Politički savetnik predsednika Srbije Leon Kojen podneo je ostavku na tu funkciju i najavio ostavku na mesto koordinatora državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju.

'Juče sam podneo ostavku na mesto političkog savetnika predsednika Tadića i najavio ostavku na mesto koordinatora državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju', naveo je Kojen u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da je razloge svoje ostavke objasnio u pismu koje je 15. aprila uputio predsedniku Srbije.

Kojen je objasnio da mu je intervju austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera Rojtersu, objavljen 13. aprila, pokazao da spoljnopolitički tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu i Metohiji o kojima on, kao njegov politički savetnik i koordinator pregovaračkog tima za Kosovo, imenovan na Tadićev predlog, ni na koji način nije bio obavešten.

'U takvoj situaciji jasno je da ne mogu više da obavljam te funkcije, niti da delim odgovornost za političke korake o čijoj sadržini naknadno saznajem iz medija', preneo je Kojen.

'To je pogotovu tačno danas kada, gotovo tri meseca posle održanih parlamentarnih izbora, nije konstituisana Narodna skupština. Pregovarački tim zbog toga nije mogao da ispuni obavezu da Narodnoj skupštini podnese izveštaj o svom radu posle 14. februara 2007. godine, kao što ni sama Narodna skupština nije mogla da donese preko potrebne odluke o mandatu i ovlašćenjima pregovaračkog tima', naveo je Kojen.

On je ukazao da bi bila tragična zabluda dozvoliti da zbog stranačkih nesuglasica pregovaračka pozicija Srbije bude toliko oslabljena da to dovede u pitanje sve što je dosad postignuto za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?...&IDNews=183733