генерала Анте Готовине.)

  Хрватски адвокат Анте Нобило, иначе бранилац генерала Тихомира Блашкића пред Хашким трибуналом, стао је у одбрану тужитељке Хашког трибунала. Број Срба којима се суди у Трибуналу, како је рекао, далеко је већи него број Хрвата и Бошњака, што је само по себи довољан аргумент да нема ни говора о томе да је Дел Понтеова наклоњена Београду. И Иво Јосиповић, агент Хрватске пред судом у Хагу, подсетио је гледаоце ХРТ-а да је у Хагу од 160 оптужених чак 150 било српске националности. Уосталом, из процеса Слободану Милошевићу било је више него јасно да Карла дел Понте све чини да се осуди бивши председник Србије тако да је сасвим извесно да ништа не би затајила како би спровела ту своју намеру.

  По свему судећи, међутим, нема никакве мистерије око затамњених делова архиве из Србије. Копије тих докумената, без затамњења, круже Сарајевом и Загребом и читане су на телевизијским станицама у суседним државама. Не може се озбиљно говорити о томе да би судије МСП донеле другачију пресуду да су располагале оригиналним верзијама. Највећи део проскрибованих докумената односи се на стенографске забелешке са седница Врховног савета одбране Југославије из којих се види да је Србија планирала да материјално помаже Србе у Хрватској и БиХ. И ништа више од тога.

  Уосталом, сам Сакиб Софтић, главни правни заступник БиХ пред Међународним судом правде, каже да у овом тренутку нема никаквих нових доказа који би били довољна основа за ревизију пресуде. Ни та изјава, међутим, није смирила оне који у БиХ и Хрватској и даље тврде да Међународни суд правде није имао сва неопходна документа и да за то подједнаку одговорност сносе Дел Понтеова и Београд.

  Хрватску јавност којој је тема број један било српско прећуткивање прошлости непријатно је изненадило сазнање да су њихови политичари то исто чинили чак и чешће и више него њихове колеге из Србије.

  У јучерашњем броју загребачког „Јутарњег листа” тврди се да је правило 54 бис Статута Хашког трибунала које омогућава државама да од јавности заштите информације од националне безбедности управо „резултат хрватских напора да заштити документе које је Тужилаштво тражило у предмету Блашкић”. Највећи број таквих докумената са затамњеним деловима, како пише овај лист, достављен је Хашком тужилаштву у Туђманово време. Како је у изјави за „Јутарњи лист”, рекао Анте Нобило, тражио се сваки могући начин да се Хаг онемогући да утврди одговорност министра одбране Гојка Шушка и покојног председника Фрање Туђмана за оно што се догодило у БиХ. „Смисао је био избегавање казнене одговорности наших кључних политичара. Искрено речено, Хрватска је скривала своју улогу у БиХ, и то нисмо радили из љубави према међународном праву”, каже Нобило. 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Тако испада да су Туђманови транскрипти далеко више оптужујући по њега и хрватску државу него стенографске забелешке са Врховног савета одбране Југославије по власти у Београду и самог Слободана Милошевића.

  За сада, „отровне стрелице” стижу само из једног правца. Међутим, може се претпоставити да Карла дел Понте неће остати дужна Најсу када оде са позиције главне тужитељке, што ће се десити још ове године. Јавност ће, вероватно, тек тада сазнати шта госпођа Дел Понте заиста мисли о свом бившем колеги, и да ли она њега криви за дебакл који је Тужилаштво доживело у спору против Милошевића.

  Након свега, поставља се и питање како ће ова спорења и изјаве које компромитују Хашки трибунал утицати на „случај Младић”. Међусобне оптужбе истакнутих појединаца из овог суда, који сада откривају да ни сами нису имали поштовања за ту институцију, односно да ни сами нису веровали у оно што су говорили, вероватно неће помоћи да се у Србији, са или без нове владе, створи „друштвена клима” неопходна за коначан завршетак сарадње са Хашким трибуналом.

  Пренето из ''Политике''.

  Имамо савезнике,а да за то нисмо ни знали?!Или смо постали параноични после ових петнаест година,па не умемо да разликујемо савезнике од непријатеља?

  Стварно,да ли неко сматра да су Карла и Најс радили за добро Србије?8-)

 3. #3
  Poznat WIBU (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  45º15'00N 19º50'00E
  Poruke
  7.398
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  547

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Lud zbunjenog!

 4. #4
  Zainteresovan član lud 100% (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Lokacija
  Hrvatska,a nekada i u oblacima
  Poruke
  133
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  kako misliš zamrzili?pa ko ju je volio uopće?

 5. #5
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Несретница Карла је већ и од "оног горе" кажњена ... Жена (?) такве лепоте је прво увреда за очи, а као политички "судија" је опет, нормално, на маргинама естетике. Ту је довољна једна реч Алергичне : STRASHNO ! или UZASH ! Беше онај њен амерички пријатељ, Ворен Кристофер - идеалан пар за уметнике које раде у музеју воштаних фигура.

 6. #6
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio misoni
  Стварно,да ли неко сматра да су Карла и Најс радили за добро Србије?8-)
  Dešava se da neke stvari ispadnu drugačije nego što želiš, i da pomognu onome kome pomoći ne bi hteo. Uostalom, na tu situciju sam i sam skrenuo pažnju, a i postavio link

  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4098767&postcount=9

 7. #7
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Zanima me samo da li se neko uopšte čudi ovakvom razvoju događaja...
  Naime, haški tribunal je pokrenuo svoju mašineriju sa idejom koju je svojevremeno izneo Piter Galbrajt, američki ambasador u Zagrebu a koja je glasila: "Za zločine na teritoriji ex YU krivi su Srbi - 97%, Hrvati - 2% i Muslimani - 1%"...
  Znači krivica Hrvata i Muslimana je trebala biti na nivou nestašluka...
  I svi su bili srećni i zadovoljni (osim Srba - dakako) dok je ta mašinerija tako i radila...
  Međutim, prvi peh je bio suđenje Slobodanu Miloševiću koje je potpuno propalo...
  Potom na red (pod pritiskom dokaza) dolaze i Hrvati i naravno tamo kreće kampanja protiv tribunala.
  A onda sud pokušava da se izvadi i sačuva makar pohvale od Bošnjaka i Šiptara tako što oslobađa presude (tačnije osuđuje ga na minimalnu kaznu) ratnog zločinca Nasera Orića, dok protiv brojnih zločinaca (npr. Sefera Halilovića) optužnica nije ni pokrenuta iako su objavljeni snimci u kojima se jasno vidi kako naređuje ratne zločine.
  Ista stvar je i sa Šiptarima. Ramuš Haradinaj je dobio specijalno pravo da se brani sa slobode i pobrine se oko budućih svedoka što je naravno i učinio, tako da će se suđenje ovom zločincu verovatno "zbog nedostataka dokaza" prekinuti pre nego što je i počelo.
  Hašim Tači, Agim Čeku i ostali se i ne pominju kao mogući osumnjičeni...

  I onda se neko čudi što se javnost u Hrvatskoj (nakon hapšenja Gotovine) i u BiH (nakon odbijanja međunarodnog tribunala da proglasi Srbiju krivom) uzburkala i okomila na onaj sud u komšiluku koji ipak mora (radi privida nezavisnosti i objektivnosti) s vremena na vreme da osudi i ponekog Hrvata i Muslimana...

  Pa, ljudi moji, ako su neke nacije godinama kljukane lažima kako su jedini zločinci Srbi i ako su godinama uljuljkivani u oblandu kako oni "u obrani svoje zemlje nisu mogli učiniti ratne zločine", a svi mi u Srbiji i u onom delu sveta koji je hteo da sazna istinu smo znali za njihove zločine - šta ste onda očekivali od takvih ljudi i od takvog javnom mnenja...

  Naravno da sada njihovoj javnosti ne odgovara da "čiste po svom dvorištu" jer očekuju da ovde svoj prljavi posao odrade Nataša Kandić, Sonja Biserko i Čeda Jovanović i da ceo svet kaže - Eto vidite Srbi su sve priznali, a samim tim da interesovanje javnosti splasne kada oni dođu na red i tako ispadnu žrtve umesto dželata...

  Na njihovu žalost, situacija se nije tako razvijala. I na zapadu postoje normalni ljudi poput Handkea koji znaju istinu i ta istina polako izbija na površinu.
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 8. #8
  Iskusan Enfroz2891. (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Lokacija
  Durance of hate
  Poruke
  5.905
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Interesantno je kako Hrvati kao tezu za etiketiranje cele drzave Srbije kao "zlochinachke"uzimaju to shto je tadashnji rezmi po njima bio "zlochinachki".Zato i Miloshevic po njihovom rezonu nije pojedniac koji treba da odgovara,nego precednik jedne drzave-sam po sebi institucija.
  I sve bi to bilo lepo i ispravno da isti kritererijum koriste kada su u pitanju njihovi predstavnici rezima,ali NE-kada se govori da je trebalo Tudjmana optuziti da je poziveo ili tuce generala HVO-a od kojih ce se nekima i suditi to je onda"sumnjichenje za zlochin pojedinaca u tadashnjoj hrvatskoj vlasti"....
  ????????

 9. #9
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.656
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  nema nista od toga ....Hrvati su dobili drzavu i treba da budu zadovoljni 8-) .....

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.08.2006.
  Poruke
  276
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Stvarno ti Hrvati nisu normlani. LJudi su u potpunosti iskomleksiran narod. Neka nas vec jednom ostave na miru, dosta su se bavili Srbijom i Srbima. A sto se tice, transkripata i ostalih dokumenata, i sami advokati iz Hrvatske ovih dana su izjavili, da je njihova Vlada mnogo vise koristila mogucnost zatamljenja raznih tektova, kako bi se sakrila odgovornost, pre svega Suska i Tudjmana...........

 11. #11
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  autogol..

 12. #12
  Zainteresovan član lud 100% (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Lokacija
  Hrvatska,a nekada i u oblacima
  Poruke
  133
  Reputaciona moć
  0

  Question Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio tales
  Stvarno ti Hrvati nisu normlani. LJudi su u potpunosti iskomleksiran narod. Neka nas vec jednom ostave na miru, dosta su se bavili Srbijom i Srbima. A sto se tice, transkripata i ostalih dokumenata, i sami advokati iz Hrvatske ovih dana su izjavili, da je njihova Vlada mnogo vise koristila mogucnost zatamljenja raznih tektova, kako bi se sakrila odgovornost, pre svega Suska i Tudjmana...........

  trenutno,se puuuno više bavimo s tim kako da izvučemo naše generale iz govana,a za srbiju nam malo ostane vremena,ali nadam se da nisi razočaran ...

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.08.2006.
  Poruke
  276
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  ****** vas generali.......Genocidni narode i tvorevino.................

 14. #14
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio lud 100%
  trenutno,se puuuno više bavimo s tim kako da izvučemo naše generale iz govana,a za srbiju nam malo ostane vremena,ali nadam se da nisi razočaran ...
  Pretpostavljam da si ti jedan od onih Hrvata koji smatraju da Hrvati nisu počinili ratne zločine nad Srbima i da su ti generali (Gotovina, Čermak, Čeku...) heroji, a ne potencijalni ratni zločinci...
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 15. #15
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio lud 100%
  trenutno,se puuuno više bavimo s tim kako da izvučemo naše generale iz govana,a za srbiju nam malo ostane vremena,ali nadam se da nisi razočaran ...
  Ако је тако, шта тражиш овде... иди вади генерале!!!

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.08.2006.
  Poruke
  276
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Genocidna drzava i narod. Prvi genocid 1941, drugi 1995. godine..... Istorija ce to kad tad dokazati...............

 17. #17
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio KoscheiBesmertnii
  Ако је тако, шта тражиш овде... иди вади генерале!!!

 18. #18
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Како су Загреб и Сарајево омрзли Карлу!!!

  Citat Original postavio lud 100%
  trenutno,se puuuno više bavimo s tim kako da izvučemo naše generale iz govana,a za srbiju nam malo ostane vremena,ali nadam se da nisi razočaran ...
  А ви се бринете?С обзиром да је Насер Орић за онолико побијених Срба одслужио само годишњи одмор у Хагу,зар мислиш да ће неки ваш генерал добити већу казну?

Slične teme

 1. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 31.07.2007., 18:22
 2. Odgovora: 60
  Poslednja poruka: 15.04.2007., 12:19
 3. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 21.01.2007., 02:33
 4. Сарајево, кланица за Србе
  Autor Manjaca u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 20.01.2007., 20:01

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •